Форум Рідного Міста

Що подивитися іноземцеві в Україні: поради світового путівника

Соломія Федушко - 26-7-2011 у 14:27

Іноземним туристам в Україні радять побувати в Києво-Печерській Лаврі, побувати в Одесі та Львові, й обов'язково проїхатися в "плацкарті".

У 2011-му році туристичний портал Lonely Planet зарахував Україну до десятки країн, які можна відвідати без великих витрат. Бідна країна, багата на яскраві традиції та щиросердних людей - так описує Україну lonelyplanet.com.

Києво-Печерська Лавра стоїть у списку "must see" під номером один. Туристам радять "відкрити для себе таємниці православ'я", спустившись у печери та побачивши мощі святих. Також іноземців закликають відвідати тамтешні музеї, зокрема музей мініатюр.

За ландшафтом нашу країну порівнюють із млинцем, і це робить Карпати справжньою туристичною "родзинкою". Шанувальникам пішого та велотуризму радять прогулянки лісистими пагорбами та квітучими полонинами й, звісно, підйом на найвищу гору, Говерлу.

Живим серцем України сайт називає місто Львів. :) Його ж серцем, у свою чергу - площу Ринок - із ратушею, пахощами свіжозмеленої кави, столиками на вулиці коло кав'ярень, бруківкою габсбурзьких часів та старо-радянським дзеленчанням трамваїв.

Андріївський узвіз, що в Києві, порівнюють із Монмартром. У цьому місці іноземець має змогу відчути справжній "богемний шарм", поспостерігати за людьми, придбати усілякий сувенірний непотріб та побачити дім Михайла Булгакова. Його ж "Білу гвардію" називають "чи не найкращим романом про Київ та його мешканців".

Кам'янець-Подільський, на думку авторів, туристам варто відвідувати не в пік сезону, щоб усе - краєвиди, церкви та фортеці - "могло належати лише тобі".

Місцем, де можна одраз побачити всю Україну, та де з Закарпаття можна пішки дійти до Полтавщини, називають київський Музей національної архітектури та побуту Пирогово. Звезені з усієї країни хатки, млини та церкви заразом слугують чудовим фоном для фольклорних фестивалів, які тут нерідко влаштовуються.

Денна Одеса з її пляжами, музеями, парками, славнозвісними Потьомкінськими сходами не дасть гостям нудьгувати. Одначе справжнє життя міста, з танцями на березі Чорного моря та музичним розмаїттям, розпочинається лише ввечері, зазначає сайт.

"Місто-сад" Бахчисарай туристам радять відвідати заради знайомства з культурою, кухнею та традиційними ремеслами кримських татар. У тамтешніх сімейних готелях можна знайти найкращий та найдешевший сервіс, упевнені автори.

У місті Коломия гостям слід обов'язково зазирнути в музей "Писанка", збудований у формі яйця, та помилуватися архітектурними пам'ятками, що лишилися від часів Австро-Угорського панування.

Коли враження від України зводяться до непривітних адміністраторів та фарбованих продавчинь - хіпі-атмосфера липневого фестивалю в Шешорах стане для вас приємним сюрпризом. Якби звести докупи американські фестивалі Woodstock та Burning Man - ось що таке Шешори, запевняє сайт.

Іноземцям варто буде побачити й дендропарк "Софіївка", що в Умані. Більше 150-ти гектарів із гротами та водоймами подарував своїй дружині Софії польський магнат ХVIII-го сторіччя замість банальних цукерок, букетів чи каблучок. Вона ж за це відплатила зрадою з його ж сином.

Судакська фортеця колись використовувалася генуезькими торгівцями. Піднявшись на руїни сьогодні, можна уявити себе в оточенні лицарів та чекати появи білих вітрил на горизонті.

Дунайський біосферний заповідник є найбільшим у Європі водно-болотистим комплексом. Мало хто в туристів дістається до цього місця, а той, хто таки приїде - зможе побачити дивовижно красиві пейзажі та розмаїття птаства, а затишний вечір провести в Вилковому - містечку, яке називають "українською Венецією", завдяки його системі каналів.

Туристам неодмінно слід відвідати стародавні печерні міста Криму - Мангуп-Кале та "Сіон караїмів" Чуфут-Кале.

Попри те, що Україна наразі лише готується до Євро-2012, іноземному гостеві все одно має сподобатися крокувати на футбол у натовпі фанів та подивитися на гру таких команд як "Шахтар" (Донецьк) або "Динамо" (Київ). Гордістю країни можна вважати стадіон "Донбас Арена" в Донецьку.

"Квінтесенцією вражень" про колишній СРСР сайт називає поїздку потягом, особливо в плацкартному вагоні. Усі сусіди швидко знайомляться, діляться їжею й напоями, розповідають історії. Як іноземець, ви одразу опинитеся в центрі уваги, тож приготуйтеся відповідати на купу запитань, попереджають автори.

Тому, хто хоче просто неба придбати 5-літрову банку корнішонів, або ж коробку передач для автівки Lada, або ж кілограм сала, або ж парфум-підробку, радять неодмінно зазирнути на один із неперевершених українських базарів. Вони є в кожному місті, проте найбільші знаходяться в Одесі, Харкові, Києві та Чернівцях.

http://life.pravda.com.ua/travel/2011/07/8/81364/

4e16fac-3.jpg - 215kB 55cba37-4.jpg - 217kB