Форум Рідного Міста

Отримана живуча антиматерія

сумна - 28-11-2010 у 23:05

Група вчених консорціуму CERN 17 листопада ц.р. оголосила про колосальний прорив: атоми антиматерії прожили в установці неймовірно довго – 1/6 секунди. Антиматерію навчилися штучно «добувати» в 2002 році, але жила вона лише мільйонні частки секунди і руйнувалася – дослідити її вчені не встигали. А тепер можна буде повноцінно експериментувати, і це може радикально вплинути на майбутнє і, що ще цікавіше, на знання про минуле.

Що ж таке антиматерія? Це речовина, у котрої заряд часток протилежний тому, що у звичайній речовині. А в решті ознак вона цілком матеріальна: у часток антиматерії є маса, енергія, з ними відбуваються різні події в часі і просторі.

Щоб зрозуміти всю грандіозність антиматерії, досить сказати, що на виробництво одного її граму не вистачило би всіх грошей світу, а вся енергетика планети повинна була б працювати тисячу років. Так висловився професор Джоел Фейджен, автор статті в Nature.

Чому антиматерія є ідеальним паливом – все пояснюється ККД. При розпаді нестабільного ядра радіоактивного елементу в енергію перетворюється мізерна частина його маси. В атомній бомбі це доля відсотка, в термоядерному синтезі – кілька відсотків, а анігіляція матерії й антиматерії – це 100 відсотків перетворення маси в енергію.

Але що найцікавіше – це антиматерія в світлі космогонічної теорії. Вважається, що в перші мізерні частки секунди після Великого вибуху у світі було порівну матерії й антиматерії. Всесвіт розширювався, частки поступово холонули і анігілювали, але не до кінця: все ж чомусь (!) залишилось трошечки матерії, мільйонна частка від того, що було на початку. Ця мільйонна частка – це і є Земля та інші об’єкти, що спостерігаються у Всесвіті. А куди поділася відповідна частка антиматерії – не знає ніхто. Сподіваються знайти. Є навіть така теорія, що космічна антиматерія зовсім поряд, лише відстоїть від нас у вимірі часу.

А ще вчені сподіваються знайти докази т.зв. «об’єднання взаємодій», або «мрії Ейнштейна» – теорії про те, що все на світі єдине. Все різноманіття речовин навколо складається всього лиш з кількох десятків елементів; десятки елементів складаються всього лиш із двох часток – протона і нейтрона; все різноманіття елементарних часток вдалося звести до трьох кварків і т.д.

Але це вже інша тема. :-)
А поки що висновок такий – вдалося отримати 38 атомів антиводню при температурі 0,5 Кельвіна і утримати їх 172 мілісекунди.

Ярема П. - 29-11-2010 у 18:41

Цитата: Початково розміщене учасником сумна  

Що ж таке антиматерія? Це речовина, у котрої заряд часток протилежний тому, що у звичайній речовині.

А в звичайній речовині який заряд часток, цікаво?

Звідки це все взято?

сумна - 29-11-2010 у 19:36

Цитата: Початково розміщене учасником Ярема П.  
Цитата: Початково розміщене учасником сумна  

Що ж таке антиматерія? Це речовина, у котрої заряд часток протилежний тому, що у звичайній речовині.

А в звичайній речовині який заряд часток, цікаво?

Звідки це все взято?


Найперше дозвольте зауважити, що ми не у розділі "наука", а в розділі "балачка". На науковість тут ніхто не претендує, все на рівні домогосподарки. :-)

А цитата зі статті журналіста Іллі Колмановського, він розмовляв з професором Джоелом Фейдженом. Про космогонічну теорію розповідав професор зі Стенфорда Ігор Москаленко.