Форум Рідного Міста

Хто має відповісти за той позор?

Катерина Слобода - 12-2-2011 у 21:57

Наступного тижня мала відбутися зустріч львів'ян з Ліною Костенко, яка презентує свою нову книгу "Записки українського сумашедшого". Проте, візит до Львова скасовано, а тур Україною призупинено на невизначений термін.
Я абсолютно підтримую рішення Ліни Василівни, бо з таким рагулізмом, вибачте на слові, інакше просто не можна поводитися! :mad:
То ж треба було спочатку затіяти продаж квитків на безкоштовну зустріч в театрі ім. М. Заньковецької, а потім дозволити купці критиків все перепсути! :mad:
В мене питання, хто повинен відповісти перед громадою міста за той позор? Чому нема ніякої реакції на ситуацію львів'ян, які хотіли піти на зустріч з улюбленою поетесою?

Володимир Возний - 13-2-2011 у 10:54

Гроші правлять світом!!!!хтось не втримався і вирішив заробити на продажі квитків)))це ж Львів тут все можливо....Думаю відповідальними за все мають бути організатори,їх хтось знає???:baddevil:

Ліну Василівну зачепила зовсім не тріскотня нікому не відомих письменників, а той факт, що на ній спробували заробити! – розповіла подруга. – Львів став єдиним містом, де влаштували продаж квитків – по 30-100 грн. Хоча скрізь запрошення роздавалися безкоштовно.рагулі...

Український менталітет має відповісти:)

Соломія Федушко - 14-2-2011 у 00:29

Гадаю, що все ж таки Ліна Василівна завітає до Львова. :)

Наскільки я знаю, що зустріч в університеті ім. І.Франка входила у рамки мандрівки письменниці містами України і мала бути безкоштовною. І заодно запросили у театр ім. М. Заньковецької, звичайно, ж вирішили це робити не за звичайне "дякую".
Неприємна ситуація склалась! :(

Dmy - 14-2-2011 у 01:24

Отже, якщо без емоцій.
Факти.
1. Ліна Костенко здійснює тур Україною на підтримку "Записок самашедшего".
2. По всій Україні зустрічи відбуваються безкоштовно, лише ві Львові організатори пробують зробити на цьому свій маленький гешефт.
3. Після виходу "Записок" спостерігається невиданий для України шквал рецензій. Каюсь, на спеціалізовані сайти навмисно не лазив, але з того, що трапляло на очі: рецензії, переважно, торкалися актуальності твору, що "усі ми мали би, а зробила лише вона" тощо. Тобто, з рецензіями, які аналізували суто літературні якості роману склалося якось не дуже - все більше про гостроту та соціальну значущість.
4. Раптом у львівській кав’ярні "Кабінет" збираються троє легенів (Віктор Неборак, Ігор Котик та Юрко Кучерявий) і критикують не актуальність, сучасність і прогресивність, а літературу, як таку.
5. Дізнавшись про це, Ліна Василівна миттєво відміняє тур, причому не лише львівську гастроль, а й криворізьку з острозькою (про відкладеність на невизначений час давайте не будемо), посилаючись на "провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру".
6. Піднімається хвиля на захист ЛВК з осудом і цькуванням "недоуків", "які не знайшли кращої забавки, як гадити своїх же".

Ну і?

1. Привід, звичайно, "пречудовий". Я лише не зрозумів, Ліна Василівна з ким саме зустрічається то там, то тут?
Скільки з тих сотень і тисяч людей, які приходили та збиралися прийти з нею на зустріч, є письменниками, журналістами та діячами театру? Якщо тисячи людей, не вмістившись у приміщення, все одно стоять на вулиці, і для них роблять зовнішню трансляцію, то до чого тут купка літераторів, якими би вони не були? Чи цим тисячам пропонується піти та лінчевати неугодних (чи, принаймні, змусити їх покаятися), і тоді Ліна Васильєвна нарешті приїдуть на білому коні?
2. Знову таки яким боком тут Кривий Ріг й Острог? Вони за що страждають? Ну, обмежила би покарання Львовом, щоби знали львівяни, як плодити недоучених інсинуантів. Інші-то в чому завинили?
3. От, Катерина не права. У цьому: "Чому нема ніякої реакції на ситуацію львів'ян, які хотіли піти на зустріч з улюбленою поетесою?" На сусідній гілці Соломія виклала лист громади міста Львова із цього приводу. "Недоуки, що гадять своїх же" - це саме звідти. Шкода, що список громади не оприлюднено - цікаво було би пошукати знайомі імена.
4. От, і з Володимиром я не згідний. Ну, по-перше, судячи з оприлюднених вище причин, не продаж квитків зупинив тур. До речі, в Кривому Розі й Острозі квитків ніхто не продавав - і?
По-друге, напевне, важко назвати Віктора Неборака "нікому не відомим письменником".
5. Ага, ось про Неборака. Цікаво було би почути відповідь Івана Малковича - видавця й організатора туру, чи погоджується він - хто досить близько знає Віктора не один десяток років - з тим, що той є "нікому не відомим письменником", "болотом", "недоуком", який не має "кращої забавrи, як гадити своїх же"? Ще краще, якби ця відповідь надавалася у присутності сабжа.
6. Чи можна взагалі хоч комусь, хоч десь, хоч колись критикувати твори Ліни Костенко? Бо раптом вона знову образиться і взагалі припинить писати? І як тоді жити?

romano - 14-2-2011 у 10:29

Мене теж ця ситуація зацікавила, можливо тому, що я якраз в тракі читання "записок". І я дав собі труду переслухати весь подкаст з КАБІНЕТУ. На мою думку майже всі аргументи головного нападника Юрія Кучерявого якісь надумані і несерйозні:
-оповідач насправді не програміст - я теж на це звернув увагу, але що з того? це несутєво
-в уста програміста вкладені думки самоїЛіни Костенко - так це "коню понятно", а чиї ж іще?
-такі міркуваня непритаманні "програмісту" - ну звичайно, на думку наших літераторів, програмісти - це такі віртуальні істоти, яких дійсність не турбує, а національне питання - тим більше.
-в записках сконцентровано негатив, не відмічено позитивних подій - а може в тому і суть - ткнути фейсом в проблеми, загострити їх? (там на зустрічі хтось так і казав). Вимога відображати і позитив теж мені нагадує "соцреалім".
-про ксенофобію, а особливо фраза "причому тут священний місяць рамадан" - ну це вже чисто закиди в стилі сов'єцької пропаганди.
-"шестидесятництво" в устах критиків звучить як звинуваченя і закид. А даремно. Критикувати їх має право лише той хто сам побував в цій шкірі. Фраза з записок "якась Україна буде, але така, як хотілось - вже ні" добре передає відчутя автора, на мою думку. І в цьому є правда
-"записки" - це не роман. - Оце вже мені проблема! Називайте хоч горщиком, лише в піч не пхайте. Думаю, крім літераторів, це нікого не турбує.

А от фраза "змаразматіла Ліна Василівна" - нечемна і непотрібна, і це вже не критика твору, а хамство.

Тим не менше, були там голоси і на захист "записок". Думаю, скасовувати приїзд до Львова через це - не потрібно. І тим більше робити погану славу цілому Львову через думку декількох літераторів

Odarka - 15-2-2011 у 11:22

Ой...я вже так втомилася від цієї теми:)

Але мушу сказати свою думку. Взяла книгу до рук Ліни Костенко, вибачте, але я її дочитати не змогла:( Обожнюю її поезію, поважаю як жінку, поетесу, літератора, українку. Вона молодець, що написала цей "роман". Молодець, що в такому віці їй хочеться ще щось робити. Вона має право ображатися. Але на що? На те, що якась "некомпетентна" журналістка з Зіку вирвала з контексту фразу Кучерявого??? На те, що Заньковецької продавали на її зустріч квитки? А де тоді був Малкович (організатор акції)? Потрібно його спитати.
Те, що зробили в Кабінеті Котик, Кучерявий і Неборак...з одного боку це правильно. Будь-який літературний твір, який виходить має отримати свою порцію критики, бо він є публічним. Так, згідна, що Кучерявий занадто активно взявся його критикувати, занадто завзято і мені багато чого в його фразах не сподобалося. Але від Неборака чи Котика я не почула негативу. Була цілком конструктивна критика. Критикують ж твори Бальзака?

Я вважаю, що тут потрібно зважати на вік Ліни Костенко і її вразливість. Журналістці не потрібно було писати неправди, а доньці Костенко не потрібно було роздувати так критику зустрічи письменників у Кабінеті. А з театром...то питання до організаторів...

Odarka - 16-2-2011 у 13:35

http://life.pravda.com.ua/columns/2011/02/10/71877/ - я вважаю це найращим поясненням того, що насправді відбулося у "Кабінеті". Професійний журналіст, професійний аналіз, не те що ЗІК (жовта, непрофесійна преса)

Юрій Сєров - 4-7-2011 у 21:21

Малкович обережно заговорив про відновлення туру Ліни Костенко