Форум Рідного Міста

Совіцько-фінська "Зимова війна" (Talvisota) та участь у ній українці...

Юрій Сєров - 30-11-2009 у 23:29

70 років тому, 1 листопада 1939 року почалася совєтсько-фінська, або як її називали фіни, Зимова війна (Talvisota).

http://www.youtube.com/watch?v=_M8_hS0gqU8

В Україні є села, де кількість загиблих у Зимовій війні перевищує кількість жертв WW2.
Військомати брали військовозобов'язаних цілими селами. І вони цілими селами гинули на "фінській". Вижили лише ті, хто потрапив до шпиталю до боїв.


Поштовхом до війни став пакт Молотова-Рибентропа, за яким Фінляндія визнавалася радянською "сферою інтересів".
Захопивши перший же населений пункт (містечко Терійокі, зараз Зеленогірськ Ленінградської области) на території Фінляндії, Совіти створили там "демократичний уряд нової Фінляндії" на чолі з фіном-більшовиком Отто Вільгельмовичем Куусіненом (похований біля Кремлівської стіни). Який був громадянином СССР і працював в Комінтерні.
З етнічних совітських фінів і карелів навіть було зформовано "фінську народну армію" (для "своїх" вона іменувалася як 106-тая "ґорнастрєлковая" дивізія), котра мала навіть свої "національні" строї (стала у пригоді трофейна форма польської армії). Щоправда, їй пощастило - вона так і не воювала.
Не зважаючи на поразку, СССР, хоч і не так, як розраховував, але "приріс" територіями. http://s46.radikal.ru/i111/0911/ea/76705618d02b.jpg
Тому, щоби створити враження того, що "мети досягнуто" в СССР з Карельської АССР і невеличкого шматочка долученої території (решта відійшло до Лєнінґрадской области) створили 16-ту "союзну республіку" Карело-Фінську"
У 1956 році, коли відносини з фінами "нормалізувалися", щоби їх не ображати, слово "фінська" з назви "республіки" прибрали, а саму "республіку" перетворили в "авнотомну" і вона увійшла до складу СССР.
Слід сказати, що фіни (а конкретно - "бальшой друк Савєцкава Саюза" Урхо Кекконен (що був президентом Суомі з 1956 по 1982 рік) увесь час піднімали питання повернення загарбаних в результаті війни земель. Проте, фінам дали зрозуміти, що "вапрос даже нє апсуждаєцца".

Найпопулярніша пісенька тих часів - "Нєт, Молотов"
http://www.youtube.com/watch?v=6pWcVxl9v6Y&feature=response_wat...

Молотов там римується з "самим Бобриковим" - одіозним генерал-губернатором Фінляндії, що проводив там політику русифікації.

Питання втрат на тій війні - штука дуже темна. Оскільки з радянського боку їх не дуже рахували.
Вікіпедія подає такі -
фінська сторона - 26,662 загиблих, 39,886 поранених, 1,000 полонених
совітська сторона - 126,875 загиблих чи пропалих без вісті, 264,908 поранених,
3,100 полонених. 15% втрат РККА - через обмороження.

Цікаво, що з фінського боку воювали і українські підрозділи http://axis.ssgalicia.info/finland.html , сформовані з совітських полонених. Форма радянська, але фінські чорні шапки, а й, навіть, мазепинки з тризубцями на них.
Синьо-жовті барви не використовували через те, що це були кольори шведських підрозділів.
Одним з підрозділів керував Юрій Горліс-Горський, автор знаменитого "Холодного Яру" і безпосередній учасник подій "Холодноярської республіки"
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D...
http://axis.ssgalicia.info/finland.html

автор: Nebaba (Футбол-Онлайн)