Форум Рідного Міста

Куди поділася агітація?

Андрій Пелещишин - 26-2-2012 у 21:55

Звернув увагу, що як явище політичного життя зникла агітація. Тобто усвідомлена інформаційна діяльність з переконання рядових політичних противників та людей, що не визначилися з громадянською позицією.
Звичайно, що шукати аргументи на користь своїх платформ, ідеологій, позицій є важко. Особливо коли їх нема, або коли вони настільки пластичні, що змінюються від того, чи свій замміністра чи чужий.. А ще вимагає самодисципліни, самообмеження...Але це єдиний спосіб реального приросту політичних сил.
А в нас агітація повністю відсунута або бравурною джинсою в ЗМІ або війною компроматів. Компромат - це в принципі і не погано, але розчаровані в одних до других так і не йдуть...
А на рівні простих ідейних борців агітація безнадійно загубилася за бажанням погавкатися в коментарях до статтей або на форумах, і рідко хто задумується над тим, що опонента треба не обгадити а переконати (перевербувати, якщо хочете).

Так і сидимо. по 10% людей, які мають тверді переконання, що сформувалися певно десь ще в 80ті роки або унаслідувані від батьків, і купа обивателів посередині, які замість того, щоби визначатися з позицією, уважно стежать за траєкторію польоту шматків лайна то в один то в другий бік усебе над головою. Зрозуміло, що бажання пристати до когось з "обкиданих" у них нульове.

У цьому контексті не випадковою є ріст популярності Свободи, яка хоч і відлякує своїм радикалізмом та й системної агітації на "чужій території" теж не веде, принаймні пробує демонструвати чіткі програмні засади в окремих питаннях, що вже саме по собі хоч в якійсь мірі є агітацією.

P.S. Якщо агітацією будуть займатися тільки крайні з обох боків - човен таки може і розгойдатися.

Андрій Пелещишин - 26-2-2012 у 21:58

Зверну увагу, що останній раз я зустрічав реальну агітацію в 2004, коли "помаранчеві" своєю опікою і допомогою переконали не одного "блакитного".

Тарас Гулка - 26-2-2012 у 22:41

Так до виборів ще далеко, от і тишина. З іншої сторони думаю "блакитні" зараз чхали на агітацію і стабільно гнуть свою лінію захоплючи всі ключові позиції на всіх рівнях. А маючи нормальний адмінресурс - і агітації не треба.
Ну а залишки опозиції, таке враження, що знаходяться в глибоку нокдауні, і ніяк не можуть вирішити, чи виходити з того стану, чи дальше перебувати в такому стані, зпідлоба позираючи на суперника, і чекаючи поки той сам спотикнеться.

Андрій Пелещишин - 4-3-2012 у 22:38

Якраз дотично до теми з'явилася стаття
http://www.pravda.com.ua/articles/2012/03/4/6959792/
Сама стаття про розборки усередині однієї з партій, але ігнорування потреби інтелектуального захоплення "чужої" електоральної території є провідною темою статті.

Андрій Пелещишин - 7-9-2012 у 18:27

І ще подібна стаття
http://www.pravda.com.ua/articles/2012/09/7/6972123/
Цитата
Цитата:
Разоблачительные месседжи адресованы гражданам, изначально настроенным против Януковича и донецкой власти. Неутомимые агитаторы варятся в собственном соку, пропагандистские молотки бьют по уже забитым гвоздям.

В реальной Украине каждый работает лишь со "своей" частью избирателей, полностью игнорируя "чужую". Нынешнюю власть такой расклад вполне устраивает, ибо при электоральном паритете ей гарантировано заведомое преимущество за счет админресурса.

А вот противникам режима необходимо как-то наращивать народную поддержку. Но свежие резервы взять неоткуда – они находятся за пределами ментальной клетки, в которой заперлась украинская оппозиция.