Форум Рідного Міста

На 1 травня в Україні буде більше концертів, ярмарків та виставок, ні...

Соломія Федушко - 1-5-2010 у 15:23

Чи то завдяки потеплінню, яке нарешті настає, чи перебільшеній увазі нової влади до Дня Перемоги, 1 травня — Міжнародний день солідарності трудящих — буде звичайним весняним вихідним. Більшість людей підуть розважитися й відпочити на концертах чи шашликах на природі, і лише деякі «політично стурбовані» громадяни маршируватимуть вулицями з комуно–соціалістичними гаслами. Люди настільки забули про «солідарність трудящих», що Компартія України навіть видала спеціальну відозву, в якій перерахувала розважальні заходи, що плануються на вихідні, й «затаврувала» тих, хто братиме в них участь, «рабами», які не борються за свої права.

Самі різношерсті «ліві» збираються підтримати своє свято, лише в столиці вони подали заявки на 123 тисячі людей, які нібито візьмуть участь у мітингах. Головне місце червоної «тусовки» у Києві — Бессарабка, на якій стоїть пам’ятник Леніну, саме той, якому Микола Коханівський розбивав голову молотом і який націоналісти заляпали фарбою–кров’ю під час повторного відкриття. Щоб уникнути сутичок цього разу, «солідарних» комуністів охоронятимуть 1600 співробітників міліції. Київська міськдержадміністрація обмежила рух Хрещатиком 1 та 9 травня з 10:00 до 22:00 на відрізку від майдану Незалежності до вулиці Богдана Хмельницького.

Окрему акцію мають намір провести «Нові ліві», молодіжні організації «ліваків»західного типу, націонал–комуністи, анархо–соціалісти та інші. Вони теж мають традиційне вже місце збору — район станції метро «Арсенальна». «Головними темами та гаслами стануть боротьба з новим трудовим кодексом, антифашизм, боротьба незалежних профспілок у студентській та робітничій сфері», — повідомляють «Нові ліві». Їхня акція «Антикапіталізм — 2010» завершиться концертом московського музичного гурту «Барто», який до своїх текстів додає «ненормативну лірику з яскраво вираженим соціальним підтекстом».

Своє слово скаже і Федерація профспілок. Вони одночасно і святкуватимуть, і протестуватимуть. На знак протесту проти Трудового кодексу Партії регіонів 1 травня о 16.00 у приміщенні товариства «Меморіал» показуватимуть американську кінострічку «Кулак» — про антикапіталістичну боротьбу профспілок США за трудові права робітників. «Націоналістичні профспілки допоможуть українцям побороти олігархію», — заявляє ВО «Свобода», яке анонсувало показ.

На Західній Україні менш фанатично ставляться до «солідарності трудящих». У Львові 1—2 травня відбудеться «День батяра» з концертом «батярських колективів» міста, конкурсами та частунками для гостей. Також цими днями відбудеться етно–джазовий фестиваль «Флюгери Львова», в рамках якого буде також «Прокидання з Мертвим Півнем» від легендарного львівського гурту «Мертвий півень». У Чернівцях тим часом 1–2 травня пройде чемпіонат Європи з мотокросу в найпотужнішому класі мотоциклів. Участь візьмуть мотоциклісти–екстремали з Польщі, Росії, Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Білорусі, Чехії, Італії, Литви та України. На Буковині під знаменитою Хотинською фортецею з 30 квітня до 5 травня відбуватиметься «Битва націй» — фестиваль історичної реконструкції, на якому лицарі в блискучих латах зійдуться у середньовічному двобої. В Ужгороді 1—2 травня охочі зможуть узяти участь у фестивалі вина та меду «Сонячний напій». А закарпатські байкери на Першотравень проведуть благодійну акцію для дітей: 60 дітлахів із дитячого будинку села Домбоки привезуть до Ужгорода, де їх зустрінуть близько сотні байкерів із Закарпаття, Львівщини, Києва, Росії та Угорщини, дітей кататимуть на мотоциклах, частуватимуть солодощами, а потім дорослі байкери поїдуть у Мукачеве відкривати власний сезон. А в Криму, поблизу Червоних печер біля Сімферополя екстрим–клуб «Бомба» проведе автофестиваль.

Тож незалежно від вашого ставлення до Дня солідарності трудящих — веселих вам свят!

Джерело: http://www.umoloda.kiev.ua/number/1647/116/58118/