Форум Рідного Міста

Економічні і туристичні наслідки Євро-12

Андрій Пелещишин - 18-6-2012 у 22:18

Львів уже попрощався з Євро-12. Не думаю, що залишилося якесь значне число футбольних туристів.
За тиждень-два свято скінчиться і для інших міст.

Отже приходить час підбивати бариші. У когось є якісь враження, думки, міркування щодо того, а чи вигідним виявився чемпіонат, чи виправдав очікування підприємців?

Юрій Сєров - 18-6-2012 у 23:07

Для підприємців від уряду, фірми яких будували стадіони, аеропорти, дороги він очевидно виправдав сподівання і став дууууууже вигідним.

Для власників готелів, кафе, ресторанів, таксі і т.д. важко сказати, треба їх послухати. Очевидно, що заробили, але припускаю, що не захмарні гроші. Причому кафе-ресторани лише ті, що в центрі міста.

У Львові було 3 рази по ~25 тис. уболівальників або й менше. Багато з них прилітало-приїжджало лише на матчі. Ну, нехай кожен залишив по 100-300 євро (реально думаю менше) - в сумі десь 5-7 млн. євро, що виглядає мені дуже вже оптимістичним прогнозом.

Андрій Пелещишин - 19-6-2012 у 10:43

при такому розрахунку виходить 10-30 млн євро

Юрій Сєров - 19-6-2012 у 16:49

Я порахував по нижній межі з врахуванням декількох нюансів.
Дуже багато було таких, що прилітало/приїжджало виключно на гру. Тобто вони тратили лише на пиво-закуску, тому реально могли вкластится і в 20-50 Євро.
25 тис. також дуже оптимістичне число. Німців було багато, португальців і датчан - не дуже, поляки ще приїжджали.

Зрештою, чи 10 млн., чи 30 млн. чи навіть 100 млн. євро - не думаю, що ця сума суттєво підніме Львів. Важливо, що все пройшло більш-менш нормально, без серйозних ексцесів і іноземці в майбутньому будуть їздити до Львова на пиво.
Інша річ, що для того, щоб це сталося потрібно розвивати транспорт, в першу чергу авіа.

Андрій Пелещишин - 29-6-2012 у 21:00

За темою
http://ua.korrespondent.net/sport/echampionship/1365912-lviv-rozbag...
Цитата:
Якщо мер Донецька похвалився прибутком від Євро-2012 у 300 млн гривень, то у Львові говорять про 500 мільйонів, передає ТСН.

Юрій Сєров - 29-6-2012 у 22:00

З контексту випливає, що то мер заробив :)
Цікаво, як вони то рахують і що значать ті числа? Це податків на таку суму заплатили? Податки ще ж не сплатити мабуть всі. Таксисти і не заплатять, як і багато хто ще...

Чи якщо власник готелю, заробив 100 тис. грн. і поїхав їх потратив у Єгипет чи ше кудись, це ж не значить, що Львів заробив ці гроші.

Більше схоже на міряння статевими органами двох мерів.

А вбила інша фраза "Крім того, після турніру в місті залишаться відремонтовані дороги, новий аеропорт і стадіон."

Євро ще не закінчилося, а зі стадіоном вже не знають, що робити! Карпати - не беруть наразі його в оренду і мабуть не візьмуть, у них зараз інші проблеми.

Пропонують віддати під регбі, але регбійні клуби бідні, як церковні миші. Тобто оцей новий стадіон - серйозний пасив на балансі міста. Наскільки вистачить тих відремонтованих доріг - також покаже час. З аеропортом також питання. 17 рейсів в день - в високий літній сезон. Зимою певно і 10 не набереться...

Андрій Пелещишин - 30-6-2012 у 08:41

Різниця між заробленими сумами також наштовхує на думку про отримання інфи зі стелі. Як не крути, але Донецьк мав здається 5 матчів, у тому числі і півфінал і чвертьфінал. А Львів тільки 3 групові.

Тарас Гулка - 30-6-2012 у 10:48

Буквально кілька днів тому, по тому ж ТСН, коротко підбивали підсумки Євро. Про Львів прозвучала цифра 150 млн грн. Цифри змінюються щодня, таке враження, що дійсно зі стелі...

Андрій Пелещишин - 4-7-2012 у 20:16

Цитата:
На організацію "Євро-2012" в Україні було витрачено близько 5 мільярдів доларів, а повернулося в казну близько 1 мільярда доларів.

Про це розповів віце-прем’єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков у інтерв’ю італійському виданню "Il Sole 24 Ore", текст якого наводить інформаційний центр "Україна-2012".

http://www.pravda.com.ua/news/2012/07/4/6968029/
Важко щось добавити...

Tempika - 5-7-2012 у 09:06

Ну що тут додати - з одного боку, досвід волонтерства на Євро був чудовий, а з іншого боку - *завдяки* Євро я практично втратила роботу :-(

Андрій Пелещишин - 5-7-2012 у 10:30

А якщо хоч у загальних рисах, можете пояснити чому саме?

Tempika - 5-7-2012 у 13:55

Фірма, на яку я працюю, отримала значне зменшення продаж у цей період :-( Очікування не справдилися.
Крім того, майже збанкрутувала фірма *Комфортбуд*, що приймала участь в роботах на стадіоні (бюджет не поспішає відшкодовувати її кошти).

Юрій Сєров - 7-2-2013 у 23:16

Цитата:
Відчуття порожнечі не покидає туриста у львівському аеропорту - німецькі ЗМІ

700 мільйонів євро витратив Львів на новий футбольний стадіон та аеропорт до Євро-2012, однак інвестиції виявились змарнованими.

Про це пише німецьке видання taz.de.

Вибравшись із інтенсивного транспортного руху в центрі міста та діставшись до львівського аеропорту, турист буде здивований відсутністю автомобілів біля львівського летовища, йдеться в статті "Порожнеча Львова".

Хоча у Львові не бракує туристів, проте зовсім небагато з них дістаються сюди повітряним шляхом, відтак повітряні ворота міста стоять пусткою, пише журналіст Юрій Дуркот.

За його словами, в середньому львівський аеропорт приймає 8 літаків на день, більшість лоукостів не можуть пробитись на український ринок через його монополізованість.

Так само і стадіон "Арена Львів" - тут, згідно з матеріалом, відбуваються весілля, проводяться конференції, семінари, паради військових оркестрів - все, окрім футболу.

"ФК "Карпати" зі Львова натомість хоче проводити свої ігри у прем'єр-лізі на власному стадіоні. Він розташований в місті, набагато краще доступний і приносить більше удачі команді", - пише журналіст.


Стаття (з назви) ніби про аеропорт, але і про стадіон також згадують, тому радше до результатів Євро відноситься...

Андрій Пелещишин - 8-2-2013 у 08:55

Чітко і по суті.

Андрій Пелещишин - 11-2-2013 у 09:00

Я би ще добавив недоремонтовані дороги. Городоцька, Бандери та інші.

Юрій Сєров - 17-2-2013 у 18:50

Чемпіонати пройшли - досягнення залишилися:
http://www.youtube.com/watch?v=6tJiI5JCGEA

Андрій Пелещишин - 8-3-2013 у 21:41

Пряма мова Садового
http://ua.korrespondent.net/journal/1516678-korrespondent-lvivskij-...
Цитата:
- Напередодні Євро-2012 ви говорили, що чемпіонат принесе Львову великі прибутки. Через півроку вже можна сказати, чи виправдався прогноз?

- Перша велика вигода, яку ми отримали, – новий аеропорт ім. Короля Данила. З ним прийшли і великі перспективи розвитку. Постійно збільшується кількість рейсів, і я впевнений, що через рік або два Львів матиме сполучення з багатьма містами світу, оскільки наша злітно-посадочна смуга здатна прийняти міжконтинентальні рейси.

Ми отримали новий стадіон, але, крім футбольної інфраструктури, там є п'ять конференц-залів, що дуже важливо для міста, тому що воно розвивається і в сфері ділового туризму в тому числі.

Ремонт доріг, нові робочі місця – за останні кілька років тільки у сфері туризму було створено понад 10 тис. нових робочих місць. Це багато, враховуючи той факт, що мова йде про кризовий час.



Те що він загнув, з дорогами (Городоцька, Бандери - де ремонт?), ужитковістю стадіону (який чуть не для Стрийської Скали домашнім став) та завантаженістю аеропорту (10% відсотків чи менше?), мер відчув і додав, з'їхавши на звиклі абстакції:

Цитата:
Але найголовніше – львів'яни відчули гордість тому, що вони здатні на високому рівні провести одну з найважливіших спортивних подій року у світі.

Якщо Львів'яни відчули, то хто ж тоді я? Ну не відчув я гордості з того приводу, не відчув...

Ну і будемо відверті. Вони, чи то ми, провели не "одну з найважливіших спортивних подій року у світі", а лише три футбольні матчі протягом одного тижня. А ця подія була розмазана між вісьмома містами двох величезних європейських країн. Це все-таки не олімпіада (особливо зимова), яка проводиться в доволі локалізованому географічному регіоні.

А от вмінням "освоювати кошти" декому з львів'ян таки варто пишатися.

Юрій Сєров - 9-3-2013 у 16:28

8% завантаженість аеропорту.
Жоден серйозний перевізник не прийшов. Про що він белькоче?

Олена Генералова - 2-6-2013 у 22:53

Але як би то не у було - аеропорт та стадіон залишились місту. Малоймовірно, що їі би побудували, якби не Євро.
Але чи окрім витрат місто заробило кошти я так і не зрозуміла.

Юрій Сєров - 2-6-2013 у 23:14

Аеропорт - це дуже добре. Але побудувавши його, влада не робить кроків, щоб завантажити.

Стадіон у боргах і місто ще винне 100 млн.+% по кредиту, які початково вклало в будову.

Юрій Сєров - 8-6-2013 у 13:54

Погляд поляків на ситуацію у нас:
http://ipress.ua/articles/vtracheni_nadii_yevro2012_dorogi_stadiony...

У них, правда, також все невесело з об'єктами Євро-2012