Форум Рідного Міста

Під Львовом кам’яним – Львів дерев’яний

Катерина Слобода - 30-7-2009 у 19:53

Під майбутнім готелем до Євро-2012, що планують збудувати на вулиці Федорова, 22-28, та на Сербській №3 і №5, знайшли унікальні залишки дерев’яного Львова: колодязі, дерев’яні водозбірники, господарські споруди датовані XIV-XVI століттями...
http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=75649

Юрій Сєров - 31-7-2009 у 15:03

У центрі треба заборонити будувати щось нове. Дозволити лише відбудовувати те що валиться, причому відбудоване має бути ідентичне тому, що розвалилося.
А такі розкопки - робити підсвітку і накривати склом!

Катерина Слобода - 31-7-2009 у 20:38

Ото я згідна стовідсотково!
Кілька років тому(точно не пригадую скільки) навпроти пам"ятника Данилу Галицькому під час ремонту дороги також знайшли надзвичайно цікаву знахідку- господарську будівлю. Подивились, розкопки провели і забули...Заасфальтували... Кожного разу як там іду так мені сумно стає :(

Юрій Сєров - 1-8-2009 у 00:59

Там дорога... Там складно щось придумати було... Хіба якесь надміцне скло...

Катерина Слобода - 1-8-2009 у 12:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
У центрі треба заборонити будувати щось нове. Дозволити лише відбудовувати те що валиться, причому відбудоване має бути ідентичне тому, що розвалилося.
А такі розкопки - робити підсвітку і накривати склом!


Або ще варіант - поєднати "приємне з корисним" і якщо вже натрапили на подібну знахідку, а готель не будувати неможливо, то те все, що знайшли таки накрити склом і зробити підвальним приміщенням готелю, в якому всі бажаючі могли б подивитися на знахідку і прослухати якісь цікаві історії з стародавнього життя міста. А сам готель розробити за концепцією так, щоб він не порушував гармонії в місті, і був за стилем пов"язаним з тим, що експонуватимуть в підвалі... Думаю, то б було дуже привабливим місцем для туристів.

P.S.До речі, дуже дивно мені було дізнатися, що в районі сучасного Привокзального ринку колись був цвинтар.
Вважати треба де і що будуємо...

Катерина Слобода - 8-6-2010 у 22:03

У Львові під час реконструкції площі Осмомисла знайшли дерев’яну дорогу, що, ймовірно, датується XVI-XVII століттями. Ремонтні роботи на ділянці, де була виявлена знахідка, тимчасово призупинили. http://www.zaxid.net/newsua/2010/6/7/132826/
"Коли почали роботи на цій ділянці на глибині 20 сантиметрів, відразу під бруківкою, знайшли два ряди дерев’яних водогонів. Вони датуються XVII- XVIIІ ст. Коли почали копати нижче, десь на глибині півтора метри знайшли дерев’яну дорогу, яка йде з сучасної вулиці Б.Хмельницького на площу Торгову. Поки що важко сказати точний період, коли її побудували, але уламки кераміки, які знайшли на поверхні, вказують на XVI-XVII ст. Зараз ми вивчаємо конструкцію кладки цієї дороги. Ймовірно, бруси клали навхрест, а це означає, що дорога була багаторівнева", - розповів науковий співробітник Рятівної археологічної служби Остап Лазарко.

Thror - 9-6-2010 у 07:56

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода

P.S.До речі, дуже дивно мені було дізнатися, що в районі сучасного Привокзального ринку колись був цвинтар.
Вважати треба де і що будуємо...


Нічого дивного. Під Краківським ринком один з найбільших еврейських цвинтарів. Десь в 60х забудували.

Андрій Пелещишин - 27-8-2010 у 23:21

Це взагалі складне питання. Ніхто не хоче жити чи працювати на місці старого цвинтара. Але з другого боку, і не дуже хочеться, щоби все місто було "між" цвинтарами.
До речі, я колись зустрічав роз'яснення, що слово "цвинтар" застосовується до християнських поховань, на відміну від "кладовища", яке має ширше значення. Але швидкий пошук по інтернету мені підтвердження не дав.