Форум Рідного Міста

Росія. Щось зрушилося?

Андрій Пелещишин - 24-12-2011 у 20:10

На фоні драматичного замерзання політичного життя в Україні, несподіваним дисонансом почали надходити новини з Росії.
У країні де опозицію били з завидною систематичністю, а чисельність активних громадян на масових заходах ще рік тому вимірювалася десятками, несподівано почалося якесь життя.
Фотографії з московських мітингів вражають, таке враження що з такою масою людей не знають що робити не лише влада, але і опозиційні політики, усі ці явлінські з нємцовими. Нові обличчя полумяних борців з корупцією типу Навального, письменник Акунін, що очолює маси, активна участь технічної інтелігенції - це вже більше нагадує не стільки Україну-04, а СРСР-89...
Цікаво, це черговий виток спіралі чи якась хитра політична комбінація окремих постатей? Наприклад президент-лузер вирішив взяти драматичний реванш над Путіним, недаремно він вже і місцеві вибори повертає і відкриває дорогу новим політичним партіям... його хочуть зробити прем'єром від правлячої партії, а його вірні помічники вже говорять про потребу в організацію потужної опозиційної партії.. З другого боку і сам Путін починає дистанціюватися від владної партії, придумавши якийсь чудернацький Народний фронт (ще один привід згадати кінець вісімдесятих)
Але і аналогії з 80-ми чи Україною-04 тут якщо і є, то вони якісь перекошені, карикатурні...
А може це таки світова закуліса, і всі події на півночі Африки були просто польовим експериментом для уточнення моделі суспільного зсуву перед вирішальною битвою? ;)

Tempika - 24-12-2011 у 20:41

опозиції нема, маси досить ситі, і не готові втрачати свої кайдани.. думаю, якусь костомаху для вигляду кинуть (а мо путін свій строк просто пропустить), але по суті не зміниться нічого.

Юрій Сєров - 24-12-2011 у 23:38

На фоні того мертвого спокою, що був у них останніми роками, то справді потужні рухи розвиваються....

Dmy - 25-12-2011 у 11:52

Цікаво, а полум'яний борець із системою Ксюша Собчак більше з 1989-го чи 2004-го?
Чи більше нагадує карикатуру на карикатурного депутата Чичоліну?

Андрій Пелещишин - 25-12-2011 у 12:13

Карикатура на Руслану, яка успішно грілася в променях влади, а потім перейнялася духом революції.
Взагалі таких персонажів завжди вистачає

Dmy - 25-12-2011 у 12:50

Ну-у, можливо.
Тобто Росія:
а) намагається наслідувати Україну;
б) повернулася у 1989-й рік?
Тоді я їм не заздрю.
Бо часи, коли інтелігенція прагнула щось змінити, а "народні маси" вірили "в успіх цієх безнадійної справи", були і в Україні, й у Росії.
Але в Україні надалі послідував виступ усіх без розбору, тобто без поділу на шари та прошарки - і що важливо -мирний виступ. А тепер намацуються протести "економічної бази": малі підприємці, пільговики тощо.
Тобто, трохи умовно: спочатку виступали за свободу, згодом - за справедливість, а тепер - за "пожрати". Перші 2 ідеї більш високі та красиві, але для більшості не такі першочергові (хоча би на підставі піраміди Маслоу). Чого не скажеш за майже вже фізиологічну третю.

А Росія, значіцца, знову - за свободу із прорабами духа на чолі? Довгенько же їм ще!
Ну і, після 89-го в Москві теж була заваруха, і якщо згадати її характер, результат і наслідки, то є велика підозра, що все закінчиться тим, що чергові скінхеди перестрінуть чергових кавказців, це оформиться у феєрверк у вигляді пари-трійки терактів, і свобода знову почне сприйматися, як вседозволеність, а жорстокі каральні заходи нового старого святого президента - як спасіння нації від підступної американо-грузино-україно-естонської помаранчової чуми. Плавалі - знаєм.

Андрій Пелещишин - 25-12-2011 у 13:17

Мені здається, що те, що відбувається, таки ближче до 89 з двох причин:
1. На першому місці не демократизація і зміна режиму, і не економічні реформи, а якась "незадоволеність естетикою режиму". Не випадково інтелігентніші будівничі режиму так швидко почали втягуватися в процес. Кудрін той самий, чи навіть Сурков. Не здивуюся, якщо десь на 5-му такому мітингу виступить і такий собі Д.Мєдвєдєв. З вимогою відмінити результати нечесних президентських виборів ;) Тобто гнів народу більше проти всяких естетичних невідповідностей 21 століттю та просто одіозностей - новітнього культу особи, наглої брехні на виборах (150% явка) і брехні про сам мітинг ("усе проплачено"), хамства Путіна з його контрацептивами, усяких там молодих нашоїдів і т.т .
Правда, тут є аналогія і з 2004 в нас (естетична складова була в нас також дуже сильна) - але в нас було ясно, хто має має стати на вільне місце. Були Ющенко і Тимошенко з своїми командами... Там же ж хіба Кудрін.. Але хто зна, може справді це Мєдвєдєв? Оце був би номер - стати прем'єром, розкачати хвилю народного протесту зразу після виборів, і таким чином не визнати Путіна президентом. І зразу усе в одному флаконі - абсолютна влада, усунення усіх реальних конкурентів і ганебних соратників та ще й імідж в очах світу!

2. Друге, що нагадує 89 - локалізованість виступів в Москві. Звичайно, вони для галочки ще десь, але насправді тільки в Москві. Але тут цікаво, чи перейде аналогія далі, а саме, що це все може перекинутися не в російські, а в національні автономії, отоді вже буде аналогія з 90...

Андрій Пелещишин - 25-12-2011 у 13:22

У розвиток думки про незадоволення естетикою режиму - сучасний громадянин на теренах СНД не проти "ситої диктатури", але як постійний користувач Вконтактє, хоче щоби все виглядало немов би він європеєць у Фейсбуці ;) :D