Форум Рідного Міста

Чи не забагато всього нараз дорожчає?

Юрій Сєров - 28-1-2011 у 23:54

Якось раніше подорожчання у різних сферах відбувалося час-від-часу.
А тепер "покращення" всі на купу: газ (опалення), електрика, вода - всі комунальні послуги!, паливо - а це транспорт і ще дуже багато чого.
Крім того повернули пеню за прострочення платежів по комунпослугах. Якось страшнувато, за народ і те, що буде з ЖКГ...

Соломія Федушко - 28-2-2011 у 21:27

Ага, і вже народ вигадує корисні поради, як економити.

Як заощадити на "комуналці". Практичні поради

Вибираємо техніку класу "А + +", ставимо світлорегулятори, протираємо скло.

З 1-го лютого на 30% підвищується ціна електроенергії, спожитої понад встановленого для населення ліміту.

Так, для сімей, які проживають у будинках з газовими плитами, газовим або централізованим опаленням цей ліміт дорівнює 150 кВт/год на місяць. У цих межах за кВт/год городяни платитимуть як і раніше - 24,36 копійок.

Кожен же наднормативний кВт/год обійдеться споживачеві вже в 31,68 копійок. Для тих, чиї оселі обладнані електроплитами або електроопалювальними установками, ліміт встановлюється на рівні 250 кВт/год. Ця електроенергія буде коштувати по 18,72 копійок, а все, що зверху, - по 24,34 копійок за кВт/год.

Тарифи залишаються колишніми незалежно від обсягів споживання для багатодітних сімей, сімей із прийомними дітьми і дитячих будинків сімейного типу. І хоча саме по собі це підвищення тарифів не повинно призвести до серйозних втрат для сімейних бюджетів, згадати про економію електроенергії воно змушує.

Та й інші комунальні платежі висловлюють неприховане прагнення до зростання (так, в Києві з 1 лютого стають дорожче квартплата, гаряча вода та опалення). Так що пора всерйоз задуматися про те, як би скоротити свої витрати на "комуналку".

Економія на електриці

Вимикайте за собою. Візьмемо сім'ю, яка проживає в трикімнатній квартирі. У кожній із спалень потужність світильників досягає 200 Вт, у вітальні люстра з'їдає 300 Вт, у ванній, коридорі та кухні лампочки беруть всього по 100 Вт. Нехай світло у вітальні горить всього 4 години на день, в спальнях і ванні - по 2 години, кухні - по 3 години, в коридорі - годину. Разом за день набігає 2,6 кВт/год, а за 30 днів - 78 кВт/год.

Втім, у багатьох сім'ях на світло витрачається помітно більше, особливо, якщо є звичка залишати його включеним в "безлюдному" приміщенні. Тому один з дієвих заходів економії електроенергії - просто стежити за тим, щоб світло вимикалося при виході людей з приміщення.

Зонуємо і регулюємо. Добре також частіше використовувати не загальне освітлення всієї кімнати, а зональне освітлення: настільні лампи, ліжкові світильники, настінні бра і торшери.

Якщо пару годин перегляду телевізора або читання книги буде горіти не 300-ватна люстра, а 60-ватний світильник, це збереже 0,48 кВт/год, та й очам буде комфортніше.

Корисно також звичайні вимикачі замінити регуляторами, що дозволяють змінювати яскравість світіння світильників і, відповідно, витрата електроенергії. Велику частину часу максимальна яскравість світла в приміщенні не потрібна.

Наводити чистоту. Прибираємо перешкоди поширенню світла. Не забуваємо регулярно протирати світильники від пилу. Додадуть світла і чисті вікна, і не громіздкі штори, і не заставлені нічим підвіконня.

Міняємо лампочки Ілліча. Витратним, але дієвим заходом економії електроенергії є заміна у світильниках, які часто використовуються, звичайних ламп на економні. "Економка", що забезпечує освітленість, еквівалентну 100-ватної лампочки розжарювання, споживає всього 20 Вт.

Коштують економні лампочки недешево - 30-45 гривень, тому така заміна може окупитися не раніше ніж через 9 місяців. З іншого боку, економні лампочки помітно довговічніше звичайних, виробники гарантують 8 тисяч годин роботи, тоді як для звичайних лампочок - близько 1 тисячі годин. Ряд виробників дає на свої лампочки гарантію 3 роки. При покупці економною лампочки треба уточнити, чи зможете ви обміняти лампочку, що перегоріла раніше гарантійного терміну, на нову.

Ефективно "топимо". У холодну пору року підтримувати комфортну температуру в квартирі деколи доводиться за допомогою електрообігрівачів.

Дієва міра економії електроенергії на опалення - ретельне будинку утеплення. На сьогодні найбільш економним типом обігрівача є конвектор. При його виборі дивіться на якість нагрівального елемента. Деякі конвектори починають гріти приміщення вже практично через хвилину після включення, іншим для цього треба 2-3 хвилини.

Точна підтримка заданої температури повітря в поєднанні з швидким розігрівом дозволяють економити на відсутності "непотрібної" роботи нагрівача. Коли нікого немає вдома, за допомогою таймера конвектор виставляється в ощадливий режим або вимикається, включаючись перед самим приходом людей.

Даємо відпочинок для електроніки. Комп'ютер може споживати близько 400 Вт і більше. За добу він з'їдає близько 10 кВт/год. Та й кидати його включеним без діла на пару-трійку годин навряд чи варто. Ще один підступний прилад - телевізор. У багатьох сім'ях з дітьми він працює чи ледве не більшу частину доби, споживаючи від 100 до 400 Вт. Вимикаючи невживану в даний момент електроніку, можна заощадити за місяць кілька десятків, а то й сотню-другу кВт/год.

Економно готуємо. Електроплита може споживати від 1,1 кВт до 6,0 кВт, даючи широкі можливості для зайвої витрати електроенергії. Причини втрат можуть бути елементарні - наприклад, якщо діаметр каструль менше діаметра нагрівачів. Або якщо використовуються каструлі, призначені для готування на газі.

Багато енергії витрачається на те, щоб закип'ятити воду на плиті. Для невеликих обсягів води, порядку літра-півтора, втрати можна скоротити приблизно в два рази, якщо кип'ятити воду в електрочайнику, а потім вже перелити окріп в каструлю.

Корисно використання термосів великої ємності для зберігання окропу. А спеціалізовані прилади для приготування їжі (ті ж кавоварки, грилі, тощо) витрачають на приготування тих типів страв, під які вони "заточені", помітно менше енергії, ніж якщо ці страви готувати на електроплиті.

Дивимося на клас енергоефективності. При виборі побутових електроприладів звертайте увагу на їх клас енергоспоживання. Використовується маркування латинськими літерами від А (найбільш економічні прилади) до G (найменш економічні). В останні роки з'явилися ще класи А + та А + +.

При цьому значення ефективності енергоспоживання, наприклад, холодильників класу А + і А + +, на 25-50% вище, ніж у холодильників класу А. Клас А в порівнянні з найменш економними приладами може споживати енергії майже в 2 рази менше.

Заощаджувати на воді

Ставимо лічильники. Вважається, що лічильники можуть у 2-3 рази скоротити витрати на гарячу і холодну воду. Збільшення з 1 лютого тарифів на гарячу воду на 25% зробить установку лічильників ще вигідніше. Проте установка лічильників може бути не вигідна тим, у кого в квартирі реально проживає на декілька чоловік більше, ніж прописано.

Не проливай. Щоб вода в будинку не витрачалася даремно, як мінімум треба змінити протікають прокладки. Варто позбутися від звички тримати воду включеної весь час, коли робиш щось, для чого потрібна вода. Наприклад, якщо при голінні включати воду тільки тоді, коли потрібно щось намочити або змити, витрата води можна скоротити у 3-4 рази.

Добре і змінити звичні крани на шарові, що допомагають економити воду. Допомагають скоротити витрату води і спеціальні насадки на кран, що створюють ефект частого душа.

Економія на газі
Досі економія на газі для тих, хто не використовує його для опалення, а тільки для приготування їжі, виглядає не таким актуальним, як економія на воді. Але підвищення вартості на газ, які нам ще чекають у майбутньому, змушують задуматися і про цей вид економії. Тут, як і з водою, треба починати з установки лічильника.

Хороший лічильник газу можна придбати за 250-280 гривень. Ще гривень 150 може обійтися його установка. Це витрати. Подивимося, які в них перспективи окупитися за нинішніх цін на газ.

Сім'я киян з трьох осіб платить за газ 24,78 гривень на місяць. Інша реальна київська сім'я з трьох осіб споживає, судячи зі свідчень лічильника, 4-6 куб.м газу на місяць.

При діючих тарифах на газ це складає 2,9 - 4,35 гривень. Різниця по відношенню до платежів без лічильника - трохи більше 20 гривень. Тобто, при діючих тарифах на газ, установка лічильника може окупитися приблизно за 2 роки.

http://life.pravda.com.ua/society/2011/02/1/71330/

Андрій Пелещишин - 28-2-2011 у 22:11

Цитата:
Зонуємо і регулюємо. Добре також частіше використовувати не загальне освітлення всієї кімнати, а зональне освітлення: настільні лампи, ліжкові світильники, настінні бра і торшери.

Поширеною є ситуація, коли настільна лампа працює на жарівці, а люстра - на економках. У таких випадках порада не діє.

Рост - 28-2-2011 у 22:55

Цитата:
Міняємо лампочки Ілліча. Витратним, але дієвим заходом економії електроенергії є заміна у світильниках, які часто використовуються, звичайних ламп на економні. "Економка", що забезпечує освітленість, еквівалентну 100-ватної лампочки розжарювання, споживає всього 20 Вт.

Провів експеримент. В кімнату замість 150-ватної іллічівської вкрутив принесену для цієї цілі з гаражу (в мене там все освітлення на економках) призвану замінити власне 150-ку. Освітленість різко впала. Тобто те, що пишуть в рекламі, 20Вт заміняє 100Вт - брешут. Для заміни 100Вт лампи розжарювання потрібна економ-лампа 35-40Вт мінімум. Це все рівно економія, звісно. Але мушу "навести справедливість" :)

Demyan - 1-3-2011 у 08:44

Економія це добре, це треба робити час від часу, але буде такий час коли вже не буде економити на чомусь, тому тут вже треба інші варіанти шукати.