Форум Рідного Міста

Федералізація: "ЗА" і "ПРОТИ"

Іван Андрєєв - 28-5-2010 у 15:27

Якби влада проводила б референдум стосовно зміни державного устрою з унітарного на федеративний, якою б була ваша реакція?
Трохи вже почали говорити про федералізацію в іншій темі, але це питання там було не зовсім доречне. Отже більш-менш об’єктивна на сьогоднішній день стаття тут: http://zaxid.net/article/66496/
Хто і що думає з цього приводу?

Андрій Пелещишин - 28-5-2010 у 15:38

Я би голосував проти. Рівень управлінців на місцях такий, що федералізація значила лише прискорення розкрадання державних коштів та ріст безвідповідальності.

Катерина Слобода - 28-5-2010 у 15:46

Також проголосувала за варіянт "Проти".

Іван Андрєєв - 28-5-2010 у 19:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Я би голосував проти. Рівень управлінців на місцях такий, що федералізація значила лише прискорення розкрадання державних коштів та ріст безвідповідальності.

Ну, ми б самі обирали тих управлінців, зокрема голову ОДА, а не чекали на гауляйтера, що поставить столиця. Та й більша частина грошиків залишалась би в регіоні, а не йшла в славне місто Київ. Моя думка така: при правильній, чіткій, та продуманій організації цього процесу, ми б позбавилися багатьох існуючих на сьогоднішній день проблем (зокрема мовних та культурних), та покращили б рівень життя країни. Я дуже добре пам’ятаю слова покійного В’ячеслава Чорновола, який сказав, що "Україна дозріє до федеративного устрою і буде федеративною". Може ще не дозріла?

Андрій Пелещишин - 28-5-2010 у 20:52

Чого всі вчепилися в слова покійного Чорновола?
Якщо ви так добре пам'ятаєте ті слова - може напишете, коли і як він їх сказав? Бо в мене є підозра, що казалося це зовсім в інших політичних умовах, ніж ми маємо зараз.
Та й перспектива в Чорновола була на "віки".
Принаймні, я від нього про федеративність чув лише раз. На зустрічі з ним у 1989 році в львівській школі №81, коли він кандидувався на нардепа. Його тоді трохи за то шпиляли, він чітко сказав, що про федеративність можна буде говорити лише тоді, коли Україна буде незалежною і всі інші проблеми становлення держави буде вирішено, і що це дуже далека перспектива.
Ну і ще таке. А що, вже федералістам більше нема на кого посилатися, як на Чорновола? Якщо він чуть не кумир теперішньої ПР, то чому забувають про його жорстку позицію з питань державності української мови тощо? Та й не був він теоретиком державобудування.

Іван Андрєєв - 28-5-2010 у 21:41

Чув ті слова від самого пана Чорновола в 1998 році на агітаційній зустрічі, перед парламентськими виборами. Точну дату не пам’ятаю. Та й саму промову, якщо чесно, теж, бо був тоді ще підлітком. Але пам’ятаю саме це питання, бо його задав мій батько. Спитав приблизно так: "пане Чорновіл, наприкінці вісімдесятих ви багато говорили про доцільність федеративного устрою тодішньої УРСР. Чи є це актуальним для України сьогодення, і якщо так, то чому ви зараз не підіймаєте цю тему?" А він на це відповів, що "так, це питання лишається актуальним, настане день, - Україна до цього дозріє і буде федеративною. Але сьогодні про то говорити не варто, бо є інші суттєві питання, а це справа майбутнього, до того ж не найближчого".

Павло Жежнич - 7-6-2010 у 20:31

Сьогодні Янукович заявив, що Україна - унітарна держава. Напевно мав на увазі, що питання про федералізм поки-що піднімати не будуть. Не ясно тільки, чому УП в заголовку написала, що він "зрікся" федералізму (http://www.pravda.com.ua/news/2010/06/7/5117084/)?

Іван Андрєєв - 7-6-2010 у 22:37

Не сприймайте близько до серця. Я не впевнений, чи Віктор Федорович взагалі розуміє різницю між такими визначеннями, як "федеративний" та "унітарний" устрій. Зате він всіма фібрами душі за регіони:
"Унітарна і демократична. І це передбачає більше прав регіонів" - тут напевно мається на увазі: більше прав "Партії Регіонів"? :lol:

Andreas - 9-6-2010 у 19:51

Я проголосував "за". Поживши в федеративнiй (по справжньому) державi, не уявляю собi бiльш досконалоi будови суспiльства.
До Пелещишина. Щодо жорсткоi позицii з питань державності української мови - то все виконано, мова державна, закони-постанови украiнською пишуться, дiловодство в держустановах також державною... Не все населення хоче нею говорити? Ну так демократiя ж... Не зобов*язанi, врештi решт...
А от з федералiзацiею заминка вийшла. То ж "господар Украiни" повинен владою дiлитися.

ЗЫ Русская клавиатура, прошу прощения.

сумна - 23-7-2010 у 18:05

В інтерв'ю УНІАН Андрухович говорить про можливість відокремлення Донбасу й Криму. І якщо поміркувати над його аргументами, мабуть варто з ними погодитися. Признати, що це не програна битва, а програна війна.
Відокремитися - і йти кожен своєю дорогою.

http://www.unian.net/ukr/news/news-387844.html

Андрій Пелещишин - 23-7-2010 у 19:38

І що, Стюфляєв з Дми стануть іноземцями?

Не сприймаю я то все. Вибачте за різкість, але традиції "великого" вкладу письменницької братії в розбудову держави в нас справді великі. Але не надто світлі. Може вже досить? Краще хай книжку напише, заради якої в донечанина виникне нестерпне бажання вивчити українську мову, щоби прочитати в оригіналі.

І з якого дива донечани захочуть від'єдуватися? В них, що друзів, родичів, коханих трохи західніше нема?
Ну і про "помаранчевих" з інтерв'ю. Пора вже закривати тему "помаранчів", і згадувати про національні барви. Тоді і погляд на поділ України трохи зміниться.


Катерина Слобода - 23-7-2010 у 19:54

Страшенно мені не сподобалося то інтерв'ю. Ніхто на Сході не хоче нікуди від'єднуватися. Так само як і на Заході. А фраза про те, що не буде наступних поколінь українців мене взагалі просто вбила. А куди подінуться? Будуть, просто ті, що "ні риба, ні м'ясо" справді повиїжджають і не будуть нарешті розказувати як нам в себе в хаті жити. Я взагалі вважаю, що кожен має займатися своїм ділом і не пхатися зі своїми порадами. Не подобається тут жити- ніхто не заставляє.
А про "розкриті обійми Європи" я взагалі не хочу говорити...мала можливість спілкуватися з різними представниками різноманітних верств населення і обговорити їхнє бачення нашого становища. Висновок один - вони нам більше не треба, ніж ми їм...

Dmy - 23-7-2010 у 23:59

Та ладна вам! Андрухович просто був не в гуморі, а можливо навіть під градусом, зважаючи, що деякі "одкровення" в нього були трохо дивні настільки, що він їм сам згодом щиро дивувався, ніяковів і намагався звести на жарт.
Вдало журналістка підловила на релаксі.

А нам чьо? Нам він запропонував емігрувати в Україну.

Соломія Федушко - 24-7-2010 у 00:10

"...апріорі агресивно заблокований будь-який український рух..." :rolleyes:

З його слів таке враження, що в Криму та Донецьку суцільне гноблення... Точно пан Андрухович був не в адекваті.
Якщо ми такі вже щедрі, то давайте наш Лемберґ подаруємо полякам?!

То що Dmy чекаємо Вас у Львові :lol:

Dmy - 24-7-2010 у 01:23

Та може і заїду наприкінці вересня. Гадаєте, вже буде час просити політичного притулку?

Hanor Narasson - 24-7-2010 у 17:07

Цитата: Початково розміщене учасником Соломія Федушко  

Якщо ми такі вже щедрі, то давайте наш Лемберґ подаруємо полякам?!

Краще Донбас.:lol: А то бідаки жаліються, що немає кому на шахтах працювать!:baddevil: