Форум Рідного Міста

Як вам допомагали незнайомі люди?

сумна - 8-7-2010 у 12:32

Попри всю свою мізантропію мушу визнати, що ніщо так не надихає і не примирює з дійсністю, як безкорислива допомога, що приходить неочікувано – від зовсім незнайомих людей.

А тому хочу попросити всіх і закликати: давайте згадаємо, коли і як нам допомагали незнайомі люди. Згадаємо і побажаємо здоров’я тим людям, які творили для нас справжнє чудо.

На тему наштовхнула публікація в останньому номері журналу «Країна». Прочитала із задоволенням – отож і вас запрошую почитати. Передрук з журналу нижче. А в кінці додала свій випадок, про який без сліз згадати не можу…



Як вам допомагали незнайомі люди?

У Луцьку біля Північного ринку встановили новий дорожний знак, який не дозволяє повертати ліворуч. Не всі водії його помічають і їдуть за звичним маршрутом. За 50 метрів їх зупиняють інспектори ДАІ та штрафують. Один із підприємців ринку Олександр Тур із власної волі став на перехресті й почав завертати водіїв, щоб вони могли уникнути штрафу.

Ми запитали в українців: як їм допомагали незнайомі люди?

«Коли була сильна злива й дороги позаливало, течією змило мій автомобільний номер. Незнайомі люди знайшли мене через ДАІ та передали його, грошей не захотіли брати».
Андрій Негода, 29 років, підприємець, Дніпропетровськ

«Із дружиною та 4-річним сином їхали машиною з Донецька до Києва. Опівночі під Уманню поламався. Описав на інтернет-форумі ситуацію, питав, де знаходиться найближче СТО, і залишив свій мобільний телефон. До мене майже одразу передзвонив незнайомий чоловік, потім приніс бутерброди й гарячий чай. Почепив на буксирувальнний трос і так дотягнув до Києва. Жодної копійки не взяв. Хоча моя машина виявилася важчою і зламала йому бампер».
Віталій Марченко, 26 років, державний службовець, Донецьк

«Якось пішли в поле красти колгоспну молоду кукурудзу із старшою сестрою та її подружкою. Мені було 5 років. Дві великі сумки наламали. Раптом почули голос сторожа. Дівчата втекли, а я із сумками залишився. Коли побачив сторожа, розревівся від страху, бо чув, що він боляче стріляє сіллю. А той мене пожалів і провів додому, ще й кукурудзу допоміг принести».
Василь Вайнагій, 22 роки, заробітчанин, Хуст Закарпатської області

«Три тижні гостювала в знайомого у Франції. Коли поверталася додому, в аеропорту на реєстрації пасажирів не змогла знайти квиток. Обшукала всі кишені, всі валізи – немає. А в цей день закінчувалася віза. Дзвонити знайомому було незручно. Посиділа хвилин 10, заспокоїлася. І почала питати в людей, чи хтось може позичити гроші. Один хлопець погодився. Залишив адресу й телефон мами в Білій Церкві, попросив віддати борг їй. Навіть не записав мої паспортні дані».
Інесса Павленко, 52 роки, вчитель французької мови, Черкаси

«Мого діда на початку війни врятувала незнайома дівчина. Бабуся з дітьми поїхала в Середню Азію, а дід залишився. Узяли в полон, десь під Житомиром тримали. Тих, за ким приходили дружини, відпускали додому. 16-річна дівчина прийшла зі старшою сестрою – та чоловіка визволяла. А ця просто, аби когось врятувати, ткнула пальцем на мого діда й сказала, що він її чоловік. Його відпустили».
Антоніна Косовська, 32 роки, продавець, Вінниця

«Пару тижнів тому мені робили операцію на шлунку. Тітка з Києва прислала тисячу гривень. Поштарка Оля Півторак отримала цей переказ, 16 тисяч на пенсії людям із села і поїхала велосипедом роздавати. Дорогою загубила гаманець. Бігала по хатах, питала. Але всі казали, що не бачили. Вона пішла по заможних родичах – не позичили. Хотіла втопитися, бо повернути такі гроші не змогла б. Але одна бізнесменша позичила їй 2 тисячі доларів. Цього виставило якраз повернути пенсії. А на мій переказ – ні. Люди як дізналися про ту історію, усім селом збирали гроші. Поштарка за тиждень повернула борг бізнесменші. Мені передала тисячу. Та ще й залишилося багато. У нас дві церкви – католицька і православна. Оля з пожертвуваних їй грошей у православну віддала 1270 гривень, а в католицьку 1400 занесла».
Марія Сьомко, 48 років, поштарка, село Саджавка Надвірнянського району Івано-Франківської області

«Країна», № 24 (27) 2 липня 2010

А ось і мій випадок.
Перебувала в онколікарні біля мами, її вже не можна було врятувати. В цей час вдома помер батько. Як було залишити маму – і як було не бути на батьковому похороні… І одна малознайома жінка зголосилася побути з мамою в лікарні. Цілу добу. Доброта цієї жінки просто не мала меж. Вона і потім нас із сестрою не полишила, коли довелося невдовзі ховати маму. І потім бувало, подоївши вранці корову, через ціле село приносила нам молоко і залишала під дверима, поки ми ще спали.

Demyan - 8-7-2010 у 12:47

Якось пішли в поле красти колгоспну молоду кукурудзу із старшою сестрою та її подружкою
.... А той мене пожалів і провів додому, ще й кукурудзу допоміг принести

ось це дуже цікава допомога, тут треба було дати прочухана а не по голівці гладити і помагати...

сумна - 8-7-2010 у 12:52

А мені здається, як на п'ятирічну дитину це якраз та "кара", що треба. Запам'яталося краще, ніж прочухан. :-)
Думаю, оті дівчата, що потягли дитину з собою, якраз і дістали б прочухана, якби попалися до рук.

Demyan - 9-7-2010 у 09:35

Та це взагалі бредова історія - 5 років дитині, дві великі сумки ніс. :)...
Так запамяталося - що можна вкрасти в 5 років і тобі нічого не буде...дуже добре запамяталося...і мабуть коли став старшим теж брав дітей в 5 ркоів і казав що їм нічого не буде - він вже так крав....дуже повчально.
Висновок: діти в 5 років - крадіть речі, вам нічого не буде, погладять по головці, поможуть крадене віднести...:o

Лінда Коваль - 9-7-2010 у 13:57

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Та це взагалі бредова історія - 5 років дитині, дві великі сумки ніс. :)...

Де написано, що дитина несла? Написано "лишився сам із сумками".
Мою молодшу сестру якось сусідка по дачі привела додому. В одній руці - сестра, в іншій - полумисок з полуницями. Сестра моя такою шкодою росла, ну й залізла до чужого городу, а сусідка її злапала. Мені тоді щось років десять було. Ну, злапала, і каже: якщо хочеш полуниці, попроси. Сестрі, видно, соромно стало, каже, не хочу. Але сусідка назбирала таки трохи полуниць, і завела сестру додому, і ягоди лишила. Мами тоді вдома не було, та й сусідка не скаржитися приходила... Двадцять років минуло, а сестра і досі згадує, що від сорому тоді ледь не померла. Чужого не бере, звісно. Так що виховальний ефект ще й від дитини залежить.

Андрій Пелещишин - 13-7-2010 у 00:38

Взагалі наведена вище стаття не про доброту, а про те, що люди вважають добрими вчинками. Ну в когось таке бачення доброти, нормальний суб'єктивний погляд.
З другого боку ми ж не знаємо, можливо цей вчинок справді змінив життя людини на краще.

Ігор Домін - 7-8-2010 у 22:40

ось приклад: відпочивали в карпатах, вирішили подивитись на водоспад гук. виїхали маршруткою з Коломиї. доїхали приблизно туди, куди треба. далі сподівались на попутку, але не сталося. йшли пішки 3 км по асфальтовій дорозі, дощ. не взяли з собою поїсти, думали там знайдемо. не знайшли. через 3 км асфальт закінчився, далі 3 км пішки по камінню, дощ. дішли до водоспаду. не такий вже і цікавий після такої дороги. але не про це. повертаємось. мімо їдуть мікроавтобуси з туристами, напівпорожні. просимо зупинитись. ніхто. йдемо пішки 3 км по камінню, дощ. їде якийсь дядя (щось там будує у заповіднику). зупиняється, підвозить недалеко до зупинки, грошей не взяв. настрій значно покращився:saint: дякую йому ще раз!!

vovka - 8-8-2010 у 19:19

Згадав як познайомився на змаганнях з одним чуваком )))
там як завжди треба було якісь запчасті поміняти перед гонкою і якийсь сторонній чувак постійно під ногами почав плутатися ))) сам всьо міняв, вболівав за мене )))

ну і якось так завязалося знайомство і досить плотно в плані авто і надалі контактуєм :rolleyes: