Форум Рідного Міста

Запрошуємо на фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка»!

Роман Руденко - 2-6-2011 у 08:44

Запрошуємо на фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка»!

П’ятий рік поспіль (2005-2010 рр.) у смт. Дубище Волинської області за сприяння Волинської обласної державної адміністрації та участі великої кількості громадських установ, організацій та підприємств відбувається традиційний фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка». Цей фестиваль було створено за ініціативи громадських, ділових та бізнесових кіл Волинської області з метою задоволення низки потреб територіальних громад та населення регіону:
- Збереження, відновлення та збагачення культурної спадщини регіону;
- Активізація торгівельної діяльності у регіоні шляхом продажу виробів народних майстрів;
- Підвищення соціально-економічного рівня розвитку регіону;
- Стимулювання розвитку зеленого туризму в регіоні;
- Активізація розвитку прикладного мистецтва в регіоні;
На сьогоднішній день фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка» став традиційним щорічним святом для переважної більшості населення не тільки м. Рожище, але й усієї Волинської області. Яскравий місцевий колорит, багата етнокультурна спадщина та унікальні ландшафтні особливості цього міста, розташованого майже в центрі цього Волинської області, не перший рік є ключовими факторами, що приваблюють до участі у фестивалі різні прошарки людей з усіх куточків країни та поза її межами.
Територіально м. Рожище розташовано над рікою Стир на відстані 22км від обласного центру, через нього проходять автошляхи міжнародного та європейського значення, що зумовлює наявність зручної логістичної розв’язки та підвищує туристичну та економічну привабливість регіону. Районний центр налічує 8 історичних пам’яток, середній вік яких становить 150-200 років, має розвинуту соціально - культурну інфраструктуру та численну кількість осередків народної творчості й майстерень прикладного мистецтва, інтегрованих та поєднаних єдиною, унікальною історією та національними цінностями.
Натомість, в умовах поглиблення урбанізаційно-інтеграційних процесів на Україні на сьогоднішній день все більш зростають розбіжності у рівнях культурного та соціально-економічному розвитку між районними та обласними центрами, прогресують процеси старіння місцевого населення, що призводить, в свою чергу, до катастрофічного уповільнення темпів економічного розвитку села та занепаду етнокультурної спадщини. Надмірна централізація центральної влади та відсутність комплексної політики розвитку регіонів призводять до нестачі фінансових, кадрових ресурсів та обмеження господарської діяльності у регіоні.
Відтак, на сьогоднішній день для стимулювання та забезпечення сталого розвитку Рожищенського району вкрай важливим є проведення низки систематичних ярмарково – виставкових, концертних та освітніх заходів, спрямованих на активізацію усіх зазначених сфер життєдіяльності у регіоні та залучення місцевих мешканців до активної культурної, господарської та туристичної діяльності, що також, відповідно до досвіду проведення минулих етапів фестивалю зеленого туризму «Рожищенська мальованка», а також суттєво впливають на збереження, відновлення та збагачення яскравого традиційного колориту даної місцевості у виробах прикладного мистецтва, в народній творчості та загальному підвищенні громадської активності.
Мета/завдання фестивалю:
1. Створення сприятливих умов для розвитку зеленого туризму шляхом проведення інформаційної кампанії та поширення позитивного досвіду його провадження серед учасників проекту;
2. стимулювання громадської активності та підприємницьких ініціатив населення регіону;
3. Запровадження торговельної платформи для продажу виробів прикладного мистецтва;
4. Активізація культурно – просвітницького розвитку населення шляхом створення на громадських засадах постійно діючих осередків;
5. Активізація етнічного народної творчості та її популяризація на території України та за її межами.


Якщо Ви поціновувач автентичних українських традицій, і прагнете отримати естетичну насолоду та відпочити душею, - відвідайте щорічний фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка», який відбудеться 5 червня 2011 року смт. Дубище Рожищенського району Волинської області.
Як мало в Україні сьогодні організовують фестивалів, що мають на меті долучити суспільство до національної культурної спадщини, які пропагують повернення до народних традицій способами, що є надзвичайно цікавими як для молоді, так і для більш старшого покоління. Розширення культурного та мистецького світогляду шляхом залучення до фестивалю, де народна пісня, танець, музика, декоративно-прикладне мистецтво повертають у часи народної звитяги, є способом посприяти загальноукраїнському розвиткові культури. Таким і є відкритий всеукраїнський фестиваль «Рожищенська Мальованка» - візитна картка цілого регіону.
Гарною традицією став приїзд різноманітних українських творчих гуртів до чарівного куточку відпочинку «Мальованка», що розташувався у неповторному Волинському краї. Своєю появою радували улюбленці української молоді гурти «Гринджоли», «Ауткрай», «Вода», «Воплі Відоплясова», а також багато інших етноколективів країн СНД та Європи, що виконують сучасну етномузику. Без сумніву, прикрасою вечора неодноразово ставали запрошені фольклорні колективи, у виконанні яких народні мотиви полонили серця найвибагливіших слухачів. Чи доводилося Вам коли-небудь чути народні композиції у виконанні троїстих музик? Ні! На фестивалі Ви можете долучитися до участі в конкурсі троїстих музик «Співоча родина». Нині, як і п’ять років тому, ми запрошуємо Вас взяти участь у «Дубищенських вечорницях», або й просто відпочити у колі друзів, весело співаючи караоке українських пісень «Співоча Мальованка», якщо у Ви й самі не проти показати власний талант і голос.
Мало хто з організаторів подібних фестивалів може похвалитися можливостями проведення спортивних та туристичних змагань на знання місцевості, що організовуються у рамках програми розвитку зеленого туризму регіону. Крім того, програма фестивалю розрахована також на реалізацію конкурсу сміливців «Козацькі забави», де учасники можуть позмагатися у кмітливості та вправності. Традиційно пройде ярмарок етнічних предметів козацьких ігрищ, а також дегустація українських страв.
Якщо Ви володієте справжньою жіночою красою – розкішним волоссям - Ви зможете взяти участь у конкурсі на володарку найдовшої коси – «Коса Мальованки»
У рамках фестивалю «Рожищенська Мальованка» діятиме виставка-ярмарок виробів народних умільців, де будуть представлені роботи , майстрів народних ремесел: різьба по дереву, вишивальниць, ткачів, гончарів. «Рожищенська Мальованка» пропонує пройти майстер-класи у народних умільців.
Для відвідувачів фестивалю, які завітають разом з дітьми, працюватимуть ігрові атракціони та дитячі майданчики.
Довершать програму фестивалю святковий феєрверк.
Якщо Ви прагнете насолодитись святом у дусі українських традицій, отримати заряд позитивних емоцій та відпочити душею, завітайте на щорічний фестиваль «Рожинщенська Мальованка»!

Детальну інформацію про фестиваль Ви знайдете на сайті:
- сайт фестивалю "Рожищенська Мальованка" - malovankafest.blogspot.com
- сайт комплексу «Мальованка» - malovanka-shinok.blogspot.com

Організатори:
Рожищенська районна державна адміністрація і районна рада, куточок відпочинку "Мальованка", Рожищенський районний відділ культури і туризму.