Форум Рідного Міста

Марія Склодовська-Кюрі у Львівській політехніці

Андрій Пелещишин - 8-4-2011 у 21:17


Цьогоріч світове наукове співтовариство вшановує видатного вченого Марію Склодовську-Кюрі – дворазового нобелівського лауреата в галузі фізики і хімії, засновника нового наукового напрямку в ядерній фізиці – науку про радіоактивність.

Враховуючи, що діяльність Марії Склодовської-Кюрі кілька раз дотикалася до Львівської політехніки, зусиллями ентузіастів, зокрема професора Лукіянця Богдана та проректора Моркляника Богдана була проведена історична розвідка з цього питання.

Далі наводиться текст розвідки, підготовлений паном Богданом Лукіянцем.

Незважаючи на напружену творчу діяльність, Склодовська-Кюрі завжди пам'ятала про свою історичну батьківщину – Польщу. Так, після відкриття Радієвого інституту в Парижі аналогічний інститут був відкритий у Варшаві. Склодовська-Кюрі подарувала Львову, місту, що між світовими війнами входило до складу Польщі, 80 мг радію (нагадаємо, що у 1920 р. лабораторія вченої володіла лише трохи більше, ніж 1 г, радію). Так вперше з багатьох наукових центрів у Львові зародився невеликий радіологічний відділ, що сприяв, зокрема, лікуванню онкологічно хворих.

Ряд сторінок біографії вченої пов’язані з Львівською політехнікою. В липні 1912 р. Склодовська-Кюрі відвідала Львівську політехнічну школу (тодішня назва Національного університету “Львівська політехніка”). Тут нею була прочитана лекція . Вчена Рада Політехніки удостоїла її звання почесного доктора технічних наук (фото 1). Її ім’я увіковічено на почесній дошці докторів honoris causa Львівської політехніки (фото 2). В листі, датованому 1922 р., Склодовська-Кюрі повідомляє про можливість сприяння через Лігу Націй надання фінансової допомоги Політехніці. У всесвітньо відомого фізика Мар’яна Смолуховського є згадка про те , що вона також допомагала в організації стажувань перспективних учених Львова в провідних європейських наукових установах. Випускник Львівського університету Зигмунт Клеменсевич протягом 1913-1914 рр. працював в радієвому інституті під керівництвом Склодовської-Кюрі.

У музеї Львівської політехніки міститься документ від 1923 р. на ім’я Склодовської-Кюрі від ректора Політехніки Ю.Фабіанського з проханням представити інститут на урочистостях у Сорбонні з приводу відкриття радію.

У фондах наукової бібліотеки міститься ряд прижиттєвих видань Склодовської -Кюрі. Серед них відбиток статі польською мовою Skłodowska-Curie M. Badanie ciał radioaktywnych. – Warszawa, 1904. – 61 s. в журналі “Chemik Polski”. Інші документи – друге видання, перероблене, доповнене, матеріалів дисертації Skłodowska-CurieM. Recherches sur les substances radioactives : thèse présentée à la fakulté des sciences de Paris pour obtenir le grade de docteur ès sciences physiques. – 2-ed., rev. et corrigée. – Paris, 1904. – 154 p., яке вийшло у Парижі в 1904 р. (у бібліотеку поступило як дарунок від родини професора Я.Н. Франке). Бібліотека зберігає також текст лекцій у двох томах Сurie M. Traitéde Radioaktivité. – Paris, 1910. – v. 1. – 426 p; v.2, 548 p. Крім цього, у книгосховищі бібліотеки є ще декілька книг, які віддзеркалюють науковий і творчий здобуток родини Кюрі. Одна з них: наукова праця Моріса Кюрі “Люмінесценція твердих тіл”.( Curie M. Luminescence des corps solides. –– Paris, 1934. – 146 p. – (Recueil des conférences-rapports de documentation sur la Physique ; V. 24))

Нещодавно наукова бібліотека Політехніки підготувала віртуальну виставку, присвячену пам'яті видатної вченої http://library.lp.edu.ua/node/257

Іван Каренко - 27-4-2011 у 17:57

Круто, за заголовком теми не повірив що є хоча б якийсь зв'язок!

Андрій Пелещишин - 27-4-2011 у 18:20

Стаття у Вікіпедії за матеріалами цього допису і деякими знимками
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%96%D1%8F_%D0%A1%...