Форум Рідного Міста

Про наболіле... Підтримка національного виробника

Наталі Лозова - 19-10-2009 у 16:23

Чи згодні Ви з тим, що якщо влада більше буде підтримувати вітчизняну економіку,тобто інвестувати в національного виробника, в сільське господарство, туризм, тощо.. то життя на Україні стане кращим?

Анастасія Кулакова - 19-10-2009 у 17:27

Це соціологічне опитування? Бо я особистно не зовсім розумію нащо ставити питання відповідь на яке абсолютно очевидна.

Наталі Лозова - 19-10-2009 у 18:19

Не зовсім, питання в тому, якщо згодні і таке станеться в майбутньому, чи готові мі будемо купляти наше, українське? Якщо подивитись на полиці магазинів, майже все заповнено імпортними товарами!

marco - 19-10-2009 у 18:38

Будемо купувати, як завжди, краще і дешевше.
Якщо продукти національного виробника будуть попадати в цю катеґорію, то звичайно що так.
Або якщо принаймі українська продукція буде приблизно на одному рівні (конкурентноздатна) з чужоземною.
Але купувати наше, українське "лайно" тільки тому що воно "наше" - не бачу сенсу...

Анастасія Кулакова - 19-10-2009 у 18:42

Особисто я категорично проти того, аби на полицях магазинів були виключно українські товари. Має бути право вибору. Я категорично проти, аби в автосалонах були виключно українські авто, тощо. Економіку тре підтягувати, в неї потрібно більше інвестувати, бо це робочі місця, це податки.
Харчі і зараз на 90% українські, щодо іншого... Особисто я - патріот своєї країни, але "таврію" не купила колись, не купила б навіть і за умови її вдосконалення шляхом інвестицій в автомобільну галузь, вибачте. Так само ставлюся і до парфумів, наприклад. Але це моя особиста думка.

Юрій Сєров - 19-10-2009 у 18:51

Є напрямки, де ми навряд чи колись станемо конкурентноспроможними. Наприклад, вже згадуване автомобілебудування чи ІТ.
Але продукти чи легка промисловість - чому б ні. Дуже багато з цього ми продаємо на захід чи виробляємо для заходу.
А відносно питання... Відповідь очевидна :)

Андрій Пелещишин - 19-10-2009 у 19:39

Цитата:
Харчі і зараз на 90% українські, щодо іншого..

Боюся, що ні. десь чув цифру, що молокопродукти практично на 90% - білоруські. З м'ясом - всі тоже знають, звідкіля воно береться.

Анастасія Кулакова - 19-10-2009 у 19:51

Андрію, я вже майже три роки працюю на м'ясопереробній фабриці, що входить до п'ятірки лідерів цієї галузі в Україні. М'ясо береться і у вітчізняних аграрієв, але тільки тими виробниками, хто готовий платити значно більші кошти і бути готовим до того, що його продукт буде дорожчим за конкурентів. У нас своя бійня і я не думаю, що живих тварин на скотовозі тричи на тиждень завозять з Польщі або Бразилії:)
Насправді у переробній галузі висока ціна - це НЕ ознака надприбутків, а здебільшого прикмета того, що працюють на вітчизняній, якісній сировині. Вірте мені, я знаю, про що кажу.
І от тут я не вважаю, що треба купляти дешевше і начебто не гірше.

Андрій Пелещишин - 19-10-2009 у 19:54

Я з вами згоден, але ви самі кажете
Цитата:
М'ясо береться і у вітчізняних аграрієв, але тільки тими виробниками

тобто є виробники які не беруть наше м'ясо. Я згоден, що за добрий продукт можна і варто заплатити і більше, але це не усуває факту, що і харчі в значній частині - привозні.

Анастасія Кулакова - 19-10-2009 у 19:58

Складові так, але харчі як такі - ні, вони робляться тут. М'ясо у данному випадку - одна з складових, а от ковбаса - вже харч:) А ще в ній є (в якісній) - вода, сіль, яєчний порошок, сухе молоко або рослинні вершки, спеції, стабілізатори, фарбники, тощо. Вода, сіль - виключно вітчизняні:))

Nazar - 20-10-2009 у 10:28

Анастасіє, а можете пропіярити марки тих виробників, про які Ви пишете, що використовують своє? І чи можна щось з тих марок знайти на полицях у Львові?

І ще стосовно теми, то недавно читав в лж про виставку львівських товаровиробників, і мене, скажімо, здивувало існування Маяка як такого, та й телевізор Електрон, виявився ще не повністю китайським.
http://community.livejournal.com/misto_lviv/898231.html

Андрій Пелещишин - 20-10-2009 у 13:21

Цитата:
і мене, скажімо, здивувало існування Маяка як такого

Маяк працює "на ура" (правда не цілий рік), але на давальницькій сировині.

Demyan - 20-10-2009 у 13:44

Молокопродукти всі наші - сири молоко і т.д. все з сировини нашої це 99%, сам бачив як в різних частинах України молоко збирають на заводи з сіл - де здають селяни в заводи.

Взагалі тема якась неоднозначна і не зрозуміло що-до-чого.

В харчуванні більшість продуктів наших - бо тут не треба компонентів зза кордону.
Виробництво на заводах в більшості випадків сировина, комплектуючі тощо - не нашого виробництва, але збірка наша.

Автомобілі - Деу, Шевроле, Кіа, Шкода, ВАЗ, Opel ... і ще ряд збираються в нас, на деяких навіть ставлять вже Made in Ukraine. Куди відносити їх? Як національний виробник чи ні?

Nazar - 20-10-2009 у 15:22

Стосовно продуктів - не був би таким категоричним з відсотками:)
Не раз був свідком розмов митників про те, що продукти харчування (в т.ч. молоко) є лідерами з ввозу на Україну. Та й навіть те, що вирощується в нас, є залежним від компонентів з-за кордону (корма, добавки, сорти, насіння і т.д. - все привозне, і в кращому випадку з Польші, а не з Китаю).

Demyan - 20-10-2009 у 15:42

Митники митниками але заводи є заводи, де виготовляють молоко починаючи радехівським закінчуючи білопільськими і ахтирськими молокосирзаводами на сході. Сировина наша молоко наше - тут можете не сумніватися :).

А лідерами по кількості звісно що продукти можуть бути по ввозу, по тій причині що їх ввозиться більше ніж скажімо двигунів для машини. це відомо і це є всюди.

Щодо виробництва "під ключ" - то це було можливим тільки в СРСР ринок помінявся, 100% продукції зараз майже ніде немає. Ціниться то, де цей продукт і в яких умовах виготовляється.
Я ж кажу той же опель зібраний в нас на ЗАЗ і в німеччині - різниці відчутні будуть - хоч став там 1000 ОТК з Німеччини:).

Як висновок - я за те щоб наше виробництво/збірка - тобто заводи відкривалися і робили товар відповідно в чистих гарних умовах або ж "зборка і пайка трєзвим" - тоді буде і якісний товар і дешевший і будуть робочі місця а якщо що і на імпорт - як наприклад сироробна галузь.

Анастасія Кулакова - 20-10-2009 у 20:40

Назаре, моєї ТМ (вона вже11,5 років на ринку) у Львові не знайти, дуже дорога логістика, тому ми працюємо в радіусі до 600 км від Дніпропетровська, винятком є тільки Чернігів. А піарити конкурентів не вважаю доречним, чесно.
Щодо згадуваного тут шевроле, то у мене вже другий поспіль і він польскої збірки.

Андрій Пелещишин - 20-10-2009 у 21:01

http://www.diloverivne.com/news/1874/
Цитата:
В Україні - дефіцит молочної сировини

У січні-серпні 2009 року в Україну було імпортовано більше 5 тис. тонн вершкового масла. Цей показник в 10 разів перевищує торішні обсяги зовнішніх закупівель. Різке збільшення поставок викликане нестачею сировини в Україні.
...
Збільшення обсягів імпорту приводить і до зміни його структури. Раніше практично все масло, яке ввозилося в Україну, було білоруським. Між країнами підписаний договір про зону вільної торгівлі, і масло надходило до нас без сплати мит. Собівартість європейського масла дешевша від білоруського, однак через високі мита ввозити його в Україну було не дуже вигідно.

У поточному сезоні ситуація змінюється. Білоруські виробники не можуть покрити всі потреби України, адже в неї закуповують продукцію також і російські компанії. Дефіцит приводить до зростання цін. У таких умовах європейське масло навіть із урахуванням мит стає цікавим для нашого ринку. Підтверджує це й статистика. За 6 місяців 2009 року ми ввезли з Європи 500 тонн, що більш ніж в 8 разів перевищує імпорт за весь 2008 рік

Demyan - 21-10-2009 у 08:34

Сам заговолок суперечить собі - молочна сировина - це є одне, масло це є інше.
Якщо в Україні споживають масла більше ніж є то це не значить що немає молока, окрім того хто бачив ту продукцію на прилавках магазинів? Думаю треба добре пошукати щоб знайти.
Це масло може і йти на виготовлення кондитерських виробів бо воно може бути дешевшим ніж наше - тому його і купляють - тобто це є складова кінцевого продукту.

Андрій Пелещишин - 21-10-2009 у 08:37

Можливо. Я процитував, бо згадав, що влітку був шум навколо закриття російського ринку для білоруських молокопродуктів, відповідно про наш ринок там також згадували.