Форум Рідного Міста

Михайло Гаврилко у Галичині

Тарас Сорока - 13-9-2011 у 19:58

17 вересня 2011 р., у філармонії м. Дрогобича Львівської обл. (вул. Тараса Шевченка, буд. 22), о 17.00, а також
18 вересня 2011 р., в Львові в Меморіальному музеї “Тюрма на Лонцького” (вул. Степана Бандери, буд. 1; вхід з вул. Брюлова), о 13.00, а ще
18 вересня 2011 р., в Народному домі м. Болехова Івано-Франківської обл. (вул. Січових стрільців, буд. 12), о 18.00
відбудуться презентації нової книжки Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”. У ній йдеться про забутого українського скульптора, художника і поета. В історію Михайло Гаврилко увійшов і як організатор війська – Українських січових стрільців, Сірої дивізії Армії УНР та повстансько-партизанського руху на Полтавщині.
Хоч Михайло Гаврилко родом з Полтавщини, але багато сторінок його біографії пов’язано з Галичиною, зокрема Львовом і Болеховим. Він тут творив напередодні Першої світової, а у роки війни у лавах УСС звільняв Галичину від російської орди.
Життя митця-вояка завершилось трагічно – восени 1920 року на станції Полтава більшовики спалили його в топці локомотива. Спалили живим.
Книга має 472 сторінки кольорового друку. У ній вміщено понад 600 листівок і фотографій, більшість з яких оприлюднюється вперше. В додатках до книги – близько сотні документів, більшість з яких також вперше вводиться в науковий обіг. Формат книги – альбомний, папір – крейдований, друк – кольоровий, палітурка – тверда, кольорова.
У презентації візьмуть участь автор книги, нащадки Михайла Гаврилка – брати Абрагамовичі, лікарі зі Львова та старшини Товариства “Чорні запорожці”.
Будуть представлені також й інші книги Історичного клубу “Холодний Яр”, а саме: “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського, “Чорні запорожці” Петра Дяченка та “Отаман Орлик” Романа Коваля.
Бажаємо читачам щасливої мандрівки стежками-дорогами чотаря УСС та повстанського отамана Михайла Гаврилка!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”
Koval_r@ukr.net