Форум Рідного Міста

Простий спосіб зменшити злочинність

Андрій Пелещишин - 5-5-2009 у 09:08

Учені-соціологи з Нідерландів провели достатньо простий, але справді цікавий експеримент. Деталі тут
http://seedmagazine.com/content/article/chaos_begets_chaos/

У загальному: робилася провокація випадкових людей на протизаконну чи аморальну дію. Виявилося, що відсоток людей, які реагують на такі провокації зростає вдвічі у випадку, якщо навколо бруд і сліди шкідництва. Тобто люди дуже реактивні, і свої дії чинять у конкретному контексті.
Звідси висновок: наведення порядку в місті здатне значно зменшити рівень злочинності.

І ще така несподівана думка. Якщо навколо стільки сміття, може це комусь вигідно? Тобто бажаючі похуліганити спочатку загаджують територію, а потім вже в "комфортних" для себе умовах ведуть свою діяльність.

marco - 5-5-2009 у 18:02

Зростання бардаку чи в місті, чи в державі, чи в душі, завжди веде до зростання негативу в діях окремих індивідуумів.
Наслідок закону зростання ентропії :-)

Галина Лев - 5-5-2009 у 19:07

Я раніше підтримувала фрази на кшталт: "Як там чисто, ніде ані бичка, ані пляшки, тротуари шампунями миють...!"
Впродовж цього тижня кілька разів чула подібне про Білорусь від своїх знайомих. Усі говорять з такою заздрістю, захопленням. І в мене питання: а шо слабо тут кинути "бичок" в смітник, попередньо погасивши??? Вияв емоцій про сусідні країни був саме від тих людей, котрі тут гадять на кожному кроці. Чому вони не роблять того в чистих країнах, а тут, вибачте за слово какають всюди. Хоча себе неабияк прибирають перед виходом з хати. Відповідь одна: тому, що там за срач КАРАЮТЬ. Поки не буде достойних штрафів на нашу повбирану у все хипове худобу, доти ми будем марно тратити свої сили на форумі. Своїх коліжанок привчила не викидати сміття з машини тільки зупинивши її і підібравши самотужки або заставивши тих леді вийти і знайти свою каку. Коли казала "Хіба так гарно?" , не помагало.

Іші, так би мовити, пиятелі, будучи страшенно сексуально стурбованими, взяли собі за моду при столі в будь-якому товаристві обговорювати свої інтимні пригоди. Коли раз встала і вийшла з-за столу, дійшло. Щоправда лише до чоловіка, але він своїй дурепі пояснив.

Те саме стосується лизання на людях чи в компанії. Раз показуєш демонстративно, часом хай навіть грубувато, своє "фе", - і все налагоджується.

Іде мамочка з дитинкою вулицею. Їсть дитинка морозиво, обгортку викидає, мамочці по цимбалах. Береш за рученьку, підводиш, змушуєш підібрати. Зароджується маленький скандал, мамочка вдає, що цілковито не згідна, але надалі вона слідкуватиме. Просто при Вас не може визнати свого свиновчення.

І так у віх сферах.

Катерина Слобода - 5-5-2009 у 20:24

Мені чомусь здається. що зростання ймовірності вчинення протизаконної дії в такому випадку залежить також і від "стадного інстинкту".
Хоча, якщо людина поважає себе і має певні норми поведінки та моральні цінності, думаю, що незалежно від того чи буде навколо бруд, чи ні - всерівно буде поводитись як людина.
Дуже прикро бачити кожнісінького дня купи сміття вздовж траси через ліс. Тільки приберуть- як знову понакидувано. :mad: І ніякі таблички з написами берегти природу не допоможуть, поки не встановлять штрафи за таку поведінку.


Юрій Сєров - 5-5-2009 у 20:28

Щось я не зрозумів як впливають на криміногенну ситуацію розмови про інтимні пригоди...

Андрій Пелещишин - 5-5-2009 у 20:57

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Мені чомусь здається. що зростання ймовірності вчинення протизаконної дії в такому випадку залежить також і від "стадного інстинкту".
Хоча, якщо людина поважає себе і має певні норми поведінки та моральні цінності, думаю, що незалежно від того чи буде навколо бруд, чи ні - всерівно буде поводитись як людина.


Власне, коли чисто навколо, можливо також спрацьовує "стадний" інстинкт. Тільки в додатньому сенсі.
Не раз доводилося бачити наприклад, як купа водіїв ігнорує пішохідний перехід з очікуючими людьми. Але варто одному зупинитися, зупиняються і інші.

З другого боку коли якийсь можновладець їздить на черговому престижному авто вартістю в тисячу його зарплат, чомусь і людям, що "попроще" важко стриматися в рамках моралі.

Галина Лев - 5-5-2009 у 23:15

Юрій, я просто навела приклад наведення морального порядку всередині вузького кола людей, формула якого переноситься на суспільство вцілому і може діяти. Та й чи не підливає масла у вогонь, що розгорається у нас в галузі секвуальних злочинів тотальна вседозволеність ЗМІ та інтернету. Якби їх карали за розповсюдження гидоти, її б меншало, бо ті, у кого надрозвинений стадний інстинкт не мали би постійного впливу на свої і без того некеровані мозґи.