Форум Рідного Міста

Пам’ятник митцеві й борцеві за незалежність

Тарас Сорока - 26-1-2012 у 21:24

Пам’ятник митцеві й борцеві за незалежність

В українську історію Михайло Гаврилко увійшов як скульптор, художник та організатор війська – Українських січових стрільців, Сірої дивізії Армії УНР та повстансько-партизанських загонів на Полтавщині.
Хоч Михайло Гаврилко родом з Полтавщини, але саме в Болехові розквітнув його творчий геній: напередодні Першої світової він творив тут свою Шевченкіану, а вже 1915 року в лавах УСС звільняв місто від російського війська.
Болехів – єдине місто в Україні, де є вулиця Михайла Гаврилка. Тепер тут буде йому пам’ятник. Його проект створив львівський скульптор Василь Ярич. Пам’ятник Гаврилкові поруч з майбутнім пам’ятником січовому стрільцю й художнику Іванові Іванцю та стелою з іменами січових стрільців, чиє життя пов’язане з Болеховом, сформують меморіал Стрілецької слави, проект якого вже виготовив художник Орест Скоп.
Проект пам’ятника Михайлові Гаврилку затверджений художньою радою у Львові. Він буде виготовлений із бронзи та граніту. Приблизна вартість робіт і матеріалу – 400 тисяч гривень.
Звертаємося до українського громадянства із закликом допомогти втілити шляхетну ідею, переказавши кошти на рахунок: МФО 336503, КОД 09336500, р/р 29097134 ТРАНЗИТ. Болехів, на пам’ятник Михайлові Гаврилку.

Лариса ДАРМОХВАЛ, голова Болехівської міської організації Союзу українок;
Роман КОВАЛЬ, президент Історичного клубу “Холодний Яр”;
Богдан МЕЛЬНИК, голова Болехівської МО Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка

Презентація нових книг Романа Коваля

2 лютого 2012 р. о 17.00 у м. Стрий Львівської області у будинку “Просвіти” (вул. Народна, буд. 8) відбудеться презентація книг дослідника Визвольної боротьби українського народу за свою незалежність Романа Коваля.
Коротко про книги:
“Михайло Гаврилко: І стеком, і шаблею” (Київ – Вінниця: ДП “Державна картографічна фабрика”, 2011; 472 с., іл., тверда повноколірна палітурка, формат – альбомний, папір – крейдований, друк – кольоровий). У дослідженні йдеться про Михайла Гаврилка – скульптора, художника, поета, творця і чотаря УСС, повстанського отамана. У цій книзі вміщено понад 600 листівок і фотографій, більшість з яких оприлюднюється вперше. В додатках до книги – близько сотні документів, більшість з яких також вперше вводиться в науковий обіг.
“Отаман Зелений” (Київ – Кам’янець-Подільський: Історичний клуб “Холодний Яр”, “Медобори”, 2011, 2-ге, розширене, видання; 464 с., іл., тверда повноколірна палітурка). У книзі йдеться про отамана Дніпровської повстанської дивізії Зеленого (Данила Терпила), його драматичні стосунки із Симоном Петлюрою, боротьбу проти Красної армії та денікінців у 1919 – 1921 роках. Події відбуваються в Києві та на території сучасних Київської, Чернігівської, Черкаської, Вінницької, Хмельницької та Львівської областей, а також у Росії.
“Тиха війна Рената Польового” (Київ – Вінниця: ДП “Державна картографічна фабрика”, 2011; 1040 с., іл., тверда повноколірна палітурка, формат – альбомний). У дослідженні йдеться про Рената Польового – нащадка запорозького козака, багатолітнього колимського в’язня, видатного інженера-винахідника, мецената, краєзнавця, учасника хору “Гомін”, чоловічого хору “Чумаки” та ансамблю “Радосинь”, члена Українського культурологічного клубу, Української гельсінкської спілки, Української республіканської партії, Всеукраїнського політичного об’єднання “Державна самостійність України”, Історичного клубу “Холодний Яр”, автора книг “Кубанська Україна”, “Кобзарі в моєму житті” та “Моя боротьба (спомини)”.

Презентація цих же книг відбудеться 3 лютого 2012 р. о 17.00. у м. Миколаїв Львівської області у Міському будинку культури (пл. Незалежності).
Вхід вільний.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”
Koval_r@ukr.net
Газета “Незборима нація” в Інтернеті
http://nezboryma-naciya.org.ua/