Форум Рідного Міста

Не міст, а американські гірки?!

Соломія Федушко - 21-5-2010 у 22:49

Цитата:
У Волгограді закрили новий міст через Волгу після того, як 20 травня, на мосту почалися сильні коливання конструкцій, амплітуда яких досягала за різними даними від одного до півтора метрів.

Коли схожі на бетонні хвилі коливання моста тільки почалися, на ньому були сотні машин. За словами очевидців, коливання моста було настільки сильним, що машини підкидало у повітря на метр, а деякі навіть розгортало на 180 градусів. Лише завдяки щасливому випадку ніхто не постраждав.

У п'ятницю, 21 травня, віце-губернатор Волгоградської області Ігор Пікалов повідомив, що сильні коливання мосту могли бути викликані сейсмічним поштовхом або ураганним вітром.

"Були серйозні, поздовжні коливання резонансною величиною до одного метра, можливо, викликані сейсмічним поштовхом, що зараз перевіряється, або ураганним вітром. Але сам по собі вітер не міг викликати такі коливання. Вітер повинен дути під певним кутом, щоб викликати такі резонансні коливання. На думку фахівців - це рідкісний випадок ", - заявив чиновник.

При цьому Пікалов зазначив, що видимих руйнувань на мосту немає, а всі його конструктивні елементи цілі й неушкоджені. Водночас, віце-губернатор заявив, що навіть якщо це явище можливе один раз на 100 років, обласна влада буде просити проектувальників зміцнити конструкції мосту.

Новий мостовий перехід через Волгу, що включає в себе сам міст, правобережні й лівобережні естакади, довжиною 7,11 кілометра був відкритий у Волгограді в жовтні 2009 року, через 12 років після початку його будівництва. На зведення мосту пішло 2,5 мільярда рублів.

Поки через річку пущені додаткові річкові трамваї, а на вулиці міста вивели більше автобусів. Машини ходять в обхід через автодорогу Волзької ГЕС.

http://ua.korrespondent.net/world/1078599

І після цього не повіриш у теотетичну ймовіреність розвитку подій за сюжетом фільму "2012".:rolleyes: Добре, що жерт не було.

Невже ураганний вітер міг, нерозрушуючи моста, викликати такі сильні коливання, амплітуда якийх перевищувала метр, та приголомшуючий скрегіт бетонної конструкції? ІМХО, це скоріше й справді щось з "царини підземельних сил".

Юрій Сєров - 21-5-2010 у 23:19

Хм.... Може технічні недоліки чи прорахунки спровокували такий резонанс.

Андрій Пелещишин - 22-5-2010 у 08:47

Головне, що міст встояв. Саме по собі це вже можна як великий плюс записати проектантам.

Катерина Слобода - 22-5-2010 у 16:24

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Хм.... Може технічні недоліки чи прорахунки спровокували такий резонанс.

а мені навпаки здається, що прораховано було все дуже навіть добре...бо інакше б з того моста вже нічого не залишилося, або хоча б пішли тріщини...
Думаю, так і повинно бути в разі якихось катаклізмів. Якби в Америці так будинки будували, то не довелося б після кожного урагану все відбудовувати заново.

Соломія Федушко - 24-5-2010 у 00:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Якби в Америці так будинки будували, то не довелося б після кожного урагану все відбудовувати заново.

Угу, враховуючи, що цей міст був відкритий у Волгограді в жовтні 2009 року, через 12 років після початку його будівництва. Напевно будівельники дотримувались правила: "Краще якість, а не швидкість". :) З такими мегашвидкими темпами і кількістю ураганів на обох Американських континентах, то тільки фундаменти будівель встигали б закладати. :)