Форум Рідного Міста

Порадьте легенький Лінукс

Андрій Пелещишин - 15-7-2011 у 10:04

Задача:
Є старий (реально старий) ноутбук. Хочу щоби мій малий міг його доламувати і паралельно освоювати. Віндовс ХР ставити не хочу - бо полізе в Інтернет і хапне якусь заразу рано чи пізно.
Спробував поставити Убунту, стала ОК, але гальмує страшенно :(
Які зараз є альтернативи? Щоби була одночасово і якомога простіша у використанні, і легенька для компа система? Підкреслюю, що комп дитячий, і бажання днями розбиратися з компіляцією усяких пакетів у мене немає ;)

Max Yuzhakov - 16-7-2011 у 03:09

Може Lubuntu буде бистріше.

Цитата:

System requirements

A Pentium II or Celeron system with 128 MiB of RAM is probably a bottom-line configuration that may yield slow yet usable system with Lubuntu. It should be possible to install and run Lubuntu with less memory, but the result will likely not be suitable for practical use.


https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu

Ярема П. - 16-7-2011 у 11:20

Від себе раджу Салікс http://www.salixos.org/ , або будь які slackware - бейсні дистрибутиви. Причина - вони з самого початку задумувалися як дистрибутиви на i386 компи і мають повністю підтримку їхнього заліза. Ну і відповідно вони дуже "легкі", на відміну від Убунту. Щодо Салікс - легкий, невимогливий, легко оперувати ним. Декілька прог і переклад українською повністю мій (https://www.transifex.net/projects/p/salix/r/default/), буду радий будь-яким зауваженням.

Lubuntu теж може бути, але то все таки Ubuntu з її заморочками і зверху графічне середовище LXDE, досить легке. Переклад українською, до речі, теж мій (http://pootle.lxde.bsnet.se/). Треба пробувати.

Андрій Пелещишин - 16-7-2011 у 15:13

Наразі пробую такий собі Puppy Linux. Забавна штука. На означеному компі - літає :) І дуже компактний.

От тільки онлайн-відео гальмує :( . Але підозрюю, що тут чуда уже не станеться

Ярема П. - 16-7-2011 у 19:18

Puppy класна штука, в мене він жив якийсь час на флешці, я використовував як систему, яка завжди під рукою, потім замінив на Slax, сподобалася модульна система.
Лінукс - ну дуже вже кльова штука, але традиція є традицією. Хоча мій вуйко до сих пір впевнений що в нього на компі стоїть вінда (насправді то Archlinux з XP темою). Принаймні я впевнений що вірусів не нахапає і пошпортатися в інтернеті може спокійно і якесь кіно переглянути без проблем.