Форум Рідного Міста

Історичні пам*ятники держави розпродаються іноземцям!

Andreas - 4-1-2011 у 11:52

Українські патріоти можуть не хвилюватися, держава – не Україна, а як раз навпаки, Німеччина. А от „іноземці” – як раз з України. Але все за порядком.
Вчора на роботі в перерву за кавою переглядав місцеву безплатну газету і надибав там на цікаву статтю. Дати посилання не можу – газета в мережі матеріалів не публікує. А стаття от про що. В двох кілометрах від моєї роботи є містечко Каппельродек. Майже село, якби не півдесятка отелів для відпочиваючих і не чотири автосалони. А ще там є замок Родек. Так от стаття радісно повідомляє, що в новому році замок нарешті буде відкрито для відвідувань, бо нові володарі при сприянні громади Каппельродека нарешті отримали німецький вид на проживання і тепер можуть поселитися в замку. А то вони, бідолаги, ще в 2008-му купили будиночок, а жити могли в ньому тільки пару тижнів на рік. Ну і наведені імена нових замковолодарів – Василь Козицький і Лілія Сільченко.
Імена мене зацікавили. Почав ритися в Гуглі, знайшов. Замок був куплений Наталею Козицькою за 4,65 млн. Євро. Колишня „міс Україна”, а нині – дружина Ігора Бакая. А хто такий Бакай самі знаєте.
Ну і покопавши мережу знайшов ще одну статейку про то саме
http://www.dasenstein.de/531-0-Acher-Buehler-Bote+27082010+Schloss+...
Там взагалі багато цікавих даних про нерухомість, якою володіє цей український клан на території Німеччини.
Як бачите, німці не дуже переживають, коли пам”ятники історії переходять у власність іноземців. Скорше навпаки.

Ярема П. - 4-1-2011 у 12:23

Надіюся, в них є програма захисту памяток від впливу власників? Я маю на увазі перебудову, реконструкцію і т.д., щоб не робили з ним казна-що.

Юрій Сєров - 4-1-2011 у 14:05

Впевнений, там наші олігархи не поводять себе так як тут, в тому числі і стосовно історичних пам'яток. Бо так закон справді "один для всіх", на відміну від України.

Andreas - 5-1-2011 у 01:22

Ну, те, що федерального закону про захист пам*яток нема - то точно. Питання освіти, культури і т.д. - компетенція суб*єктів федерації. Здається, і чіткого земельного закону нема про то. А от про власність є в Конституції. Власність моя, земля моя - роблю, що хочу.
Інша справа, що може існувати юридична угода між власником і громадою міста, згідно якої власник не може, припустимо, знищити будову, кардинально змінити її зовнішній вигляд, обмежити доступ для огляду будови туристами і т.д. Але тут громада теж бере на себе деякі зобов*язання. В даному випадку ВНП був отриманий за клопотанням громади Каппельродека.
Ну і останнє. Цінність історичної будови є як раз в тому, що вона стара і цікава. Тому требя бути повним ідіотом, щоб прибудовувати до неї лазню з басейном, гараж на сотню авто та злітно-посадочну смугу. Це просто знизить вартість нерухомости в 10 разів.

Ярема П. - 5-1-2011 у 11:57

Цитата: Початково розміщене учасником Andreas  
Тому требя бути повним ідіотом, щоб прибудовувати до неї лазню з басейном, гараж на сотню авто та злітно-посадочну смугу. Це просто знизить вартість нерухомости в 10 разів.

Ну..... Світ ще і не таких знав.

Онук Юрій - 6-1-2011 у 23:52

Щось здається мені доведеться громаді не солодко з новими власниками. Хіба купили, щоб отримати документи на проживання і щоб згодом пере продати та заробити на цьому! Здається мені це просто бізнес. Але бізнес по українські думаю здивує громаду містечка і не раз. Зате стануть зірками видань чи ютубу.

Andreas - 7-1-2011 у 02:16

Ну-ну, "перепродати і заробити", думаю, не вдастся. Початкова ціна замку була. здається, 5,6 млн.євро, потім впала. Не такий вже то ліквідний товар.
На мою думку, замок було куплено з ціллю "погнути пальці" перед українськими-російськими друзями - "а от я у замку в Німеччині живу".
А побачили б ви той Каппельродек - зі сміху впісялися б. Просто уявити собі не можу, як там буде жити український "олїгарх". Вулиць - аж одна, обабіч - гори, обліплені будиночками. На одній з гір - той самий замок. Гарний - ніц не скажеш. Два супермаркти. Про отелі-автосалони я писав вже. 5-7 тис. населення. Все.

Катерина Слобода - 7-1-2011 у 11:27

Ну чому, як собі євроремонт зроблять :baddevil:, вікна пластикові повставляють :baddevil: , то може і непогано буде...сусідів нема, шуму-гаму також...

Юрій Сєров - 7-1-2011 у 13:34

Підтримаю Андреаса - це не той бізнес, де вклав гроші, а за рік забрав значно більше. Його треба утримувати - що також недешево. Радше для понтів - провести якийсь бал-маскарад і не забути запросити Таблоїд і українське ТВ.

Ігор Домін - 13-1-2011 у 22:47

А якщо навкруги тільки гори - чому б не приїжджати іноді в свій "будиночок" у селі дихати свіжим повітрям.

Andreas - 14-1-2011 у 19:19

Та хоча б тому, що там будуть лазити всякі туристи, журналісти, фотографувати, що не треба, ну і взагалі, дихати одним і тим же свіжим повітрям з олігархом - неподобство. Простіше було б купити собі просто будиночок за нещасних там півмільйона, повісити табличку всіма мовами "Прівате! Айнтріт ферботен!" - "Приватна власність! Вхід заборонено!" - і насолоджуйся свіжим повітрям, скільки влізе! Ну а для ВНП відкрити руський магазин з горілкою та шашликами (вартість - 250 тис. капіталовкладень, та 5 робочих місць - 120 тис на рік вистачить. При правильному веденні справи ще й прибуток отримає.). То ж не майже 5 млн, не враховуючи експлуатаційних витрат!
Мені от що незрозуміло. В Німеччині такий вчинок, як купівля такого "об*єкту" вважається благочинним актом. Ну як же ж - людина витрачає власні гроші на утримання історичної будови. Нашо українському олігархові то? Прибутку з замку - ніякого, а витрати - дай Боже!

Андрій Пелещишин - 14-1-2011 у 19:53

Цитата:
Нашо українському олігархові то? Прибутку з замку - ніякого, а витрати - дай Боже!

А звідки припущення, що в українського олігарха сильна господарська жилка? Та вхопив, що погано лежало, а тепер біситься з жиру, от і усе.

Ігор Домін - 14-1-2011 у 20:24

А тоді ви, пане Андреасе, скажіть, будь ласка, як Данилішин у Чехії невдовзі після затримання замість екстрадиції отримав політичний притулок та майже громадянство ЄС? Може теж опікується культурною спадщиною Чеської Республіки? Імхо непогані дивіденди з огляду на те, що його очікувало в Україні у разі повернення. А що поганого може статися з Абрамовичем, що має в кишені королівський Челсі? Мабуть мають рацію такі пани, грошей на вітер викидати не будуть.

Andreas - 16-1-2011 у 13:01

Андрію, не спрощуйте. Можна подумати, що в Україні "погано лежало" на мільони євро. Добре воно лежало. І щоб вкрасти то "погано лежало" якусь жилку треба мати.
Купівля замку - то не з жиру біситися, а, повторюю, благочинний акт. На благо Німеччини, зокрема каппельродековської громади.
А з жиру бісяться інші українці - отут почитайте.
http://news.tochka.net/56639-pinchuk-pogulyal-v-kurshevele-na-5-mln...
Я і в німецькій пресі то читав. Правда, ані Маккартні ані Елтон Джон не приїхали, але Агілера з бойфрендом була. Ну і цифра називається 2 млн., а не 5.

Андрій Пелещишин - 16-1-2011 у 13:29

Цитата:
І щоб вкрасти то "погано лежало" якусь жилку треба мати.

Треба, і жилку вони мають, але не підприємницьку. Це жилка "хапальницька". Той самий Бакай з топового повідомлення - чудовий приклад. Він же ж не підприємцем гроші заробив, а менеджером державної компанії, яка, зверніть увагу, зовсім не процвітає. Тобто навіть якщо офіційні гонорари мав високі - то незаслужені. А швидше за все - просто користав службовим становищем, у чому тут підприємливість я не знаю. У нас таких "підприємців" у кожному держпідприємстві пара штук знайдеться (один на постачанні сидить, другий на збуті, третій - на операціях з грішми....)
Після надбання статків років за 10-20 статки розчиняються, губляться, розтринькуються. Зверніть увагу, "олігархи" 90-х практично вже відійшли або на побігеньках у нового покоління. А те нове так само заробило свої гроші - в кого вікно на митниці, у кого доступ до держзакупівель, у кого дирка в трубі....
От коли я почую, що, ну наприклад, Тарас Кицмей придбав замок, тоді я справді повірю, що варіанти рентабельного використання пропрацьовувалися детально.

Andreas - 17-4-2011 у 20:58

Зробили в "українському" замку підсвітку фасаду. Ну дуже гарно виглядає. Працює, правда, не постійно - час від часу. Напевно, коли господар в помешканні є.
До Пелнщишина. Тарас Кицмей не купить замок ніколи. Він найманий працівник, працює за зарплату. Зарплата може бути високою (рівень життя тоді високий), або низькою (рівень життя відповідний), але ніхто не купує замків за зарплату. Замки купують або за спадкові накопичення, або за крадені гроші. Не думаю, щоб когось з українських громадян були садкові заощадження в пару мілліонів євро....

Андрій Пелещишин - 17-4-2011 у 21:12

Не хочу обговорювати статки і особисте життя людей, але, здається, звучало, що він співвласник Софтсерве... Ну хіба продав свою частку.
Ну зрештою Вам мабуть видніше, на яких умовах він працює....

Сам Тарас мною більше згадувався не як конкретна особа, аяк символ успішного "раціонального" підприємця, який не краденням державного, а важкою працею та вмілим керуванням розбагатів. Тобто вміє гроші і "робити", і цінувати,

Юрій Сєров - 17-4-2011 у 21:23

Якщо не накопичили, то залишається другий варіант. :) Хоча б вже гроші тут ті лишили, зробили підсвітку в якомусь замку на території України...