Форум Рідного Міста

Гра на Форекс – Прості Практичні Поради

Роман Ковальчук - 8-10-2010 у 09:36

Доброго дня усім, кого цікавить можливість заробляти на Форекс.

Ця гілка створена на основі обговорення на форумі теми Форекс
(див. http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=7170&page=5#pid105262... ,
але не є її продовженням.

Мета гілки – практичні поради і рекомендації, як навчитись успішно працювати на міжнародній валютній біржі Форекс (Forex).

Скористатись порадами і спробувати себе у біржовій грі можуть усі бажаючі, незалежно від віку, освіти, професії, стану здоров'я.

Ніяких особливих знань і навичок не вимагається
Потрібні лише прості навики роботи з комп'ютером, надійне під'єднання до Інтернет і початковий капітал – $10…25. І, звичайно, витримка і наполегливість.

Це не буде навчальний курс, а просто серія порад з власного 5-річного досвіду.
Як довго, як часто і у якій формі будуть викладатись тут мої дописи, поки що не знаю, час покаже.

Прошу не розглядати цю ініціативу як публічну оферту, гарантію заробітку і тому подібне – це просто поради. Користуватись ним чи ні – кожен вирішує для себе самостійно.

Попередження про ризики

Валютний ринок Форекс – сьогодні чи не єдине місце, де можна ЛЕГАЛЬНО за короткий час підняти солідний капітап. Але завжди потрібно пам’ятати про ризики – тут можна як швидко заробити, так ще швидше втратити увесь Ваш депозит. Постійний заробіток можна отримувати лише на основі ВЛАСНОГО досвіду, строго дотримуючись перевірених Вами особисто методик і рекомендацій. Працюючи на Форекс, увесь ризик і усю відповідальність за власний депозит Ви приймаєте на себе.


Роман Ковальчук - 10-10-2010 у 17:59

№ 1

Почнемо з того, що практично кожен уже мав справу з Форекс, обмінюючи у канторі валюту – хто 10 дол., а хто і пару-трійку сотень. У першому випадку Ви йшли у найближчий кантор, а у другому оббігали декілька у пошуках кращого курсу. Якщо Ви робили це не один раз, то можете вважати себе бувалим трейдером.

Сам по собі Форекс доволі простий і буденний: «купив дешевше – продав дорожче або продав дорожче – купив дешевше». Знайоме усім заняття «купи-продай», тільки не товар, а гроші, і не на базарі, а вдома за компом, попиваючи кавусю.

От що дійсно складне і шкідливе, так це навколофорексова міфотворчість. Воно і не дивно – як не як, щодоби там прокручується не мало, не багато – порядку $5 000 000 000 000! Сума заворожує, і починається… Саме це і заважає нормально і спокійно грати на біржі. Тому одне із завдань цієї гілки – деміфологізація ринку Форекс.

Ще якийсь рік тому я був свято переконаний, що гра на Форекс – це 5 % техніки і 95 % психології. Але сьогодні я уже так не вважаю. Тепер моя думка така

Форекс – це 1 % техніки і 99 % психології. А може, і усі 99,9 %.

Це перший принцип, якого будемо дотримуватись.

Другий принцип: «щоб навчитись торгувати, потрібно торгувати». А як же інакше?

Але, перш ніж перейти до практики, необхідно освоїти теормінімум. Надалі підуть терміни «тренд», «флет», відкриття позиції, стоп-ордери і тому подібне. Хто це розуміє, добре. А для тих, хто зовсім не володіє темою, даю лінк на свої 12 відкритих уроків Форекс (власне, для того вони і написані, щоб сто разів не повторювати одне і теж)

http://www.zlet.eu.pn/fx101_12.html

Завантажуйте уроки і розберіться в азах. Якщо щось на перших порах буде не зрозумілим, не страшно – з часом усе стане на свої місця. Головне – засвоїти, що на Форекс Вам доведеться натискати лише на 3 кнопки: «BAY» «SELL» і «CLOSE». А от у якому порядку це робити, будемо розбиратись.

Успіхів!

=======================================
Дискусію про Форекс на цьому форумі див. тут
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=7170&page=5

Роман Ковальчук - 14-10-2010 у 18:56

№ 2

Доброго дня.

Отже, у ті біржові $5 000 000 000 000 на Форекс спробуємо вставити і свої $10…25 (хто скільки може). Але ні центом більше! Поки що. На час навчання. Навіть у тому випадку, якщо для когось це не гроші.

Це серйозно. Справа у тому, що більшість новачків програють свої перші, другі, треті і т.д. депозити, що формує у них сильний негативний стрес, який з часом починає проникати глибоко у підсвідомість і там закріплюється у вигляді програми-стереотипу «я – невдаха» («лузер» на жаргоні трейдерів). Якщо таке станеться з вами, то надалі на біржі ви будете практично без шансів. Що ми і спостерігаємо у 90 % випадків трейдерів-новачків (і не тільки новачків). Пізніше самостійно «прибрати» таку програму практично неможливо.

Але програші – річ неминуча, особливо на початку. Тому наступний принцип на Форекс такий: «вносимо на депозит лише таку суму, можлива втрата якої не викличе у нас сильного і тривалого негативного емоційного стресу».

Але це зовсім не означає, що наші перші $10…25 приречені. Навпаки. Біржа – це гра, і наша ціль у цій грі – як мінімум, подвоїти депозит. Якщо з першого разу нам це не вдасться, ну що ж, будемо розглядати ці гроші як виробничі затрати.

Зі сказаного вище випливає наступний принцип: гра на Форекс – це не хитрі торгові системи чи складні математичні прогнози, це у першу чергу вміле управління нашим депозитом. Вміле у розумінні мінімізації ризику втратити усе і отримати психологічний удар.

На етапі навчання, без досвіду і потрібних навичок мінімальний ризик досягається лише тоді, коли відкрита нами позиція має великий запас пунктів. При депозиті $10…25 це можливо тільки на центових рахунках, наприклад, 1 пт. = 1 цент. Тоді запас буде 1000...2500 пт. Нагадаю, що, наприклад, за увесь період кризи пара EUR/USD пройшла вверх-вниз декілька тисяч пунктів. Тобто на центових рахунках нам особливо нічого не загрожує навіть у випадках явних дурниць з нашого боку.

Правда, і щось заробити на такому мізері ми теж не зможемо. Але це і не є нашою задачою на етапі навчання. Наша ціль – навчитись внутрішньо відчувати ринок, що можливо лише на реальних депозитах, нехай і мізерних. Демо-рахунки потрібні лише для того, щоб подивитись, що до чого: вивчити Метатрейдер чи іншу торгову платформу, придивитись до брокера, у першому наближенні перевірити свою торгову систему. Коли це зроблено, про них потрібно забути і перейти на мікро-реал.

Отже.
1. Вибираємо будь-якого брокера, бажано з ТОР-10 і бажано з МТ-4.
2. Завантажуємо його торгову платформу (МТ-4 чи іншу) і відкриваємо демо-рахунок. Наприклад, 1000 дол. з плечем 1:100. Працюємо лотом 0.1 (у цьому випадку 1 пт. = 1 дол). Маємо запас 1000 пт. Наша мета – отримати основні навики роботи з ордерами і підготуватись до наступного кроку – відкриття центового рахунка.

Порада. Для початку вибираємо лише одну пару, EUR/USD, і з нею працюємо. Попри наше основне завдання краєм ока спостерігаємо, як веде себе ця пара. Пробуємо знаходити хоча б якісь закономірності.

Зауваження 1. Як правило, не демо нема центових рахунків на 10 дол, тому відкриваємо на 1000 дол з відповідно більшою ціною пункта. Іншими словами, на демо працюємо у масштабі 1:100 по відношенню до реального центового рахунку.

Зауваження 2. Буде добре, якщо після усіх наших експериментів наш депозит не опуститься нижче 800 дол. Хоча це і не критично. Але бажано – потрібно з самого початку привчати себе до виграшів.


Успіху.

Роман Ковальчук - 15-10-2010 у 20:52

№ 3

Доброго дня.

Знаю з досвіду стандартне запитання трейдерів-початківців «Якого брокера вибрати для роботи?» Мається на увазі перш за усе такі його характеристики, як надійність і зручність у роботі. Надійність – це відсутність проблем з виводом зароблених коштів.

На мій погляд, «хороші» і «погані» брокери – це один з міфів Форекс, особливо ру-нетівского. Твердження спірне, тому поясню свою точку зору, щоб надалі це питання закрити.
Дилери або ДЦ – це посередники на біржі, задача яких – виводити відкриті нами ордери на міжбанківський ринок і брати за це з нас комісійні (спред). І все. Теретично кошти трейдера повинні бути максимально відділені від посередників – тоді і тільки тоді їх зацікавленість нас дурити буде мінімальною.

Насправді так не є. Чому?

Біржі організовані так, що там працюють лотами. Це одиниця виміру суми наших ордерів. На класичному Форекс (плече 1:1) 1 лот = $100 000. Тут посередник жодного плеча не підставляє, а фактично трейдери (банки і т.д) взагалі обходяться без посередників, оскільки і самі мають ліцензії на право торгівлі валютою.

У Вас є $100 000? Нема. І у мене нема. Тому нам потрібно плече. Щоб вивести наші $10 на міжбанк, нам потрібно «позичити» всього лише $99 990.

Наприклад, відомий ДЦ Форекс-клуб декларує, що у нього працює 50 тис. клієнтів. Нехай кожен в середньому вклав $1000 і (що теоретично можливо) усі клієнти одночасно відкрили позиції всього лише на $1. Щоб вивести усі ці позиції на міжбанк, брокеру потрібно їх кредитувати у сукупності на $99 999 х 50 000 = $4 999 950 000. А заявлений статутний капітал у них, якщо не помиляюсь, десь так під $10 000 000. Де взяти решту, щоб нас з вами виводити на иіжбанк? А ще ж потрібно на випадок чого забезпечити який-не-який страховий фонд ...

Так от – щоб і вовки були ситі, і вівці цілі (останні, правда, лише у співідношенні 1:9 :)), практично усі ру-нетівські і багато хто з західних ДЦ працюють як «кухні», тобто нікуди нас з вами не виводять, а використовують кліринг (взаємозалік усіх відкритих позицій).

Більше того. Щоб підняти рівень свої капіталізації, усі вони «просять» нас покласти наші депозити саме на їх банківський рахунок. От звідси усе і починається...

Але таке життя – хочеш грати на Форекс, не будучи родичем Сороса, граєш за їхніми правилами. Або не граєш взагалі. Ось це і є реальна ціна маржинальної торгівлі. Нічого не поробиш – це їх бізнес і, як кажуть «вони здають карти, а не ми».

Таким чином, на Форекс у тому вигляді, який ми маємо тут, завжди є міссце для «подвигу». Розуміється, зі сторони брокера. Як і у будь-якому бізнесі, де кожен намагається надурити контр-агента. Ясно, при їхній роздачі карт і засобів у них куди більше. Нам, трейдерам, лишається одне – переграти їх чесним шляхом. Це так, як у 1968 р., коли радянські війська були введені в Прагу, а тим часом на чемпіонаті світу з хокею у фіналі чехи переграли СССР. «Ви нас пушками, а ми вас – клюшками» :D

Ну добре, кухня так кухня. Чи є нам особливий привід хвилюватия з нашими $10...25?
Ви як думаєте?

Це яким же брокеру треба бути страусом, щоб запасти на такі нікчемні суми і 100% зіпсувати собі репутацію назавжди! Та такі «прибутки» не покриють навіть затрат на організацію контори.

Так що кухня не кухня - сміливо вибираємо ДЦ за такими умовами.
1. Є центові рахунки
2. Мінімальна сума депозиту – від 10 дол.
3. Дозволений ввід/вивід коштів по WebMoney.
4. Входить в ТОР-25 ру-нетівських брокерів.

А там далі побачимо.

Успіхів!

Роман Ковальчук - 19-10-2010 у 16:09

№ 4

Доброго дня.

Будемо вважати, що необхідний теоретичний мінімум по Форекс нами засвоєно, ми вибрали брокера, завантажили на свій ПК торговий термінал (надалі вважаємо, що це МТ-4), на демо-рахунку попрактикувались в основних операціях і відкрили реальний (торговий) центовий рахунок.

Маленьке зауваження щодо центових рахунків. У більшості ДЦ на таких рахунках ціна одного пт. рівна 1 цент. Тобто депозит 10 дол. дає нам запас 1000 пт. Але деякі ДЦ у цьому плані пішли ще далі назустріч початківцям і у них на центових рахунках 1 пт. = 0,1 цента. При таких розкладах наш депозит 10 дол. дає взагалі космічний запас 10 000 пт. Гріх цим не скористатися на час навчання.

Один з таких ДЦ ось тут http://www.fxstart.ru/pages/Client/CreateAccount
Про його «порядність» у форумах пишуть різне, десь у пропорції 60:40 у позитив.
Але, як уже зазначалось, на перших порах це нас повинно хвилювати найменше.
Так що хто ще не вибрав брокера і не відкрив рахунок, рекомендую це зробити в FxStart. Не забудьте вибрати максимальне плече 1:500 ! Для чистоти експерименту і щоб не виглядати голослівним, я також там відкриюсь на 10 дол.

До речі, ми отримали можливість маневру: якщо працювати ордерами 0.01 лота (а саме їх ви побачите у меню), то 1 пт. = 0,1 цент. Але ми завжди можемо підняти планку ризику і відкритись 0,02, 0,03...0,09, аж до 0,1 лота. Але потрібно пам’ятати, що відповідно зменшуватиметься наш запас пунктів – при 0,1 лота він уже буде рівний 1000 пт. на одну відкриту позицію !

Тепер увага: перед нами цікаве і хвилююче завдання (для тих, для кого це вперше): поповнення відкритого нами рахунка. Робимо це через ВебМані. Для цього відкриваємо там доларовий гаманець і вносимо на нього 10 дол. Робимо це або через термінал (які з них у Львові приймають WM, не знаю, треба пошукати), або через обмінний пункт (рекомендую тут http://www.live-d.lviv.ua/send.htm). Хто не знайомий з системою WM, сюди http://webmoney.ua/russian/about

Наступний крок – поповнення рахунку депозиту, тобто перевід WM - > FxStart.
Ця операція виконується через сайт ДЦ (особистий кабінет) з допомогою WM Keeper Classic, який потрібно звантажити на свій ПК звідси http://wiki.webmoney.ru/wiki/show/WM+Keeper+Classic

УВАГА ! Надалі вантажте і поновлюйте його ТІЛЬКИ з сайту WM – тут жодних лівих лінків не повинно бути, щоб там хто вам не обіцяв.

У мене увесь процес поповнення зайняв 7 хв. Але хто робитиме це вперше, прийдеться трохи повозитися...
Отже, 10 дол. на моєму депозиті. При цьому найбільше мені сподобалась така репліка ДЦ
«Поздравляем! Средства зачислены на ваш торговый счет.» Веселі люди :D

Ну що ж, постараємось попрацювати в плюс так, щоб, знявши свої перші зароблені кошти, теж не забути їх привітати:).

! Зверніть увагу. На депозиті ви побачите не 10, а 1000 (тільки не радійте – це не долари:() – на центових рахунків сума відображається не у доларах, а в центах.

Нагадую. Якщо комусь незрозуміла термінологія, або процедура роботи з WM, то про це детальніше у Відкритих Уроках Форекс тут http://www.zlet.eu.pn/forex/forex_site.html

Успіхів.

Роман Ковальчук - 22-10-2010 у 19:05

№ 5

Доброго дня.


Тих, хто заробляє на біржі (не обов’язково валютній), можна поділити на інвесторів і трейдерів, виходячи з таких ознак.
1. Скільки часу вони тримають відкриті позиції.
2. На яку рентабельність вкладених коштів вони зорієнтовані.

Перша група – інвестори. Вони виставляють ордери на час від декількох тижнів до декількох місяців, орієнтуючись на глобальні тренди на ринку. Їх діапазон рентабельності 50...250 % річних при мінімальних ризиках. Мінімальні ризики – це 1...2,5 % суми сукупної відкритої позиції від загального депозиту, дуже рідко – 5 %. Їх основна заповідь «Не втрать!», а заробити – як уже вдасться. Ідея гри тут зрозуміла – при великому запасі міцності перечекати ті періоди часу, коли ринок пішов проти них.

Одна з беззаперечних переваг такої поведінки на ринку – мінімум часу біля монітора і, відповідно, мінімальне психологічне навантаження. Але при такій рентабельності для нормального заробітку потрібно оперувати значними сумами, хоча б у декілька мільойнів. Інакше шкурка не варта вичинки.

Друга група – власне трейдери. Тут усе навпаки: депозити мінімальні, ризики зашкалюють (10...20 %, буває і 50 %), час відкритої позиції – декілька годин, максимум – днів. Особлива категорія – т.зв. скальпери (можуть відкриватися по сто разів на протязі дня на 1...2 хв.). Навантаження на психіку тут важко передати - стрибати з тарзанкою поряд з цим – дитяча забавка. І що найгірше – навантаження щоденне, постійне. Зате і рентабельність, на яку зорієнтована ця категорія, тут «на висоті» - 1000...2000 %, а часто значно вище. Не знаю, як на фондовій чи товарних біржах, а от на Форекс таких вистачає.

Із сказаного вище випливає очевидний висновок: новачки на Форекс – це трейдери, а не інвестори. Дійсно, про які інвестиції може бути мова при двох-трьох сотнях депозиту? Смішно, правда?

Так от, помиляєтесь, шановні. Причому фатально. Як результат такої помилки, хронічно злиті депозити, нервові розлади і негативно-упереджене відношення до Форекс, а заодно і до тих, кому на біржі вдається заробляти.

Міф «працюйте на коротких дистанціях і буде вам щастя» - напевно, найбільш шкідливий з усіх решта міфів вд Форекс, які явно або неявно проштовхують на численних курсах, школах, семінарах зацікавлені особи. Запам’ятайте: обіграти ринок на коротких дистанціях без належного досвіду і психологічної підготовки НЕМОЖЛИВО!

Але більшість поступає саме так. А біржа – це така хитро влаштована штука, де більшість програє. Хочете навчитись вигравати – переходьте у категорію меншості, по краплині вичавлюючи із себе стадний інстинкт.

Ну, добре, але як же мільйони, де їх взяти, щоб стати інвестором? А ніде. Хто вам сказав, що на час навчання ви повинні обов'язково оперувати великими сумами? Вище я писав, що при відносно низькій рентабельності, для того, щоб заробити, потрібні мільйони. Але коли ви тільки вчитеся, то ваша ціль не заробляти, ваша ціль - НАВЧИТИСЯ ЗАРОБЛЯТИ. Між ними принципова різниця. Хто її не відчуває, а вірить різним гуру від Форекс, той обов'язково потрапляє у категорію овець для стрижки.

Отже, почнемо з того, що інвестуємо 0.1 % свого депозиту у 10 дол. на декілька тижнів або більше. Для цього відкриємо позицію ордером 0.1 лота. Якщо у вас ціна пункту не 1, а 0,1 цента, то ризик буде ще меншим – 0,01 %.

Добре, але в яку сторону нам відкритися? Ось короткий аналіз по парі EUR/USD (надалі просто євро) з точки зору інвестора.

Після глобального падіння з 1.5144 до 1.1876 (понад 3 тис. пт.) пара зробила 2 хвилі корекції: перша до 1,3333 (06.08.2010, підйом майже на 1,5 тис. пт.) і друга до 1,4152 (15.10.2010, понад 800 пт.). Зараз на ринку пауза на рівні 1, 3900 – ціна думає, куди піти, вверх чи вниз. Так вона може коливатись навколо цієї опорної точки ще тиждень, а то і два. Але зрештою кудись таки піде.

Варіант 1. Якщо тренд продовжиться, то піде вверх десь у район 1,4500 (це наближено під 400 пт.).

Варіант 2. Якщо обвалиться, то не менше 1 тис. пт. А то і більше.

Варіант 3. Зробить стрибок вниз пунктів на 200...300, а тоді піде вверх по варіанту 1.

Варіант 4, Зробить стрибок вверх, а тоді почне валитись по варіанту 2.

Сьогодні п'ятниця, день на Форекс особливий. Одна з його особливостей – у цей день краще не відкриватись. Хід ціни, як правило, починається з початком тижня (так уже психологічно склалося). По моїх оцінках, ймовірність короткочасної корекції вниз від точки 1,3900 наближено 60 : 40. Але чекаємо понеділка – вівторка.

Усього хорошого.

Роман Ковальчук - 26-10-2010 у 17:45

№ 6

Доброго вечора.

Є 2 новини: одна хороша, друга - також.

Перша новина для тих, хто добре володіє англійською. У своїх Відкритих Уроках я часто згадував свого знайомого американця Джеймса де Ветта, професійного Форекс-трейдера з більш ніж 10-річним досвідом роботи на біржі і досвідом управління депозитами понад $1 млн.
Цьому трейдеру я довіряю (підтримую з ним контакт понад 2,5 роки) і багато чому навчився у нього.

Час від часу Джеймс проводить відкриті вебінари онлайн-торгівлі, на яких можна слідкувати «на живо» за його торговим рахунком і повторювати його трейди (відкривати і закривати позиції) по його рекомендаціях і коментарях. У свій час я так працював і майже завжди був у плюсі.

Після більш ніж річної перерви Джеймс відновив цю корисну практику – підписатись на його торгові сигнали (а, можливо, будуть і відкриті вебінари) може кожен бажаючий.(безкоштовно). Джеймс навіть додав приз – свій навчальний курс, який буде розіграний серед його слухачів, реєстрація яких розпочалася сьогодні.

Так що рекомендую. Не обов’язково самому торгувати, можна просто послухати і подивитись, як працюють і заробляють професійні біржові гравці. Відчуєте, що таке Форекс «в натурі» і будете менше вірити різним байкам.

Подаю його пост повністю.

Hi, Roman

There has been a bunch of traders recently who want to try out my Forex alerts, but aren't sure if they are willing to dish out any money to try them out.

I can totally understand this, as people have been burnt in the past by unscrupulous signal providers and fake results.

I guess the only REAL way to help folks decide is to offer them a completely F R E E opportunity to try my alerts out without risking a single penny.

www.forex-science.com

So that's exactly what I have done. You can go along to my website right now and sign up within a few minutes, and you'll get 30 full days of my total service package for....

**ZERO DOLLARS**

You can also take a look at my track record since early 2009 – all traded LIVE with my charter group.

www.forex-science.com

The last time I offered a zero-cost trial was in 2008, and from my experience, this one will fill up fast.

It's easy....

Visit the link below now, sign up, and you'll be ready to receive your first signals within a few minutes. You'll get SMS, desktop and email alerts of every trade I take on my personal live account,
and you'll get to see my live statements every week.

This is NOT theoretical, NOT demo trading, NOT vague or unclear. This is real, live, profitable Forex trading straight from my dealing platform to your computer in seconds.

http://www.forex-science.com

I hope to see you inside

James de Wet

P.S. This really won't cost you a single penny.

P.P.S. I probably won't hold this open for too long. My clients know that most of my programs sell out within days (if not hours)

P.P.P.S. To encourage you to give this a try, I'm giving every 20th Trialist a copy of my Forex 360 course worth $597.

В дискусії на форумі дуже допитливі товариші мене часто запитували, навіщо я це роблю (у розумінні популяризації Форекс). Тепер є нагода задати це запитання Джеймсу. Я його відповідь уже знаю, але для декого буде цікаво.:)


Друга новина.

Так виглядає, що моя оцінка напрямку руху євро з попереднього допису (60:40 вниз) підтверджується – сценарій на ринку стає схожим на приведений мною варіант 4. Отже, я відкриваю позицію вниз (Sell) лотом 0.01 по ціні 1,3838. Ціль – район відмітки 1,3560. Стоп-ордери не ставлю – запас пунктів цілком достатній для того випадку, коли наш сценарій не підтвердиться і пара усе таки розвернеться по тренду вверх. Якщо так станеться, застосуємо один хитрий прийом мінімізації втрат.

Побажаємо собі успіху в інвестуванні на Форекс:D

Роман Ковальчук - 28-10-2010 у 18:21

№ 7

Доброго вечора.

Ударним аргументом практично усіх анти-форексівських апологетів була і є парадигма про те, що динаміка валютних пар – це чисто випадкова величина і тому на Форекс можна виграти, але неможливо вигравати. Внаслідок комісії/спреду брокера це завжди гра з від'ємним мат. очікуванням і злив будь-якої суми депозиту – лише питання часу. Тобто це повний аналог казино взагалі і рулетки зокрема.

І багаточисельна армія трейдерів, що програлися, з цим радо погоджується, підтримує і поширює цю ідею. Їх легко зрозуміти – таке твердження діє як бальзам на їх неспокійне сумління і прекрасно виправдовує їх багаточисельні торгово-психологічні помилки, замінюючи їх однією – тим, що вони були обмануті, недостатньо подумали, не мали досвіду і т.д і т.п. і тому вв'язались у цю аферу, яка без шансів на успіх.

Дуже шкода, але змушений їх розчарувати – курси валют НЕ ВИПАДКОВА ВЕЛИЧИНА. І це можна строго довести методами математичної статистики. Але не будемо приплітати сюди нудну для багатьох математику. Для себе я це довів, пів-року займаючись дослідженням «закономірностей» рулетки і хитромудрих способів як її «переграти». Таких я нарахував понад 100! І усі на перший погляд досить логічні.... Тим не менше, рулетку ще ніхто не переграв, точніше, майже ніхто.

Рух кульки у рулетці – дійсно випадкова величина, на неї діє безліч механічних сил і їх рівнодійна у кожен момент часу тільки Богу відома. А на курси валют діють не сліпі механічні, а свідомо спрямовані психо-емоційні направляючі, які, по-перше, є обмежені кількісно, а по-друге, і це основне, ПРИНЦИПОВО не можуть бути випадковими, а строго підпорядковуються закономірностям поведінки натовпу. Десь читав, що пару євро-долар постійно відслідковує у середньому 5 млн. пар очей. І хто скаже, що це не натовп, причому дуже вмотивований і зацікавлений у напрямку її руху?!
Тут ніколи не було, нема і не буде жодних випадковостей – це ж гроші, і немалі гроші, динаміку яких спричиняють ті ж 5 млн. пар рук.

Що показує математика, наприклад, по євро? А те, що рух пари не корельований з «білим шумом», який, як відомо, абсолютно випадкова величина. Але... чим нижчий таймфрейм, тим поведінка пари ближча до випадкової величини. І навпаки. Воно і зрозуміло – охочих покерувати трильйонами «зелених» ніколи не бракувало, але хто у змозі постійно впливати на рух пари на хвилинках чи там 15-хвилинках? Ніхто, окрім натовпу як такого! Нема на сьогодні на ринку такої фінансової потуги. Навіть знаменитому Консорціуму банків (це ті, що організували систему котирувань EBS і дають їх нам через наших брокерів) це не під силу. А от направляти пару стратегічно, протягом місяця чи декількох – нема питань. Для цього і є фундаментальний аналіз як хитро продумана і організована СИСТЕМА ПОДАЧІ НОВИН. Заявляв же Сорос, що хоче встановити паритет євро до долара - якихось 1800 пунктів йому не вистачило і пара розвернулась вверх. Але ще не вечір і євро ще цілком може впасти до паритету з доларом, особливо з огляду на остнні події у Євросоюзі.

До речі, ми тут з Соросом солідарні: у попередньому дописі я відкрив позицію по євро вниз (будемо інвестуємо паралельно, тільки трохи менші суми :D

Мало того, що курси валют на сьогодні не є випадковою величиною. Вони нею ніколи не стануть. Звичайно, за умови плаваючих, а не фіксованих курсів, як це було, наприклад, до 1971 року. Форекс тому і сформувався як біржа, бо курси відпустили у вільне плавання. З того часу обороти Форекс почали стрімко зростати – явна ознака того, що на цьому хтось добре заробляє, а не просто має місце банальний обмін валют для потреб зовнішньоекономічної діяльності. На Форекс чим далі, тим відчутніше починають домінувати спекулянти. І найбільш крупні з них (я їх називаю фінансовими ортодоксами) за жодних умов не допустять втрати можливості такого масштабного заробітку. Навіть якщо для цього їм доведеться організувати невелику фінансову кризу всесвітнього масштабу. Точніше – довелось організувати. Але це окрема цікава пісня, до неї ще повернемось.

Отже, доки існуватиме спекуляція, доти існуватиме і керованість процесом. А керованість і випадковість – речі несумісні за визначенням.

Якщо я сказаним вище когось не переконав, то приведу ще простіший доказ.

Відомий і доведений факт, що на Форекс (та і на інших біржах) успішні трейдери становлять лише десяту частину – співвідношення 1:9 усі знають. Усі також знають звичайне підкидання монетки як символ випадкового процесу. Так от, візьміть звичайну монетку і, ставлячи, наприклад, на герб, спробуйте її попідкидати так, щоб у 9 випадках з 10 стабільно програвати. Нічого у вас не вийде – будете отримувати 50:50 і все тут. Ну тоді яким макаром на «випадковому» Форекс стабільно зливають свої депозити 90 % трейдерів?! Питання до тих, хто так охоче вірить у байки випадковості на біржах світу.

Для чого був увесь цей пасаж? А для того, щоб переконати вас не бавитись на Форекс короткими (у часі) позиціями, максимально наближеними до випадкових величин, а інвестувати у довгі, керовані і тому далеко не випадкові валютні рухи. Причому у тому напрямку, у якому це роблять п.п. Сорос і Ко.

Як я знаю цей напрямок? Навчився. На власних курсах :)

Успіхів.

Роман Голощук - 28-10-2010 у 19:12

Цитата: Початково розміщене учасником Роман Ковальчук  
№ 6

Отже, я відкриваю позицію вниз (Sell) лотом 0.01 по ціні 1,3838. Ціль – район відмітки 1,3560. Стоп-ордери не ставлю – запас пунктів цілком достатній для того випадку, коли наш сценарій не підтвердиться і пара усе таки розвернеться по тренду вверх. Якщо так станеться, застосуємо один хитрий прийом мінімізації втрат.



А чи не пора застосовувати "один хитрий прийом мінімізації втрат"? - Бо зараз вже ціна 1,3939 :)

Роман Ковальчук - 28-10-2010 у 19:34

Цитата: Початково розміщене учасником Роман Голощук  
Цитата: Початково розміщене учасником Роман Ковальчук  
№ 6

Отже, я відкриваю позицію вниз (Sell) лотом 0.01 по ціні 1,3838. Ціль – район відмітки 1,3560. Стоп-ордери не ставлю – запас пунктів цілком достатній для того випадку, коли наш сценарій не підтвердиться і пара усе таки розвернеться по тренду вверх. Якщо так станеться, застосуємо один хитрий прийом мінімізації втрат.



А чи не пора застосовувати "один хитрий прийом мінімізації втрат"? - Бо зараз вже ціна 1,3939 :)


Романе, ще раз прочитайте №7, особливо резюме;);)

Роман Голощук - 28-10-2010 у 20:21

Прочитав. Тобто Ви вважаєте, що знаєте напрямок руху тренду і таки досягнете вдалого для Вас результату 1,3560?

Dmy - 29-10-2010 у 01:30

Цитата: Початково розміщене учасником Роман Ковальчук  
№ 7
курси валют НЕ ВИПАДКОВА ВЕЛИЧИНА.
Якщо я сказаним вище когось не переконав, то приведу ще простіший доказ.

Відомий і доведений факт, що на Форекс (та і на інших біржах) успішні трейдери становлять лише десяту частину – співвідношення 1:9 усі знають. Усі також знають звичайне підкидання монетки як символ випадкового процесу. Так от, візьміть звичайну монетку і, ставлячи, наприклад, на герб, спробуйте її попідкидати так, щоб у 9 випадках з 10 стабільно програвати. Нічого у вас не вийде – будете отримувати 50:50 і все тут. Ну тоді яким макаром на «випадковому» Форекс стабільно зливають свої депозити 90 % трейдерів?! Питання до тих, хто так охоче вірить у байки випадковості на біржах світу.
Я не вірю, що курси валют (принаймні, їх співідношення) - випадкова величина. Але доказ невдалий. На питання: "яким макаром на «випадковому» Форекс стабільно зливають свої депозити 90 % трейдерів?!" відповідь елементарна - "спред". Якщо ви з кожного підкидання монетки будете відстьобувати підкидальнику (букмекеру, круп'є, брокеру) - програєте однозначно, попри 50:50.

Роман Ковальчук - 29-10-2010 у 10:46

Цитата: Початково розміщене учасником Роман Голощук  
Прочитав. Тобто Ви вважаєте, що знаєте напрямок руху тренду і таки досягнете вдалого для Вас результату 1,3560?


Я мав на увазі інше - набратись терпіння і чекати, аж поки ціна не вийде з флету навколо рівня 1,3900. Те, що вона пішла проти нашої позиції до 1,3939 - нічого страшного. Ось зараз вона знову повернулась до точки відкриття. Так ще може тривати довго і якщо ми кожен раз будемо фіксувати збитки, то дуже скоро від нашого депозиту нічого не залишиться.

Слово "знаю" - це я в жарт. Треба було написати "відчуваю", а ще точніше "оцінюю". У таких розворотних точках ніхто не може знати, куди, вверх чи вниз, піде ціна.

Взагалі, на цю тему буде окремий допис.


Роман Ковальчук - 29-10-2010 у 10:57

Цитата: Початково розміщене учасником Dmy  
Цитата: Початково розміщене учасником Роман Ковальчук  
№ 7
курси валют НЕ ВИПАДКОВА ВЕЛИЧИНА.
Якщо я сказаним вище когось не переконав, то приведу ще простіший доказ.

Відомий і доведений факт, що на Форекс (та і на інших біржах) успішні трейдери становлять лише десяту частину – співвідношення 1:9 усі знають. Усі також знають звичайне підкидання монетки як символ випадкового процесу. Так от, візьміть звичайну монетку і, ставлячи, наприклад, на герб, спробуйте її попідкидати так, щоб у 9 випадках з 10 стабільно програвати. Нічого у вас не вийде – будете отримувати 50:50 і все тут. Ну тоді яким макаром на «випадковому» Форекс стабільно зливають свої депозити 90 % трейдерів?! Питання до тих, хто так охоче вірить у байки випадковості на біржах світу.
Я не вірю, що курси валют (принаймні, їх співідношення) - випадкова величина. Але доказ невдалий. На питання: "яким макаром на «випадковому» Форекс стабільно зливають свої депозити 90 % трейдерів?!" відповідь елементарна - "спред". Якщо ви з кожного підкидання монетки будете відстьобувати підкидальнику (букмекеру, круп'є, брокеру) - програєте однозначно, попри 50:50.


Правильно підмічено. Згоден. Але є одне "але"...
Спробую пояснити свою точку зору в окремому дописі.

Роман Ковальчук - 2-11-2010 у 20:25

№ 8

Доброго вечора.

До попереднього допису (№7) було зроблено слушне зауваження щодо порівняння Форекс і підкидання монетки.

Приємно, коли не просто читають, що написано, а і самостійно аналізують, не сприймаючи лише на віру. Менш за усе хотілося б, щоб на тебе дивились як на чергового гуру від Форекс. Їх і без мене достатньо. Та і цілі у мене інші. Так що контраргументи та інші точки зору вітаються як ознака того, що люди, читаючи, думають.

«5% людей думають. Ще 15% думають, що вони думають. Решта 80% навіть не думають, що потрібно думати» (Бернард Шоу). До речі, і тут співвідношення, знайоме нам по Форекс – 1:9 чи там 2:8. Універсальний закон Парето, однак...:)

Повернімося до мого доказу з підкиданням монетки. Дійсно, якщо б котирування на Форекс формувалися випадковим чином, а при підкиданні монетки ввести аналог спреду, то між ними була б повна аналогія у розумінні приреченості початкового депозиту – у середньому за кожен трейд і кожне підкидання з нього відмінусовувалась би величиа, рівна спреду. Як результат, сума депозиту «танула» б по лінійному закону з випадковими відхиленнями вверх/вниз і у середньому за детерміноване число трейдів/підкидань неминуче зійшла б на нуль.

Але на справді так не є. У моїй базі знаходиться понад 160 стейтментів реальних рахунків різних трейдерів з різними сумами програних депозитів. Цікавим є те, що лише 10 (!) з них візуально відповідають зазначеному вище квазілінійному закону спадання. Ну, може ще з десяток, з певним натягом. Усі решта з тим чи іншим наближенням мають інший закон зливу депозиту. а саме той, що зображено на рисунку.

Мені ця крива завжди візуально нагадує косу – довгий важкий підйом ... і ударний спуск, як правило, до нуля (реально до Magin call) – депозит «скошено»! І потрібно бути дуже впертим, щоб не бачити тут СИСТЕМИ. І у цій системі основна маса програшів явно не за рахунок спреду!

Отже, якщо Форекс і монетка з умовним спредом початково на вході урівняні в шансах, то відмінність їх результатів на виході переконливо свідчить, що хтось з них не є випадковим. Логічно припустити, що це не підкидання монетки, а саме Форекс з його «технологією» зливу коштів. Отже, у феномені біржової торгівлі очевидно присутнє «щось», що заставляє хронічно зливатися навіть трейдерів з досвідом, причому зливатися дуже і дуже подібним чином. Ця «технологія» настільки цікава, що залишимо її для окремого допису.

Поговоримо про спред і його деструктивний вплив на депозит.

У трейдингу за великим рахунком є усього 2 проблеми: як правильно відкрити позицію і коли оптимально її закрити. Формула Форекс - одне рівняння з двома невідомими. У моїх відкритих уроках це розписано детальніше, а тут лише коротко нагадаю.

Щоб виокремити і пояснити руйнівну дію спреду, зведемо рівняння до рівності. Тобто напрям входу вибираємо випадковим чином (та ж монетка), а вихід будемо фіксувати на однаковому рівні стоп-ордерами (стоп-лосс = тейк профіт). Тепер наш трейдинг буде без елементів суб’єктивності (без людського фактора).

Перейдемо до конкретних цифр. Перепрошую, але далі піде трохи «арихметики». Нехай спред = 2 пт. Зафіксуємо, наприклад, TP = SL = 10 пт. (торгівля на короткі дистанції).

І що виходить? Як тільки відкрились, відразу маємо – 2 пт спреду. До SL = -10 пт. нам всього 8 пт (рукою подати), а до TP = +10 пт. нам аж 12 пт. Якщо ймовірність руху пари в плюс і мінус початково однакова (відкриваємось монеткою), то ми отримуємо від’ємне мат. очікування (8/12 - 1) х 100 = -33,3 %. Тобто зміщення системи -33,3 : 66,7. Нагадаю, що зміщення рулетки з одним зеро (36/37 – 1) х 100 = -2,7 %, а зміщення випадкової величини = 0 (50 : 50).
Тепер бачимо, яку колосальну перевагу має брокер перед трейдером при грі на коротких – казино таке і не снилося! А деякі ж ходові пари (той же фунт/йєна) мають спред 7 пт. і більше....

А тепер поторгуємо на довгі дистанції (інвестування). Ось наша відкрита позиція 1.3838 по євро (спред = 2). Ціль в районі 1,3500. Отже, грубо TP = SL = 300 пт. Порахуємо (298/302 - 1) х 100 = -1,33 % (вдвічі менше, ніж у казино).

Ось чому я писав, що новачкам і трейдерам без особливого досвіду і відчуття ринку на коротких Форекс НЕ ОБІГРАТИ! Потрібно набратись терпіння і на перших порах ставити тільки на довгі. І так вчитись.

А для цього потрібний достатній запас пунктів, щоб перечекати локальні вибрики ціни. Наприклад, як зараз: євро на відмітці 1,4036 (майже мінус 200 пт). Але ціна усе ще у боковому каналі (у флеті), тому жодних дій над позицією не робимо. Більше того, у кого запас 10000 пт (як у мене), можна відкрити вниз ще одну позицію з рівня опору (верхня границя каналу 1,4100. Одну, не БІЛЬШЕ! А то отримаємо графік депозиту, як на рисунку :D

Успіхів.


Приєднаний файл: phpol36tq (27kB)
Цей файл був завантажений 825 разів

Роман Голощук - 8-11-2010 у 20:02

І як Ваші справи, пане Романе?

Роман Ковальчук - 9-11-2010 у 21:21

№ 9

Доброго вечора.

Перш за усе спробую привести тут картинку типового зливу депозиту з попереднього допису, де вона подавалась, для того, щоб постійно не тримати її у себе на диску (мій ПК усе-таки не сервер).

[img]C:\Documents and Settings\Admin\Мои документы\Forex_work\statement_forum.JPG[/img]

Практично усі існуючі навчальні курси по Форекс побудовані на ідеї, як потрібно на біржі вигравати. Я ж виходжу з того, що перш за усе потрібно навчитись НЕ ПРОГРАВАТИ. Чому так? Дуже просто. Біржа – система бінарна, ціна йде або вниз, або вверх. Флет не рахується – тут просто питання часу. Отже, якщо ви відкрили позицію, то рано чи пізно ціна піде або проти неї, або у вашу сторону.

Звідси випливає один досить очевидний висновок: якщо у 9 випадках з 10 ви стабільно закриваєте позицію в мінусі, то хочете ви того, чи ні, але ви уже працюєте за певною СИСТЕМОЮ, причому програшною. Щоб зробити її виграшною, логічно буде усе робити навпаки.

Як це тепер не дивно, але такий простий висновок прийшов мені до голови майже через 3 роки хронічного зливу депозитів. Я зрозумів, що увесь секрет виграшу – це не що інше, як секрет програшу. А секрет програшу – це ніякий не секрет, адже його вушка стирчать з усіх моїх (і чужих) програних стейтментів. Велике щастя, що я усі свої зберіг. Добрав ще чужих і проаналізував. Результат аналізу я уже подавав у попередньому дописі. Повторю ще раз (він того вартий):

90 % програшів спричинені перевишенням допустимого рівня ризику!

У народі давно підмітили «не за те батько сина бив, що він грав, а за те, що відігрувався». Дійсно так. Технологія програшу, візуалізована на картинці, практично одна і та ж – намагання пошвидше ВІДІГРАТИСЯ. Ось як це виглядає.

Жодної уваги не звертаємо на тренд (а часто і на запас пунктів). Відкриваємо позицію. Вона йде у мінус. Ми засмучені. На першій паузі ще раз відкриваємось у ту ж сторону. Ціна знову йде проти нас. Легке роздратування. Ще раз відкриваємось – мусить же вона розвернутись... Аж ні, ринок вперто йде проти нас. От чорт! Але ще чекаємо...

Ніби розвертається... Ага, нарешті! Наш мінус зменшується. Але повільно. Надто повільно! Проти нас ціна йшла як по маслу, а тут...
Добре, ризикнемо. У «слушний момент» на дуже-дуже короткий час відкриваємо подвійну (потрійну) позицію. Піде не туди, тут же закриємо. Ну, вперед з піснею!

А шляк би тебе трафив!!! Внутрішній голос десь там глибоко «негайно закривай усе!!» Ага. Ручки не слухають – Ступор!

Але найбільш цікаве те, що ціна така вперта, як правило, тоді, коли йде по тренду. А ми, відповідно, проти. Почуваємо себе як на зустрічній смузі.

Якщо ви думаєте, що більшість зробить правильні висновки з пережитого аффекту, то ви погано людей знаєте. Що таке граблі, з першого разу запам’ятовують лише одиниці.
Ось така вона, технологія програшів.

А додайте сюди ще спред і гру на коротких (див. допис №8) і будете мати повну картинку.

Так що різним там ДЦ, брокерам, рокерам та іншим зацікавленим не особливо потрібно видумувати на «кухні» особливі рецепти – їм головне вам НЕ ЗАВАЖАТИ!

Моя порада – завжди тримайте дистанцію (запас пунктів)! Наприклад, 1000 пт. Це як у правилах дорожнього руху – наслідки порушення дистанції дуже вже схожі. Сто разів вам мине, а наступить таки 101-й – в’їдете і капець вашому депозиту, він же не безмежний.

От написав і стало сумно. А сумно тому, що знаю – більшість з вас усе рівно рано чи пізно ... скажемо так – не дотримається моєї поради. Хоча вона і очевидна. Така уже натура людей. От усі знають – палити і пити пиво шкідливо. А багатьом це знання допомогло!?

З цього приводу подобається мені така реклама.

1. «Футбол без пива - не футбол!»
2. «Ми не обіцяємо вам білосніжну усмішку і неперевершену свіжість подиху. Але гарантуємо, що після 3-х пляшок нашого пива вам буде абсолютно байдуже, який запах з вашого рота і як виглядають ваші зуби!»

Добре, не будемо песимістами. Сподіваюсь, приведена вище технологія комусь щось десь та допоможе.

На закінчення інформація про курси Форекс. Я з дитинства абсолютно не вмію малювати (ну як О. Бендер на пароході малював, хто пам’ятає фільм). Тому нарисна геометрія на першому курсі політеху була для мене кошмарним сном в реалі.

Сьогодні подібний кошмар у мене викликають різні хитромудрі торгові системи теханалізу, які до болю нагадують мені необхідність намалювати епюри перетину трьох додекаедрів.

Але є люди, які такі торгові системи придумують і стверджують, що по них виграють. Не знаю. У мене інший підхід і не обов'язково ви його повинні поділяти. Тому як альтернативу, даю лінк на контору, яку я у принципі, поважаю. Я туди не заглядав, але можливо, комусь буде цікава їх «начерталка».

«Начинающим трейдерам... бесплатное обучение форекс при Академии Masterforex-V»[url] http://profi-forex.org/news/entry1008057731.html[/url]

Успіхів.

Роман Ковальчук - 9-11-2010 у 21:24

Так і думав. Ну не везе мені з тою картинкою!
Біс її знає, як її сюди вставити.:)

Demyan - 10-11-2010 у 08:45

А цікаво хтось з форумчан читає все це? пробує грає на форексі? Виглядає спілкування сам з собою :)

Андрій Пелещишин - 10-11-2010 у 13:37

У нас читачів значно більше за дописувачів, тому цілком можливо, що уроки є цікавими багатьом.

Dmy - 10-11-2010 у 13:39

Цитата: Початково розміщене учасником Demyan  
А цікаво хтось з форумчан читає все це? пробує грає на форексі? Виглядає спілкування сам з собою :)
530 переглядів за 33 дні: по 16 на день. Таки хтось читає.

Галина Хайда - 12-11-2010 у 08:51

Цитата: Початково розміщене учасником Demyan  
А цікаво хтось з форумчан читає все це? пробує грає на форексі? Виглядає спілкування сам з собою :)


Я читаю і не тільки читаю, але і граю на Форексі.
Внесла 100 дол. ставлю по 1 центу за пункт по євро
ось зараз маю 2 позиції в сумі 212 пунктів тобто 2 дол 12 центів.
Якщо так піде далі то буде на шампанське на Новий рік:)

Demyan - 12-11-2010 у 10:09

Цитата: Початково розміщене учасником Галина Хайда  
Цитата: Початково розміщене учасником Demyan  
А цікаво хтось з форумчан читає все це? пробує грає на форексі? Виглядає спілкування сам з собою :)


Я читаю і не тільки читаю, але і граю на Форексі.
Внесла 100 дол. ставлю по 1 центу за пункт по євро
ось зараз маю 2 позиції в сумі 212 пунктів тобто 2 дол 12 центів.
Якщо так піде далі то буде на шампанське на Новий рік:)

Дуже великі заробітки :)
Щоб заробити 200 доларів потрібно вкласти 10 000 :o

Роман Ковальчук - 12-11-2010 у 15:43

№ 10

Доброго дня.

Сьогодні так виглядає як «кругла дата» у моїх дописах, тому на ювілей хочеться дати щось на десерт.

На останньому відкритому семінарі по Форекс мало місце бурхливе обговорення причин сьогоднішньої глобальної фінансової кризи. Чого там тільки не висловлювали! Було усе... окрім одного – справжньої причини. Виявляється, ніхто про неї навіть не чув. Це не є дивним, оскільки вона-то особливо по світі не афішується. Навіть більше того, що не афішується - «наверху» вважають, що широким трудящим масам це знати ні до чого. Кажуть, не один уже занадто пронирливий журналіст потерпів, пхаючи ніс, куди не слід. І це в країнах «розвинутої демократії»! Значить, тема серйозна.

Оскільки з Форекс це, хоча і непрямо, але пов’язано, то думаю, що викладене тут буде в тему. Постараюсь коротко, лише суть. Кому цікаво, пройдіться по інету, набравши таке «CDS» – у Гуглі видає 93 500 000 лінків. Наприклад, такий
http://moneymorning.com/2008/09/18/credit-default-swaps/

Що таке на сьогодні Форекс? Це друга назва долара США, тому що останній рухає і направляє не тільки валютний, але і фондові ринки, і товарні біржі. Усі інші валюти, навіть разом узяті, проти долара нічого вдіяти не можуть. Більше того, вони навіть разом узятися, щоб протидіяти зеленому, і то не можуть. Американці про це добре знають і з того тішаться. Хоча на перший погляд нема чого тішитися – зовнішній борг США зашкалює за $13 трлн. і кожен громадянин США винен кожному іншому жителю планети по 2 тис. дольців.

А радіють вони тому, що не збирають цей борг повертати, у будь-якому разі його більшу частину. Механізм простий: взяв у борг 100 «дорогих» доларів, віддав 100 «дешевих», або і взагалі ніяких...

Що є долар? Це папірець зеленого кольору, умовна вартість якого забезпечується його ж таки всесвітнім брендом. До речі, наймогутнішим на сьогодні з усіх решти брендів. За тим, щоб бренд не впав, строго слідкує ФРС (Федеральна Резервна Система) США на чолі з п. Бернанке, наступником п. Грінспена. До речі, приватна структура, як це не дивно. В усіх Центральні банки державні, а тут приватна. І вона має ліцензію уряду США на повний контроль за виробництвом доларів, чим займається Казначейство. Така ось нехитра схемка.
І ще такий штришок. Як відомо, світовий ринок золота контролюють Ротшільди, нафти – Рокфеллери, грошей – Моргани. Останні – через свій нью-йоркський банк JP Morgan.

Так от про банки. Усі вони, як відомо, живуть на процентах від кредитів. Непогано живуть, але могли б жити краще, якби не 2 проблемки: страхування ризиків банкротства і значний резервний фонд. Хоча це зв’язує у них великі кошти, які не працюють, але мусять це робити, бо є державний контроль. З боку тієї ж ФРС, наприклад. Причому контроль дуже і дуже суворий.

Тому загальноприйнята практика усіх банків – перестрахувати фінансові ризики у третіх осіб (у тих же страхових компаніях, купивши у них страховий поліс). Останні теж не дурні, тому ціна такого кредитного поліса влітає банкам в копієчку. Тепер у випадку чого (дефолту, кризи чи там всесвітнього потопу) вкладники банків знають, куди бігти – у страхову компанію (яка теж підпадає під суворий фінансовий моніторинг держави).
Одним словом, при обставинах форс-мажор є крайній, тому усі спокійні і все працює.

Точніше, працювало. Тому що десь на початку 1990-х славні банкири з JP Morgan твердо вирішили заробити усі гроші, які є. Для цього придумали таку штуковину, яка називається CDS (Credit Default Swap). Теж папірчик, не більше, але гордо названий фінансовим інструментом. Початкова ціна його – мізер, але у проекті мала б визначатися ринком. Надрукувавши вдосталь цих CDS, пішли з ними морганівці по страхових компаніях. Останні ці CDS радо купували і ... тут же пускали у вільне плавання як на біржовий (контрольований), так і, що основне у цій схемі, на позабіржовий (абсолютно ніким і ніде не контрольований) ринки. Благо умови випуску CDS це цілком дозволяли.

Страховики, як уже згадувалось, не дурні і погодились на мізерні суми від банків за CDS лише тому, що немалий кредитний ризик розпорошили по світу на усіх бажаючих підзаробити. Тепер на випадок чого крайнім буде той, хто на час «Х» на руках буде мати «цінні бумаги» CDS. Але увесь фокус у тому, як тепер на випадок чого того крайнього знайти?

Ну, наприклад, кинули десь там бомбу у неробочий час чи щось помилково опублікували: паніка, налякані вкладники відразу в банк по депозити, банк їх мило так посміхаючись, до страховиків, а ті з радістю показують список з сотнею-другою покупців CDS, вкладники до них (якщо знайдуть, звичайно), а ті їх ще далі пошлють... Чисто колишня радянська система отримання довідок.

Так помалу-потроху процес пішов. Банкіри тішились, як малі діти. І все б нічого, але тут зовсім недоречно пригальмували ціни на іпотечному ринку США (ну не можуть же ціни рости вічно, це ми вже по Форекс знаємо). Ціни на нерухомість не просто так пригальмували, а почали повільно падати. Першими це відчули щирі американці, власники т. зв. субстандартних (по-нашому – слабо забезпечених) кредитів. Під напором банків-кредиторів їм залишалось тільки розвести руками. Тут уже самі банки опинились під напором вкладників, готових по накатаній схемі бігти у страхові компанії. Але не тут-то було – за вікном уже шелестів 2007 рік.

Пішли розбірки – хто і що... Повилазили малопрємні речі – лише за офіційними підрахунками, паперів CDS в обігу виявили не мало, не багато – на 58 трильйонів доларів, з них у США (це там, де JP Morgan) – лише 15. А увесь світовий ВВП на той час заледве сягав 54 трлн. (ВВП – це реально забезпечені гроші і усі решта фін.інструментів у сукупності). І почалось. Загриміли Bear Stearns, Fannie Mae і Lehman Brothers. У вересні 2008 пішла на дно AIG.- найбільша страхова компанія світу. В останньої виявили CDS-макулатури на 440 млрд. дол. І це не рекорд - покійний банк Lehman Brothers понавиписував їх аж на 700 млрд!

Але це тільки вершинка айсберга – скільки на сьогодні тих CDS бігає по світу, толком не знає ніхто.

Сяк-так у США скандал зам’яли: Грінспена змінив Бернанке, Буша – Обама. Останній через Конгрес виділив 700 млрд. на програму «заспокоєння» світової громадськості.

Але чи був скандал насправді? Це ще питання. Як це такі строгі контролери, як Грінспен і Ко. пропустили таку банально махінаторську фінансову штучку, закривши усевидяще око на неминучі і легко прогнозовані наслідки запуску такої фінансової зброї масового ураження? А ще ж є різні самміти міністрів фінансів G7, G20 ... Не могли ж фахівці такого калібру не бачити того, що очевидно навіть для ненайгіршого студента-економіста ЛНУ ім. І.Франка?!

Усі усе добре бачили. Недаремно ж у той же період часу євро так живо застрибнув аж за відмітку 1.6000 до долара, а потім за лічені місяці впав на 4000 пт. А у світі почали посилено мусуватися чутки про амеро як альтернативу світовому бренду долара. За таких обставин під шумок можна погасити не тільки національний борг США, але і тихесенько списати усі CDS, які вдасться виловити. То чи не тому п. Грінспен і єже з ним раптом втратили зір і нюх уподовж майже 10 років? І чи не в інтересах зеленого зокрема і Штатів взагалі усе це і було затіяно?

Закономірне запитання: і що нам з вами до того, що там витворяють фінансові ортодокси? За великим рахунком – нічого. Але...

Мене от інше дивує. Як це так виходить – усі люди ніби однакові... 2 руки, 2 ноги, 1 голова. Але от 2-3 % з них рухають мільярдами, а переважна більшість усе своє свідоме життя тяжко і приречено гарує на жалюгідну пенсію (це я уже про Україну). Середня зарплата по Львову – 1861 грн. На неї не те що квартиру, а пещеру неандертальців не купиш. А роботу ще ж треба знайти, а потім кожен день труситися і заглядати в очі начальству, щоб у випадку чого тебе не вигнали. Дивно усе це – така колосальна різниця між ззовні однаковими людьми.

P.S. Цікава штука виходить. Написав попередній азац ніби як поставив запитання. Заглянув у пошту. Прийшла розсилка від Валерія Андряшина (я про нього уже колись на форумі згадував – неординарний хлопчина). В розсилці лінк на відеоролик. Прослухав, хоча звичайно на таке не витрачаю часу. Прослухав ще раз. Це запис виступу Стіва Джобса – напевно, чули про нього. Так от, він прямо дав відповідь на поставлене мною вгорі запитання. Можете переконатись самі. Ось лінк

http://www.andryashin.com/2010/11/11/steven-paul-jobs/

Успіхів!

Роман Ковальчук - 12-11-2010 у 16:24

Цитата: Початково розміщене учасником Галина Хайда  


Я читаю і не тільки читаю, але і граю на Форексі.
Внесла 100 дол. ставлю по 1 центу за пункт по євро
ось зараз маю 2 позиції в сумі 212 пунктів тобто 2 дол 12 центів.
Якщо так піде далі то буде на шампанське на Новий рік:)


Рано говорити про шампанське. Ці поради для того, щоб вчитись, а не заробляти. Це різні речі і на початку гілки я наголошував, що їх потрібно відділяти одне від одного. Це не ті суми, щоб заробляти і бажання на них заробити матиме плачевні наслідки через перевищення рівня допустимого ризику (див. №9).

Ще раз повторю для усіх: наша ціль на мікрореалі - навчитись ВІДЧУВАТИ ринок. От навчимось, тоді і почнемо торгувати на заробіток. А зараз наберемося терпінні і просто спостерігаємо за коливаннями ціни і нашого депозиту.

Роман Ковальчук - 16-11-2010 у 19:43

№ 11 вівторок, 16 листопада 2010 р.

Добрий вечір усім.

Після ліричного відступу саме час повернутись до Форекс і поглянути, що у нас там діється з нашими відкритими позиціями.

Пам’ятаєте про мої 4 варіанти розвитку подій і мою оцінку 60:40, що євра піде вниз. Ми тоді відкрились вниз на відмітці 1.3838 з ціллю 1,3560. Як сьогодні бачимо, варіант 4 реалізувався по повній програмі – ось у цей момент ціна 1, 3549.

Як розвивався сценарій?

Після відкриття ціна пішла вниз до 1,3734 (+100 пт), але пізніше розвернулася в мінус – пішла вверх. Коли вона почала наближатись до верхньої границі каналу (відмітка 1,4157, /як визначаються границі каналів і опорні точки – див. відкриті уроки/), я порекомендував відкрити ще одну позицію вниз, але тільки при запасі 10000 пт. Хоча на справді її можна (і треба було) відкрити і при запасі 1000. Але цьому випадку потрібно було ставити стоп-лосс пунктів так на 50, щоб не дуже ризикувати, коли ціна і далі надумає продовжити рух по тренду вверх.
Сам я відкрив другу позицію вниз у точці 1,4044 без стоп-ордера.

Ціна дійсно пішла вверх, пробила опорну точку, дійшла до відмітки 1, 4281 і почала розвертатись. Оскільки найгірший для нас варіант 1 з відміткою 1,4500 не реалізувався, відпала необхідність застосовувати «хитру штучку», про яку я згадував, для мінімізації втрат.

Власне, у тих, хто. так як і я, відкрився двічі вниз, сумарний мінус у верхній точці склав –(1,4281 – 1,3838) - (1,4281 – 1,4044) = - 680 пт. ( порядку 7 %), що цілком допустимо.
Трохи гірша справа була для запасу 1000 (-490 пт, майже половина депозиту), але і тут ми могли протриматися до точки 1,4500.

Такі от простенькі розрахунки варіантів, при яких ймовірність найбільш для нас несприятливого сценарію становила ¼ або 25 %. А на біржі ¾ на нашу користь – дуже навіть хороша гра виходить.

Що маємо зараз? Наприклад, у мене по 2-х позиціях +782 пт. За 16 робочих днів. Виходить майже 50 пт. за день. Зовсім непогано – я новачкам при грі на коротких рекомендую денну норму 10...25 пт. Але це ж по декілька годин на день біля монітора і з якими нервами! А тут – ну заглядали на екран при нагоді раз-два на день, і то, можливо, не кожен.

От вам ще раз переваги гри на довгі дистанції (не трейдинг, а інвестування).

Але ще раз наголошую – усі ці плюс/мінус пункти у даному разі неважливі. По-перше, ми вчимося, а не заробляємо. А по-друге, моя ціль тут була показати переваги гри на довгі для новачків. Якби більшість з них знайшла у собі сили до цієї поради прислухатися, то і статистика гри на Форекс була б веселішою.

Добре. Що робимо на даний момент? За законами інвестування одну позицію закриваємо, фіксуючи профіт (ту,яка має більший плюс), а другій побажаємо успіхів у напрямку до 1,3245 (опорна точка по рівню Фібо 0,68). Тренд вниз ніби набирає обороти. Але уважно слідкуємо – при перших же ознаках розвороту тренду закриваємось! Не можна втрачати набране – воно ж уже наше;)

Успіхів.

Назар Слободян - 17-11-2010 у 10:08

добрий день,хочу долучитись до вашої розмови так як сам маю досвід у цій не легкій справі ))
усім хто тільки починає цікавитись ринком фінансових інструментів хочу сказати що форекс може бути тільки початком,тренувальним плацдармом перед проф. діяльністю.
проф.трейдери майже не працюють на спот ринку а надають перевагу деривативам які торгуються на регульованих і прозорих ринках,яким форекс не є......а на теренах снг зазнав асоціації з лохотроном
на форексі працювати можна,та краще це робити з серйозними компаніями які мають відповідні ліцензії(але тільки не оффшорів),адже наші "брати" дуже погано ставляться до тих хто регулярно заробляє.......хоча повторюсь,для початку саме те-легкий ввід/вивід коштів,російськомовна техпідтримка
якщо Роман не проти,я б хотів допомогти йому донести до цікавих те що РИНОК це,на разі,єдиний легальний спосіб заробити КАПІТАЛ

Роман Ковальчук - 17-11-2010 у 11:55

Цитата: Початково розміщене учасником Назар Слободян  

якщо Роман не проти,я б хотів допомогти йому донести до цікавих те що РИНОК це,на разі,єдиний легальний спосіб заробити КАПІТАЛ


Які можуть бути "проти" - це публічний форум. Кожен може говорити те, що вважає за потрібне (рівно ж як і читати те, що вважає за цікаве).

Назар Слободян - 18-11-2010 у 10:33

отже,для всіх хто вважає фінансові ринки КАЗІНО буду приводити певну інфу для роздумів
вона буде на російській мові (не знаю як модер до цього поставиться) та це в силу того що по данному питанню альтернатива є тільки по англійськи ))


Рынок как матрешка: долгосрочные тренды распадаются на среднесрочные, среднесрочные на краткосрочные и т.д. Все мы рано или поздно задаемся вопросом - где на рынке точка отсчета? Откуда начинается тренд и где он, вероятнее всего, закончится? Станет ли текущий импульс продолжением волны старшего порядка (таймфрейма), или окажется началом нового тренда? Чтобы ответить на все эти вопросы, будем исходить из фактов:

1. Любой рынок двигают (и уж тем более разворачивают) большие деньги. Факт, который имеет место быть на торговых площадках, и игнорировать его мы просто не можем.
2.Большие (умные) деньги на рынке появляются с приходом крупных институциональных игроков (операторов рынка).
3.Объем влияет на цену. То есть цена - производная от объема, но не наоборот.

Это три основных элемента, которые дают нам ответы на вышеперечисленные вопросы. Ответ очевиден: точка отсчета появляется в тот момент, когда на рынок выходит крупный оператор. А объемы покажут нам ключевые уровни, формирующиеся в результате его манипуляций.



Теперь разберемся с понятием маркетмейкер:
Маркетмейкер в классическом понимании термина - дилер, который по особому соглашению с биржей поддерживает и регулирует цены на те или иные ценные бумаги. Например, на внебиржевом рынке Форекс главная функция маркетмейкеров - дать котировку на покупку и продажу - они выкупают деньги на себя и потом продают их другому клиенту или банку (таким образом, торгуют за свой счет и от своего лица), зарабатывая на арбитраже, спреде и комиссии (если она существует). Поддерживают ликвидность. Естественно, дело этим не ограничивается: они привлекают депозиты, размещают кредиты, выпускают свои облигации, вкладывают деньги в чужие бонды и т.д. и т.п. И для всего этого проводят конверсионные операции.

В нижеописанной теории понятие маркетмейкер используется в нарицательном значении: то есть это крупный игрок - институциональный инвестор, который контролирует тот или иной рынок. "Создает" рынок, если угодно. Крупные операторы всегда на шаг впереди толпы в плане информированности, знают основных участников на рынке, отслеживают их действия и в той или иной степени манипулируют ими. Под маркетмейкерами подразумеваются Центробанки, банки-участники КЦ, крупные фонды, хедж-фонды, транснациональные корпорации (ТНК), которые конвертируют огромные объемы валюты, и, так или иначе, их позиции влияют на рынок. Но при этом они не всегда являются дилерами, которые дают котировки и сводят контрагентов.



На институциональных, или профессиональных инвесторов, многие из которых управляют портфелями стоимостью в десятки миллиардов долларов, приходится 75% всей деятельности на рынке. В большинстве случаев именно их действия имеют значение. Поэтому будет неплохо узнать, что они чувствуют, чем обеспокоены или чего ожидают. Естественно, нам с вами об этом никто не расскажет. Причина заключается в том, как должны вести работу крупные учреждения. Если другие узнают, что профессионалы, которые по-настоящему определяют направление движения, покупают или продают рынок, то остальные трейдеры тоже станут действовать в одном направлении с ними. Цены начнут скользить вверх-вниз гораздо быстрее. И фонды, которые не успеют осуществить операцию, будут вынуждены соглашаться на худшие, чем планировалось, цены исполнения сделок. А это невыгодно. Частный трейдер может выйти на рынок и получить исполнение своего ордера мгновенно. Но совсем другое дело, когда появляется институциональный игрок, имеющий в своем управлении миллионы, сотни миллионов и особенно миллиарды долларов.

Скажем, фонд управляет активом в $30 млрд. и намерен приобрести позицию по евро размером 2% от актива. Это означает, что ему нужно будет купить валюту на 600 млн. долларов. Средняя банковская позиция на сделке 5-10 млн. то есть 40-80 лотов. Таким образом, фонду необходимо провести минимум 120-60 сделок, чтобы реализовать весь объем. Более вероятно, что он будет покупать с перерывами, позволяя цене немножко опуститься, а затем возобновлять покупку. Этот процесс может растянуться на период от нескольких дней до нескольких месяцев, в зависимости от коньнюктуры рынка и масштаба операции. Постепенное накопление объема в этом и других подобных фондах подталкивает цену наверх. Вот почему важно научиться видеть в рынке профессиональную покупку/продажу. По большому счету, для нас не имеет значения, КТО ИМЕННО «программирует» и управляет рынком: КЦ, ЦБ, хедж-фонд или все вместе сразу. Нам важно отследить сам ПРОЦЕСС «программирования» и использовать его для получения профита. Как говорится - чтобы начать ездить, не обязательно разбираться в устройстве двигателя, достаточно выучить правила дорожного движения и научиться грамотно управлять автомобилем.

у кого будуть виникати питання задавайте,головне проявлений інтерес а в іншому розберемся :cool:

Роман Ковальчук - 19-11-2010 у 21:08

№ 12 п'ятниця, 19 листопада 2010 р.

Доброго вечора.

Відкрию тут золотий ключик до Форекс – один з його найбільших «секретів». Чомусь його я ще ніде не зустрічав і ні від кого не чув. Дивно, бо, взагаті-то кажучи, усіх нас цьому вчили ще у 1 класі на уроках арифметики (хто їх не прогулював, звичайно).
Звучить ця цяця наближено так

СТАН НАШОГО ДЕПОЗИТУ НАПРЯМУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТОГО, ЩО САМЕ МИ ФІКСУЄМО, ЗАКРИВАЮЧИ ПОЗИЦІЮ: ЯКЩО ПЛЮС, ТО ДЕПОЗИТ РОСТЕ, ЯКЩО МІНУС, ТО ЗМЕНШУЄТЬСЯ.

Як кажуть, без коментарів.

На перший погляд, банальна річ. Але дійсно, ви цього не почуєте на жодних навчальних курсах при ДЦ. Зате там вам не видадуть сертифікат успішного трейдера, аж поки ви їм не напишите формулу моментуму і не поясните, як гармонічний індекс споживчих цін в Ісландії може вплинути на курс пари монгольський тугрик/казахський тенге...

А фокус зазначеного «секрету» у тому, що страх не дозволяє трейдеру перечекати мінус, а жадібність заважає зафіксувати профіт на належних рівнях. Ціна переважну частину часу коливається вверх-вниз – плюс і мінус міняються місцями. Як результат впливу цих двох емоцій ми здебільшого фіксуємо не те, що треба, а діаметрально протилежне. А додайте сюди ще третю неслабу емоцію, нетерлячку, і отримаєте повний букет.

Проблема у тому, що саме лише знання механізму дії цього «секрету» мало що допомагає на практиці – надто сильний вплив цих емоцій. Вони вкупі діють на рівні інстинкту. З часом цей інстинкт заставляє трейдера фіксувати маленькі профіти і намагатися перечекати серйозні мінуси, тобто трейдер впадає у протилежну крайність.

Досвід трейдингу саме у тому і полягає, щоб правильно ідентифікувати (відчути) точки закриття позиції.

Моя порада полягає у тому, щоб зробити рівні фіксації TP i SL базовим елементом своєї торгової системи і строго їх виконувати.

Інший базовий елемент системи – точки входу. А він є функцією третього елемента – виду трейдингу. Ось у принципі і уся торгова система. Решта – деталі.

Є три види трейдингу у залежності від часу утримування відкритої позиції: інвестування, інтрадей-трейдинг і скальпінг (по народному «піпсовка»). Про це уже була мова.
При інвестуванні тримаємо позицію, орієнтуючись на таймфрейми W1, D1, H4. Це гра на довгі. Переваги інвестування ми уже знаємо і бачили на практиці. Недолік у тому, що нараховується своп (як правило, мінусовий). Другий недолік - обмежена рентабельність. Чому?

При інвестуванні виграш досягається виключно за рахунок того, що ми вловлюємо глобальний тренд і намагаємось його максимально вибрати. Якщо на ринку тривалий флет, то ми звичайно в нулі, якщо глибока корекція і ми вчасно не зорієнтувались (тут знову досвід і відчуття), то втрачаємо значну частину заробленого.

Наприклад, як ось 2 останні дні – пішла корекція майже на 200 пт проти нашої відкритої позиції. Але я вважаю, що тренд вниз ще не закінчився – ціна, як мінімум, повинна повернутись до 1.3500, а як максимум, піти далі в район 1,3250. Тому на рівні 1,3680 я відкрив ще одну позицію вниз. Стоп-лосс у районі 1.3740.

Так от, статистика показує, що таких сприятливих для інвестування трендових ділянок на рік буває 3...4, рідко 5. Можете у цьому переконатись шляхом невеликого дослідження, самостійно прокрутивши вліво графік по євро (в МТ4 зробити це елементарно). Кожна ділянка, якщо грати з запасом 1000 пт, в середньому дає нам 50 % від амплітуди, наближено десь під 500 пт. У підсумку за рік виходить 150...250 %, рідко 300 % річних. Цифри такого порядку рентабельності також найчастіше зустрічаються в обговореннях на професійних форумах – скоріше за усе, це і є середньостатистичний показник того, що можна витиснути з Форекс при класичному підході – інвестуванні.

Сам по собі показник непоганий – банки дають на 2 порядки менше (а гарантії наших банків ми уже добре знаємо). А чи можна суттєво покращити цей показник? Ну, наприклад, з 1000 дол. за рік зробити 10000 дол. Або 50000.

Можна. Але для цього потрібно задіяти інші два види трейдингу – інтрадей і скальпінг. Вкупі усі три хеджують ризики кожного зокрема і завдяки цьому досягається найбільший ефект від гри. Детальніше про це – у наступному дописі.

Успіхів.

Назар Слободян - 23-11-2010 у 10:28

УСЛОВИЕ ЗАДАЧИ: ПОЧЕМУ ПРИ ВЕРОЯТНОСТИ УГАДЫВАНИЯ НАПРАВЛЕНИЯ 50% (ЛИБО ВВЕРХ, ЛИБО ВНИЗ) – ПО СТАТИСТИКЕ 98% ТРЕЙДЕРОВ ТЕРЯЮТ СВОИ ДЕПОЗИТЫ. ПОЧЕМУ ЖЕ ВЕРОЯТНОСТИ НЕ РАСПРЕДЕЛЯЮТСЯ РАВНОМЕРНО – 50% ЗАРАБОТАЛО И 50% ПОТЕРЯЛО? КАК ИХ ИЗМЕНЯТЬ?

Решение: Задача решается двумя способами:
1. увеличение лота;
2. превышение потенциального риска над потенциальной прибылью.

1. Решение первым способом: входя десятой частью депо, трейдер, увеличивает его допустим в 2 раза и тогда сразу же трейдер увеличивает и лот которым он входит в 2 раза. А вот проигрывая и уменьшив депозит в 2 раза трейдеру тяжело в два раза уменьшить лот из-за желания поскорее отыграться (есть даже товарищи которые проигрывая увеличивают лот). Из-за таких психологических причин происходит нарушение вероятности – получается, что неважно сколько раз ты выиграл – слить ты можешь всегда за 10 раз! Чтобы уравновесить вероятности мы должны установить себе такое правило: увеличив депозит на 10% – лот увеличивать лишь на 5% и, наоборот, потеряв 5% от депо – лот уменьшать на 10%.

2. Решение вторым способом: войдя в сделку трейдер ищет прибыли и когда цена идёт в правильную сторону - он фиксирует прибыль и не даёт ей расти. Таким образом трейдер всегда старается ограничить свою прибыль. И наоборот, если цена идёт в минус – трейдер продолжает верить в грядущий разворот и держит минус – позволяет ему рости. Перефразируя классиков «позволяет убытку рости». Таким образом происходит второе нарушение вероятности – потенциальная прибыль гораздо меньше потенциальных убытков. Чтобы уравновесить вероятности необходимо знать статистику ваших сделок и следить за тем чтобы (потенциальный профит * вероятность достижения TP по статистике) было в 2 раза больше (потенциальный убыток*вероятность срабатывания SL по статистике).

Вы миллионер – гарантировано!

Юрій Сєров - 23-11-2010 у 12:38

Пане Слободян, мовою ФоРуМу є українська.

Роман Ковальчук - 23-11-2010 у 18:10

Цитата: Початково розміщене учасником Назар Слободян  
УСЛОВИЕ ЗАДАЧИ: ПОЧЕМУ ПРИ ВЕРОЯТНОСТИ УГАДЫВАНИЯ НАПРАВЛЕНИЯ 50% (ЛИБО ВВЕРХ, ЛИБО ВНИЗ) – ПО СТАТИСТИКЕ 98% ТРЕЙДЕРОВ ТЕРЯЮТ СВОИ ДЕПОЗИТЫ. ПОЧЕМУ ЖЕ ВЕРОЯТНОСТИ НЕ РАСПРЕДЕЛЯЮТСЯ РАВНОМЕРНО – 50% ЗАРАБОТАЛО И 50% ПОТЕРЯЛО? КАК ИХ ИЗМЕНЯТЬ?

..........

Вы миллионер – гарантировано!


Так, знову пішли гарантії і мільойонери на Форекс;)

1. Більша частина сказаного уже вище у дописах приводилась. Варто не лише писати, але і читати.
2. Не зрозуміло, Назаре - це Ваш текст, чи когось іншого. Якщо цитуєте, то хорошим тоном вважається посилатись на першоджерело.
3. А дійсно, чому російською? Українською Форекс нормально сприймається

Роман Ковальчук - 23-11-2010 у 18:18

№ 13, вівторок, 23 листопада

Доброго вечора.

Гра на біржі – це не техніка, а психологія. Ще раз повторюю цю аксіому, тому що вона безпосередньо стосується сьогоднішньої теми – торгівлі інтрадей (всередині дня) і скальпінгу.

Як досвідчений лікар по кардіограмі відчуває роботу серця, так досвідчений трейдер по графіку ціни відчуває співвідношення сил биків і ведмедів на ринку у кожен момент часу. Їх протистояння постійно формує на моніторі різні свічкові фігури - шаблони, які візуально відображають ситуацію і тим самим підказують нам певні закономірності динаміки цін. А оскільки ціна – поняття абстрактне, то її закономірності є не що інше, як закономірності роботи людського мозку. Причому колективного мозку, а він – штука інерційна і важко перебудовується.

Наприклад, багато людей уже на протязі двох десятків років не можуть позбутися ностальгії за СССР – «подавай нам Брежнева – хочем жить по-прежнему». Інерція стереотипів людської психіки – обставини кардинально змінилися, а мислення – ну ніяк. До речі, помічено, що у переважної більшості таких людей є одна спільна ознака – бідність.

І подібна ж інерція консервує стереотипи поведінки ціни – шаблони (або паттерни по англ.) Їм уже пару сотень років, тому шансів раптово змінитися у найближчий час у них нема.

Новачки цих шаблонів не помічають, але вони добре помітні досвідченому оку. Це так як гірська річка – одні бачать тільки мінливі хвилі, а інші відразу впізнають постійний контур русла, підводне каміння і характер течії.

Найбільш універсальний шаблон – корекція ціни після стрімкого або тривалого стрибка/падіння. Викликана вона тим, що ті, хто на стрибку чи падінні заробили, фіксують прибуток (жадібність), а ті, хто втратив, фіксують збитки, щоб не втратити ще більше (страх). Масове закриття позицій розвертає ціну у протилежну сторону. І так уже років з 300, відколи існує біржа.

Трейдери-професіонали, хто зумів побороти у собі страх і жадібність, і одночасно набрався терпіння дочекатися такого шаблону, дуже часто у момент корекції і вступають у гру. Вони з досвіду ЗНАЮТЬ, точніше, нюхом чують, що зараз буде з ціною. І рідко помиляються. А як же інакше – сто років так було, і зараз буде. Беруть свої пункти і закриваються. І далі чекають на появу знайомого шаблону. Знайомого за 5, а то і 10 років торгівлі в усіх його варіаціях і проявах. І начхати цим трейдерам, хто і що про Форекс говорить і думає – вони роблять свою справу. Звичайно, з допомогою не тільки цього шаблону – є також інші, не менш прибуткові.

Зазначений вище розворотний шаблон є універсальним і зустрічається на усіх таймфреймах, оскільки є породженням колективної психології натовпу. От тільки чекати його появи при інвестуванні доводиться інколи місяцями.

Інша справа - дей-трейдинг. День і тиждень – природньо сформовані часові інтервали, які вносять свої закономірності у динаміку ціни. Пояснюється це у першу чергу тим, що потужні маркет-мейкери, банки, зобов’язані вчасно виконувати доручення по торгових операціях своїх не менш потужних клієнтів. І основа цих операцій – обмін валют. І коли спекулянти можуть чекати, то банки – ні. Їм кров з носа потрібно саме сьогодні з 9.00 до 16.00 поміняти 200 млн. фунтів на йєни, чи там 1.2 млрд. євро на долари. Інакше штраф і втрата довіри клієнта, що є для банку смерті подібно.

Тому, тільки-но відкрилась Лондонська біржа (а це 60 % світових фінансів), банкіри відставляють каву, чай і канапки і втуплюються у монітор. За Києвом це 10.00. Поспостерігайте, як ведуть себе основні валюти у цей момент. А в 15.30 за Києвом у Гру вступає Нью-Йорк з Уолл-стрітом, а через годину – Чикаго. І тут поспостерігайте за парами. І спробуйте відчути напругу биків і ведмедів. Цікаве і повчальне видовище, особливо коли на носі вихід важливих економічних новин.

Не важко помітити, що з понеділка, максимум з вівторка, починається тижневий тренд, а із зазначених вище годин – денний (ось вчора і сьогодні рух євро – дуже наочне цьому підтвердження). І врахуйте, що це не просто так – це суне махіна вагою 2...3 трлн. доларів! Особисто мене на перших порах усвідомлення цього глобального фінансового феномену просто гіпнотизувало. Сьогодні це мене зачіпає не більше, ніж потік машин за вікном.

Зверніть особливу увагу на ці тренди, їх зародження, корекції і розвороти. Особливо це добре запам’ятовується, якщо не просто так відсторонено спостерігаєш за свічками, а дивишся за коливаннями власного депозиту і відкритої позиції, навіть, якщо коливаються там аж 10-15 центів. Тут головне, щоб був ІНТЕРЕС. На власних грошах закономірності ціни виловлюються прискореними темпами. І довго пам'ятаються. Ось це і є самонавчання і набуття досвіду.

Зрозуміло, що на інтрадей, а особливо на скальпінгу ми на знайомі шаблони місяцями не чекаємо І хоча пунктів ми тут фіксуємо менше, зате частіше, значно частіше. Тому і рентабельність 2000 % річних тут не так уже і круто.

І усе б нічого, але чим нижчий таймфрейм, тим імпульсивніший натовп. А його імпульсивність, як відомо, штука непередбачувана. Тобто шаблони ті самі, але часто спотворені. Тому відкриватись на коротких потрібно тільки на ЧИСТИХ шаблонах. А вони, знову ж таки, є досвід і відчуття. Новачкам тут робити нічого. Ну не сядете ж ви у Формулу-1 по проспекті Свободи у 10.00 у перший же день після закінчення курсів водіння.
Але пройтися проспектом, поспостерігати за потоком авто варто – рано чи пізно, але і вам доведеться акуратно влитися у цей потік.

Дей-трейдинг і скальпінг – це не тільки круті річні. Це також і колосальне навантаження на психіку, яке зростає експоненційно з ростом торгових сум. Не усі це можуть витримати. Але є такі, що витримують і працюють тільки по скальпінгу, заробляючи за декілька хвилин середньомісячний оклад. Звичайно, не часто так буває, але, коли трапляється, то душевний стан трейдера і відчуття польоту описати важко – це треба пережити самому. От коли сповна усвідомлюєш, що таке ФІНАНСОВА СВОБОДА.

Але радіти можна хвилин 10, не більше. Ейфорія і окриленість на Форекс – штуки, можливо, ще гірші, ніж страх і жадібність.

Зі сказаного вище напрошується такий висновок: оптимальна стратегія гри на Форекс – це поєднання інвестування, дейтрейдингу і скальпінгу, тобто майстерна гра на довгих і коротких позиціях одночасно. Ось цьому і потрібно вчитися.

АЛЕ ПОЧИНАТИ НАВЧАННЯ НЕОБХІДНО З ДОВГИХ, І ПОСТУПОВО-ПОСТУПОВО ПЕРЕХОДИТИ ДО КОРОТКИХ.
А НЕ НАВПАКИ!


Успіхів.


Назар Слободян - 24-11-2010 у 19:38


1. я намагався поділитись цікавою інфою знайденою мною на різних форумах рунету,перекладати цей об"єм я не маю часу,адже кому цікаво той зрозуміє.(авторство мені не відоме,чи вас цікавлять ніки?)

2. ви теж,Роман,не пишете чогось нового та це не заважає комусь з цікавістю читати ваші пости

3. відносно мільйонерів-якщо читати "між рядків" можна зрозуміти,що при виконанні цих простих,але важливих вимог трейдер справиться з важливою складовою успішної торгівлі-маніменеджмент


Роман Ковальчук - 26-11-2010 у 21:26

Цитата: Початково розміщене учасником Назар Слободян  

1. я намагався поділитись цікавою інфою знайденою мною на різних форумах рунету,перекладати цей об"єм я не маю часу,адже кому цікаво той зрозуміє.(авторство мені не відоме,чи вас цікавлять ніки?)


І намір хороший, і інфа непогана. Усе це вітається. Але цитати потрібно подавати хоча б з приміткою"Цитата, джерело...автор відомий/невідомий", а то Вас можуть запідозрити у банальному плагіаті. Я, наприклад, з Вашого допису не зрозумів, свій чи чужий текст Ви привели. Те, що він російською, ще не є ознака цитати.

Щодо перекладу. «Не маю часу» - не аргумент. Я теж обмежений у часі, але виділяю його для того, щоб належним чином робити те, що анонсував. З поваги до тих, хто це буде читати. Це по-перше.

По-друге. Є таке поняття, як повага до рідної мови. Не ми її започаткували, не нам її втратити. І мексиканці за нас писати українською не будуть - це наша справа. І наш обов'язок перед тими, хто буде після нас. І тому Ваш аргумент "кому треба, той зрозуміє" м'яко кажучи, недоречний. Особливо сьогодні.

Хоча заставляти тут когось неприпустимо - кожен вирішує сам для себе.

Але на цьому форумі є правила, і їх потрібно дотримуватись, адже усі ми дали на це згоду при реєстрації – «Єдиною робочою мовою Форуму є українська. Інші мови можуть використовуватися лише в режимі цитування іншомовних джерел». Але і цитуванням зловживати не варто.

Цитата: Початково розміщене учасником Назар Слободян  
2. ви теж,Роман,не пишете чогось нового та це не заважає комусь з цікавістю читати ваші пости


У моїх попередніх дописах є декілька місць, де я спеціально зазначаю, що викладене є новим (у тому плані, що подібного я не зустрічав, хоча за 5 років перерив майже увесь рунет і немало англомовних сайтів). Якщо я помиляюсь і Ви подібне зустрічали, дайте посилання – мені буде цікаво. Але, звичайно, більшість з написаного – це пропущений через власний досвід екстракт з майже 1 ГБ мною прочитаного і збереженого у базі даних.

Правда, за останній рік я уже більшу частину цього добра «прополов» і ця робота йде по наростаючій... Взагалі, мушу сказати, що дійсно цінні відкриті матеріали по Форекс – товар поштучний. Майже ніхто не хоче (або не може ?) ділитися з іншими. Цілком можливо, що і я, коли відчую себе дійсно професіоналом у цій справі, піду у підпілля.


Цитата: Початково розміщене учасником Назар Слободян  
3. відносно мільйонерів-якщо читати "між рядків" можна зрозуміти,що при виконанні цих простих,але важливих вимог трейдер справиться з важливою складовою успішної торгівлі-маніменеджмент


Перепрошую, але це дурниця. Ви можете читати хоч між рядків, хоч над рядками, хоч ззаду наперед, але знання цих важливих вимог не додадуть ні долара до Вашого депозиту. Голі знання мало кому приносять користь – потрібен досвід, потрібен час. Якби так було, як Ви пишете, через мільйонерів від Форекс не можна було б перейти вулицю...

Якось одного знаменитого піаніста попросили відкрити секрет його віртуозної гри, на що Маестро з посмішкою відповів –«О, та це ж дуже просто – потрібно тільки знати, по яких клавішах у який момент часу і з якою силою ударяти – я вам зараз усе це детально розпишу».

Назаре, я цілком допускаю, що у Вас є і знання, і відповідний їм досвід біржової гри і Ви щиро хочете цим поділитись тут на форумі. Будемо тільки раді читати Ваші змістовні дописи. А ці зауваження я просто змушений був зробити, бо, хоча і не є адміном, але дуже хочу, щоб рівень цього форуму не опускався. Вдруге набрати подібну висоту буде важко.

З повагою.

Роман Голощук - 27-11-2010 у 17:10

Цитата: Початково розміщене учасником Роман Ковальчук  


Будемо тільки раді читати Ваші змістовні дописи. А ці зауваження я просто змушений був зробити, бо, хоча і не є адміном, але дуже хочу, щоб рівень цього форуму не опускався. Вдруге набрати подібну висоту буде важко.


100 % підтримую!

Роман Ковальчук - 1-12-2010 у 19:40

№ 14, середа, 1 грудня 2010 р.

Добрий вечір.

Думаю, що не дуже помилюсь, якщо розділю відвідувачів цієї гілки форуму на 2 категорії: одні відкрили позиції згідно з рекомендаціями і беруть участь у грі, інші просто читають. Об’єднує їх те, що і перші, і другі вчаться, тільки перші роблять це значно ефективніше. Сьогодні настрій у них повинен бути хорошим, адже депозит у плюсі. Хоча і мізер у грошах, але приємно.:)

На днях у пошті виявив два листи від тих, хто слідкує за дописами, з ідентичними запитаннями:
«Звідки я аж так добре знав, що євро впаде до значення 1.3250, що не побоявся публічно про це заявити на форумі?»

Відповідь, напевно, іншим теж буде цікава, хоча, підозрюю, більшість переконана, що я просто вгадав, «повезло...»

Насправді трохи не так. По-перше, я НЕ ЗНАВ, і ніхто НЕ ЗНАВ, по-друге про жодне везіння на Форекс навіть згадувати не можна, інакше ми самі перетворюємо його у рулетку.

Як було насправді?

Я просто ОЦІНИВ ПОТОЧНІ ЙМОВІРНОСТІ.

Задача №1 була – вверх чи вниз? Ось самі в МТ4 по євро відкрийте поряд два вікна: на D1 і W1, зменшіть масштаб, щоб охопити часовий період хоча б за останні 2 роки і уважно погляньте на графіки. Переконаєтесь, що напрям вниз уже просто напрошувався – коливання є коливання, не може ж євро рости нескінчено.

І точно так само разом з вами подумали ще 10...20 мільойонів. І скажіть, як при цьому євро було не обвалитись – ціна просто була приречена піти вниз. Інакше не буває – за таких обставин достатньо навіть мізерного приводу, щоб усі на нервах кинулися продавати пару і тим самим погнали вниз ціну. А тут привід підвернувся досить вагомий – проблеми в Єврозоні, на цей раз з Ірландією. Це вам уже не Греція, Ірландія вважалась взірцем, своєрідним «європейським тигром». І тут на тобі... Як кажуть «так добре жерло, і здохло»

Так що ймовірність обвалу євро після тривалого раллі вверх з 1.2700 до 1.4200 була десь на рівні 75 : 25. Правда, на вершині ще міг бути тривалий флет – точка рівноваги сил биків і ведмедів. Тому я оцінював ймовірність вниз з запасом, 60 : 40, а не 75 : 25. Такі паузи дуже часто бувають, коли ринок ніяк не може визначитись, падати (або підніматись) йому уже, чи ще трохи повозити публіку. Там же мільярдні інтереси, тому поки усе це не устаканиться, може пройти декілька тижнів, а то і більше.

Взагалі, легко зауважити, що ціна рухається циклами: «прямий хід – пауза». Пауза – це коливання вверх-вниз навколо якоїсь опорної точки рівноваги, аж поки ринок не визначиться з наступним напрямком прямого ходу. Прямий хід – це теж коливання, але ніби накладені на лінійну складову – тренд. Сам тренд добре видно на графіку D1. Але, на превеликий жаль, видно заднім числом. А от коли він розвернеться – це задача №2.

Так от ці точки розвороту і потрібно навчитись відчувати і відкривати позицію лише ПО НАПРЯМКУ ЙМОВІРНОГО РОЗВОРОТУ ТРЕНДУ, а не просто по тренду. Це я маю на увазі інвесторів. Навіть якщо помилитесь на одне-два коливання, і ціна на початку піде в мінус – не страшно, у нас є запас пунктів.

Рано чи пізно ціна розвернеться, якщо не з «нашої», то наступної, менш вигідної для нас точки. Щоб якось компенсувати те, що ми трохи зарано відкрились, можемо у цій другій точці відкрити ще одну позицію (але за умови достатнього запасу!). Якщо тепер ціна дійсно тут розвернеться, то ми на нашій першій точці входу будемо уже у плюсі. А тренд же тільки буде набирати силу, так що попереду у нас «світле майбутнє».

Ось це і є проста і зрозуміла стратегія інвестора – відкриваємось на найближчій розворотній точці, закриваємось на наступній і на ній же відкриваємось у протилежну сторону. Багато так не заробимо, але подвоїти-потроїти депозит за рік цілком реально. Так що поспостерігайте за циклами ціни «хід-пауза». Через деякий час самі почнете відчувати, коли і куди потрібно відкриватись і де наближено може бути ціль (наступна точка розвороту).

Як бачите, ніякої містики з «вгадуванням ціни» тут нема. Усталені закономірності психології натовпу і не більше. Чим раніше побачите (чи відчуєте) зародження нового тренду, тим більше заробите. Ось і усе навчання біржовій грі – досвід, вироблений тривалим спостереженням і простим аналізом, помноженими на час

Як усе це реалізується на практиці, видно по нашій позиції. Нагадую, з двох початково відкритих позицій вниз ми другу закрили на першій паузі (1.4044 – 1.3550 = + 494 пт, / своп для спрощення не враховуємо/), а наша перша позиція, відкрита на 1.3838, у даний момент (ціна 1.3060) має +778 пт.

Крім того, ми ще відкрили третю позицію по ціні 1.3680 з стоп-лосом на 1.3740. (див. допис №12). Стоп-лосом перестрахувалися тому, що зросла ймовірність розвороту ціни вверх і значної корекції. Ціна дійсно пішла вверх до 1.3785 і знову стрімко розвернулась по тренду. Стоп спрацював, ми втратили -60 пт.
Сам я у таких випадках відкриваюсь повторно, оскільки бачу усі ознаки продовження тренду, у даному випадку - сильного обвалу євро (на цей раз до «круглої» опорної точки 1300). Але, оскільки у дописі я цього не анонсував, то і не будемо цю позицію тут враховувати.

Отже, у нас висить відкрита позиція вниз з точки 1.3838. На даний момент це нам дає +785 пт. (не встигаєш писати, як ціна валиться вниз).

Яка оцінка ситуації на ринку?

1. Сьогодні середа. «На носі» у нас 2 важливі новини – ставки по Єврозоні (четвер) і знаменитий нон-фарм-пейрол по США (п’ятниця).
Хто не знає, де це дивитись, нагадую лінк[url] http://www.umis.ru/analytics/calendar.[/url]
Ставка прогнозовано без змін, пейрол теж особливого економічного значення на даний момент не має. Важливі вони лише з психологічної точки зору, як привід погнати ціну чи то вверх, чи то вниз.

2 Зараз ціна на паузі в околі 1.3050. Нижня опорна точка 1. 2975. Над нею «кругла» ціна 1.3000 (який економічний зміст можуть мати «круглі» числа? Ніякий! А от психологічний – так! Він у наших головах, тому ціна до «круглих» чисел як магнітом притягується.

3. По графіку D1 чітко бачимо 2 завершені хвилі вниз і початок корекції 2-ї хвилі вверх з 1.2970 на 130 пт. Ринок думає «а чи не пора уже вверх?». «чи, може, перед тим, як піти вверх, ще тріснути дверима вниз, до рівня десь так в околі 1.2700?» По моїй оцінці, ймовірність цих сценаріїв - 55 : 45 вниз. Чому? Тому що є таке правило «тренд продовжується доти, доки не закінчиться». Іншими словами, доти, доки не буде чіткого розворотного сигналу. А його на D1 нема, тому ймовірність продовження руху по тренду вниз мусить бути більшою. Але..

4. Чим довше триває тренд, тим більша ймовірність розвороту. Ми і так уже досить низько, тому з обережності відкриємо позицію вниз лише до рівня 1.3000 – я більш ніж упевнений, що ціна ще «промацає» цю відмітку і ми на ній зафіксуємо обидві відкриті позиції. Хоча, якщо буда сильний прорив вниз, одну позицію знову лишаємо відкритою, але з достатньо жорстким трейлінгом пунктів десь під 50.

А що далі?

Я особисто буду працювати вниз на коротких, по скальпінгу, намагаючись вибрати максимум незалежно від того, буде 3 хвиля вниз, чи тривалий флет. Поряд з тим шукатиму зручну нагоду відкрити 1 позицію вверх з рівня 1.2980...1.3020 (тут треба чекати відповідний шаблон на вхід, а це уже з понеділка буде видно. Я вище зазначав, що у п'ятницю інвестору відкриватись не варто).

Крім того, можливий 3-й сценарій – затяжний флет у коридорі 1.3000...1.3100. Ну що ж, тоді інвесторам терпляче чекати на сприятливий шаблон вверх, а скальперам «косити» вверх і вниз короткими дозами (тейк-профіт = 14...28 пт).


Попутних трендів!

* * *
Користуючись нагодою, вітаю усіх Романів з Днем Ангела. Щастя і добробуту у Ваших родинах і успіхів на Форекс!


Роман Ковальчук - 5-12-2010 у 21:26

№ 15 неділя, 5 грудня 2010 р.

Доброго вечора.

Сьогодні є хороша нагода розглянути «один хитрий прийом» мінімізації втрат, про який йшлося в одному з перших дописів (№ 6), коли ми відкрились вниз, а ціна пішла на дві сотні пунктів вверх. Тоді ми його не застосували – ціна розвернулась вниз по тренду. А от тепер доводиться.

Отже, нагадую наші поточні позиції на момент допису № 14.
1. Відкрита вниз по ціні 1.3838.
2. Відкрита вниз по ціні 1.3130
Ціль: район «круглого» рівня 1.3000

Друга позиція була відкрита вниз після стрибка ціни вверх до 1.3180. Такий стрибок проти тренду – один з надійних шаблонів і хороша нагода відкритися вниз по тренду по більш вигідній ціні.

Однак Форекс не був би Форексом, якби усі оцінки так легко підтверджувались. Два мої найбільш ймовірні варіанти, продовження тренду вниз з формуванням 2-dip (dip, top – з англ. нижні і верхні екстремуми, впадини і піки ціни, відповідно 2-dip – другий нижній екстремум) або флету не підтвердились. Ціна зробила стрімку корекцію вгору. Особливо у п’ятницю, після виходу новин по США. Там очікувалось за місяць скорочення заявок на нові робочі місця з 151 тис до 145 тис, а скоротилось аж до 39 тис. Це і спровокувало стрибок євро до 1.3437.

В результаті маємо такі позиції.
1. Відкрита вниз по ціні 1.3838 (+401 пт)
2. Відкрита вниз по ціні 1.3130 (-307 пт)

Які наші дії у цій несприятливій ситуації?

1. Після 2-х хвиль вниз корекція вверх очікувалась (це добре видно на D1), але ж не така стрімка. Присто спрацювала психологія, а не економіка. Дійсно, від того, що у США стало на 100 тис. вакансій за місяць менше, економіка Ірландії, яка давила на євро, враз не поліпшилася! Проблеми євро ці вакансії не знімають. Тим більше, що це взагалі смішно – індикатор ніби фундаментальний, а такі неочікувані стрибки. А, може, якраз очікувані? Хто знає...

2. Ну, а раз так, то у понеділок, відпочивши, торговий люд може одуматись і євро знову піде вниз. Але, якщо панічні настрої продовжаться (хто його знає, що там на уік-енді запустили у світ фінансові ортодокси!), то євро на куражі цілком може доскочити до 1.3600 з копійками. А чи нам того треба?

3. Отже, замість того, щоб вкластися спати, як усі нормальні люди, доведеться сьогодні почергувати біля монітора у ніч на понеділок. Побачимо, який розрив ціни виявиться на відкритті азіатської сесії і у сприятливий момент відкриємо вниз позицію № 3. Якщо пара піде вниз і плюс по позиції №3 наближено врівноважить мінус по позиції №2, НЕГАЙНО закриваємо ОБИДВІ позиції. І тут ніяких але, жодних перечікувань. Це строга умова. Позицію №1 лишаємо у вільному плаванні.

4. Якщо ми не вгадаємо, і пара піде вверх, СТРОГО ЗАКРИВАЄМО УСІ ТРИ ПОЗИЦІЇ у той момент, коли значення сукупної позиції почне критично наближатися до нуля (точка беззбитковості). На даний момент сукупна позиціс +401 – 281 = +120 пт. Ціна закриття п’ятниці 1.3415.

5. У понеділок-вівторок, як правило, розпочинається тижневий хід ціни. З відкриттям Лондона ситуація можливо проясниться. Закінчиться корекція і ціна піде вниз – дуже добре, у нас туди 3 позиції. Якщо ціна проб’є опір на рівні 1.3437, усі наші позиції вниз уже будуть закриті і ми чекаємо на перший сприятливий шаблон відкриття 1 позиції вверх з ціллю 1.3600.

Ось це і є «хитрий прийом». У чому його суть? А його суть у зміщенні мат. очікування у нашу сторону. Ось трохи арифметики.

Якщо є деякий досвід у визначенні розворотних точок ціни, то по статистиці ймовірність розворот ціни : продовження ходу десь в околі 60 : 40. Але візьмемо для зручності 50 : 50 реалізації позитивних і негативних шансів. Нехай відстань очікуваного прямого ходу у ту чи іншу сторону округлено 100 пт. Тобто у нас є 50 відсотків шансів взяти +100 пт. Але якщо ціна пішла не туди і маємо -100 пт. (умовна розворотна точка), то ми на ній не закриваємось (пам’ятаємо, наш депозит прямо залежить від знаку закриття позиції), а відкриваємо другу позицію у тому ж напрямку, що і перша. Нехай тут знову шанси напрямку продовження ходу чи розвороту 50 : 50 (реально вони завжди кращі у нашу сторону, якщо ми з досвіду правильно оцінюємо розворотні точки). Але нехай 50 : 50.

Друга позиція відкривається з розрахунку на те, що ціна розвернеться, але з ЖОРСТКОЮ УМОВОЮ, що коли ціна дійде десь до половини різниці між позиціями і сукупна позиція буде наближено в околі нуля (по першій – 50, по другій +50), ми ОБОВ'ЯЗКОВО закриваємо ОБИДВІ позиції.

Що виходить від цього «хитрого» прийому? Рахуйте самі.

Шанси отримати +100 = 50 %.
Шанси отримати 0 = 25 %
Шанси отримати -100 = 25 %.

Тобто шанси бути у плюсі у нас вдвічі більш, ніж у мінусі. Мат. очікування такої системи явно на нашому боці.

Усе добре, але є дві важливі умови при використанні цього прийому.

1. Досвід визначення розворотних точок (відчуття ринку)
2. Цим прийомом не можна зловживити (наприклад, відкривати 3 і більше позицій – у трейдерів це називається усередненням).
Невиконання 2-ї умови у 99 % випадків приводить до скоротічного зливу депозиту!

Хто знає теорію рулетки, то закине мені, що описаний мною прийом – це чистої води славнозвісний мартингейл.

Ну, не зовсім так, хоча і тут, і там за основу взято принцип подвоєння ставок.

За системою мартингейл у рулетці ми ставимо, для прикладу, 1 дол. на червоне. Програємо і ставимо 2 дол. на червоне. Програємо і ставимо 4 дол. на червоне. Програємо і ставимо 8 дол на червоне. І т. д. Колись же повинно випасти червоне!
Але... Поставивши 8 дол., ми програємо у сумі 1 + 2 + 4 + 8 = 18 дол. а виграємо лише ОДИН! А трапляються же серії і 20, і 30 підряд чорне. Так що це хіба що Біллу Гейтсу під силу напевно обіграти рулетку з допомогою мартингейлу (якщо психіка, звичайно, витримає до того, як скінчиться чорна серія). Правда, казино теж не дурне і у ньому існують обмеження ставок на той випадок, якщо туди забредуть хитрі і багаті.

Крім того, рулетка не має пам'яті, там шанси ЗАВЖДИ 50 : 50. А ринок, як ми уже переконались, пам'ять має, і то непогану.

Отже, каміння ми порозкидали, тепер чекаємо моменту істини, щоб збирати. Побачимо, що з того вийде.

Успіхів.

Роман Ковальчук - 11-12-2010 у 21:19

№ 16 субота, 11 грудня 2010 р.

Доброго вечора.

Гра на Форекс – це змагання двох наших систем – торгової і нервової: якщо виграє перша, то друга програє, але якщо перша програє, то від другої практично нічого не лишається.
З цієї парадоксальної ситуації є тільки один вихід – усунути другу систему з гри. Якщо вам це тривалий час не вдається, то потрібно усунути саму гру. Ну, не усім дано бути трейдерами, комусь же треба і трамваї водити чи за хворими доглядати. І це цілком нормально.

Я завжди казав і зараз повторторюю, що Форекс – це гра. Але ніде у мене не написано, що це легка гра. Це важка гра, і то дуже важка. Тому, що це гра з самим собою, а не з якимось там міфічним ринком. Ви його коли-небудь бачили? І я не бачив. І ніхто з мільйонів трейдерів цього ринку в очі не бачив, включаючи Сороса з Баффетом.

Сидячи удома за комп’ютером, ми змагаємось з самим собою на гроші, Точніше, зі своїми емоціями. А перемогти їх – це часто так само, як підняти себе за волосся. У порівнянні з цим змагатися з іншими – дурниця. От з собою важко – не завжди знаєш, де ти справжній.

Такі філософські роздуми навіяли мені три останні дні трейдингу на коротких позиціях – пара USD/EUR поводила себе як нервова сойка: усе зароблене за мить втрачалося, а початково програне поступово відігрувалось. У підсумку – НУЛЬ! Зате відчуття таке, як після 12 раунду бою з Кличком.

Ну що ж, не завжди на пляжі сонце. Бувають і такі періоди на Форекс – нічого не вдається заробити, а часто лишаєшся і в мінусі. Флет є флет, ринок ніяк не може визначитись, куди піти, вверх чи вниз і ціна поводить себе при цьому найбільш неймовірним чином. У дописі №14 я передбачав флет, як один з можливих сценаріїв. Помилився лише рівнем – називав діапазон 1.3000 – 1.3100, а фактично ціна флетила у каналі 1.3200 – 1.3400. На графіку Н4 дуже добре видно класичну флетову фігуру теханалізу – «вимпел»: нахил зверху вниз, знизу поличка - канал звужується, накопичується потенціал, зростає напруга. Це означає високу ймовірність прориву каналу і тривалого раллі. От тільки куди? Згідно з класичним канонами прорив і стрімкий хід має бути вверх. Я шанси вверх/вниз оцінюю як 50 : 50. Але у будь-якому разі з понеділка уважно стежимо за ціною.

А тим часом розглянемо ще один важливий аспект практики трейдингу - фінансовий план торгівлі. Без розуміння ідеї, закладеної у розроблення фінплану ваша спроба переграти Форекс буде нагадувати спробу ловити у полі білих метеликів з пов’язкою на очах. Фінплан – один з ключових принципів будь-якої торгової системи. Цікаво, що у змісті 11 навчальних курсів по Форекс від різних ДЦ і не тільки від них (я їх колись з цікавості стягнув у свою базу даних для ознайомленя) окремим пунктом про фінплан не згадується у жодному (!?) – так, лише окремі фрагменти. А між тим перший успішний трейдер, з яким я мав честь познайомитись, визнав фінплан основою своєї ТС. Він і підкинув мені ідею, що це таке і для чого потрібно. До цих пір йому щиро вдячний – були моменти, коли я практично зневірився у можливості переграти Форекс і готовий був сказати «Все, досить!» і тільки стейтменти цього трейдера мене утримували «на плаву». Отже, фінплан.

На ФОРЕКС є 2 способи набору депозиту:

1. Збільшенням кількості набраних пунктів
2. Збільшенням величини лота.


Одна з найбільших помилок усіх новачків на ФОРЕКС – використання переважно 1-го способу (намагання витиснути якнайбільше пунктів з кожного трейду – ДЦ навіть постійно конкурси трейдерів влаштовують – хто швидше і більше). Як наслідок такого підходу, перевищення норми ризику і втрата депозиту. Як не дивно, але багато навчальних курсів орієнтовані саме на рекодні набори пунктів. При цьому питання стабільності набору цих пунктів скромно обходиться стороною. А даремно – основна ознака професійного трейдера – СТАБІЛЬНІСТЬ.

Весь фокус у тому, що 2-м способом ми нарощуємо величину лота нелінійним чином, що у підсумку дає ЕКСПОНЕНЦІЙНЕ зростання капіталу (що особливо добре помітно при реінвестуванні). Ця залежність діє і у зворотню сторону - зменшення величини лота призводить до ЕКСПОНЕНЦІЙНОГО зменшення втрат капіталу. На цьому принципі і побудований фінансовий план торгівлі.
Вище у гілці про це уже йшлося у цитаті, яку привів Назар Слободян у дописі за 23-11-2010 у 10:28. Але потрібно дещо доповнити до сказаного там.

Другим важливим принципом фінансового плану є сукупний запас пунктів на кожну відкриту позицію. Величиною цього запасу ми контролюємо рівень максимальної просадки депозиту. Про це уже була мова, коли ми говорили, що потрібно тримати дистанцію у 1000 пунктів на 1 відкриту позицію. Для початківців я рекомендував би навіть 1500...2000 пт. Це при інвестуванні. При грі на коротких (дей-трейдинг і скальпінг) можна дистанцію трохи послабити – 800...500 пт., але у жодному разі не менше! Останнє не для початківців, повторюю.

Як діють ці два принципи у сукупності, покажу на конкретних цифрах.
Нехай мій депозит рівний 1000 дол. і я працюю на довгих.

1. Відкриваю позицію 0.1 лота (1 пт = 1 дол)
2. Позиція пішла в мінус – чекаю. Доходить до 800 дол. (я для себе це встановив як критичний рівень 80 %), закриваю позицію, поповнюю депозит до 1000, чекаю на сигнал відкриття нової позиції, відкриваюсь (див. п. 1).
3. Позиція пішла в плюс. Депозит уже 1100. Чекаю на сприятливий момент, закриваю позицію і тут же відкриваю нову, але 0,11 лота.
4. Депозит 1200. Дію як у п.3, але відкриваюсь 0.12 лота.

І так далі...

5. Депозит 1500. відкриваюсь 0,15 лота.
6. Позиція пішла в мінус. Депозит 1400. Закриваюсь і відкриваюсь 0,14 лота.
7. Позиція далі в мінус, депозит 1300. Закриваюсь, відкриваюсь 0,13 і т.д.

Думаю, зрозуміло, що таке фінплан і що таке дистанція: кожному рівню депозиту відповідає своя величина лота. Мінімальний крок зміни рівня у даному випадку 100. Можна 200. Тут кожен підбирає для себе оптимальний крок - ДЦ, як правило, допускають потрібну нам дискретність лотів (здається, в усіх МТ4 це передбачено).

Дуже дрібнити кроки не варто, але і чекати подвоєння депозиту, щоб подвоїти величину лота, значить, неефективно використовувати сприятливий для нас тренд, він може і закінчитись і ми не доберемо того, що могли б.

Що дає нам фінплан?

1. Стабільний (КОНТРОЛЬОВАНИЙ) рівень ризику відкритих позицій.
2. Самодисципліну трейдингу
3. Психологічну комфортність (мінімільні затрати психічної енергії)
4. Чітке бачення перспективи

А головне – НЕЛІНІЙНУ ШВИДКІСТЬ ЗРОСТАННЯ ДЕПОЗИТУ І ГАРАНТІЮ УНИКНЕННЯ СТРІМКОГО ЗЛИВУ, ЯКЩО ПОТРАПИЛИ НА СЕРІЮ ПРОСАДОК!

Типові помилки трейдера (недотримання фінплану)

1. Перевищення норми ризику на сукупну відкриту позицію (недопустимо великий SL)
2. Незменшення величини лота при переході на нижчий рівень депозиту у результаті серії просадок.
3. Зниження депозиту нижче критичного рівня (80 %)
4. Довільна необгрунтована зміна фінплану по ходу торгівлі.

ВАЖЛИВО!
Навіть однократне порушення трейдером власного фінплану “ламає” увесь хід торгівлі і неминуче негативно відіб’ється на депозиті.

Вище описано лише загальні принципи і алгоритм фінплану, який необхідно закласту у вироблення власної торгової системи. На практиці, з досвідом фінплан стає більш динамічним: тут у хід ідуть і «хитрі» прийоми, і підлаштування під конкретні умови і ще дещо. Форекс – це динамічний хаос, усе наперед не запрограмуєш.
Але є певні, вироблені часом межі, за які я, наприклад, ніколи не переступаю. У будь-якому разі до тих пір, поки дуже чітко статистично не побачу, що потрібно щось у фінплані змінити, бо змінився характер ринку. Але робити це треба дуже обережно.

І на сам кінець про наші позиції (див. попередній допис №15).

Реалізувався п.3 нашого сценарію – у попередній понеділок торговий люд таки одумався, при відкритті азіатської сесії ціна пішла вниз і я, як і казав, застосував «хитрий прийом» - відкрив третю позицію вниз по ціні відкриття сесії - 1.3412 (бо практично не було розриву ціни – т. зв. гепу).

Отже, ми отримали

1. Відкрита вниз по ціні 1.3838 (+401 пт)
2. Відкрита вниз по ціні 1.3130 (-307 пт)
3. Відкрита вниз по ціні 1.3412 (- 2 пт спред)

У момент досягнення ціною рівня 1,3270 (2010.12.06 11:34 за МТ4) були БЕЗУМОВНО (як ми і домовлялись) закриті позиції 2 і 3 (кому цікаво – можете перевірити – усе чітко)

1. Відкрита вниз по ціні 1.3838 (+568 пт)
2. Відкрита вниз по ціні 1.3130 (-140 пт)
3. Відкрита вниз по ціні 1.3412 (+142 пт))

У нас залишилась відкритою тільки перша позиція у плюсі. Ціна на широких флетових коливаннях (слава Богу, без позицій 2 і 3) у четвер дійшла мінімуму 1.3168. Але, перепрошую за каламбур, якою ціною! (див. початок цього допису).

Одним словом, зараз шанси вверх/вниз 50 : 50, тому, щоб не перетворювати на наступний понеділок Форекс у казино, я під закінчення п’ятниці закрив позицію по ціні 1.3236 (+602 пт). Не можна ж кожен божий тиждень починати з безсонної ночі !:)

Таким чином, на даний момент у нас в активі

1. +494 пт.
2. – 60 пт.
3. +602 пт.


Всього +1036 пт. за 34 робочі дні (першу позицію ми відкрили 26.10.2010 р. див. доп. №6). Тобто виходить у середньому +30,5 пт за день.

Ось підрахував і просто вражений!
Справа у тому, що згідно з моїми дослідженнями по парі євро/долар за останні 3 роки інвестування в середньому по статистиці на довгих трендах давало +30,67 пт за день.
А ми отримали +30,5 на практиці. Це ж треба, така точність!

Успіхів !

Роман Ковальчук - 18-12-2010 у 21:04

№ 17 субота, 18 грудня 2010 р.


Доброго вечора.


Якось читав статтю, де було сказано, що 95 % з того, чого вчать у школі та вузах, у реальному житті не використовується. Натомість того, що нам дійсно потрібно, там не вчать, бо самі цього не знають.
За відсоток не ручаюся, але підмічено правильно – переконався по собі та знайомих.

КТО ПОНЯЛ ЖИЗНЬ – НАУКУ БРОСИЛ !
- таку фразу у стилі граффіті прочитав на задньому фасаді рідної СШ №4, коли завітав туди на 25-річчя випуску. На жаль, не звернув тоді на цей напис належної уваги. А шкода – іноді Згори дають підказки у самій несподіваній формі...

Проглянув зміст 12 платних курсів по Форекс: 40 % - фундамендаментальний аналіз ринку, 50 % - технічний аналіз, 10 % - психологія торгівлі (і то останнє не в усіх курсах).

Ось моя теперішня точка зору на ці речі.

Спочатку про фундаментальний аналіз, технічний буде у наступному дописі.

По логіці курси валют прямо залежать від макроекономічних показників. Наприклад, підвищив центральний банк процентну ставку на 0.25 базисних пункти і нац. валюта пішла у ріст.
Дійсно, збільшення ставки зв’язує вільні кошти в обігу: більша ставка – більший відсоток на депозити – усі побігли в банк здавати гроші – у банків зростає ліквідність, в країні настає дефіцит вільних коштів, а де дефіцит, там ріст ціни. Ну і усе навпаки при зменшенні ставки. Відсоткова ставка – це як графітові стержні в ядерному реакторі – підняв-опустив.

Це так книжки пишуть. А як у житті? Хитрий народ, який має справу з валютою, начитавшись економічної теорії і надибавши платні і безплатні економічні прогнози, що ставку мають от-от підняти, потихеньку, на випередження, за тиждень-другий починає скуповувати валюту у надії пізніше продати її по вищій ціні. Ціна валюти, відповідно, повільненько так повзе вверх – хитрих і начитаних же на світі тепер багато. І в результаті, коли приходить час «Ч» (ставку піднято), ціна по теорії робить стрімкий реверанс вверх (це для тих овець, які ще не встигли купити), а потім лавиною так падає (або і плавно сповзає) вниз пунктів на 150 – 300 (усі ж продають і то кожен хоче встигнути продати першим!). В овець баранячі очі - «Як же так, так нас же вчили... так книзя ж писала, що усе має бути навпаки !???»

Але ж вівці не дурні, вони на власних помилках швидко вчаться. Ага, тепер, коли наступний раз ставку піднімуть, ми будемо не купувати, а продавати і усе відіграємо. І дійсно, за першим разом воно так і стається. Горді вівці відчувають окриленість від своєї залізної логіки і глибокої прозірливості. А ті з них, що хочуть ще додатково заробити, тут же переписують книги і підручники для трейдерів (це називається друге видання таблиці множення, виправлене і доповнене) і вносять поправки у навчальні курси, по секрету за немалі гроші нашіптуючи неофітам, як тепер треба правильно...

До пори, до часу усе йде добре (як у тому анекдоті, коли, випавши з 10-го поверху і пролітаючи повз 5-й, хлопчина подумав «так, поки що усе йде нормально»), але поступово знаходяться сміливі ринкові тварини, які, добре знаючи, що більшість на біржі мусить програти, теж так потроху-помаленьку на піку ціни починають не продавати, а купувати. Хто читав Т. Драйзера «Фінансист», підтвердить, що ще 150 років тому цей механізм прекрасно спрацьовував. В результаті, коли маса сміливих сягає критичної і передові загони овець починають відчувати, що тут щось знову не те (а катастрофічно танучі депозити тільки підштовхують процес розуміння), настає момент істини і ціна при піднятті ставки, замість того, щоб падати, стрімко йде догори! Тут для книголюбів є два варіанти: або видавати третє видання, або повертатись до першого. От хто на Форекс гарантовано заробляє, так це послідовники і прибічники Івана Федорова.

І так процес триває роками - тільки одне фундаментальне положення вивчимо, ринок нам протилежну поведінку ціни підсовує. Сказано ж – ДИНАМІЧНИЙ ХАОС.

Це я лише про такий фундаментально фундаметальний показник, як відсоткова ставка.
Але ж у їдальні є ще маса таких екзотичних економічних показників, як, наприклад, Индекс доверия потребителей института Gfk (це я з UMIS е-Календар взяв перше, що потрапило на очі). Як воно, бідне, на ціну валюти впливає, напевно, і в самому інституті не уявляють. Так що кормлять нас добре, голодні не будемо.

Коли я кухню фундаментальних економічних показників і прогнозів зрозумів, е-Календар закинув і почав орієнтуватися на погнози місцевого метеоцентру http://www.meteoprog.ua/ua/weather/Lviv/ . Стратегія торгівлі проста: сонячно – ціна піде вгору, купую, похмуро, дощ чи там сніг – продаю. І нічого, політ нормальний....
До речі, хто читав відомий бестселлер Лебо і Лукаса «Комп’ютерный анализ фьючерсных рынков”, то пам’ятає, як автори описали випадок, коли один трейдер на Нью-Йоркській фондовій доволі успішно торгував, орієнтуючись на пляшку з пепсі-колою. Так що не один я такий мудрий.

Написаним вище я зовсім не стверджую, що фундаментальний аналіз ринку – не наука і нема трейдерів, які з його допомогою заробляють. На здоров’я. Але на те він і фундаментальний, що до нього потрібний фундаментальний підхід, як от, наприклад, Дж. Сорос і Ко. зробили у 1991 р., обваливши британський фунт. Не наша, дрібних трейдерів, це справа. Це така аналітика, яка нам і не снилась. Причому не тільки економічна, а і політична, соціальна, психологічна і ще чорт знає яка. А якщо вам на Форекс-курсах при місцевому жеку почнуть впарювати про фундаментальні індикатори і малювати торгові системи на їх основі, то краще у цей момент вийдіть попийте кави.

Як я сам користуюсь «фундаментальними» новинами? Переважно у суботу заглядаю на UMIS на наступний тиждень і на календарі відмічаю дні, коли виходять такі новини:

1. Зміна ставок у США
2. Рівень безробіття (нон-фарм пейрол) США (перша п'ятниця місяця)
3. Виступ глави ФРС (на даний час п. Бернанке)
4. Зміна ставок Єврозони
5. Виступ глави Центробанку ЄС (п. Тріше).

Все. Це, звичайно, якщо працювати по євро. Якщо по інших валютах, то потрібно зважати на їх ставки. Окрім йєни – вона, як правило, на зміну своєї ставки реагує, як даїшник на польоти літаків над головою. Воно і не дивно - якщо не помиляюсь, ця ставка востаннє змінювалась ще за Горбачова.

Тепер, якщо у мене відкриті лише довгі інвестиційні позиції, то я у цей день на ці новини нуль уваги. Але якщо маю намір працювати на коротких, то у дні виходу новин категорично не працюю – а навіщо мені цей цирк зі стрибками на батуті. Для цікавості поспостерігайте у моменти виходу цих новин за поведінкою відповідної валюти – смію вас завірити, що у порівнянні з цим видовищем рулетка куди більш передбачуваніша.

Тепер щодо наших позицій. На даний момент вони усі закриті у сумарному плюсі (див. попередній допис №16). Я там писав рівно тиждень тому, що на ринку флет, ціна по євро сформувала відому фігуру тех.аналізу «вимпел» і на наступний тиждень усі очікують прорив ціни вверх (так пишуть книги по тех.аналізу). У будь-якому разі, аналітики тих ДЦ, куди я з цікавості заглянув, притримувались такої думки, вказуючи на чітко окреслний «вимпел». Я ж, добре знаючи підступність ринку, оцінив шанси довготривалого руху вверх/вниз обережніше, 50 : 50, і тому не давав рекомендації на відкриття позиції вверх.

І що ж сталося насправді? Дійсно, у понеділок ціна стрімко пішла вверх на 300 пт з 1.3190 до 1.3497 у вівторок, але уже у середу ввечері так же стрімко відновила статус-кво - повернулась на «круги своя» до 1.3208. Не буду казати, скільки трейдерів-класиків на цьому кульбіті втратили грошенят і нервів. Цей реверс ціни на точку входу означає тільки одне – ринок на даний момент НЕ ЗНАЄ, куди йти, вверх, чи вниз – глухий флет.

Відкривати довгу інвестиційну позицію на флеті на шансах 50 : 50 – це означає перетворювати Форекс на рулетку. Повторюю: відкривати довгі позиції потрібно лише з добре окресленої вершини – вниз, або так само добре окресленої низини – вверх. Ми ж знаходимось всередині каналу флету ближче до нижнього екстремуму (1.2970). Так що мусимо чекати, коли ринок визначиться з напрямком і сформує певний шаблон – сигнал на вхід.

До речі, про фундаментальний аналіз. Його апологети з Доу-Джонс так прогнозують ситуацію по євро: у найближчий час відбиття від нижньої границі каналу (1.2900), прямий хід вверх ще до Нового року і далі весною обвал ледь не до паритету з доларом (район 1.2000 або ще нижче 1.1000). Багато хто очікує 2-ї хвилі кризи в Євросоюзі. Якщо так станеться, спробуємо на цих двох тривалих взаємопротилежних раллі заробити на довгих. Ось це і буде класичний інвестинг.


Успіхів.

Роман Ковальчук - 24-12-2010 у 14:29

№ 18 п'ятниця, 24 грудня 2010 р.

Доброго дня.

От як буває – планував цей допис по тех.аналізу, а не получаєтцца...

Вчора ввечері отримав цікавий мейп. Приводжу мовою оригіналу

«Вот Вы на форекс отвергаете фундаментальный и технический анализ в пику большинству. При этом все врямя намекаете, что главный залог успеха на бирже – приобретенный опыт. Так опыт трейдера и есть доскональное знание и практическое применение сих дисциплин в трейдинге. Если я не прав, то что есть опыт по-Вашему? Только, пожалуйста, конкретно, если можно. Спасибо

Ну, тех.аналіз я ще тут «не отвергал» (тільки-но збирався це зробити ;)). Не знаю, звідки Ви це взяли.

Але натяк зрозумів. Дійсно, а що є досвід на Форекс?

У більшості професій досвід пропорційний часу роботи на відповідній посаді. Наприклад, футболіст, який виступає за команду 5 років, має значно більший досвід, ніж той, що виходив на поле лише 1 рік. А от у Форекс не обов’язково так.

Заходив до мене проконсультуватися один хлопчина – трейдер. З його слів, загалом на Форекс уже 2 роки. Вчився сам. Перший місяць на демо – ніби непогано виходило. Перейшов на реал. Програвав, вигравав, програвав, знову щось вигравав, так за 1-й рік навіть зняв пару сотень доларів. Усе було ніби ОК.

Але одного разу на нервах просадив за день зароблене чи не за місяць. З часом дещо відіграв, проте пізніше така просадка трапилась знову. Потім ще одна. В кінці-кінців злив все (скільки, я не питав), але по усьому було видно, що багато.

Але важливим було інше.

«Що це за чорт такий? – запитує, - ось дивіться, стейтмент за останній місяць – що не відкриюсь, ціна у ТОЙ ЖЕ МОМЕНТ БУКВАЛЬНО ВАЛИТЬСЯ у протилежну сторону. Де би не поставив стопи, ціна доходить саме туди, злизує їх і ... розвертається назад. І тактику міняв, і перерву робив - тиждень не працював. Починав – і знову те саме! Одні ЛОСИ.

А у рідкісних випадках, коли вгадував з напрямком руху – ціна ну так важко і повільно повзла (з відкатами по нервах) і заповзала лише на десяток-другий пунктів. А як тільки проти позиції, то будь-ласка - за лічені хвилини майже мінус сотня. І то неоднократно.

Спочатку думав – брокер так знущається. А ні – відкрив паралельно 3 термінали – на усіх те саме. Ну не могли ж усі проти мене змовитись, щоб обчистити – потрібні їм мої сотні! Боюсьтепер відкритись – просто дах їде. І чого так не везе?! Ну так же не буває, щоб з 10 усі 10 в мінус!»

Він говорив, а я себе згадував - «ми це проходили». З форумів і спілкування знаю що практично в усіх трейдерів через деякий час настають такі «чорні» періоди. Більшість не витримує, йде з біржі назавжди, з пустим кишенями і дуже гірким прикрим осадом у душі. Такі смуги – це дійсно жах. Хто з цим зіштовхувався, той знає, про що я кажу. У форумах пишуть, по усьому видно, що далеко не новачки - і досвід, і знання, а по декілька років на можуть заробити на Форекс.

Ніде не зустрічав серед трейдерів відповіді, чому саме так. Дехто схиляється в область психології, дехто причину шукає у рівні власних знань (той же фундаментал і тех.аналіз). Але де конкретно песик заритий – ще ніхто не вказав. Довелось зайнятись самокопанням.

Біржа – це елементарна самоорганізуюча системи (по науковому - синергетична, динамічний хаос), основна умова стійкості якої – більшість повинна програти. У цьому весь інтерес. Якби раптом виграші і програші пішли порівну, біржа б розвалилася – ну хто б за здорового глузду працював на гроші по системі «виграв-програв, виграв-програв...». Біржі, як і усім нам, найперше притаманне почуття самозбереження, «інстинкт виживання». Як вона цього досягає?

Дуже просто – використовує раціональну логіку тих, хто грає. А логіка в усіх однакова, земна, що в Америці, що в Африці. Особливо синхронна логіка в освідчених, нафаршированих знаннями про цю саму біржу. Трейдери, які набрались знань, як жаба мулу, і діяти будуть у відповідності з цими публічними знаннями. Однакові знання – однакові дії. Логіка заставляє. Діяти всупереч логіці – це йти проти здорового глузду. Засміють.

А біржі тільки цього і треба «якщо ви всі такі розумні, то от вам!». Підлий механізм біржі простий, як двері.

Ось уявіть себе в парку біля качелі – довга така дошка, на кінцях якої сидять двоє, гойдаються. Вам сподобалось, захотілось і самому злетіти вверх, відчути радість польоту. Ось ви приноровились, вибрали момент і заскочили на той кінець, що йшов вгору.

І боляче вдарились об землю – цей кінець качалі раптом пішов вниз. І так декілька раз. Ага, тепер у вас уже є досвід, ви вловили закономірність. І наступного разу ви «логічно» заскакуєте на протилежний кінець, який іде вниз. Але результат діаметральний до очікуваного – качеля під вами і далі пішла вниз, причому значно швидше.

Більше того, ви раптом з подивом помічаєте, що ви не один, поряд з вами ще добрий десяток «логічно мислячих», яким закортіло покататись. Так, зрозуміло. Тепер ви тихесенько так, повзком ... і раптом заскакуєте на качелю по першому варіанту. І знову опиняєтесь на 5-й точці! Разом з усіма (вони теж так подумали, не дурні ж).

А покататись хочеться! Тепер ви починаєте заскакувати на качелю по системі (вибраній з вищих міркувань). Ледь не сказав – торговій системі :). Раз-другий вам цей трюк вдається. Але більшість є більшість, вона не дрімає і вашу систему (усе ж на виду) швидко розкусили.

От і виходить – система ніби бінарна, усього лише 2 варіанти, а ваш результат +1/-9 з 10-ти. І не тільки ваш. Підкидай ви монетку, і то було б краще. От уже буквально – «там добре, де нас нема!» Чим не девіз біржової гри. А все наша логіка і досвід. Можливо, коли б марсіани зі своєю логікою грали, у них би краще виходило. А ми ж земляни, одні і ті ж книжки читаємо, лекції, семінари, симпозіуми слухаємо, одну і ту ж ціну бачимо, одні і ті ж новини, індикатори тех.аналізу. Ну і один і той же результат!

Логічно?

От вам і досвід на Форекс – не усе те золото, що блищить. Так що не ділери з брокерами вам депозит паскудять, чи там крупні фінансові дяді з Уолл-стріту (хоча і вони не ангели).

УТОПЛЕННЯ ПОТОПАЮЧИХ – СПРАВА РУК САМИХ ПОТОПАЮЧИХ.

Точніше, їх знань і логіки, руки – це уже похідне.

Ну добре, а як же ті, що стабільно біржу обставляють? До речі, є і такі, що і казино постійно обставляють – їх там добре знають і вони для казино персона нон-грата, хоча і не шулери.

Язик не повертається назвати їх новачками, у них досвід є. Але не той. У своїх діях вони керуються скоріше відчуттями, а не знаннями. На жаргоні трейдерів – «чуйка».
І їх досвід якраз у тому і полягає, щоб придушити логіку і у потрібний момент опинитись у потрібному місці. Вони працюють синфазно з ринком і у протифазі з більшістю. Відповідно більшість «спеціалістів з досвідом» ЗАВЖДИ працює навпаки. Хоча яка це праця, праця – це цеглу класти, тут «чуйки» не треба. а біржа - це Гра.

Чим більше ви читаєте книжок, відвідуєте курсів і набираєтесь знань, чим довше ви сидите біля монітора, втупившись у котирування, тим точніше ви синхронізуєте власну логіку з логікою натовпу і тим вам стає важче відкривати позиції алогічно. Так було, є і буде – біржа безсмертна!

Наступний допис уже точно буде про тех.аналіз.

Успіхів.

Роман Ковальчук - 27-12-2010 у 19:01

№ 19 понеділок 27 грудня 2010 р.

Доброго вечора.

Непогано вийшло з попереднім дописом – писав його, як свого роду ліричний відступ, а тепер ось бачу його як хорошу прелюдію до тех.аналізу.

На ринку Форекс, як і у житті, є 2 конкуруючі партії – фундаменталісти і тех.аналітики. Гаслом останніх є «ЦІНА ВРАХОВУЄ ВСЕ!»

Інший би сперечався, а я не стану. Дійсно, враховує. А нам що з того? Вона що, наш персональний бухгалтер чи там касир? Чи, може, це врахування дає нам знати, якою ціна буде завтра?

Підтекст цього гасла у тому, що нічого там метушитися по різних новинах, час витрачати. Дивимось уважно на ціну, на її минуле і передбачаємо її світле майбутнє щось на кшталт «усе нове – це добре забуте старе».

Дійсно, поглянеш на статичні графіки котирувань заднім числом і перша думка «Ну як тут можна програвати?!». Але потім відкриваєш позицію за позицією у динаміці і нова думка «Боже, ну як тут можна вигравати?!»

Одна із шкідливих властивостей нашого мозку полягає у тому, що на графіках «за вчора» ми завжди бачимо те, що ХОЧЕМО бачити. Як на мене, на цій ілюзії весь тех.аналіз і тримається - час від часу прогнози по методах ТА справджуються лише тому, що УСІ бачать одне і те саме і знають одне і те саме і просто заганяють ціну туди, де книжка пише. Найкращий цьому доказ – рівні опору і підтримки Фібо – у 65 випадках зі 100 ціна дійсно в їх околі робить паузи.

На перший погляд видається, що якщо підключити до аналізу ринку могутній математичний трактор, то нам відкриється безхмарне майбутнє. Воно, може, так і було б, якби ми були на ринку одні. Але нас там легіон, і усі підковані, усі одними і тими ж індикаторами ТА і новинами ФА скормлені. Тому і ціна у самий несприятливий момент іде не туди (див. попередній допис).

Що є найбільш популярне у царині тех.аналізу серед трейдерів?

Плинні середні (МА, «мувінги»), стохастик, RSI, моментум, MACD, смуги Болінджера, алігатор Вільямса ну і ще декілька індикаторів. Усе решта – результат симбіозу названих вище або усілякі оригінальні штучки-самопали. Їх загальна кількість напевно уже давно перевалила за 1000 чи 10000. Класичні індикатори є у меню МТ4 – можете їх повставляти, побавитись.

Крім цього, є ще рівні Фібоначчі, хвильова теорія Еліота ну і така екзотика, як вила Ендрюса, хмарки Ішімоку, метелики Гана, сітки Мюррея тощо.

На мою думку, усе це блаж, продукт запалення мозку. Є у нього така фіча «навіщо робити просто, коли можна зробити складно». 2 х 2 = 4 для нього не цікаво, от якщо взяти інтеграл від обох частин, та підняти у квадрат, порахувати ентропію... о, це вже круто! А те, що практична цінність цього = 0, діло десяте.

От кому на Форекс легко, так це воронам. Є такий анекдот

Летить ворона. Раптом з усього маху шмяк у телеграфний стовп і каменем вниз.
Полежала деякий час, очуняла, глянула догори
- Ну і ну, мала б мозок, отримала б струс!

Насправді світ, у якому ми живемо, побудований на простих принципах і Форекс тут не виняток. Біда лише у тому, що просте до нас доходить чомусь завжди в останню чергу.

Ще колись, на хвилі ентузіазму, я майже рік потратив на детальне дослідження найпопулярніших індикаторів. Експериментував і в Екселі, і методами статистики, запускав штучні нейромережі. Історію котирувань брав ледь не за 10 років.

Ось зараз тримаю у руках 7-8 кг списаного паперу, роздрукованих графіків, акуратно підшитих і розсортованих таблиць і думаю, як у тому анекдоті «І на який фіг ми з тобою, Іване, ту гуму палили...» Хоча науковці кажуть, що від’ємний результат – теж результат :) Я б їм з радістю його продав, цей результат, або обміняв хоча б на один так бездарно втрачений день.

Усі індикатори тех.аналізу – це спроба підігнати історію ціни під якісь хитрі математичні вирази, намалювати статичну картинку її динаміки. Це усе рівно, як би ви фотоапаратом почали знімати багатосерійний фільм.

А тепер трохи здивую. Я сам користуюся індикатором тех.аналізу і то доволі успішно. Парадокс?

Ні, не парадокс, справа ось у чому. Не буває так, щоб щось було тільки поганим, у ньому є і хороше, тільки треба вміти його бачити.

Ось класики тех.аналізу в один голос стверджують, що мувінги загалом непогані індикатори, але за визначенням мають глюк - усереднення ціни. Ну це як середня температура хворих по лікарні. І ще кажуть, що їх другий мінус - запізнення.

Друге так, а от у першому я бачу не мінус, а плюс. Що таке усереднення даних? Це згортка інформації. З одного боку, це втрата найменш суттєвої її частини, фільтр, але з другого – це виокремлення головного, релевантного. Мовою нашого мозку – ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ в даних. Ось це він розуміє, з цим він вміє і хоче працювати. У цьому сутність будь-якої науки.

До речі, штучні нейромережі, як груба імітація мозку, роблять те саме – вчаться шукати закономірності в даних. Точніше, спочатку їх треба навчити вчитися. Нейропедагогіка називається. Так от. Три роки я намагався їх навчити, уже сам навчився, а вони ніяк. А шкода – мав би торгового робота :D

Взагалі, кому це цікаво, даю лінк на корисну штуку – DEDUCTOR від BaseGroup Labs - http://www.basegroup.ru/download/deductor/ . Я з цими хлопцями в контакті уже років 7 – дійсно хороший продукт, хоча і зроблено в Рязані. Версія для академічних установ безкоштовна. Непогано б нашим студентам такі речі знати.

Повертаємось до усереднення. По відношенню до ціни це ТРЕНД. Ось що важливо. Trend is your friend – перша заповідь бувалих трейдерів. Хочете схилити мат.очікування будь-якої торгової системи на свою користь - відкривайте позицію ПО ТРЕНДУ!

А для усереднення даних наука ще не придумала нічого кращого, ніж плинні середні – МА або просто мувінги. Що таке індикатор МА(34), наприклад? Це коли ми на графіку відображаємо не саму ціну у даній точці, а її середнє за попередні 34 точки рівномірної шкали.

Якщо уважненько придивитись до усіх цих стохастиків, RSI, моментумів, MACD, смуг Болінджера, алігаторів Вільямса і іже з ними, то побачимо, що з усіх них стирчать вушка мувінгів, тобто того ж таки усереднення. Ті самі яйця, тільки в профіль.

Отже, до чого я веду? Ви можете користуватись будь-яким класичним індикатором (МА з них базовий, тому найпростіший), але

1. Тільки одним з них
2. Одним і тим же на усіх таймфреймах і валютних парах
3. З САМОСТІЙНО підібраними, а не десь вичитаними, параметрами.

Що це дає? А те, що з часом ви звикнете саме до нього, він стане вам звичним і ви будете по ньому орієнтуватись, як у власній квартирі. Він вам покаже тренд, точку входу і точку виходу. А більше нам на Форекс нічого не треба, усе решта – від лукавого.

Добре, але навіщо нам взагалі індикатор, якщо досвід на Форекс – це відчуття ринку?

Так то воно так, але цей досвід ще треба набути, виробивши СВОЮ торгову систему. А торгова система – ще щось конкретне, детерміноване. Бажано в цифрах чи геометричних фігурах. Так от, індикатор – це цифри, комбінації свічок – це фігури (шаблони). У поєднанні це візуальний образ, який з часом, в обхід нашої свідомості (логіки) напряму потрапляє у нашу підсвідомість. А вона – це і є відчуття. Вкупі усе це дуже нагадує методи нечіткої математики – fuzzy logic, на відміну від строго детермінованого раціонального мислення.

Ось ми і звели три останні дописи до спільного знаменника.

І на закінчення ще раз про ворон.

Сидить ворона на гілці, тримає у дзьобі сир. Підбігає лисиця
- Ох, яка ти мудра, зуміла сир добути, тепер будеш сита
Ворона
- Дякую!
Сир випав, лисиця з’їла сир, побігла собі
Ворона думає «от дурна, не можна дякувати, бо голодна будеш»
Наступний раз сидить ворона на гілці, знову сир тримає.
Підбігає лисиця, сіла внизу, мовчить і дивиться на сир.
Ворона не витримала
- Чого мовчиш?
- Дякую, - відповідає лисиця.

Успіхів.

Роман Ковальчук - 30-12-2010 у 19:41

Четвер, 30 грудня 2010 р.

Доброго вечора.

Є така хороша традиція на Новий рік дарувати щось цікаве і несподіване, знаходити під ялинкою приємні пам’ятні сюрпризи і подарунки. Щось подібне чекає і усіх читачів цієї гілки у наступному дописі, тим більше, що він у нас виходить ювілейним, 20-м.
Зрозуміло, що сюрприз буде пов’язаний з Форекс, а як же інакше.

Так що не забудьте у перші дні Нового року заглянути під ялинку! Інтрига зберігається...

А тим часом в очікуванні Новорічного свята хочу створити усім веселий настрій і надати хороший позитивний імпульс на рік наступний. Викладаю тут в оригіналі один із відкопаних мною в інтернеті «шедеврів» про Форекс. У кінці-кінців тонке відчуття гумору – така ж невід’ємна складова успішної гри на біржі, як і тонке відчуття ринку.

* * *
Обратная сторона медали…. (автор неизвестен)

Дорогой мой милый и любимый Лошок

Ну где ты бродишь?
Почему не заходишь в мой дилинг, я тебе все подробно объясню и как 10 тыс лоты на рынок вывожу, ага. Бывалыча звонит мне Гринспен - Серж, мол, куда там тваи лохи открылись по баксу, наверх? Нет говорю, закоротили все, ну грит, тада ставку подымем, нефиг тут коротиться. Что там тебе, милый мой Лошок, ещчо пели мои кухонные товарищчи Лиса-Алиса и Кот Базилио?

Менеджеры хреновы, хоть бы слова правильно разучили, а то расслабились - непуганные стада лохов бродят по русским дилингам! Денюшку несут за шчекой и отдают Котику с Лиской! Блин, какой кайф в этой стране жить, работать и не побоюсь этого слова - зарабатывать на нежных лошках!!!

И главное не переводятся сердешные - ишь и ИФИ интересуются и Гутами. Гут-гут, цыпа-цыпа-цыпа... А все почему? А все потому, что в Лошиной этой стране изначальная национальная идея из шести букв и все заГлавные – ХАЛЯВА, сэр!!! Так ить грех ее не пользовать, кто горазд.

Вон тот, лох бывший аналитиком пристроился – рынки для лохов же прогнозирует, ну там стохастик вверх пошел, блохастик вниз нацелился – шо щчас будеть!!! Лошки в вожделении и заглатывают – и подсекать не надоть.

Та москаль я, москаль, какие уж тут зарубежья! В зарубежьях SFA поганая да NFA, лошков то охраняют от нас, там его зацепить извернуться надоть. А то и в кутузку за обувалово многолетнее. А тут статеечку тиснул в журнал «Лошиный, блин, спекулянт», мол из штуки - лимон!!! И лошки тянуться с утра до ночи.

Ну книжек им дашь, Элдера там, тот нас раскусил, тоже лошков за вымя потягать хоцца, конвергенции, мол, триппер-скрины. Лошки денюшку и ему несут - учатся и еще раз учатся! Главное обосрал сначала Лошиную страну, а таперича...не плюй в лоха, видь у него бабки!

Другие лошки тоже лошками быть не хочут - книжки пишуть: Так, мол, растак! Мы не лошки, мы нейронные сетки знаем, и даже, как их, динамические, блин, циклы, во! И ваще инженера! Были. А таперича, да мы, да если, да вот кабы...Вобчем купите книжку «Как я стал меллионерам», дешевше чем у Элдера в 10 раз! Он «Как я всех обыграл» продает штоб новый книжный ларек завесть, а нам ба ржавую «шестерку» сменить на ржавую «восьмерку». А?
Идите лошки, бальшие и маленькие, несите денюшки сваи и дядины, цыпы-цыпа-цыпа...

Лады, лады, лады! Ну задавайтя вопросы сваи хозяину кухни, задавайтя. Отвечу положа руку на сердца на любой вопрос. Итак: формирование стандартного лота из «недомерков»?

Это идиотская легенда, которая не выдерживает никакой критики. Корни этой легенды берут начало в импортируемых кухнях (Глобелы всякие), чтобы отбиться от особо назойливых лохов. Как я уже писал менеджерам по клиентам приказано петь эту песню лохам, ну они и не меняют нот, хотя написаны уже другие песни. Например, песня о сбалансированной валютной позиции, т.е. «мы, канешна, на рынок вас не выводим, но в конце дня пазицию суммарную хеджируем».

Вообще-то кухни сделаны, как я уже писал, бывшими лохами, которые просадили бабки и ищут уже новых лохов. Поэтому первое время идея хеджирования позиции посещает их пугливый мозг. Но статистика показывает - В РОССИЙСКИХ КУХНЯХ 100% КЛИЕНТОВ ПРОИГРЫВАЮТ СВОИ ДЕНЬГИ!!!!!!!!!!!! Речь идет только о сроках: один проигрывает за 3 дня, другой за 3 месяца, третий за 3 года (он себя как правило называет гордым словом ПРОФЕССИОНАЛ :)))), но проигрывают ВСЕ, это я заявляю как хозяин кухни с 4-х летним стажем.

КАКИЕ ЕЩЕ ВОПРСЫ ИНТЕРЕСУЮТ ВАС, МОЛОДОЙ ЧЕЛОВЕК? Не стесняйтесь, спрашивайте, я не боюсь конкурентов, не боюсь оттока лохов - они в нашей родной сторонушке неисчислимы и бессмертны!!!

Мил человек, та ты ж написал, что все понял?! Вот так-так!
Я ж ясно сказал МАРКЕТ-МЕЙКЕР-ДИЛИНГОВЫЙ ЦЕНТР-КРЕДИТНОЕ (тьфу) УЧРЕЖДЕНИЕ - ЭТО Я В ОДНОМ ЛИТЦЕ!!!!!!!

Ну гляди, я решил ни с кем не делится твоими деньгами. Что я делаю? Открываю офшор, называю его «СУПЕР-ПУПЕР-НА-ЛИМОН», открываю дилинг в мавзолее, дедушку Вову обклеиваю баксами - для потрясения воображения лохов, сам сажусь за стенкой, ты тыришься в экран с КОТИРОВКАМИ крякнутой секьюги или тредстейшена или рейтера (не к ночи будь сказано), берешь трубку и заученно говоришь «ПРОКОТИРУЙТЕ мне там евру».

Я сначала тырюсь в экран думая, черти его дернули на рынок лезть, когда я чай пью! Потом думаю, а куда это он собирается открыться вааще то? Потом, поковыряв в носу, говорю «85,блин,95!» А ты «Покупаю». Вот ты и влип, потому что по человечески закрыться я тебе уже не дам! С живого не слезу, а ты у меня не закроешься с полным своим удовольствием!!!

Ежели ты продвинутый лох и веришь только в хайтек, то бишь в электронную торговлю, я поставлю канешна тебе пакет для интернет торговли, но на том конце пакета буду сидеть я с той же рожей и с тем же недопитым чаем, и измываться над тобой уже буду не скрывая своих эмоций!!! На размышление буду давать тебе две с половиной секунды - и дам тебе такие КОТИРОВКИ - графики, которые ты не увидишь нигде, кроме как в моем воспаленном от твоих денег воображении!

Я МАРКЕТ МЕЙКЕР ИЛИ БЛИН НЕ Я??? Ну если я сам себе не хозяин, и мой хозяин в Испании в пятикомнаткой тюремной вилле с видом на море сидит и моей родиной по мобиле торгует, я канешна сижу в его банке, где ты открываешь счет.
Мы с хозяином канешно обстряпаем дело так, чтобы у тебя был невзрачный депозит и ты платил бы невинные налоги (то бишь я делил бы твои деньги с государством), но и в этом случае макет-мейкер - это Я!!! Но чтобы прикрыть свой попец, я бы канешно миллионные лоты твои торговал в английской Суперкухне, не забыв снять с тебя пунктов пять, за беспокойство! Ну если ты сотку гоняешь, то я буду последним лохом, если с кем-нибудь поделю твои бабули!

С уважением к любознательности!!!! Серж

Спрашивай еще не стесняйся, я тебе про конкурс трейдеров еще расскажу!

- А ежели я оказался такой хитрый ежик - играю аккуратно, не пипсую, и неспеша обыгрываю рынок? Как Вы будете у меня мои «бабули» изымать?

Начну с таго,что это не вопрос, а заклинание лоха перед его закланием, то бишь книжныя присказка какого-нить беглаго психотерапЭвта, а не трайдера. Что такое «играю аккуратно»??? Форекс - это сплошной мордобой, а не урок правописания, быть на форексе аккуратным невозможно по определению. Бабули ты сам кладешь на мой счет и далее я, подперев щеку, наблюдаю, как ты борешься со штормами.

Будь ты хоть немного умней - ты бы попытался математически просчитать свои шансы на успех исходя из волатильности этого рынка, а просчитав, ты бы увидел, что у тебя нет никаких шансов выжить на форексе!

Неужели ты думаешь, что если бы на этом рынке можно было бы заработать - там бы не стояли бандюки и не отстреливали конкурентов? Мой ДЦ как казино, не проиграет никогда! Проседал, было дело, пару-тройку зеленых штук терял,но это ТЕКУЩИЕ потери, новые лохи восполняли все в месяц.
Потом про «профессионалов» (они у меня сейчас не играют, все уже проиграли, они у меня прогнозы для лохов пишут за двести баксов в месяц, и на этом форуме завоевывают себе дешевый авторитет «знатоков рынка» - авось кто-нить десятку кинет), когда я начинал четыре года назад - а я бывший лох, сам деньги три раза сливал, какой-то придурок сказал мне, что пока пару счетов не сольешь не научишься,

Так вот, когда я кухню открыл, я думал найду настоящего трейдера и деньги ему в управление дам. ЗА 4 ГОДА НЕ БЫЛО НИ ОДНОГО, КТО НЕ СЛИЛ СВОИ БАБКИ!!! Они же идиоты друг друга утешают, мол, не сольешь - играть не научишься!

Блин и главное почти все с высшим образованием, ладно бывшие военные - у них интеллект как у табуретки, они за баксы себя кастрируют, но ведь кандидаты наук в зале сидят, я с ними чай иногда пью и выслушиваю бред всякий про « моделирование рынков». Эти после каждого слива приходят с новой теорией «динамического хаоса», пока опять не сольют все бабки.

Так что ты поконкретнее спрашивай что-нить.

Сударь, «что есть Истина?» как любил острить Пилат на допросах политзаключенных. Что есть «аккуратно», скажите старому и уставшему повару?
Этих олухов интересует только один вопрос, как вы думаете какой? Их не интересует статанализ рынка, их интересует один вопрос ВЫВОДЯТСЯ ЛИ ИХ ЛОТЫ НА РЫНОК?!!

Видимо рынок увидев их 100 дол, должен наделать в штаны и пойти в требуемом направлении...

Там в нижней веточке на меня уже начала дуться группа товарищей с всепобеждающим лоховским доводом «САМ ДУРАК!!! «Я же их лечу как могу, неблагодарные!

Вот пришел ко мне бывший военный, лет около 40 - вышел на пенсию. Я, грит, сложился с однополчанами выходным пособием, набрали мы пять тысяч долларов, за какой срок я заработаю 100 тысяч? Конкретно так. Одна извилина и та от фуражки.

Я спрашиваю - деньги последние? Да! Дети жена есть? Да!
Я говорю - не будет у тебя, воин, ни жены, ни детей, ни денег! Будет у тебя, воин, одна радость в жизни - слова Гринспена об изменении процентной ставки и данные о безработице в США. Не увидишь ты ни весны, ни неба, а в сон твой навечно войдет «голова-плечи» по евро, и тема у тебя отныне будет только одна - устоит ли Доу Джонс на десятке или нет!!!

Вы думаете он поверил мне?? Как бы ни так, мне, грит, товарищи другое рассказывали, я тебе, грит, не верю, повар, и, грит, горчат твои блюда.

Развернулся и ушел к конкурентам, а там его подобрали, обогрели, пока, грят, мы с вами тут рассуждаем, вы бы уже превратили свои 5 штук в 10 - вон какая у Иллиота валантильность паднялас!

Видел я его намедни у конкурентов - взгляд бессмысленный, руки дрожат, машину, грит, продал. Своей сестры (та пока не в курсе). Квартиру заложил, а как ты думаешь, смогу я вернуть 25 штук???

Вы полагаете - он один? Ходит ко мне зачумленный доктор всех наук. Как в 91 НИИ разогнали, так он все думал куда бы приложить свои знания. Приложил к форексу. Вообще-то старших научных сотрудников было много, но они, слив свои гробовые, быстро вставали на путь советской науки - начинали писать книги по форексу - вон с автографами стоят на полке.

А этот попался упертый. Я уж со своей недописанной диссертацией и так и сяк, намеки строю, женой интересуюсь - ни в какую. Жена зареванная приходит с узелком, там курица с оладушками, страдает сердешная. Этот же все вскрикивает, «спектральный анализ показал, что кластеризация циклов закончилась - все наверх!!!!»

Это самый благодатный тип - лохов притягивает со всего бывшего Союза, я его статьи на форуме встречаю. Здесь судьба такая - сливает деньги и на полгода изчезает, сливает - и снова полгода молчок. Я ему говорю, где был - пиво пил???? Он говорит нехотя, да дачу новому русскому строил - вот три штуки заработал, потом глаза загораются - «я понял физический смысл волны Эллиота, щас я талмуд принесу - там соотношения фибо до десятого знака после запятой!!!»

И это, блин, мозг нации!!....

* * *

Усіх з наступаючим Новим роком і Різдвом! ВЕСЕЛИХ СВЯТ!!!

Dmy - 31-12-2010 у 07:12

"Хто вміє працювати - працює, хто не вміє - навчає інших (як працювати). Хто не вміє навчати - той керує." ;)
З Новим роком, Романе! :D

ЗІ. Ага, значить, до Різдва - канікули :cool:
Тоді й Веселого Різдва!

Demyan - 31-12-2010 у 08:37

Цитата: Початково розміщене учасником Dmy  
"Хто вміє працювати - працює, хто не вміє - навчає інших (як працювати). Хто не вміє навчати - той керує." ;)

+10000000000000000000
Дуже-дуже гарно сказано.

Роман Ковальчук - 2-1-2011 у 18:13

Цитата: Початково розміщене учасником Dmy  
"Хто вміє працювати - працює, хто не вміє - навчає інших (як працювати). Хто не вміє навчати - той керує." ;)


Це правда. Як правдою є і те, що саме останні з цих трьох завжди при грошах;)

Роман Ковальчук - 2-1-2011 у 18:27

№ 20 Неділя 2 січня 2011 р.

З Новим Роком! УСІМ ЩАСТЯ, ЗЛАГОДИ І ХОРОШОГО НАСТРОЮ!

Обіцяний подарунок – торговий робот на Форекс. Але з людським обличчям :)

Усі знають невтішну статистику валютного ринку - 10 : 90 не на користь трейдера.

Ось вам проста торгова система, у якої статистика приємніша – наближено 60 : 40.
Настільки проста, що скористатись нею можуть і новачки.
Займає часу всього лише 5 хв. на день.
Решту часу ви вільні, п’єте каву - ВОНА працює.

Отже

1. Вибираємо брокера з мікро-Форекс (для початку - центовий рахунок! Далі як побажаєте).

2. В МТ4 вибираємо наступні робочі пари (6 вікон на моніторі)

EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD,
USD/JPY, USD/CHF, USD/CAD

3. На депозит вносимо таку суму, щоб сумарний запас пунктів був рівний 6000 (по 1000 на кожну пару). Тут кожен вибирає по можливостях, але так, щоб збільшення/зменшення депозиту не викликало жодних емоцій (сказано – робот).

4. Кожного дня у проміжку часу 13.00 +/- 15 хв за Києвом по кожній парі відкриваємо одну позицію мінімальним лотом 0,01 і відразу після відкриття по ній виставляємо ордер ТР (через меню «модифікувати ордер»).
SL не ставимо. Так послідовно усі 6 пар на протязі вказаного проміжку часу.

5. Куди відкриватись? Вибираємо один з двох варіантів, що кому до вподоби, і надалі вибраний варіант уже не міняємо.

Варіант А.
Напрям відкриття – випадковим чином, підкидаючи монетку: герб – купуємо, цифра – продаємо.
Варіант Б.
По кожній парі відкриваємось в обидві сторони (так зв. замок)

6. Значення ТР наступні (строго)

GBP/USD – 25 пт. + спред
USD/JPY – 15 пт. + спред
Решта пар – 20 пт + спред

7. Жодних подальших дій по відкритих позиціях! Нехай самі закриваються. Система так і називається Set & Forget (поставив і забув).

Про позиції дійсно ЗАБУТИ, не заглядати на протязі дня. Це важливо! Контроль лише при відкритті нових позицій на наступний день.

ВАЖЛИВО!

1. За жодних умов систему не зупиняти і не втручатись у її роботу.
2. Якщо депозит подвоївся, обов’язково знімаєте зароблене.
3. Якщо стався Margin call – поповнюєте депозит до початкового значення.

Ідея системи у парадигмі «Ціна повертається». Це типова флетова стратегія, а добре відомо, що флет на ринку частіше, ніж тренд.

По моїй статистиці ПРИ СТРОГОМУ ДОТРИМАННІ УСІХ ПРИВЕДЕНИХ ВИЩЕ УМОВ у 60 % випадків Система S&F подвоює депозит, у 40 % випадків – зливає. Не Святий Грааль, але усе ж краще, ніж по 10 годин за монітором з традиційним результатом 10 : 90.

Користуватись системою S&F чи ні – кожен вирішує сам, під власну відповідальність.


А тепер головне.

Цю систему можна дуже істотно покращити, довівши мат.очікування до 70 : 30 на нашу користь. У такому варіанті я нею і користуюсь.

Як це зробити? А от це вже секрет!

Але даю підказку – «ключик до секрету» доволі простий – позиції відкриваються по третьому варіанту В. Цей варіант - одна з фраз у попередніх дописах. Хто здогадається – буде йому щастя :)

ВЕСЕЛИХ СВЯТ І ПРИЄМНОГО ВІДПОЧИНКУ!

Роман Ковальчук - 12-1-2011 у 19:15

№ 21 середа, 12 січня 2011 р.

Доброго вечора.

Щоб картина по Форекс мала більш-менш завершений вигляд, необхідно ще прояснити організаційно-правову сторону цього питання стосовно України.

Будемо виходити з того, що податки потрібно сплачувати, у тому числі і з доходів на Форекс. Не тому, що є податкова інспекція, а тому, що існує такий принцип фрейлінгу – для того, щоб щось отримувати, потрібно і щось віддавати - у затиснутий кулак нічого не покладеш. Так що краще платити усвідомлено, ніж з примусу. Але при цьому не потрібно платити зайвого. Ось про це і буде мова.

Класичний Форекс як біржа чинним законодавством України не врегульований. Операції на міжнародній валютній біржі згідно ЗУ Про банки і банківську діяльність дозволені тільки банкам і фінансовим установам. Оскільки Форекс не є фондовим ринком, він також не підпадає під норми ЗУ Про цінні папери і фодовий ринок, а, отже, не контролюється ДКЦПФР.

У Класифікаторі КВЕД відсутній такий вид діяльності, як трейдер валютного ринку, а діяльність трейдера за змістом найближче стоїть до «інші види фінасової діяльності», тобто не є ліцензованою, оскільки видача ліцензій прямо передбачена у виключному переліку видів діяльності (див. ЗУ Про ліцензування певних видів господарської діяльності).

У Податковому кодексі не зазначено такий вид оподатковуваного доходу як дохід від різниці валютних курсів (крім банківської діяльності).

Отже, законодавством України прямо не передбачено таку діяльність, як трейдер на ринку Форекс. Звідси випливає важливий практичний висновок: ЩО ЗАКОНОМ НЕ ЗАБОРОНЕНО, ТЕ ДОЗВОЛЕНО і тому формально операції на ФОРЕКС з метою отримання прибутку є ЛЕГАЛЬНИМ І НЕ ЛІЦЕНЗОВАНИМ видом діяльності.

Інша справа – практичне здійснення такої діяльності. Ось тут починаються нюанси.

Перший з них – організаційне оформлення. Не будемо детально торкатися питання, як організаційно це оформлено нашим контрагентом – брокером (ДЦ). Зрештою, це їх проблеми. Зауважимо лише, що до останнього часу багато з них працювали на правах букмекерських контор. Але із забороною грального бізнесу в Україні їм це урвалося. Правда, з цієї причини ЖОДЕН ДЦ не закрився. Звідси ще один важливий висновок – ФОРЕКС (а точніше, те, що ми називаємо в Україні ФОРЕКСОМ) офіційно НЕ НАЛЕЖИТЬ ДО ВИДІВ ГРАЛЬНОГО БІЗНЕСУ. І з цього робимо наступний висновок – діяльність трейдера ФОРЕКС - фізичної особи НЕ ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ ЯК ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС, тобто за подвійною ставкою (30 %). Це вже добре.

Далі.

Трейдером може бути як фізична, так і юридична особа – закон нікому не забороняє. Але, по-перше, з попереднього пункту ми уже маємо хорошу новину саме для фізичної особи. А от з юридичною може вийти морока. І точно вийде, у першу чергу - з податковою. Не буду тут вдаватися у деталі – це окрема тема. Нам лишнього клопоту не треба, тому юр.особа відпадає.
Таким чином, оптимально трейдер – особа фізична (або хімічна), як кому подобається ;).

Тепер організаційне оформлення ФО. Варіанти такі (виходимо з норм Податкового кодексу і ЗУ Про держреєстрацію:

1. Просто громадянин – фізична особа.
2. Самозайнята особа – незалежна професійна діяльність (див. Податковий кодекс).
3. Приватний підприємець - ПП.

І ось тут спливають правові колізії наших славних законів.

По-перше, таке (це до теми підприємництва у цьому розділі форуму взагалі, а не тільки до Форекс).
Згідно зі ст. 42 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Звертаємо увагу: у цій статті ключове слово - «систематична». «Підприємництво є систематичною діяльністю». Проте чітких кількісних критеріїв систематичності (тобто, скільки разів потрібно зайнятися певною діяльністю для того, щоб вона вважалася підприємницькою) законодавством не встановлено.

До останнього часу прийнято було застосовувати норму Декрету Кабінету Міністрів України від 17 березня 1993 р. № 24-93 Про податок на промисел, за змістом ст. 1 якого систематичним вважався продаж вироблених, перероблених та куплених продукції, речей, товарів, який здійснюється більше ЧОТИРЬОХ разів протягом календарного року. Хоча особливістю цього податку було те, що його застосування по¬ширювалося тільки на торгову діяльність фізичних осіб, не за¬реєстрованих як суб'єкти підприємницької діяльності, але це чомусь мовчки стосувалося усіх види діяльності.

Хоча і цей кількісний критерій систематичності був дещо умовним, адже, наприклад, за положеннями кримінального права систематичною діяльністю вважається така, що відбувалася три і більше разів, і не обов’язково протягом 1 року.

Але прийнятий Податковий кодекс відмінив зазначений Декрет. Отже, офіційне визначення систематичності, а з ним і підприємництва, зависло в повітрі. Це перша серйозна правова колізія нині чинного законодавства.

Тепер друга. Підприємницькою діяльністю можуть займатися як юридичні, так і фізичні особи, які набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності за правилами Закону України від 15 травня 2003 р. № 755-ІУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". Проте наявність у визначенні підприємницької діяльності вищевказаного положення призводить до протиріччя з положеннями нормативних актів, які встановлюють відповідальність за порушення порядку зайняття підприємницькою діяльністю.

Так, ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність, зокрема, за зайняття підприємницькою діяльністю без державної реєстрації. Зрозуміло, що якщо не буде доведено, що діяльність, яка провадилася, була саме підприємницькою, притягти особу до відповідальності за вище вказаною статтею буде неможливо, Адже з норми цієї статті прямо вбачається, що діяльність, яка здійснюється особами, не зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності, не можна відносити до підприємницької, а тому вище зазначені положення ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення фактично не можуть застосовуватися.

Ось так-то. До речі, корисно взяти на замітку тим, хто тільки-но відкриває свою справу.

Повертаємось до Форекс.

Що нам дає реєстрація підприємцем?
Тільки один плюс – спрощену систему оподаткування. А от мінусів більше. По-перше, податкові перевірки – податківці зазвичай відносяться до підприємців значно прискіпливіше, ніж до звичайних громадян - платників податків. Тут у випадку чого значно більше запитань ЩО? ДЕ? КОЛИ? СКІЛЬКИ? і т.д. А в умовах неврегульованого законодавства про Форекс та ще і при ментальності наших контролерів перевага завжди буде на їх боці. Усі ми знаємо їх кредо «що прямо не дозволено, те заборонено».

Окрім того, у першу чергу їх увага буде до договорів з ДЦ (про них ще окрема розмова). А книга обліку доходів і витрат? А податкова різниця? А джерела доходу? Ну і таке інше.

Одним словом, поки доходи від Форекс у розумних межах, обходимось без реєстрації ПП. Навчимося заробляти понад розумні межі, наймемо супер-адвоката – нехай він підкаже, як краще. Тут можливе і підприємство, і оффшор, і ліцензія НБУ для рахунків у закордонних банках і ще деякі цікаві схеми. Тут ми уже працюємо дуже солідно і, зрозуміло, на форумах не світимось і тим біьше – не консультуємось. Великі гроші люблять тишу.

Другий організаційний варіант – самозайнята особа, незалежна професійна діяльність (див. Податковий кодекс) - адвокати, нотаріуси, літератори, науковці, навіть інженери, а от трейдерів знову ж таки нема і тут.

Чесно кажучи, загалом важко зрозуміти, навіщо законодавець вводить таку категорію і чим вона принципово відрізняється від ПП. Не бачу змісту її розглядати стосовно Форекс.

Залишається третій варіант – просто фізична особа, яка має конституційне право на будь-який вид діяльності, не заборонений законом. Питання лише у тому, як тут оптимально оформити те, що ми називаємо трейдер на ринку Форекс в Україні.

(Продовження у наступному дописі).

Успіхів.

Роман Ковальчук - 21-1-2011 у 21:30

№ 22 п'ятниця, 21 січня 2011 р.

Доброго вечора

У попередньому дописі ми вияснили, що на початковому етапі трейдерам на ринку ФОРЕКС в Україні не потрібно реєструвати ПП і отримувати будь-які дозволи на цей вид діяльності – достатньо працювати як звичайний громадянин – фізична особа з відповідними податковими зобов’язаннями щодо отриманих доходів.

Спробуємо тепер вияснити, які можуть виникати проблеми правового характеру для ФО і як з цим боротися. А виникнути проблеми можуть в основному через 2 терміни, що фігурують у цьому виді діяльності – «дохід», пов’язаний з оподаткуванням, і «валюта», пов’язана з особливостями національного валютного регулювання і валютного контролю.

Як фізична особа - трейдер, у своїй діяльності ми повинні керуватися 2-ма основними законами: Цивільним кодексом стосовно укладання угод і договорів і Податковим кодексом стосовно сплати податків. Питання договорів і оподаткування розглянемо пізніше, а почнемо з валюти як основи Форекс.

Що з цього приводу кажуть наші закони, і перш за усе Кримінальний кодекс, який, як ми знаємо, річ поважна (його навіть О. Бендер шанував).

Читаємо КК - що нам тут можуть «шити» стосовно валюти. Ст. 208 «... Незаконне, з порушенням встановленого законом порядку, відкриття або використання за межами України валютних рахунків фізичних осіб, вчинене громадянином України, що постійно проживає на її території, .... а також вчинення зазначених дій особою, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, - караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк від 2 до 4 років, з конфіскацією валютних цінностей, що знаходяться на зазначених вище рахунках».

Дійсно, серйозна стаття. Щоб не потрапити під її прес, проаналізуємо законодавчі «валютні» норми, що можуть мати відношення до Форекс по-українськи.

Перш за усе це Декрет Кабінету Міністрів України від 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" та ІНСТРУКЦІЯ НБУ «Про переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів, інших банківських документів і платіжних карток через митний кордон України», яка роз’яснює норми цього Декрету.

Почнемо з термінології.

Відповідно до норм Декрету «валютні цінності - це:

Валюта України - грошові знаки у вигляді банкнот, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Іноземна валюта - іноземні грошові знаки у вигляді банкнот, монет, казначейських білетів, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Платіжні картки – …. банківські платіжні картки, емітовані банком України/іноземним банком/іноземною небанківською установою…., за допомогою яких власник картки має змогу здійснювати оплату товарів, послуг та одержувати готівкові кошти;…»

"валютні операції":
- операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;
- операції, пов'язані з використанням валютних цінностей в міжнародному обігу як засобу платежу….
- операції, пов'язані з ввезенням, переказуванням пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням і пересиланням за її межі валютних цінностей;»

І безпосередньо про Форекс.

«…міжнародний валютний ринок - це сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою за межами України між суб'єктами ринку (банківськими та іншими фінансовими установами, які отримали відповідний дозвіл НБУ на цей вид діяльності) та іноземними контрагентами, які за дорученням і за рахунок суб'єктів ринку здійснюють торгівлю іноземною валютою за межами України»

УЖЕ ЗГІДНО З ЦИМ ВИЗНАЧЕННЯМ ФІЗИЧНА ОСОБА – РЕЗИДЕНТ НЕ МОЖЕ ВИСТУПАТИ ЯК СУБ’ЄКТ МІЖНАРОДНОГО ВАЛЮТНОГО РИНКУ, тобто не може проводити там операцій БЕЗПОСЕРЕДНЬО, А от через посередників прямої заборони нема.

Тепер по-статейно.

Стаття 3.

1. Валюта України є єдиним законним засобом платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов'язань,

2. Порядок ввезення, переказування і пересилання з-за кордону, а також вивезення, переказування і пересилання за кордон резидентами і нерезидентами валюти України визначається Національним банком України.

4. Індивідуальні ліцензії видаються резидентам і нерезидентам на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції. Індивідуальної ліцензії потребують такі операції:
а) вивезення, переказування і пересилання за межі України валютних цінностей, за винятком:
….. вивезення, переказування і пересилання за межі України фізичними особами - резидентами іноземної валюти на суму, що визначається Національним банком України

ЗДАЄТЬСЯ, НА СЬОГОДНІ ЦЯ СУМА – ДО 300 ЄВРО І ТО ЛИШЕ НА ЦІЛІ, ВИКЛЮЧНИЙ ПЕРЕЛІК ЯКИХ ДАЄ НБУ (навчання, лікування тощо).

« індивідуальної ліцензії потребують платежі у іноземній валюті, що здійснюються резидентами за межі України на виконання зобов'язань у цій валюті перед нерезидентами щодо оплати продукції, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності та інших майнових прав, за винятком оплати валютних цінностей та за договорами (страховими полісами, свідоцтвами, сертифікатами) страхування життя».

Така ліцензія видається згідно з Постановою Правління НБУ "Про затвердження Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України" №485 від 14.10.2004 р.

Але ГОЛОВНЕ ось що – як ФО ми можемо отримати індивідуальну ліцензію на операції з валютними цінностями, подавши відповідну заяву в НБУ. Більше того, НБУ її з радістю вам видасть, якщо ви покажете, що вмієте заробляти і переказувати в Україну солідні суми в іновалюті – державі це ВИГІДНО.

Стаття 6.

1. Торгівля іноземною валютою на території України резидентами і нерезидентами - юридичними особами здійснюється через уповноважені банки та інші фінансові установи, що одержали ліцензію на торгівлю іноземною валютою Національного банку України…

ДЛЯ ФО ТОРГІВЛЯ ІНОЗЕМНОЮ ВАЛЮТОЮ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ЗАБОРОНЕНА.

Стаття 16.

1. Незаконні скуповування, продаж, обмін чи використання валютних цінностей як засобу платежу або к застави, тобто вчинення цих дій без відповідного дозволу (ліцензії)…… тягнуть за собою адміністративну або кримінальну відповідальність
згідно з чинним законодавством України.

ЯКУ САМЕ, ПРИВЕДЕНО ВИЩЕ. ВЗАГАЛІ, ВИВЕЗЕННЯ І ПЕРЕСИЛАННЯ НАС МАЛО СТОСУЄТЬСЯ. ЗВЕРТАЄМО УВАГУ БІЛЬШЕ НА ПЕРЕКАЗУВАННЯ.

З Декретом ніби усе. Тепер Інструкція.

В Інструкції практично ці норми дублюються і даються кількісні обмеження щодо сум валютних операцій. В основному з того, що нас цікавить, тут йдеться про ВВЕЗЕННЯ /ВИВЕЗЕННЯ / ПЕРЕКАЗУВАННЯ обмежених сум валюти фізичними особами резидентами, що виїзджають з туристичною метою або у службових чи приватних справах.

Так, ст. 2.1 «дозволяється вивезення за межі України за умови усного декларування митному органу фізичними особами - резидентами та нерезидентами іноземної валюти готівкою та/або дорожніми чеками на суму до 1000 доларів

А от якщо суми більші, то згідно з Інструкцією ст. 1.3. «Іноземна валюта готівкою в сумі, що перевищує встановлені цією Інструкцією норми, підлягає переказуванню через уповноважений банк України до іноземного банку або вивозиться фізичними особами - резидентами та нерезидентами на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку за формою 03»

Окрім цього, є ще Лист Національний банк від 5.10.2006 № 13-123/3674-10477 «Про переміщення через митний кордон валютних цінностей фізичними особами, які виїжджають у службових справах» «…Фізичні особи — резиденти, які виїжджають у службове відрядження, мають право вивозити іноземну валюту та дорожні чеки в іноземній валюті у сумі, що не перевищує 13000 дол. США, або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті, з яких кошти у сумі до 3000 дол. США можуть вивозитися без підтвердних документів для особистого користування, а інші кошти у сумі до 10000 доларів США можуть вивозитися лише за довідкою уповноваженого банку за формою 01с.»

ЗРОЗУМІЛО, ЩО ЦЕ НАС НЕ СТОСУЄТЬСЯ – ЦЕ ПРО ЛЮДЕЙ СЛУЖБОВИХ.

Для нас важливим є ось що з Інструкції (розділ IV. Інші положення)

1. Дозволяється вивезення за межі України:

а) за умови усного декларування митному органу:

фізичними особами - резидентами і нерезидентами - платіжних карток, емітованих банками України (у тому числі міжнародних платіжних систем);

Аналогічно з ввезенням.

ТОБТО ЯКЩО МИ ВИРІШИМО СКОРИСТАТИСЬ КАРТКАМИ VISA, MASTERCARD ТОЩО (АЛЕ ЕМІТОВАНИХ НАШИМИ БАНКАМИ!) для валютних операцій через кордон хоча б на один доляр, ТО МИ ПРО ЦЕ ПОВИННІ УСНО ПОВІДОМИТИ МИТНИЦЮ.
А ЯКЩО НА БІЛЬШІ СУМИ, ТО, КРІМ ДЕКЛАРУВАННЯ, МУСИМО МАТИ ЩЕ І ЛІЦЕНЗІЮ НБУ.

Ось так от. Інформація цікава сама по собі, а не лише по відношенню до Форекс.

Це про валютні цінності. А як стосовно валютних рахунків за кордоном?

Тут є ще один важливаий для нас документ - З А К О Н У К Р А Ї Н И «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 5 квітня 2001 року N 2346-III

Стаття 6 «... особи, (юридичні, їх відокремлені підрозділи, фізичні особи), нерезиденти України (юридичні особи-інвестори, представництва юридичних осіб в Україні та фізичні особи) мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської діяльності і власних потреб».

Тобто, шановні громадяни, валютні рахунки – будь-ласка, але виключно у банках України! Причому, що важливо, в УПОВНОВАЖЕНИХ БАНКАХ.

Для юр. осіб інакше - Господарський кодекс, стаття 342 «... Суб'єкт підприємництва має право відкривати рахунки для зберігання грошових коштів, здійснення всіх видів операцій у будь-яких банках України та інших держав”. Але норми ГК не для фізичних осіб.

Одним словом, валюту переказувати «туди» із зазначеними обмеженнями ми можемо, а от мати «там» свій валютний рахуночок – ні-ні!

Але і це ще не все на голову бідного трейдера.

Є у нашому законодавстві і таке поняття, як «відмивання коштів» (не на ніч будь сказано!). Це «дії, спрямовані на приховування чи маскування незаконного походження коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, а так само набуття, володіння або використання коштів або іншого майна, за умови усвідомлення особою, що вони були доходами».

При великому бажанні в умовах нашої «свободи права» вам як трейдеру компетентні органи, беручи вас «на мушку», і таке можуть присобачити. Наприклад, заявлять, що ви з вашим форексом підпадаєте під фінансовий моніторинг наступних операцій (незалежно від суми!):

- переказ грошей з рахунку на рахунок; обмін валюти; відкриття рахунку (якого?!) на суму понад 80 000 грн;
- переказ грошових коштів на анонімний (номерний) рахунок за кордон і надходження грошових коштів з анонімного (номерного) рахунку з-за кордону (з тих же оффшорів);
- відкриття рахунку з внесенням на нього коштів на користь третьої особи;
- переказ особою, за відсутності зовнішньоекономічного контракту, коштів за кордон;
та інші операції, котрі мають «заплутаний або незвичний характер, не мають очевидного економічного сенсу або очевидної законної мети».

Ну, з цього переліку вбачається кримінал і у більш безневинних речах, ніж ФОРЕКС по-українськи. Якщо це комусь дуже хочеться, звичайно. Ось так прочитаєш уважно наше законодавство – і у трамвай без ліцензії стає лячно заходити…;)

Тобто, що маємо у підсумку для фіз.особи - трейдера?

Дпя цілей, вказаних вище, ФО має право переказувати готівку на рахунок у закордонному банку (але не власний, а іноземного контрагента!) з ліцензією або без такої (залежно від суми), але виключно з обов’язковим декларуванням через уповноважені банки або інші установи, які мають на це дозвіл НБУ.

Передбачаю, що у тих небагатьох читачів цієї гілки, хто таки серйозно вирішив спробувати себе на Форекс, помалу почали опускатися руки після приведеної мною вище законодавчої страшилки « ... і воно мені треба?! Та сидітиму краще на ставці з 9 до 6, як усі порядні люди. Уже якось дотягнемо до пенсії без валютного кошмару..»

Ну що ж, така позиція теж має право на існування. Тільки от мені особисто вона не підходить. Адже біржа Форекс – це єдине відоме мені місце, де за відносно короткий час і мільярдер, і проста людина можуть стати мільйонерами легально (щодо простої людини - майже легально :D).

Просто треба бути мудрим і використати цей шанс.

Чим мудрий відрізняється від розумного? Тим, що розумний завжди зуміє виплутатись із таких ситуацій, у які мудрий не потрапляє.

А тепер на десерт.

Є у валютному ДЕКРЕТІ така чіча, на яку мало хто звертає увагу, а даремно – вона нам дуже і дуже підходить, оскільки одним розчерком нівелює приведені мною вище юридичний менінгіт. Але про це - у наступному дописі,

Успіхів.

Роман Ковальчук - 28-1-2011 у 11:23

№ 23 п'ятниця, 28 січня 2011 р.

Доброго дня

Для того, щоб довести зацікавленим особам, що трейдер Форекс (фізична особа) не підпадає під санкції чинного валютного законодавства України, потрібно показати, чим ми, власне займаємось, буцімто торгуючи на Форекс.
Усе починається з того, що ми вибираємо посередника, ДЦ чи іншу фінансову установу, і укладаємо з ними договір. Про що саме?

Даю основні моменти цього юридичного шедевру від відомої компанії - ДЦ Альпарі. Звергіть увагу, як там усе хитро спечено, особливо виділене мною ВЕЛИКИМИ ЛІТЕРАМИ

Клиентское Соглашение

1.1. Данное Клиентское Соглашение заключается между ALPARI IDC Corp. (далее по тексту “Компания"), которая зарегистрирована по адресу Suite 13, First Floor, Oliaji Trade Centre, Francis Rachel Street, Victoria, Mahe, Republic of Seychelles, с регистрационным номером 029159, и заполнившим форму "Confidential Customer Information to open Personal/Corporate Account" (далее по тексту “Клиент"). Данное соглашение вступает в силу со дня, когда Соглашение принято Компанией

1.2. Данное Соглашение определяет условия, в соответствии с которыми Компания БУДЕТ ПРЕДОСТАВЛЯТЬ СЕРВИС КЛИЕНТУ В ОТНОШЕНИИ ТОРГОВЫХ ОПЕРАЦИЙ на международном валютном рынке

1.3. Данное Соглашение, Регламент обработки и исполнения клиентских распоряжений, Регламент Осуществления Неторговых Операций и Уведомление о рисках …. ОПРЕДЕЛЯЮТ ВСЕ УСЛОВИЯ, на которых Клиент совершает торговые и неторговые операции.

1.5. В отношении любой торговой операции Клиент и Компания выступают как принципалы, и Компания не выступает как агент от имени Клиента.

2.1. В случае исполнения Клиентом всех обязательств по данному Соглашению Компания ПРЕДОСТАВИТ КЛИЕНТУ ВОЗМОЖНОСТЬ СОВЕРШАТЬ ТОРГОВЫЕ ОПЕРАЦИИ СО ВСЕМИ ИНСТРУМЕНТАМИ, указанными в спецификации контрактов для выбранного типа счета.

2.2. В отношении торговых операций Клиента Компания осуществляет только исполнение,…

2.5. В рамках торговых операций НЕ ПРОИСХОДИТ ФИЗИЧЕСКОЙ ПОСТАВКИ ВАЛЮТЫ…. Доходы или убытки по торговым операциям начисляются/списываются с баланса торгового счета Клиента сразу же после закрытия позиции.

2.6. …. Клиент соглашается и предоставляет Компании полномочия действовать в отношении Клиента и для Клиента так, как Компания считает целесообразным, невзирая на возможный конфликт интересов…

3.1. Клиент обязуется выплачивать Компании комиссию и прочие издержки в размерах, установленных в спецификации контрактов. КОМПАНИЯ ПУБЛИКУЕТ РАЗМЕРЫ ВСЕХ ТЕКУЩИХ КОМИССИЙ И ПРОЧИХ ИЗДЕРЖЕК НА СВОЕМ ВЕБ-САЙТЕ.

6.1. Все суммы, выплачиваемые в соответствии с данным Соглашением или Регламентом, Компания автоматически конвертирует в доллары США по текущему курсу на международном валютном рынке.

9.1. Клиент может перевести денежные средства на торговый счет в любое время и ЛЮБЫМ УКАЗАННІМ СПОСОБОМ.

9.2. Операции по списанию и зачислению средств на/с торгового счета регулируются Регламентом Осуществления Неторговых Операций.

10.1. ДЕНЕЖНЫЕ СРЕДСТВА КЛИЕНТА ХРАНЯТСЯ КОМПАНИЕЙ НА СОБСТВЕННЫХ БАНКОВСКИХ СЧЕТАХ.

10.2. Клиент признает и согласен с тем, что Компания не будет выплачивать Клиенту процентов с денежных средств, размещенных на торговом счете.

11.1. Все жалобы и споры рассматриваются в соответствии с Регламентом.

15.1. Клиент заявляет и гарантирует Компании, …. что:
- Клиент выступает как принципал;
- ЕСЛИ КЛИЕНТ – ФИЗИЧЕСКОЕ ЛИЦО, ТО ИМЕННО ОН ЗАПОЛНИЛ ФОРМУ “CONFIDENTIAL CUSTOMER INFORMATION TO OPEN PERSONAL ACCOUNT”,

16. Регулирующее законодательство и юрисдикция

16.1. ДАННОЕ СОГЛАШЕНИЕ ПОДЧИНЯЕТСЯ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВУ РЕСПУБЛИКИ СЕЙШЕЛЬСКИЕ ОСТРОВА.

20.2. Клиент может приостановить или прекратить действие данного Соглашения немедленно без письменного уведомления Компании.

20.3. Компания может приостановить или прекратить действия данного Соглашения немедленно, письменно уведомив Клиента о своем намерении.

21. Термины
«ТОРГОВЫЙ СЧЕТ» – уникальный персонифицированный регистр учета операций в торговой платформе, на котором отражаются полные законченные транзакции, открытые позиции, неторговые операции и ордера.
«Письменное уведомление» - твердая или электронная копия любого документа (включая факсы, e-mails, внутреннюю почту клиентского терминала и т.д.)
«ВЕБ-САЙТ» - веб-сайт Компании, расположенный по адресу http://www.alpari.ru.

ALPARI IDC CORP, Январь 2007
------
Договори усіх інших ДЦ, як близнюки, нагадують приведений. Наприклад, ще один відомий ДЦ - МКК FIBO Group, Ltd.

Читаємо їх Договір

Пункт 2.0. Предоставляемые услуги
FIBOGroup, Ltd. выступает в качестве маркетмейкера и является контрагентом по каждой транзакции со своими Клиентами. В соответствии с условиями настоящего договора FIBO Group будет вести один или несколько ТОРГОВЫХ СЧЕТОВ, открытых на имя Клиента, и осуществлять с Клиентом сделки на рынке FOREX.

На відміну від попередньої ця компанія більш відверта і дає таке роз’яснення

… по отношению к клиентам FIBO Group, Ltd. является профессиональным маркетмейкером. Как правило, биржевая деятельность (биржевая игра) у наших клиентов имеет форму маржинальной торговли, Т.Е. ПОСТАВКА РЕАЛЬНОЙ ВАЛЮТЫ НЕ ОСУЩЕСТВЛЯЕТСЯ (ПОСТАВКИ ЗАМЕНЯЮТСЯ ВЗАИМНЫМИ ЗАЧЕТАМИ).

Звертаю увагу на виділені мною великими літерами фрази в обох договорах – РЕАЛЬНА ВАЛЮТА (долари, фунти, йєни …) НА РИНОК НЕ ПОСТАВЛЯЮТЬСЯ. Відповідно і так зв. «операции Клиентов» теж на ринок НЕ ВИВОДЯТЬСЯ!. У них це м’яко називається маржинальною торгівлею, тобто торгівлею з плечем. У нас це на жаргоні називається простіше – «КУХНЯ».

Іншими словами, усе відбувається, як казав Жванецький «внутри усе это мы сами производим и его же усе сами и потребляем» :)

І, скажіть будь-ласка, який же це до біса ФОРЕКС !? До класичного Форексу це має таке саме відношення «як морські свинки до моря» (Юля Тимошенко).

Це для нас добре чи погано? Маю на увазі «кухні». Та як би це не були «кухні», нас усіх би уже давно пересадили за статтями, приведеними мною у попередньому дописі. І були б цілком праві, так би мовити, «ЗА РЕАЛЬНІ ПОСТАВКИ ВАЛЮТИ» за межі України.

Так от по усіх форумах трейдерів тільки й чути ниття «кухні, кухні, плече велике, лохотрон….». Та ви дякую скажіть, що кухні і плече – вам дають можливість заробити, а ви тупо не помічаєте.

І не тільки ДЦ дають таку можливість (якраз вони теж в накладі не залишаються). Головне, що НБУ, СБУ, ВБЕЗ, КРУ, ДКЦПФР, ДПАУ і навіть санепідемстанція не проти – інакше усі ці їдальні уже б давно прикрили. А тут усе навпаки – ДЦ множаться як таракани, їх банери в Інеті за обсягами уже залишили далеко позаду зубну пасту, тампакси і бізнес-тренінги.

І на основі чого увесь цей «ФОРЕКС по-українськи» працює?

А на основі статті 633. ЦКУ «Публічний договір» (цитую):

1. Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

2. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів,

3. Підприємець не має права надавати переваги одному поживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору,

4. Підприємець не має права відмовитися від укладення ублічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

Коли ви як фізична особа, заходите у маршрутку і оплачуєте проїзд, ви тим самим приймаєте умови публічного договору з автотранспортним підприємством і вас з маршрутки не мають права висадити. Коли ви купуєте в Арсені ковбасу, ви теж укладаєте публічний договір (умови якого – ціна, вага, упакування, зовнішній вигляд) огоошено публічно і вони вас влаштовують. Коли ви дистанційно здійснюєте торгові операції з ДЦ на умовах, публічно оголошених на їх сайтах, ви тим самим погоджуєтесь на їх умови.

І ніяких валют і валютних рахунків, Боже борони! Усі операції здійснюються на їх ТОРГОВИХ РАХУНКАХ, які не є банківськими.

Просто, читаючи і «підписуючи» договір, уважно слідкуйте, ЩО ТАМ ПОНАПИСУВАНО.
А то вийде як у тому анекдоті : «Ось так, масово роздаючи автографи, Бекхем і підписав контракт з маріупольським Іллічівцем».

І ось тут саме час привести ту статтю валютного Декрету, про яку я говорив у кінці попереднього допису

Стаття 5. п.5. «Одержання індивідуальної ліцензії однією із сторін валютної операції означає також дозвіл на її здійснення іншою стороною або третьою особою,яка має відношення до цієї операції, якщо інше не передбачено умовами індивідуальної ліцензії».

Вчитайтесь уважно. Думаю, зрозуміло – НЕ ПОТРІБНО нам, як трейдеру, турбуватися про усілякі там валютні цінності, ліцензії, дозволи НБУ і усяке таке інше – усе це ЇХ КЛОПІТ (себто ДЦ, які офіційно на своїх сайтах чи офісах вивісили умови публічного договору).
Наше діло маленьке – раз їх не пов’язали, то нас з вами і подавно за подібні операції не вчіплять

А якщо комусь надумається чіплятися – то тільки через суд. А уже у суді, якщо приведені мною вище аргументи «товаріщ нє понімаєт», подавайте судді-доповідачу клопотання про призначення публічної експертизи (розуміється, за ваш рахунок) на предмет того, «чого це усі роблять і їм можна, а до мене, убогого, чіпляються? Може, хабар хочуть? :D.

Смію вас завірити - у нас судді, хоча і подекуди ну, не зовсім так щоби нечесні, але дурнів серед них практично нема. І ніхто з них не захоче першим ворушити цей вулик з перспективою надати справі широкого розголосу. Тим більше, що законодавство у цій царині в Україні відсутнє. Це вам не Сейшельські острови!

Але усе це при умові, що ви не накоїте дурниць.

По-перше, публічний договір тільки для фізичних осіб – для юридичних ЦКУ вимагає договори у письмовій формі, скріплені печаткою. Це ще один плюс на користь ФО.

По-друге. Ще раз перечитайте попередній допис. НЕ ПЕРЕСИЛАЙТЕ КОШТИ на торговий рахунок ДЦ банківським переказом або за допомогою VISA, MASTERCARD чи Pay-Pal БЕЗ ОФІЦІЙНОГО ДЕКЛАРУВАННЯ, як вище було сказано, митному органу. Тут вам уже ніщо не допоможе.

Вчиніть простіше – користуйтеся WebMoney Transfer і їх титульними знаками. Тим більше, що практично усі ДЦ їх вказують ПУБЛІЧНО як засіб розрахунків.

А що каже Закон про такий спосіб переказу коштів?

Правду кажучи, тут не густо. Є Постанова НБУ «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями» від 30.12.2003 N 597, але стосується лише юридичних осіб – банків та СПД.

А от щодо самого терміну «титульні знаки WM» , то є Лист НБУ від 20.11.2003 N 25-209/1539-8608 (цитую, бо він того заслуговує)

«Розглянувши питання щодо правомірності використання суб’єктами підприємницької діяльності України системи трансферу майнових прав WebMoney Transfer, повідомляємо наступне: … Питання емісії і обігу «електронних грошей» ще НЕ ЗНАЙШЛИ відображення у законодавчих і нормативно-правових актах внаслідок їх новизни для України». НБУ лише розробляє відповідні пропозиції з цього питання».

Ще одне роз’яснення міститься у Листі ДКЦПФР від 02.12.2003 р. №1826/30420-4 «Про правомірність використання системи трансферу майнових прав WebMoney Transfer суб’єктами підприємницької діяльності» «…обов'язковою умовою законного проведення розрахунків фізичними і юридичними особами України між собою за допомогою платіжних систем є наявність відповідного дозволу або реєстрації, згідно із Законом України "Про платіжні системи і переказ грошей в Україні".

Останні перипетії з питань електроніки між НБУ і системою WebMoney читайте тут
http://ecapital.com.ua/ru/news/WebMoney-i-Nacbank-mnogo-shuma-iz-ni...

І тут http://moneynews.ru/News/14673/ «Никаких дополнительных согласований использование системы WebMoney Transfer в Украине не требует. Такова официальная позиция, с которой в минувший понедельник выступила WMT Украина в ответ на заявление НБУ от 13 января 2011 г.. …»

З цієї замітки випливає одна проста річ – спробо НБУ заборонити WebMoney – це однаково, що спроба Гідрометеоцентру заборонити грозу.

Таким чином, на даний час це питання залишається відкритим – т. зв «законодавча діра»: оскільки де-юре прямої заборони нема, де-факто усі цим користуються (один з небагатьох квазі-легальних способів накопичення первинного капіталу, який ще в Україні залишився. Так що треба поспішати, а то скоро і цього не буде і догнати Рината Ахметова стане практично неможливо ;).

І на закінчення таке. Якщо ви уважно прочитаєте типові договори ДЦ, то, навіть не будучи юристом, зрозумієте, що усе це туфта. Ну, наприклад, в Альпарі, якщо ви втратили пароль доступу до свого торгового рахунка, де гроші лежать, то новий вам обіцяють вислати лише у випадку, коли ви їм перешлете нотаріально завірену копію паспорта, що є правовий нонсенс.

Але так написано не тому, що там тупі юристи. Це просто вам прозорий натяк на ось що.Угода між вами і ДЦ у сучасних умовах невизначеного правового поля для Форекс грунтується не на законах, а на поняттях (як у зоні). НІ ВИ З НИМИ, НІ ВОНИ З ВАМИ СУДИТИСЯ НЕ БУДУТЬ. Ну дійсно, не понесе ж вас на Сейшели чи там у Нову Патагонію не перше засідення суду, щоб повернути собі 138 «зелених» через вашу неправильно (на ваш погляд) закриту позицію по парі монгольський тугрик / казахський тенге.

Твердо собі запам’ятайте: сьогодні Форекс по-українськи – це не ваша роздача карт, а ДЦ. Це їх бізнес на умовах, як кажуть, англійці AS IF… Хочете, сідаєте за стіл грати, не хочете – забуваєте про цю гілку на форумі.

Ну, і (у тому випадку, якщо ви усе таки сіли за стіл і виграли), залишається прояснити ще питання адекватної сплати податків з того, що ви виграли. Усе має бути чисто, без корупції і приховування доходів. Тим більше, що нинішня влада з цим ганебним явищем відчайдушно бореться. Правда, один з високопосадовців якось не без підстав зазначив, що боротися з корупцією є значно легше, ніж без неї. Ну що ж, побачимо, здається, уже не довго лишилося…

Успіхів.

Роман Ковальчук - 5-2-2011 у 21:46

№ 24 субота, 5 лютого 2011 р.

Доброго вечора

Як відомо, у житті людини дві речі є неминучими – податки і смерть. На відміну від другої першу річ можна оптимізувати. Як це зробити фізичній особі, як навчилась отримувати дохід з такої кумедної справи, як Форекс?

Нагадую коротко суть такої діяльності.

1. Укладаємо публічний договір з ДЦ, яке нам підходить. Про всяк випадок просимо їх вислати нам оригінал з мокрою печаткою. Роздруковуємо їх Регламент і усе, що у них є на сайті з цього приводу і уважно це читаємо на предмет якоїсь каверзи. Каверз там багато, але нам важлива саме відсутність «подвоху»., як, наприклад, ось тут

Старий єврей з великою недовірою розглядає страховий поліс:
- А скажітє, шо і єслі мой дом таки сгоріт, то ві мнє віплатітє вот єті дєньгі!?
Страховий агент:
- Звичайно, але при умові, що ви не підпалите цей дім самі.
Єврей (роздратовано махаючи полісом):
- Я же чувствовал!!! Тут такі заложен подвох!

2. Відкриваємо рахунок і поповнюємо його через WebMoney. Для цього знаходимо на вулиці термінал, де є WM, вносимо потрібну нам суму У ГРИВНЯХ на наш ГРИВНЕВИЙ гаманець, отримуємо квитанцію №1 на суму С1 грн. + час і дата внесення коштів і ЗБЕРІГАЄМО її як документ первинної звітності.
ЦЕ НАШІ ВИТРАТИ.

3. Якщо ДЦ не приймає WMU, у внутрішньому обміннику системи WM обмінюємо WMU на WMZ, а уже ними поповнюємо рахунок у ДЦ.

4. Усе зароблене періодично виводимо з рахунка на WMZ (краще завести декілька гаманців)

5. І от, коли ми вирішуємо, що ось з такої-то суми нашого доходу ми повинні сплатити податок державі, ми з цією сумою проводимо операції, протилежні до описаних у пункті 3, знімаємо готівку, отримуємо квитанцію № 2 на суму С2 грн (С2 > С1) і усе це ЗБЕРІГАЄМО у спеціально заведеній папці з написом «До оподаткування».

6. У цю ж папку підшиваємо квитанцію № 3 Держказначейства про перерахунок необхідної суму податку. Усе. Тепер можемо спати спокійно - податкові зобов’язання перед державою нами виконані.

7. Решту чесно заробленого витрачаємо для свого задоволення і поступово починаємо розуміти глибокий зміст виразу «Фінансова незалежність під час кризи».

Тепер про сам податок. На сьогодні тут усе регулюється Податковим кодексом. Розглянемо, які статті нас стосуються.

163.1. Об’єктом оподаткування резидента є:
163.1.1. загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
163.1.2. доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
163.1.3. іноземні доходи  доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

НАС СТОСУЄТЬСЯ 163.1.2 (ЯКЩО ДЦ МАЄ ФІЛІЮ В УКРАЇНІ), АБО 163.1.3.

164.1. Базою оподаткування є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу з урахуванням пункту 164.6 цієї статті на суми податкової знижки такого звітного року.
Загальний оподатковуваний дохід  будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.
164.1.3. ….Загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів,…

БАЖАНО ТАК ПРАЦЮВАТИ, ЩОБ ЗВІТНИМ ПОДАТКОВИМ ПЕРІОДОМ ВИЯВИВСЯ РІК. АЛЕ ЦЕ НА ВАШ РОЗСУД.

164.2. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:
164.2.1. доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту);
164.2.2. суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору;

ОСЬ ЦЕ ОСТАННЄ – НАШЕ.

164.3. При визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах.
164.4. Під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ЦЕЙ ПУНКТ І НЕ ВЧИНЯЙТЕ ДУРНИЦЬ, ІНАКШЕ БУДЕТЕ МАТИ КЛОПІТ – НІДЕ НЕ ЗАЗНАЧАЙТЕ, НІБИ-ТО ВИ ТОРГУЄТЕ ВАЛЮТОЮ, АКЦІЯМИ, НАФТОЮ, ЗОЛОТОМ І З ЦЬОГО ОТРИМУЄТЕ ДОХІД.

ПОДАТКОВІ ЗНИЖКИ, ПОДАТКОВІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПІЛЬГИ ТУТ НЕ РОЗГЛЯДАЄМО – КОЖЕН ЇХ РОЗРАХОВУЄ ІНДИВІДУАЛЬНО.

167.1. Ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, одержаних (крім випадків, визначених у пунктах 167.2  167.4 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

НАША БАЗА ОПОДАТКУВАННЯ = С2 – С1 (грн.)
СУМА ПОДАТКУ = 0.15 х (С2 – С1).

У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених у абзаці першому цього пункту, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою, визначеною в абзаці першому цього пункту.

ЯКЩО У ВАС ВИЙДЕ АЖ ТАК, ТО ЗА ВАС МОЖНА БУДЕ ТІЛЬКИ ПОРАДІТИ (і держава більше отримає :D)

170.11.2. ….. У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 цього Кодексу, такий платник зобов’язаний подати до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами.

ЦЕ ВАША ПАПКА «ДО ОПОДАТКУВАННЯ» І ЇЇ ВМІСТ – ВАМ НІЧОГО БОЯТИСЯ.

176.1. Платники податку зобов’язані:
а) вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний відповідно до цього розділу подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку.
Форми такого обліку та порядок його ведення визначаються центральним органом державної податкової служби;

КНИГУ ОБЛІКУ ТРЕБА ВЕСТИ АКУРАТНО – ВОНА ВАМ ПРИДАСТЬСЯ

б) отримувати та зберігати протягом строку давності, встановленого цим Кодексом, документи первинного обліку,
На вимогу органу державної податкової служби та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку;

ЗБЕРІГАЙТЕ ПАПКУ І КНИГУ ОБЛІКУ ТРИ РОКИ І УСЕ БУДЕ ОК’.

є) подавати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року дохід, що оподатковується за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу, виплачується платнику податку двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

УВАЖНО ЗАПОВНЮЄТЕ ДЕКЛАРАЦІЮ І ЗДАЄТЕ КУДИ ТРЕБА. ЗНОВУ Ж ТАКИ - ТІЛЬКИ НЕ ВПИСУЙТЕ ТУДИ ЯКІСЬ МІФІЧНІ ВАЛЮТНІ ЦІННОСТІ І ТАКЕ ІНШЕ,

І буде вам як ось у цьому анекдоті

Податківець - до підприємця.
- Як так!? У вас дача, 2 квартири, машина, ви маєте мережу магазинів, а жодних податків не сплачуєте?
Підприємець
- Які там магазини! Та щоб їх утримувати, я ще мушу доплачувати.
Податківець
- А з чого ж ви тоді живете?
Підприємець
- А от в неділю магазини не працюють, тож не доплачую - з того і живу!

Але може бути і таке:

- Кажуть, ти вчора на Форекс тисячу зелених виграв?
- Ну, не тисячу, а сто. І не на Форекс, а у карти. І не виграв, а програв.

Ну, ніби усе – з юридичною стороною Форекс розібралися. Вийшло трохи широко, але в інеті це питання висвітлено слабенько, якщо взагалі висвітлено – там багато плутанини, густо приправленої відвертою рекламою, тому довелось розбиратись самому. Так що усе, що згори написано – це моя власна точка зору, викладена на умовах AS-IF.

До речі, про рекламу. Ось вчора пройшовся по Forex-посиланнях у Гуглі (84 100 000 штук) – реклама, ну, просто зачитаєшся. І за кого нас мають… Неслаба індустрія, ця сучасна реклама.

Якось бачив біл-борд. Написано було дослівно таке: «ВНИМАНИЕ! Лечим алкозависимость за 3 дня. Новейшая методика по старинным рецептам тибетских лам! НЕ ОТКЛАДЫВАЙТЕ!».

Так, не було іншого заняття у древніх лам, як тільки антиалкогольні рецепти виписувати…. Як же це треба напитися, щоб на таке купитися.

Згадався з цього приводу відз

Стоїть п’яний у дим глава сімейства у коридорі, рушити з місця не може, тримається обома руками за стіни. Підходить малий:
- Папа, я чаю хочу…
- Ну да, вот сейчас все здесь брошу и пойду тебе чай делать!

Але проблема існує – бачив і у нас по місту розклеєні по стовпах пропозиції лікування алкоголізму. Є пропозиція, значить, є і попит. А що тут, власне, лікувати? Які там секрети тібетських лам?! Ось простий, як двері, спосіб.

П’єте, скільки захочете, але закушуєте обов’язково милом. Можна господарським, але краще дитячим, ароматним. Щиро вам гарантую – не пройде і місяця, як не тільки ви, але і усі ваші рідні і друзі не зможуть зайти у міні-маркет, де виставлені алкогольні напої. :lol:

Тепер повернемось безпосередньо до Форекс.

Якщо пам’ятаєте, у дописі №17 була рекомендація для інвестування - відкрити позицію по євро вверх при відбитті пари від лінії підтримки 1.2900. зроблена на основі стратегічного прогнозу ринку від агентства Доу-Джонс. По моїй системі сильний сигнал на відкриття був 18.12.2010 р. і я відкрився вверх з рівня 1.3118 зі стопом під рівнем 1.2900.

І дійсно, пара до Нового року пішла вверх до 1.3432, а потім обвалилася майже до рівня стоп-лосу на 1.2873, але на щастя, його не зачепила і знову стрімко пішла вверх до 1.3841. Але за останні 2 дні почався підозрілий відкат і вчора, у п’ятницю ввечері я вирішив позицію закрити на рівні 1.3599, від гріха подалі. У підсумку за 31 робочий день +481 пт, в середньому 15,6 пт/день. Ось це і є класичний інвестинг з мінімальним ризиком.

Де я дивлюсь ці прогнози? Їх видають агентства Тейнфор, Ройтерс, Доу-Джонс та інші і більшість з них є платними. Але ось лінк, на якому є аналіз і прогноз по основних парах від Доу-Джонс, правда, скорочений і з запізненням, зате у перекладі і безкоштовно - http://www.vagrya.com/forecast.htm

У свій час тут аналітику вів сам Аксель Рудольф, відоме світило у трейдерських колах, магістр тех.аналізу

Взагалі я помітив, що саме прогнози від Доу-Джонс найчастіше збуваються – спочатку пара ніби йде у протилежну сторону, але потім таки розвертається у бік прогнозу. Таке враження, що прогноз дається «для своїх». Цього разу згідно з прогнозом точка розвороту по євро знаходиться на рівні 1.4280. Що ж, побачимо. Можливо, я зарано закрив позицію. Буде чіткий сигнал - відкрию нову.

Успіхів.

Роман Ковальчук - 11-2-2011 у 20:46

№ 25 п'ятниця, 11 лютого 2011 р.

Доброго вечора

Ось глянув на власні дописи – нічого собі вийшло! Я ж початково планував коротенькі поради. Називається, Остапа понесло... Приведені тут дописи починають нагадувати ремонт квартири – його неможливо закінчити, можна тільки припинити.
Чув на Форумі видавців таку фразу «Єдиний спосіб заставити не писати – вища міра». Так я ще і дограюсь :D

По матеріалах дописів хтось таки спробує біржову гру, але знаю, що більшість читала цю гілку просто з цікавості, сприймаючи усе мною сказане як чергову байку. Ну що ж, більшість є більшість – хочеш, віриш, хочеш – ні. Але як сказано в одній мудрій Книзі, «і буде вам по вірі вашій»

Усе, що має початок, має і закінчення – цей допис є останнім у серії. Здається, усе, що хотів сказати – сказано.

Головне ось що

На Форекс не тільки можна, але і треба заробляти гроші. При умові, що вони вам дійсно потрібні.

Коротке резюме, як це робити.

1. Є 2 основні причини програшу у біржовій грі: елементарне невміння (незнання правил гри) і перевищення допустимого рівня ризику внаслідок неконтрольованих емоцій (пам’ятайте - депозит не безмежний - ціна повернеться, а вас не буде).

2. Успішна гра на біржі – це на 99% психологія (контроль емоцій) і лише на 1% - техніка.

3. В основі успішної гри лежить стабільність, а не рекордні набори пунктів

4 Стабільність забезпечується торговою системою власного виробництва.

5. Власна торгова система – це досвід, виписаний у вигляді набору принципів, яких потрібно строго дотримуватись

6 Принципи – це узагальнення виявлених закономірностей ринку

7 Закономірності виявляються через тривале спостереження за власними позиціями з мінімальними лотами і реальними коштами.

8. Спочатку вчитесь відкривати довготривалі позиції (інвестування), потім середні (дей-трейдинг) і в останню чергу – короткі (скальпінг), а не навпаки!

9. Довіряти тільки власному здоровому глузду, не читати і не слухати зайвого.

10. Див. пункт 1.

І на закінчення остання рекомендація - для тих, хто дійсно має твердий намір заробляти на біржі і хотів би ще до початку літа подвоїти-потроїти свій депозит без особливого напруження.

Уважно розгляньте і співставте графіки на W1 і D1 по головних валютних парах

EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, USD/JPY, USD/CAD і USD/CHF.

Не потрібно бути Доу-Джонсом, щоб помітити – фаза слабкого долара добігає кінця і на часі глобальний розворот ринку у потилежну сторону. Отже, шукаємо можливість відкрити довготривалі позиції по перших 3-х парах вниз і по решті – вверх.

І не забуваємо – Форексом рухає долар, а найкращий індикатор останнього – євро. Їх пара і вкаже, коли саме потрібно відкривати позиції. Але це зовсім не означає, що відкриватись потрібно уже в понеділок :D

І не треба боятися труднощів, чужої іронії і скептицизму – пройде і по нашій вулиці інкасатор :)

Як казав відомий персонаж: БУДЕ ВАЖКО - ТРИМАЙТЕСЬ ЗА ХМАРИ…

NEVER GIVE UP!

І нехай вам щастить!

Юрій Сєров - 14-4-2011 у 00:19

Не для гри на Форексі, але цікаво мені як поводитиметься пара usd/euro найближчим часом. Зараз євро стрімко пішло вгору. Коли піде вниз?

Demyan - 14-4-2011 у 07:56

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Сєров  
Не для гри на Форексі, але цікаво мені як поводитиметься пара usd/euro найближчим часом. Зараз євро стрімко пішло вгору. Коли піде вниз?

Як заспокоїться все в Японії - Європі це зараз вигідно, долар би теж ріс але його "тримають" війни і нестабільність в африці, бо там багато залежить від їх нафти саме для штатів, тому штатам приходиться використовувати стратегічні запаси, зменшувати кількість покупок (бо бензин там росте а для них це як хліб) - а отже внутрішінй ринок теж стримується.