Форум Рідного Міста

Борщівник - небезпечна рослина!

Андрій Пелещишин - 7-6-2011 у 22:19

Усе більше в регіоні поширюється така гадость як борщівник.
Про нього можна почитати в російській вікіпедії http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%89%D0%B5%D0%B2%D... (в українській - якась життєрадісна мікростаття).
Зараза це рідкісна, поширюється по Прикарпаттю повним ходом.
Рік тому був у Славському, борщівника було багато. Цієї неділі знову там був - тепер його там дуже багато! Місцеві кажуть, що та зараза займає все більші і більші території.
Погуглив трохи - пишуть що в Прибалтійських країнах і ще десь у Європі є державні програми по боротьбі з ним.
У нас на жаль навіть інформування не здійснюється :(

Хто не знає, ця небезпечна рослина виглядає так

Ярема П. - 8-6-2011 у 00:32

Та, зараза дуже небезпечна, мені в дитинстві строго настрого дід наказував подалі від того триматися. На жаль, тваринами воно не знищуються, худоба від нього може здохнути, та і людина може дістати серйозні опіки. А дітям заборонено ганяти в тих чагарях з борщівника, бо токсичні випари можуть спричинити втрату свідомості, особливо в парку пору року. Він не тільки в Карпатах росте, у Львові так само його не бракує, теж трапляється.

Demyan - 8-6-2011 у 08:11

а що в ньому небезпечного? що не рвати і не нюхати? чи взагалі не стояти біля нього?

Юрій Сєров - 8-6-2011 у 11:57

Цитата:
а що в ньому небезпечного? що не рвати і не нюхати? чи взагалі не стояти біля нього?

Не можна торкатися. Спричинює сильні опіки на зразок кропивних, але з набагато гіршими наслідками.
Після війни "найвидатніший біолог" усіх часів і народів наказав культивувати як силосну культуру, але потім виявилося, що вона негативно впливає на якість продукції, через що цю рослину називали "помста Сталіна".
Найгірше, що з нею дуже важко боротися.

Андрій Пелещишин - 8-6-2011 у 12:53

З відгуків знайомих - можуть залишитися сліди на шкірі від опіків на все життя.
При опіках значної частини тіла потрібне стаціонарне лікування.
Ось тут є фото людини, яка опекла тулуб цією рослиною
http://chancei.ucoz.ru/forum/6-23-1

Не кидаю фото сюда, бо доволі страшне

Андрій Пелещишин - 18-9-2011 у 18:42

Переконався на практиці в небезпечності цієї рослини. Колега по роботі обпікся два чи три тижні тому. Опіки паскудні, сильні, тримаються тривалий час :(
На відміну від кропиви зразу не даються чути, тому людина може пектися, пектися і робити собі з того нічого.

Лариса Марчук - 18-9-2011 у 21:57

дійсно гадость. хоча з нього роблять духові музичні інструменти, тому чимсь таки та корисний:)

Ярема П. - 27-6-2012 у 22:32

http://zik.ua/ua/news/2012/06/26/355743
Фотографії обпеченої ноги не вселяють оптимізму. Але от що цікаво, хтось в коментарях написав, що сік борщівника просто робить шкіру чутливою на сонячний ультрафіолет, тому й радять після контакту з борщівником, негайно закрити вражене місце від сонця...

Андрій Пелещишин - 28-6-2012 у 12:21

Так, ця штука повністю знищує на якийсь час стійкість шкіри до сонячного проміння, тому уражені місця необхідно закривати від сонця.
Але чи це вся її шкідлива дія - незнаю.

Андрій Пелещишин - 28-6-2012 у 17:06

От холера! Одні боряться з ним, інші радять як вирощувати
http://agroua.net/plant/catalog/cg-4/c-119/info/cag-182/

Юрій Сєров - 28-6-2012 у 17:19

Підозрюю, що це просто переклад якоїсь старої енциклопедії радянської. Але ще здається тоді переконалися, що на корм він не годиться.

Андрій Пелещишин - 29-6-2012 у 14:01

Та то очевидно, що взято з якогось старого довідника. Але ілюструє, звідки "ноги ростуть" у тієї гидоти на наших землях.


Юра, може ми би організували переробку статті у українській вікіпедії? А то вона першою на Гуглі, а там ні слова про загрози для людини.

Юрій Сєров - 29-6-2012 у 22:56

Не знаю, може краще ботаніка попросити.
Бо судячи з оцього
Цитата:

Відомо близько 70 видів, ростуть в помірній зоні північної півкулі (переважно в горах). В Україні росте 5 видів. Найбільш поширений (майже по всій Україні — на луках, по берегах річок, біля доріг)
Відвар борщівника нагадує курячий бульйон, а ніжні листи схожі смаком на моркву[1]. Кореневище борщівника може замінити коренеплоди: воно солодке, тому що містить багато цукру

є різні борщівники.

Зокрема простий і "Сосновського". Власне останній і є отруйним, про що в статті наголошується.

Роман Голощук - 25-6-2013 у 11:19

На Львівщині майже тисяча гектарів заросла небезпечним борщовиком - http://zik.ua/ua/news/2013/06/25/416021

Юрій Сєров - 15-8-2013 у 06:23

Цього літа на Львівщині борщівник відправив до лікарень 40 людей
http://zik.ua/ua/news/2013/08/14/424368

Дивує, що навіть не пробують боротися...

Катерина Морозова - 7-11-2013 у 13:15

Бачила нещодавно програму, там от як раз, дуже досвідчений мандрівник, переплутав цю рослину з якоюсь іншою, взяв її в руки, і навіть трошки з'їв....чим він не думав, не відомо, але врятувати його не встигли. :(
Тому я цю рослину тепер запам'ятала назавжди, але у нас ще не бачила.

Маша Петрова - 11-3-2016 у 21:44

Нічого собі! Вперше чую, дякую за інформацію!:o

Андрій Пелещишин - 15-7-2017 у 12:05

Пару днів тому був у Славську і на Закарпатті.
Ця штука поширилася страшенно, цілі поля під нею.
А ще з'явилася інша зараза - Сахалінська тростина. Вона хоч і не ядовита, але дуже агресивна, дуже важко позбутися її

Тарас Сокальський - 16-7-2017 у 20:03

Цитата: Початково розміщене учасником Катерина Морозова  
дуже досвідчений мандрівник, переплутав цю рослину з якоюсь іншою, взяв її в руки, і навіть трошки з'їв....

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%96%D0%B2%D...

Цитата:

В народі борщівник сибірський здавна використовували в їжу. Для приготування салатів придатні бланшовані молоді листки, зріле листя використовують для приготування супів. Вважається, що саме цю рослину спочатку використовували для приготування борщу і лише згодом так стали називати першу страву з буряком. В давнину у Великому князівстві Литовському і Польщі з борщівника готували особливий сорт пива. В деяких місцевостях з зелені борщівника готують тушковану страву на кшталт баклажанної ікри, додають до яєчні, готують начинку для пиріжків і вареників. Товсті черешки маринують з оцтом, смажать в олії з цибулею. Страви, приготовані з цієї рослини, мають специфічний ніжний грибний аромат, тому їх інколи використовують як замінник грибів.


https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%89%D1%96%D0%B2%D...

Цитата:

Борщівник Сосновського має токсичну дію на шкіру та часто його складно відрізнити від схожих представників суміжних видів. Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фуранокумарини), при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1—3 ступенів.

Андрій Пелещишин - 20-7-2017 у 12:47

От так зараз виглядає станція Карпати. Вид з перону. Борщівник - це і високі штуки серед трави. Чи то ядовитий вид - не знаю, бажання перевіряти не мав

IMG_20170716_154100350-01-01.jpg - 139kB

Андрій Пелещишин - 23-7-2017 у 21:03

У мене той сибірський (той що неотруйний) на дачі проріс. Нема жодного бажання з нього робити ані борщ ані салат... :D

Тарас Сокальський - 24-7-2017 у 16:15

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
У мене той сибірський (той що неотруйний) на дачі проріс. Нема жодного бажання з нього робити ані борщ ані салат... :D

Ще десь мелькало (не зберіг лінк), що зараз відбувається міжвидова гібридизація, так що зовнішній вигляд може бути дуже оманливим...

Андрій Пелещишин - 25-7-2017 у 13:19

Я його побризкав хімією, хай йде в баню.
До речі, його сік теж доволі неприємний. Зламав одну гілочку, і на палець попала краплина соку. Буквально за 5 хвилин злізла шкіра.

Варуна Мітра - 1-11-2017 у 20:39

Це не такий страшний бур'ян в порявнянн з борщаком, або дикою гречкою. Ця зараза прийшла десь з Далекого сходу років з 20 тому. Вона вже долізла і до Німеччини - бачив борщак там цього літа. Воно схоже на високу ромашку. А коли проростає насіння, то спочатку фомується дуже потужна розетка з листя. За Юща і Юльки в інтернеті про цей бур'ян писали; і писали, що держава мусить виділяти кошти на скошення його 2-3 рази врік на полях, аби не цвів і не множився. Але вже одразу з приходом Бандюковича і хАзарова вся інформація про цю рослину-бур'ян (дуже потужній і небезпечний бур'ян) в інтернеті зникла. Отже, відпала потреба у виділенні коштів на його косіння. Кошти пішли на прикарманення. На цей момент інформації про бур'ян в інтернеті немає - Петька Рошен чітко наслідує Віткьку Бандюковича.

Андрій Пелещишин - 2-11-2017 у 00:12

А якусь більшу інформацію про цю рослину, фото можна? Чим вона небезпечна?

Рост - 2-11-2017 у 13:34

Дикою гречкою називають грицики звичайні. Не знаю, чим вона прикра, крім того, що бур'ян.

Оксана Лінкова - 16-7-2018 у 16:47

І я не розумію чим дика гречка небезпечна? Про борщівник знаю і на власному досвіді знаю, що з ним краще не звязуватися, так як опіки жахливі може викликати. А от про гречку перший раз чую.

Андрій Пелещишин - 23-7-2018 у 11:49

Це логічно.
Усі діти вважають гречку злом. А ви уявіть, коли вона ще "дика" :D

Андрій Пелещишин - 17-8-2018 у 14:23

Десь прочитав що російські вчені виявили, що борщівник виводиться за допомогою топінамбура. Типу посадив топінамбур і він витіснить борщівник.
Порада звісно ще та,топінамбур теж не подарунок. Але принаймні опіків не чинить.
До речі, бачив фотки з російських "глубинок". Там той борщівник на кілометри... Це просто фініш

Семен Арсауленко - 18-1-2019 у 09:52

Топінамбур - нормально, а далі його Ураганом (підсушувачем Раундап) пару років і теж зникає.
Головне вбивати коли він не більше 30см, щоб грунт "випалило", далі по голому піде подорожник і кульбаба...

Якщо живете, де амброзія, то тут треба трохи серйозніше - підсівати гірчицю, котра капуста.