Форум Рідного Міста

"Промивання мозку" за допомогою соціальної мережі Vkontakte

Катерина Слобода - 21-1-2010 у 20:56

На сьогоднішній день зареєстрованих користувачів в закритій соціальній мережі Vkontakte.ru є вже більше 50 млн. Якщо припустити, що ця цифра не відображає реальної кількості користувачів (частина має по кілька різних профілів), і відняти нехай 10 млн, всерівно залишається величезна кількість.
Я вже не знаю людини яка б якщо навіть не була там зареєстрована, то не чула про цей сервіс.
Але, імхо, процес починає набувати загрозливих тенденцій.
Скоро почнуть говорити про новий вид залежності- залежність від соціальних мереж.
Що мене дуже дивує, то сприйняття віртуального середовища як реальної частини свого життя.
Зокрема, в цій соціальній мережі є можливість встановлення "безплатних" додатків.
Один з найпопулярніших - (якщо не помиляюся) "Щасливий фермер". Інтерфейс гри просто примітивний. Основне завдання в грі - вирощування овочів та фруктів і годівля тварин, які в процесі гри можна обміняти на бали. Не знаю точно яким чином, але існують переходи на вищі рівні, що забезпечує можливість купувати інші види рослин або тварин. Якщо людині не достатньо того рівня, який вона має, можна відправити СМС і отримати вищий рівень.
Кожен користувач може не тільки переглядати "свій город", але і "городи" інших користувачів та красти в своїх знайомих їх урожай...:rolleyes:
Описала дуже коротко лише один з сотень подібних додатків...на перший погляд ніби нічого страшного. Але поступово починає з'являтися залежність. І то не тільки серед дітей, але і серед дорослих.
Коли питаю знайомих навіщо їм то здалося практично всі відповідають, що не можуть зупинитися...:rolleyes:
НМД, то трохи ненормально налаштовувати будильник на 4 годину ранку тільки для того, щоб зібрати урожай, бо сусіди ще навіть не лягали і збираються його вкрасти...:(
Або сваритися зі знайомими через те, що хтось щось напакостив на віртуальному городі...:rolleyes:
І тим займаються зовсім не люди яким нема чого робити...
Знаю випадки, коли на робочому місці заходять в інтернет "на хвилину, курку погодувати", а просиджують пів дня...а потім жаліють, і знову все по замкненому колу...
ІМХО, то розраховано на цілковите "промивання мозку". Через певний час людина перестає думати і особливо загрозливо то є для дітей, які змалку стають керованими "зомбі", якими можна керувати як заманеться...:mad:
ІМХО, то варто над тим задуматися...:(

Андрій Пелещишин - 21-1-2010 у 22:45

Колись такі були такі пристрої - "тамагочі" :)

А взагалі, напевно краще би на власних городах урожай збирали, а не на віртуальних.

Ірина Роздольська - 21-1-2010 у 23:31

Так треба задницю піднімати з крісла, а в віртуальному світі ні.

Andriy Hunko - 22-1-2010 у 03:19

Цікаво як би було наприклад:" 3:59ам с.Затемне. Третя хата від моста, кімната, ліжко, Стефка будить Міська. "Міську вставай! Вийди на Вконтакті, і перевір чи сусіди не покрали ябка зі саду, і чи бульба ше в землі. А як не дай Боже нема,-то йди на Вконтакті+, бери драбину і лізь на сусідський горіх а потім на сливку і все шо назбираєш відразу на ІБей. А по обіді візьмеш ровер і поїдеш в райцентр знімеш ВебМані." Добре що більша частина народу має цікавіші зайняття, ніж пошук непотрібних додатків до віджившої своє соцмережі.

Demyan - 22-1-2010 у 08:57

Про віртуальну залеженість вже писалося і я писав неоднораово - це хвороба, яка втягує і втягує..але нажаль цього ще не визнає ніхто. Я маю два реальні приклади людей які залежать від того але не усвідомлюють і кажуть що все добре.

Але вже доходить до абсурду - в Англії дівчина (чи то чоловік) вже забув хоче одружитися зі своїм ноут буком, десь в Китаї (чи на сході) один геймер вже одружився з своїм персонажом - причому був шлюб в церкві....

Про себе
Чи зареєстрований я в контакті - так.
Чому? Для мене і моїх друзів це досить зручно. В нас є компанія друзів, ми часто щось організовуємо (для себе), є наприклад зустріч - кинули в контакт всі відразу побачили дату, час, місце, мету тощо відписуються свої побажання і хто буде - це набагато зручніше аніж визвонювати всім, потім знову звонити питати чи буде на зустірчі або ж розказувати всім одне і теж або писати всім на мейл теж іноді важко бо будуть питання ну і це буде не всім видно.
Потім дуже зручно викласти там фото просто для ознайомлення, зручніше аніж на якигось фотобуках - де часто вони довго грузяться.

Соломія Федушко - 22-1-2010 у 13:17

імхо, контакт - це зло :) для людей, які постійно день і ніч сидять в ньому.
Особисто я є зареєстрована в ньому. Для мене, наявність такої соцмережі - чудова нагода поспілкуватись з друзями, які живуть закордоном, подивитись їхні фото... а ще великий плюс - це те, що майже всі користувачі подають інформацію про свій день народження і це висвітлюється на моїй сторінці декілька днів наперед :) мені дуже це хелпфул!
А стосовно цих додатків ;) то окрема історія... я їх не використовую, але вже достатньо наслухалась про них. Там наприклад, можна вирощувати ікру в акваріумі, який *росте на грядці* :lol: і вставати десь о 4 ранку, щоб зібрати врожай (там є таймер, який можна пришвидшити, використавши якісь *харчові добавки*), бо його вкрадуть друзі - то для мене дивина та й годі, але багато користувачів так роблять.
Висновок, теоретичні знання вже є, тепер нехай їх використовують практично :)
А найбільш актуальне питання - конфіденційність інформації, особливо, приватних повідомлень (хоч, я особисто видаляю всі), бо я на грані рекорду зі нелегального проникнення на мій аккаунт :( і не мають значення налаштування конфіденційності і який пароль ставити і частота його зміни, на досвіді переконалась..

Demyan - 22-1-2010 у 13:26

Щоб не проникали на екаунт закрийте доступи для всіх переглядів окрім друзів, поставте всюди заборону перегляду будь-якої інформації про вас. Тоді це пропаде.

Соломія Федушко - 22-1-2010 у 13:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Щоб не проникали на екаунт закрийте доступи для всіх переглядів окрім друзів, поставте всюди заборону перегляду будь-якої інформації про вас. Тоді це пропаде.

повідомлення, фото, відео, запрошення на зустріч отримую тільки від друзів, переглядають сторінку теж виключно вони і такі налаштування приватності поставила з того часу, як зареєструвалась. Щось не дуже допомагають вони :(

Demyan - 22-1-2010 у 13:48

Цікаво..мені не приходить такого. Дуже рідко

Катерина Слобода - 22-1-2010 у 13:55

Маю підозру, що то в такому випадку треба серед друзів шукати...:rolleyes:

Катерина Слобода - 22-1-2010 у 14:07

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин

Ця історія ілюструє, що соціальні середовища, які не котролюються нашою державою, стають реальною загрозою безпеці інформаційного простору.

НМД, вони є загрозою безпеці в цілому.
Мені минулого тижня написали, що інформація про мене на моїй сторінці не відповідає дійсності і позбавили можливості переглядати сторінки інших користувачів з списку друзів, поки в мене не будуть заповнені поля з інформацією...


Ірина Роздольська - 22-1-2010 у 15:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Мені минулого тижня написали, що інформація про мене на моїй сторінці не відповідає дійсності і позбавили можливості переглядати сторінки інших користувачів з списку друзів, поки в мене не будуть заповнені поля з інформацією...


Овва, це б було для мене серйозною причиною взагалі повидаляти все і більше не користуватися цим ресурсом.

Катерина Слобода - 22-1-2010 у 15:28

Повідомлення і список вимог, які я мала виконати :

Частина інформаціі на цій сторінці може бути неправдивою. Деякі користувачі вважають, що на ній містяться несправжнє ім'я, прізвище або фотографія.:o

Як прибрати дане попередження?

* 1. Вкажіть справжні ім'я та прізвище в полях Ім`я та Прізвище.:o
Важливо: не використовуйте зменшуваних або іноземних форм імені.
* 2. Завантажте фотографію, на якій видно Ваше обличчя.
Важливо: фотографія не повинна вміщувати будь-які написи або ефекти.
* 3. Сповістіть про виправлену інформацію нас, натиснувши сюди.
Важливо: не сповіщуйте нас, якщо Ви не виправили всі порушення.

Ви не матимете можливості змінювати ім'я після виправлення порушень.

Соломія Федушко - 22-1-2010 у 15:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ігор Паславський
Можливо на вашому комп'ютері завелась якась зараза...


Переставляла Windows і не допомогло й Касперський мене захищає :)

Тарас Сокальський - 23-1-2010 у 10:41

Щось останнім часом зачастили листи від імені моїх друзів в Однокласниках з проханням надіслати СМСку на платний номер. Питання -- яким чином хацкають їхні профілі і як від того вберегтися?

Sashko Nedoviziy - 24-1-2010 у 19:39

З гумором про "фкантакт" - байка "Мартишкін та адмін" http://www.youtube.com/watch?v=aJWVdVnsyW8

А якщо серйозно - для когось це навіть реклямна платформа. Нещодавно в однієї софтверної компанії було замовлено "додаток" для "фкантакта". На черзі ще один. Зважте - для певного роду діяльності там непочатий край аудиторії...

Стосовно аудиторії - цифра явно завищена. Наприклад, мені на ел.пошту, яку я не реєстрував, приходять повідомлення, що "мене хтось додав в друзі .... ..... .... для _активації_ вашого облікового запису тисніть сюди". Отже, мейл взятий з "відкритих джерел" і вони "зареєстрували" мене самі.. фільтр авто-видалення таких листів допоміг, але є тенденція...

Катерина Слобода - 24-1-2010 у 19:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Sashko Nedoviziy

А якщо серйозно - для когось це навіть реклямна платформа.

Ще й яка! Самі хіба групи чого варті...

Катерина Слобода - 24-1-2010 у 22:44

На півдні Франції розпочинається цікавий експеримент. П”ятьох журналістів-добровольців закриють на одній з ферм південної Франції, і залишать їм доступ лише до двох сайтів – Twitter та Facebook.

Люди будуть відрізані від зовнішнього світу протягом 5 днів, починаючи з 1 лютого. Радіо, друкована преса та телебачення, як і всі інші сайти, будуть заблоковані. Їхні комп'ютери будуть налаштовані тільки на Twitter та Facebook.

Метою такого експерименту буде тестування надійності цих двох популярних соціалок в якості інформаційного джерела. Замкнуті журналісти-представники Канади, Франції, Бельгії та Швейцарії будуть виходити в радіоефір та ділитися враженнями від прожитого дня. Ну і, звичайно, вони будуть постити в Твіттер та Facebook. Перелік піддослідних сміливців можна знайти тут twitter.com/HuisClosNet/lesjournalistes.
http://watcher.com.ua/?p=2381
Цікаво, скільки часу їм знадобиться для реабілітації після експерименту?:rolleyes:

Катерина Слобода - 29-1-2010 у 18:50

Сьогодні почула цікаву інформацію, не знаю правда то чи ні, але з 1 лютого доступ українцям до соціальних мереж може бути заблокованим. Серед користувачів паніка...:)

Лінда Коваль - 29-1-2010 у 23:30

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Сьогодні почула цікаву інформацію, не знаю правда то чи ні, але з 1 лютого доступ українцям до соціальних мереж може бути заблокованим. Серед користувачів паніка...:)

Підозрюю, що це мулька на кшталт обнесення Донецької області колючим дротом, закатування під асфальт 7-км в Одесі, та тому подібних знахідок. Здається, вже навіть спростування з’явилося.
А ТБ (з надією в голосі) ще не вимикають?

Онук Юрій - 29-1-2010 у 23:59

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Сьогодні почула цікаву інформацію, не знаю правда то чи ні, але з 1 лютого доступ українцям до соціальних мереж може бути заблокованим. Серед користувачів паніка...:)


Не переймайтеся є рідний аналого http://susidy.com/

Катерина Слобода - 30-1-2010 у 10:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Онук Юрій
Не переймайтеся

та чого б мені перейматися :) мені ФоРУМу достатньо :saint:

Соломія Федушко - 1-2-2010 у 22:09

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Онук Юрій
Не переймайтеся

та чого б мені перейматися :) мені ФоРУМу достатньо :saint:

І добре, що не переймались :) соцмережі не заблоковано, хоч і сьогодні вже 1 лютого

Oleksij Kulko - 12-2-2010 у 17:45

основна проблема соціяльних мереж саме в тому, що їх початково неправильно сприйняли. Початкова ейфорія, яка змушує сидіти денно і нощно в онлайні згодом минає і приходить відчуття розчарування. Друзі поступово виходять в реальне життя, закидаючи соцмережу, спілкуватися немає з ким, окрім спамерів. Тому соцмережу закидають повністю. Однак мета зовсім не в тому. Всі соціяльні проекти створюються для підтримки звязку з тим, з ким важко спілкуватися "в реалі", а не для розриву подібних звязків і переносу спілкування на цифрову платформу.

Катерина Слобода - 12-2-2010 у 18:35

Цікава стаття http://www.zaxid.net/article/59144/

Соломія Федушко - 15-4-2010 у 18:46

Мене цікавить можливо таке чисто теоретично, щоб взломали аккаунт в соцмережі через якийсь внутрішній сервер так, що ви й не здогадуєтесь, що доступ до вашого аккаунта є ще в когось та й без спамів і решти "бонусів" взламу сторінки?

Андрій Пелещишин - 15-4-2010 у 18:49

Адміни до всього мають доступ.

Соломія Федушко - 15-4-2010 у 18:55

Ні, я маю на увазі, користувача з хакерськими здібностями, а не адміністраторів.

Катерина Слобода - 15-4-2010 у 20:28

Думаю, що можна. А що знову?

Соломія Федушко - 15-4-2010 у 20:41

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Думаю, що можна. А що знову?

Це я так з цікавості :)

Катерина Слобода - 15-4-2010 у 20:54

Мені в Фейсбуці нині в новинах висвітлило:

Цитата:
15.04.2010
МВД Украины отслеживает нарушения "ВКонтакте".
Украинские правоохранительные органы сотрудничают с российскими органами правопорядка в борьбе с распространением нелегальных материалов в социальной сети "ВКонтакте". При этом такие видео- и фотоматериалы, которые выкладывают некоторые пользователи сети, становятся все более вызывающими и жестокими. Об этом корреспонденту ЛІГАБізнесІнформ рассказал в эксклюзивном комментарии начальник отдела по борьбе с кибер-преступностью МВД Украины Руслан Пахомов.

По его словам, "если брать историю "ВКонтакте", то этот сайт вырос из безобидной сети, которая сейчас постепенно превращается в тот же самый "Infostore" (файлообменник, в котором пользователи Интернета могли хранить и хранили информацию, в том числе видео- и фотоматериалы. В декабре 2008 года сотрудники МВД Украины арестовали сервера сайта, - ред.)


При этом, отмечает Р.Пахомов, тенденция такова, что нелегальные видео- и фотоматериалы, которые выкладывают некоторые пользователи "ВКонтакте", становятся все более жесткими.

Борьба с этими материалами происходит в основном точечно. "Если пользователь, загрузивший нелегальные материалы, находится в Украине, то мы его своими силами отслеживаем и эти вещи пресекаем", - отметил Р.Пахомов. Но заниматься более конкретно социальной сетью, по его словам, украинские правоохранительные органы не в состоянии, ведь их юрисдикция не распространяется на Российскую Федерацию.

При этом Р.Пахомов отметил, что МВД Украины и России сотрудничают. "Все материалы наш отдел передает напрямую в отдел "К" Российской Федерации (аналог украинского отдела по борьбе с кибер-преступностью, - ред.). Странички закрывают, пользователей - наказывают", - говорит Р.Пахомов.

Вместе с тем, закрыть социальную сеть "ВКонтакте", по словам Р.Пахомова, практически невозможно, потому что такие действия будут ущемлять права пользователей. Но в отделе по борьбе с кибер-преступностью верят: помочь в борьбе с распространением нелегальных материалов в сети можно, урегулировав этот вопрос на законодательном уровне. "Мы сейчас работаем над тем, чтобы принять закон об Интернете. В нем будет описана правовая структура сети: кто является участниками рынка предоставления Интернет-услуг, каковы их права и обязанности. Это относится и к пользователям", - рассказал Р.Пахомов.

По его словам, в этом законе также будет учтена и ответственность за нарушение правил, вплоть до тюремного заключения.

Юрій Сєров - 15-4-2010 у 21:17

Цитата:
щоб взломали аккаунт в соцмережі через якийсь внутрішній сервер так

В сенсі, через "внутрішній сервер"? Тобто чи може хтось з працівників організації, що хостить Вконтактє отримати доступ? Мабуть може.
Можна спокійно "попастися" і на фейковому сайті ввести свої логін/пароль і зловмисники отримають доступ до вашого аккаунту.

Відносно новини - ясно, стільки контенту, що має бути під копірайтом туди заливають...

Юрій Сєров - 16-5-2010 у 14:05

ФСБ продовжує займатися "инакомислящими" і Інтернеті.
Цього разу їм не сподобалася група Вконтактє, присвячена трагедії на шахті.
http://abstract2001.livejournal.com/1137688.html

Наскільки я зрозумів, дії групи були потрактовані як "несанкціонований мітинг".

Катерина Слобода - 22-5-2010 у 08:46

Facebook та інші соціальні мережі спіймали на незаконному використанні приватних даних http://watcher.com.ua/?p=4017

Спецслужби США використовують соціальні мережі для пошуку злочинців http://watcher.com.ua/?p=2788

Соломія Федушко - 1-11-2010 у 22:09

Ось і результат такого *промивання мізків* :(

Американка вбила тримісячного сина, що заважав їй грати у Щасливого фермера: http://novynar.com.ua/tech/139373

Соломія Федушко - 2-11-2010 у 21:33

Мусульманин випадково розлучився зі своєю дружиною через Skype
І такі приколи бувають :)

Богдана Курилюк - 3-11-2010 у 13:18

Сьогодні до мене приходила одна колега і хотіла дізнатися, як люди шукають один одного в соціальних мережах, бо на facebook вона побачила, що у її чоловіка в друзях тільки дівчата (причому на фото явно не скромниці).... Я то знаю, що він їх спеціально не шукав (бо тільки зареєструвався і тоді це був перший та останній раз коли він там був), а жона хвилюється...

Катерина Слобода - 3-11-2010 у 15:46

Цитата: Початково розміщене учасником Богдана Курилюк  
Я то знаю, що він їх спеціально не шукав (бо тільки зареєструвався і тоді це був перший та останній раз коли він там був)

Але в Фейсбуці ж потрібне підтвердження запиту про дружбу...якщо нема підтвердження, то люди в списку друзів не відображаються...за перший раз всіх знайшов і більше не заходив? :rolleyes:

Яринка Мельник - 30-12-2010 у 18:55

на фейсі часом буває так, що у тебе в новинах з'являються записи про тих, кого ти додав у друзі, навіть якщо вони ще не прийняли твою заявку... а жона хай не хвилюється, вона у нього в реалі, а дівки у віртуалі, а це вже зовсім різні речі :):)

Катерина Слобода - 30-12-2010 у 19:04

Цитата: Початково розміщене учасником Яринка Мельник  
а жона хай не хвилюється, вона у нього в реалі, а дівки у віртуалі, а це вже зовсім різні речі :):)

ну не скажіть...а як же можливість розвіртуалення? імхо, різниці дуже і нема...

Яринка Мельник - 30-12-2010 у 20:19

до розвіртуалення в таких випадках рідко діло доходить... інтернет-зв'язки тим і приваблюють, бо ні до чого не зобов'язують і ти можеш у них бути, ким хочеш... а коли відбувається розвіртуалення, стосунки ускладнюються... а це далеко не кожному одруженому чоловікові треба... тому не варто себе накручувати, а чоловікові треба довіряти, це ж твоя половинка! ясно, що в житті різне буває, але це просто інтернет, тим більше, що і подруга каже, що він не шукав...