Форум Рідного Міста

Податок на розлучення зросте до драконівських розмірів

Соломія Федушко - 6-8-2010 у 08:58

Рада хоче ввести драконівські податки на розлучення (більше ніж в 200 разів)

Одружуватися в Україні поки дешево. Розлучатися ще дешевше. Парламентарі вирішили, кому некомфортно в шлюбі - треба було думати раніше.

І хочуть ввести нове мито на пари, що розлучаться. Замість 8 із половиною гривень змусять заплатити майже дві тисячі. Кажуть, так виграють усі – розлучень поменшає, а бюджет наповнять.

Аби одягти обручку на палець, нині молодятам необхідно заплатити 46 гривень. Це – податок! Загалом же обряд одруження у різних РАГСах коливається до 300 гривень.

Нині з бажаючих одружитися у центральному столичному РАГсі – справжнісінька черга. Подекуди по 70 весіль щодня. Тут кажуть, це нормальна ситуація. Адже після посту весіль значно більшає. Особливого ажіотажу тут не бачать.

Новий законопроект “Про державне мито” не підвищить ціну одруження. Бо це державі вигідно. Утім, збільшить ціну розлучення з 8 гривень до 1800. Так одним пострілом, кажуть парламентарі, уб’ють двох зайців: і бюджет наповнять і розлучень поменшає.

Мірошниченко: “Якщо держава направляє свої зусилля на збереження сім’ї, то повинна створювати перепони на шляху розірвання шлюбів”.

Законодавство про державне мито – міняти треба обов’язково. Але не обирати лише окремі статті. Бо в цих напрямках робота судів буде паралізована. Люди все одно знайдуть інші виходи – аби не платити.

Власенко: “Завжди в нас громадяни налаштовані на те, щоб знайти, якісь шпаринки в законі. Це приведе до того, що суду будуть завалені не спільним заявами подружжя про розлучення, а окремими заявами, щоб зекономити на виплаті державного мита. Велика різниця”.

Психологи запевняють, така ситуація може навіть навпаки, не зменшити число розлучень, а навпаки збільшити. Різке зростання цін стимулюватиме якнайшвидше вирішити проблему, бо завтра може бути ще дорожче.

Ще запевняють психологи, це може взагалі різко зменшити число і шлюбів, бо пари подумають, навіщо просто так віддавати державі гроші. Водночас Україна може тут переплюнути навіть США, де аби розлучитися держава вимагає від 200 до тисячі гривень. У сусідній Росії розірвання шлюбу коштує 140 гривень.

http://www.novy.tv/reporter/ukraine/2010/07/08/16/03.html

Здебільшого в Україні ініціатором розлучень є жінка. А чоловіки вдруге одружуються в 4 рази більше ніж жінки.

По роках сімейного життя розлучення розподіляються так:
до 1 року - 3,6%,
від 1 до 2 років - 16%,
від 3 до 4 років - 18%,
від 5 до 9 років - 28%,
від 10 до 19 років - 22%,
від 20 і більше років - 12,4%.

Думаю, підняття податку нічого суттєвого не змінить. Просто люди не будуть офіційно розлучатись доти, доки не захочуть знову одружитись з іншою особою. От і все!

Dmy - 6-8-2010 у 13:07

Найпередбачливіші взагалі не стануть розписуватися, а якщо народять дитину, так жінка ще у держави допомогу вициганить для матері-одиначки.

Катерина Слобода - 6-8-2010 у 16:00

Цитата: Початково розміщене учасником Соломія Федушко  
Рада хоче ввести драконівські податки на розлучення

Не одружуйтеся з драконами, та й жодних проблем не буде :baddevil:

Соломія Федушко - 6-8-2010 у 17:42

Цитата: Початково розміщене учасником Катерина Слобода  
Цитата: Початково розміщене учасником Соломія Федушко  
Рада хоче ввести драконівські податки на розлучення

Не одружуйтеся з драконами, та й жодних проблем не буде :baddevil:

Нічого собі заявки :lol: Якщо я народилась в рік дракона, то зі мною не треба одружуватись :(

Юрій Сєров - 6-8-2010 у 17:55

До піклування про сім'ю це не має жодного стосунку. Бо тоді б за укладання шлюбу мали виплачувати якусь суму.
Просто в країні жахливий дефіцит бюджету і намагаються витягнути з громадян максимум грошей: штрафи на дорогах, акцизи, штрафи за пиво, тепер ще це. Скоро податок на бездітність повернуть.

Андрій Пелещишин - 12-8-2010 у 23:22

Наскільки я пам'ятаю, "драконівські" закони (написані афінським законотворцем Драконом) передбачали смертну кару практично за кожен злочин.
У цьому контексті "драконівським" закон не назовеш, навпаки набагато гуманніше ;)

Юрій Сєров - 13-8-2010 у 04:37

До речі збільшилося мито, а сама процедура спростилася. Тому розлучатися насправді стане простіше.

Demyan - 13-8-2010 у 07:50

На мою думку
1. Поменшає фіктивних шлюбів заради вигоди якоїсь.
2. Люди просто перестануть розписуватися, будуть жити в громадському шлюбі - а при таком проживанні і розподіл майна і все решту - як при офіційному.

Взагалі я от думаю а що нам з жінкою дав цей штамп в пасопрті? Наразі нічого позитивного не бачу - а лише проблеми, часові та фінансовівитрати, починаючи зі зміни прізвища закінчуючи заміною водійських прав та воєнкоматом...

Андрій Пелещишин - 13-8-2010 у 14:51

Ну давайте будемо відверті. Якщо люди вже так сидять один одному в печінках, що мусять ламати сім'ю - 2 тисячі гривень не мають бути проблемою. З другого боку, якщо справді тяганини стане менше - це компесує одне одного. Адже час і зусилля - це гроші.
Цивільних пар навряд чи побільшає, але можливо, побільшає "цивільних розлучень", при яких люди не житимуть разом, але не реєструватимуть цього. На мою думку, така ситуація такій парі залишає більше шансів потім зійтися знову.
А на загал, думаю це вірний крок.
А не женитися зі страху не назбирати грошей на розлучення - це маразм. І якщо таких шлюбів поменшає - то і нехай.

Dmy - 13-8-2010 у 16:55

Ну, за такою логікою - чому всього 2 тисячи? Давайте поставимо 2 мільйони - тоді окрім мільйонерів взагалі ніхто не розлучатиметься, і можна буде відрапортувати про нечуване поліпшення шлюбної ситуації в Україні та найміцнішу ві світі українську родину.

якщо по справедливості, то подібні суспільні інституції не повинні бути прибутковими, а їхні послуги фінансуватися споживачами максимум на самоокупність.
Інакше держава бере на себе право втручатися в не заборонені Конституцією моральні справи її громадян, що з її боку є відвертим свинством. Новий Орвел, блін?
Взагалі-то сама назва "податок на розлучення" вказує на цей факт, бо податки, як відомо, мають 2 головні функції: фіскальну та регуляторну. Я розумію, коли за допомоги регуляторної функції регулюють економіку, в принципі, прийнятно, коли - політику та культуру. Але мораль?! Це ніби-то вказує, що люди, які вирішили розлучитися, надумали собі щось ганебне, отже мусять за це відплатити грошима. Совдепія якась, коли за розлучення могли легко з партії виключити.

А по факту - сприяння утворенню чергової тіньової схеми. Ну,не можуть у нас інакше - мізки, мабуть, у цей бік повернуто, причому вже клінично.


Елена Войтович - 4-9-2011 у 22:30

Цікаво, що до 20 років спільного життя розлучатися дорожче, аніж після :lol: Люди, не поспішайте, чекайте до 20 річниці:D