Форум Рідного Міста

Куди котиться нинішня шкільна освіта?

Соломія Федушко - 28-12-2009 у 23:20

Мабуть, ні для кого не є секретом, що хорошими методами викладання і зацікавленістю більшості вчителів дати вагомі знання дітям у школах, похвалитись нашій системі освіти не дуже й можна. Можливо, моє ставлення суб'єктивне, оскільки ґрунтується на двох львівських школах. Невже є нормальним явищем, коли вчитель з математики, хімії у 7 класі задає параграфи на самостійне опрацювання, нічого не пояснивши. Та таких прикладів маса. З дітьми так не можна, це ж не студенти, що вже сформували чітко думку, що їм потрібно від життя. Я розумію, що заробітна плата вчителя не вартує тих нервів, але ж ніхто не змушував їх іти вчителювати.
А про 'Готові Домашні Завдання' :mad:- це взагалі окрема тема... Навіщо вони потрібні? Та й ще з такою кількістю абсурдних помилок (розв'язання завдань англійської мови - це просто жах, а про математику, хімію, українську мову краще промовчу). Діти просто, переписують розв'язки, а поняття зеленого не мають що. Оскільки найчастіше батьки зайняті і не мають можливості слідкувати. Я ж провчилась без них і нічого, вижила.
В мене таке враження, що й справді теперішнє молоде покоління деградує. :( Тож в майбутньому не варто дивуватись, що високопосадовців, які матимуть диплом заслужений своїми мізками, можна буде заносити в 'Червону книгу'.

Demyan - 29-12-2009 у 10:40

В цьому світіт міняється все! І починається зі школи, колись не носили наркотикі і зброю тепер носять в школу...колись по місту їздили тільки ВАЗ-и тепер багато чого...колись вчителі викладали так тепер по іншому.

Я вже неодноразово писав тут свою думку і знову повторю - пристосовуйтеся, міняється все, глобально змінити ніхто нічого не зможе, тому треба виходити з того що є, працювати, вчитися те що маємо зараз а не дивитися на те що було колись!

Viktor Tkachenko - 29-12-2009 у 11:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Я вже неодноразово писав тут свою думку і знову повторю - пристосовуйтеся, міняється все, глобально змінити ніхто нічого не зможе, тому треба виходити з того що є, працювати, вчитися те що маємо зараз а не дивитися на те що було колись!


Абсолютно згідний.
На сьогоднішній день здатність вчитись і пристосовуватись є домінуючою для того, хто хоче вижити.

Demyan - 29-12-2009 у 12:20

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Viktor Tkachenko
здатність вчитись і пристосовуватись є домінуючою для того, хто хоче вижити.


о гарна цитата вийшла ;)

Viktor Tkachenko - 29-12-2009 у 14:26

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
о гарна цитата вийшла ;)

Дякую, вона трошки перефразована, але суть збережена.

Марія Павлюх - 29-12-2009 у 15:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Viktor Tkachenko
здатність вчитись і пристосовуватись є домінуючою для того, хто хоче вижити.


о гарна цитата вийшла ;)


Вислів справді дуже влучний, але підходить більше дорослим ніж дітям. Як, наприклад, дитина повинна пристосуватися до "перевантаженої" шкільної програми? Я не розумію, чому зараз стало похвально чим побільше "загрузити" школярика. Якщо батьки не допомагають дитині з навчанням, вона починає відставати. Теперішня шкільна програма, на мою думку, є дуже недосконала.

Demyan - 29-12-2009 у 16:05

А що обовязково все робити все гризти все вчити щоб не "відставати" викиньте це поняття - відставання. Нема такого є знання, також є гроші, нажаль.
Простий приклад з власного досвіду.
Свого часу я вчився в спорт. училищі олімпійського резерву - ще за союзу, було добре. Уроки всі скороченні як по часу так і по кількості - бо було по 2 треніровки на день. перша починалася в 12 00, а отже уроки вже закінчувалися в 11 00 :).
Союз розвалився, я вернувся в стару школу, спорт занедбався.
В 10 класі є не знав що таке число Пі. Як то кажуть був "відсталим".
Однак я пішов в МАН (мала акедемія наука) займав переможні місця, став переможцем всеукраїнського конкурсу науково-дослвідних робіт. В школі мене сприймали "як відсталого дауна з спортучилища" однак коли прийшов лист чи шо там про мої досягнення і про те що мене треба звільнити з екзаменів і я можу поступати в ВУЗи по співбесіді..всі були в шоці, з фізики наприклад в мене фігурували 2, а напрям - фізико-математичний в МАНі, прийшлось термівоново "виправляти" мої оцінки в журналах вчителям :).
Як писалося вище цитатою, програма є програмою, я викрутився - знайшовши вихід з "пристосовуванням" до існуючого життя, незважаючи на те що відставав від шкільної програми на пару років.

Катерина Слобода - 29-12-2009 у 22:36

В кожному окремому випадку, звичайно, по-різному буває, але я з 5 класу постійно займалася додатково. І українською, і англійською з німецькою, і математикою з фізикою, причому школа в мене вважалася на той час досить сильною...
Про школу добрих спогадів не маю.:(

Соломія Федушко - 29-12-2009 у 23:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Viktor Tkachenko
На сьогоднішній день здатність вчитись і пристосовуватись є домінуючою для того, хто хоче вижити.


Не думаю, що діти настільки морально сильні, що пристосовуватись.
Та й школа тепер перетворилась на школу виживання :rolleyes:
Недавно дівчинка 12 років розказала мені вимоги в її класі, щоб бути популярною.
Щоб бути популярною:
1. З точних наук (алгебра, фізика, хімія вже в неї є) мати не вище 9 балів (4+), бо якщо ти будеш мати від 10 до 12 балів (5), то ти будеш ботанічкою. Але ще може врятувати тебе, якщо ти 'готка' чи 'емо'. Тоді твій розум прощається.
2. Серйозно зустрічатись і вже вперше поцілуватись з хлопцем.
3. Користуватись косметикою.
4. Носити міні-спідниці і підбори.
5. Проколоти ще дві дірки у вусі.
І мабуть там ще якісь ще є.
І словами "Ти нічого не шариш" мене добила. :( В перше в житті я відчула, що старію і відстала від життя...
А найбільш обідно, що вона розумна дівчинка, а не вчиться добре, бо тоді не буде популярною в школі.
Ну я ніяк до цього не пристосуюсь!

Demyan - 30-12-2009 у 11:01

Правильно якщо є дитина то пристосуватися повинні спершу Ви і вчити тому дитину.
Наприклад пристосувалися, відкрили свою справу і "підтягуєте" дитину до своєї справи відповідно дитина буде мати в майбутньому дещо, і не будуть такі проблеми зі школою ілегше дитина буде сприймати, а що якщо я не поступлю а що якщо я отримаю трійку...
І вам буде спокійніше бо знаєте що зможете надати щось дитині.
А школа зараз як на мене дійсно помінялася і зараз це просто "загартування" для майбутнього життя, а знання і т.д. це вже залежить від батьків від того що вони хочуть дати дитині.
Так само і інститут - зараз це в першу чергу адаптація під доросле життя, вміння виходити з різних ситуацій, налаголдження звязків і т.д.

Тарас Сокальський - 31-12-2009 у 14:31

Цитата:
Недавно дівчинка 12 років розказала мені вимоги в її класі, щоб бути популярною.
В 12 років дівчинка повинна розуміти, що до школи ходять не для того, щоб бути популярним, а для того, щоб отримати якісь елементарні знання. І батьки повинні подавати приклад в тому, як ці знання в житті застосовувати. А "школа виживання" -- це вміти в усіх ситуаціях залишатися собою і поставити на місце тих, хто намагається нав'язати тобі свої погляди на життя.

Андрій Пелещишин - 1-1-2010 у 12:13

А я стикнувся з іншою ситуацією. Батьки готові "робити подарунки" вчителям за кращі оцінки. Не за те, щоби вчитель приділяв більше уваги, проводив додаткові заняття і т.п. (це я би ще зрозумів, принаймні з прагматичної точки зору), але щоби за оцінки?
Кому зрештою, ті шкільні оцінки потрібні? Навіть при вступі їх вже не враховують (хоча інколи мова може йти навіть про оцінки в середніх класах). А в дитини (яка про це не знає) виникає ілюзія, що вона добре знає математику, фізику, мову...

Я не буду давати моральної оцінки вчителям, але те що це безумовне глупство з боку батьків - це факт.

Катерина Слобода - 1-1-2010 у 13:40

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
В 12 років дівчинка повинна розуміти, що до школи ходять не для того, щоб бути популярним, а для того, щоб отримати якісь елементарні знання.

То хіба в тому випадку, коли з дитиною систематично працюють батьки. Сама дитина в 12 років розуміє хіба те, що їй нав'язує середовище. Я була в шоці, коли випадково подивилася хвилин 5 один з серіалів, що показують на одному з каналів 4! :o серії в день.
Переважно батьки з ранку до ночі на роботі і не мають часу приділити належної уваги і поцікавитися що робить їхня дитина... уроки переписали з "Домашніх завдань на відмінно", то чим зайнятися...зараз взагалі якась "пошесть" пішла... діти років 11-15 - або є "емо" або хочуть ними бути, але через обставини не можуть...:mad:
Може то і тимчасові забавки, але час, який можна використати з користю то втрачається...
А випадок, який описала Соломія зовсім не поодиноке, а надзвичайно поширене явище...:(

Тарас Сокальський - 2-1-2010 у 11:03

А невже для народу є такою недосяжною проста річ -- дітей повинна виховувати родина, а не дуроящик?:o:o:o
А про середовище батьки повинні подбати ще до того, як зайнятися дітовиробництвом:D Домашні фонотека, бібліотека, фільми, коло спілкування -- це те, що може значною мірою компенсувати нестачу батьківського часу:sing:

Тарас Сокальський - 2-1-2010 у 11:11

Цитата:
Батьки готові "робити подарунки" вчителям за кращі оцінки
Років 12 тому трошки займався вихованням шефової доці. В школі діяла система, коли оцінки ставили за "подарунки", безвідносно до реальних знань. І от, коли розумна дитина отримала чергову трійку, вона відпросилася в туалет, демонстративно вирвавши сторіночку з щоденника:lol::lol::lol: Був скандальчик, батько пояснив вчительці, що дівчинка показала реальну вартість її оцінок:lol: Більше питань про подарунки не ставилось:lol:

Андрій Пелещишин - 2-1-2010 у 12:12

Щодо Соломійового допису
Цитата:
Та й школа тепер перетворилась на школу виживання :rolleyes:
Недавно дівчинка 12 років розказала мені вимоги в її класі, щоб бути популярною.
Щоб бути популярною:
1. З точних наук (алгебра, фізика, хімія вже в неї є) мати не вище 9 балів (4+), бо якщо ти будеш мати від 10 до 12 балів (5), то ти будеш ботанічкою. Але ще може врятувати тебе, якщо ти 'готка' чи 'емо'. Тоді твій розум прощається.
2. Серйозно зустрічатись і вже вперше поцілуватись з хлопцем.
3. Користуватись косметикою.
4. Носити міні-спідниці і підбори.
5. Проколоти ще дві дірки у вусі.
І мабуть там ще якісь ще є.
І словами "Ти нічого не шариш" мене добила. :( В перше в житті я відчула, що старію і відстала від життя...
А найбільш обідно, що вона розумна дівчинка, а не вчиться добре, бо тоді не буде популярною в школі.
Ну я ніяк до цього не пристосуюсь!


Якщо направду - мені здається, що нічого не змінилося. Хіба раніше було інакше? Ну нехай не міні-спідниці, а "лосини", ну найбільша оцінка була "5" а не "12", ну не дві дірки в вусі, а одна, а загалом - те саме.
Просто, Соломіє, уже вік сказується :) , забуваєш, як то було. Або вчилася не в такій школі, як та дівчинка.
Можливо, зараз навіть трохи краще - стає більше спецшкіл, де все-таки успішність в навчанні не є чимось "неправильним".

А поняття "популярності" напевно взагалі придумане саме для того, щоби компенсувати відсутність таланту та знань. Он є співаки талановиті, а є "популярні виконавці". У цьому сенсі школа лише відтворює життя, причому в карикатурному вигляді. Ну як можна пояснити дитині про необхідність докладати зусиль у навчанні і саморозвитку, якщо навколо "успіх" і "популярність" є супутником бездарності?

Соломія Федушко - 2-1-2010 у 23:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Просто, Соломіє, уже вік сказується :) , забуваєш, як то було. Або вчилася не в такій школі, як та дівчинка.

Вік нікуди не сказується, ще зарано :saint: Якщо коло 20 років почне сказуватись, то що буде далі? :lol:

А мені просто шкода дівчинки. Вона доволі розумна, може отримувати і 12.
Я не пам'ятаю, щоб в школі пригнічували дівчат, які добре вчились. І 'заучки', то зовсім інше було.

Андрій Пелещишин - 3-1-2010 у 00:20

Ні, зачекайте.
Так її "пригнічують" чи "вона не є популярною"? Це, м'яко кажучи, різні речі.
Крім того, можуть бути і інші причини, про які вона промовчала. Наприклад, банально не дає списувати.

Соломія Федушко - 4-1-2010 у 20:30

Можливо і інші причини є про які мені не відомо. А списувати в однокласників тепер не модно :) Є ГДЗ. В її школі вчителі завдання для контрольних і самостійних беруть з посібників. А насміхатись, коли гарну оцінку отримає однокласниця, то це як сприймати? Я б і не сказала, що дівчинка не може постояти за себе, вона дівчинка смілива і впевнена в собі.

Андрій Пелещишин - 4-1-2010 у 20:38

Цитата:
А насміхатись, коли гарну оцінку отримає однокласниця, то це як сприймати?

Як звичайну людську заздрість, якої завжди не бракувало.

Соломія Федушко - 4-1-2010 у 20:49

:) Я їй вже цю причину називала. Але я сподіваюсь, що мені вдасться її переконати (промити мізки трішки), та й їй самій подобається вчитись.

Катерина Слобода - 4-1-2010 у 21:03

Мені здається що в такому віці її просто зацікавити можна для початку...:rolleyes:

Соломія Федушко - 5-1-2010 у 02:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Мені здається що в такому віці її просто зацікавити можна для початку...:rolleyes:

Думаєте це так легко зробити, саме в цьому віці :) Але все ж таки перевага у віці і хитрість маленька допомагає мені в цьому...