Форум Рідного Міста

Х Міжнародний етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова з Бучач» (29 кв...

Юрій Сєров - 24-4-2012 у 23:57

За десять років існування фестивалю, «Флюгери» стали музичною візитівкою Львова та подією, яка розпочинає фестивальний сезон в Україні. Принаймні, це єдиний фестиваль, на якому люди танцюють під джаз, який може з самого ранку зібрати переповнений дворик фанатів. Це фестиваль, який дарує радість і затишок настільки різним особистостям.

Упродовж десяти років на «Флюгерах» виступило понад 150 колективів, тобто близько пів тисячі митців. Окрім якнайрізноманітніших відтінків етно та джазу на «Флюгерах» відбувалися і театральні акції, і мультимедійні презентації, гепенінги з перфомансами, літературні читання та різноманітні естетичні провокації. За межами дворика ратуші фестиваль відбувався у «Синій Фляшці», «Ляльці», Філармонії, театрі ім. Заньковецької, «Дзизі» та інших культових місцях, якщо вже не брати до уваги вулиці нічного Львова.

За цей час дерева у дворику виросли на 20 см, а гурти, які починали тут свою кар'єру, стали зірками. Випитої на «Флюгерах» кави, коньяку та викурених сигар не злічити, як і несподіваних знайомств, знятих з неба зірок, захоплених вигуків та щасливих очей.

Якими будуть десяті «Флюгери»? Такими ж непередбачуваними, як і завжди. Тільки трохи урочистішими і старшими на рік.

Флюгери Львова
Першого дня, у неділю 29 квітня, фестиваль розпочне фанк-джазовий гурт «Free Breath», який буквально виріс на «Флюгерах». Добро і любов із нового альбому «Internal» запрезентує київська «AtmAsfera». Настрій циганського балканського весільного божевілля створить польський гурт «Tsigunz Fanfara Avantura». Завершить вечір глибока автентична українська містика проекту «ДахаБраха».

День другий, 30 квітня, почнеться із етно-джазових обробок народних мелодій Бойківщини, Лемківщини та Любельщини полько-казахстанським проектом «Angela Gaber Trio». Знаний у Львові польсько-український проект «DagaDana» обіцяє потішити своїх шанувальників ще більш несподіваним мікшуванням стилів, інструментів та інтерактивів. Бадьорою сумішшю одеського фольклору, балканської і клезмерської музики запросять до масових танців молдавські, російські та українські музики із «Пушкин Клезмер Бэнд». Ніч надійде під вишукані інтерпретації бойківських, лемківських та гуцульських пісень одного з найкращих слов'янських етно-джазових гуртів - «Tolhaje», етнічних українців із Польщі. На початках фестивалю «Флюгери Львова» «Tolhaje» презентували свій перший альбом і відразу завоювали серця тисяч прихильників в Україні. Тепер вони приїдуть на «Флюгери» з новим альбомом «Stereokarpaty».

Цього року 1 травня «Флюгери Львова з Бучач» прокидатимуться із новою надією Львова та новим викликом йому же ж - молодим, зухвалим, іронічним та водночас ліричним «ГИЧ Оркестром». День трударя музиканти розпочнуть своєю працею. Під гаслом «Ганьба вам, трутні!» «ГИЧ Оркестр» делікатно заграє екстравагантну музику.

Флюгери Львова
А вже увечері у вівторок виступатимуть першопрохідці українського джазу, люди які із 60-их років у Львові грають джаз і не втомлюються досі - «Dzyga Jazz Quintet». Потужний урбаністичний фанк заграє не надто розпіарений, проте дуже професійний київський проект «Vinipuz Mob» . Майстерне поєднання джазу, фолку і клезмерської музики запропонує нова зірка польської сцени «Projekt Grzegorza Rogali», який виник завдяки знайомству у «Берклі-Коледжі» польського тромбоніста Ґжеґожа Роґалі з ізраїльською саксофоністкою Саґіт Зільберман. На «Флюгерах» до «P.G. R.» приєднається відомий львівський барабанщик Ігор Гнидин і не покидатиме сцену до завершення. А залишиться Ігор тому, що завершуватиме «Флюгери» гурт, без якого вже не можливо уявити цей фестиваль - «ShockolaD». На «Флюгерах» «ShockolaD» вперше представить пісні зі свого нового альбому «World».

Такими обіцяють бути «Флюгери» на своє десятиліття. І, як завжди, окрім обіцяного, на «Флюгерах Львова з Бучач» нас чекають експромти, нічні сейшени або що вже підкине життя. Фестиваль це може собі дозволити - за його плечима вже десять років досвіду.

Так було досі. Цього року буде ще краще.

29 квітня, неділя
із 17 год.:

«Free Breath» (Україна)
«AtmAsfera» (Україна)
«Tsigunz Fanfara Avantura» (Польща)
«ДахаБраха» (Україна)


30 квітня, понеділок

із 17 год.:

«Angela Gaber Trio» (Польща-Казахстан)
«DagaDana» (Польща- Україна)
«Пушкин Клезмер Бэнд» (Україна-Молдавія-Росія)
«Tolhaje» (Польща)


1 травня, вівторок

10:15 - Прокидання з «ГИЧ Оркестром»

із 17 год.:
«Dzyga Jazz Quintet» (Україна)
«Vinipuz Mob» (Україна)
«Projekt Grzegorza Rogali» (Польща-Ізраїль-Україна)
«ShockolaD» (Україна)


Складно собі уявити, цього року Флюгери без Мертвого Півня, але переконаний, що буде кого послухати.

Роман Голощук - 25-4-2012 у 08:52

Гарний список учасників.
Сільки коштуватиме квиток?

Юрій Сєров - 25-4-2012 у 10:43

ВХІД на всі вечірні концерти ВІЛЬНИЙ