Форум Рідного Міста

Найстрашніша книга. Опитування

сумна - 27-11-2009 у 01:03

Читаю книгу (її до того ж сьогодні оголосили лауреатом літературної премії, стало ще цікавіше), і там за сюжетом під час застілля підпила інтелігентна дама вирішила задати присутнім запитання: яка найстрашніша книга на світі?
І отримала такі відповіді:
а) «Комуністичний маніфест», бо у ньому про привиди;
б) «Собака Баскервілів»;
в) підручник із сопромату (сказав геолог, який сам цієї дисципліни не вивчав, але таке чув);
г) страшною може бути будь-яка книга, якщо людина за все життя прочитала лише її одну.
І відповідь авторки запитання: найстрашніша книга – етимологічний словник. Бо з неї видно, на яких первісних основах все в нашому житті тримається. Наприклад (книга російською мовою), слова «удовольствие» і «удаль» походять від соромітного слова «уд». І сучасна цивілізація – це лише суфікси, префікси і закінчення. І тоді зрозуміло, наскільки легким може бути повернення до первісного життя.
Думка мабуть занадто «естетська», але таки цікава.

Але відразу хочеться зробити інше – запитати форумчан, яку книгу вони вважають найстрашнішою. Незалежно від того, читали її чи ні. І ще цікаво було б дізнатися по 2 категоріях – підручник і художня книга.

Про себе можу сказати, що найстрашнішим підручником в моєму житті був Пономарёв, «Краткий курс истории КПСС». Сіра цеглина, яку гризли на першому курсі політеху. Не знаю, що у ній було такого, але я, хоча тоді на пам’ять не скаржилась, ніяк не могла оте ані вивчити, ані визубрити. Якесь воно таке було як мило – сковзалося і не давалося. Не кажу тут про політичні мотиви – внутрішній спротив був (кінець 70-х), і був у багатьох, але чому той «матеріал» ніяк не хотів запам’ятовуватися!.. П’ятьма роками пізніше був ще й науковий комунізм, також не пісня, але він таки якось легше «пішов».

А з художніх книг – ото якось здуру певний час читала фантастику і альтернативну літературу, і серед іншого були 2 книги (не романи жахів!), які б нікому не радила –
а) Мік Фаррен, «Джим Моррісон після смерті»;
б) О’Лірі, «Двері № 3».
На щастя, мало що після них у пам’яті залишилося. Лише розуміння, що отаке читати – це випробовувати свою психіку.

Tempika - 27-11-2009 у 11:59

Колекціонер Фаулза

Ще страшна Майорат Гофмана.

А в універі найжахливішими були Рівняння матфізики :-))

сумна - 27-11-2009 у 15:20

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
Колекціонер Фаулза

Ще страшна Майорат Гофмана.

А в універі найжахливішими були Рівняння матфізики :-))


Із Гофманом в мене якось не склалося - мабуть зарано спробувала прочитати "Крихітку Цахеса". :-)
Фаулз припасений на потім. :-)

"Рівняння матфізики" нагадали мені про серіал "Числа". :-) Там математик (а деколи до нього ще й друг астрофізик приєднувався) розв'язували різні головоломки, допомагаючи ФБР розкривати злочини. При цьому вони встеляли грифельні або пластикові дошки цілими килимами формул. :-) Терли і писали, терли і писали... :-))

Якщо повернутися до теми - треба ж іще згадати таку спеціальну літературу, як оккультну і взагалі метафізичну. Тут можу сказати, що "не читала, але засуджую". Якось людина, котра на тій літературі знається, казала мені, що, наприклад, Алістер Кроулі - це не сатанізм, а філософія; що нумерологія і каббала не містять в собі нічого "страшного". Але, як би не було, мабуть варто обходити їх стороною. Хоча, звичайно, кожен вільний обирати, що саме читати.