Форум Рідного Міста

Як вкрасти мур

romano - 24-6-2010 у 16:29

Прикра, як на мене, історія відбулася у Львові на вул. Дорошенка біля медичного коледжу. Вздовж вулиці, на горбі, між входом до коледжу (aka "медучилище") і будинком відділу бібліотеки ім. Стефаника був такий собі старий підмурівок, десь пів-метра висотою, викладений з масивних брил пісковика (чи чогось подібного). Десь всередині весни через дощі пару брил підмило, і вони злетіли зі схилу вниз на хідник, чи навіть на дорогу. Через певний час ці брили краном висадили знову нагору.
І ось на початку червня я побачив, як ціла бригада з краном вантажить ці камені на вантажівку. Дивний спосіб ремонту, правда? В мене закрались підозри, що цейкамінь вже комусь сподобався, і його просто крадуть. Бо для відбудови підмурівка вивозити камінь зовсім нема потреби, достатньо відсунути вглиб - місця там предостатно.
Я "проявил бдительность" і зателефонував до газети Експрес", яка скзала, що вже висилає фотографа, а також моя мама повідомла декількох львівських урядовців і депутатів. Один з них прибув туди негайно з відеокамерою і зняв процес демонтажу.
Виявилося, що замовником "робіт" була Львівська міська рада, і що, нібито, камінь вивезуть на склад, а потім відновлять мур, після того, як підготують фундамент.
Але згодом 'явилась інформація, що якесь там управління міста провело "експертизу" і встановило, що цей мур ніякої цінності не складав. І ось согодні я побачив, що весь пагорб акурано засаджено новим дерном, і навіть сліду від муру не лишилося.
Не знаю як кому, а я цей мур з дитинства пам'ятаю. Дивно, що він пережив австріяків, поляків, сов'єтів, і щойно за України "втратив ціність", за що і був демонтований. По-моєму - це маразм, багато що в місті може не бути аж таким цінним, але є частинкою Львова.
Найбільш ймовірно, цей "безцінний" камінь знайде собі місце на чиїйсь віллі.

Андрій Пелещишин - 24-6-2010 у 19:12

Справді, там зробили "модернізацію" :mad:

Соломія Федушко - 24-6-2010 у 19:20

Мені сьогодні зрання здалось, що там ставили новий паркан чи то "весь пагорб акурано засаджували новим дерном". Але точно, що й сліду від муру не залишилося. :(

Юрій Сєров - 24-6-2010 у 19:36

Сумно. Бачив, що там щось роблять, думав ремонтують. Власне спостерігав цікавий процес видобування одного каменя з полону дерева, яке його обросло.
Цінність становлять криївки, лямпи і інші кабаки. Камені цінності не становлять. :mad:

Цитата:
Я "проявил бдительность" і зателефонував до газети Експрес", яка скзала, що вже висилає фотографа, а також моя мама повідомла декількох львівських урядовців і депутатів.

Ви молодець. Маю сумнів, що той мур відновлять, але все, що ми в змозі робити, треба робити...

Андрій Пелещишин - 14-9-2010 у 19:27

У розвиток теми.
Біля готелю Львів ремонтують дорогу (про цей ремонт в іншій темі пишуть). Окрім іншого міняють бордюри. І замість поереднього, брил з суцільного каменю, практично вічного і думаю, досить цінного (по аналогії з бруківкою) ставлять якийсь новочесний - крошка з бетоном. Може перший рік він буде виглядати і свіжіше, але це явно не той клас, що попередній :(
Цікаво, чи кам'яний бордюр з Чорновола розчиняється в тому вакуумі, що камені з муру на Дорошенка?

Юрій Сєров - 14-9-2010 у 20:15

До речі муру таки не стало :(
Засадили схил травою та й вже...