Форум Рідного Міста

Ну що, чекаємо російських гостей?

Андрій Пелещишин - 27-8-2012 у 09:58


http://ua.korrespondent.net/russia/1387641-zmi-sluzhba-zovnishnoyi-...
Цитата:


За даними видання, у січні-лютому 2012 року СЗР провела три тендери на дослідження з кодовими позначеннями Шторм-12, Монітор-3 і Диспут.
Служба зовнішньої розвідки Росії розробляє нові методики моніторингу блогосфери з метою формування громадської думки в соціальних мережах, пише КоммерсантЪ

З текстів трьох конкурсних завдань, які є в газети, випливає, що держзамовник ФКУ Військова частина N54939, яка входить до системи СЗР, запросив розробити програми для "дослідження методів розвідки інтернет-центрів та регіональних сегментів соціальних мереж" (шифр Диспут) на 4, 41 млн руб., "дослідження методів негласного управління в інтернеті" (шифр Монітор-3) на 4,99 млн руб., а також провести науково-дослідну роботу із розробки "засобів просування спеціальної інформації в соціальних мережах" (шифр Шторм-12 ) на 22,8 млн руб. ".

КоммерсантЪ пояснює, що, згідно з планами, спочатку моніторити блогосферу буде система Диспут, яка повинна займатися "дослідженням процесів формування співтовариств інтернет-центрів поширення інформації у соціальних мережах" та "визначенням факторів, що впливають на популярність і поширеність відомостей".

Потім отриману інформацію буде аналізувати система Монітор-3. Її завдання - "розробка методів організації та управління в інтернеті віртуальним співтовариством залучених експертів, що передбачають постановку завдань, контроль роботи в соціальних медіа та регулярне отримання від експертів інформації в заданих предметних областях".

На основі отриманих даних надсилати потрібну інформацію в соцмережі почне система Шторм-12.

Очікується, що системи Монітор-3 і Диспут будуть готові вже в 2012 році, а Шторм-12 - в 2013 році. Безпосереднім виконавцем всіх трьох конкурсів стала компанія Ітеранет. Її гендиректор Ігор Мацкевич (в минулому - перший заступник начальника Інституту криптографії, зв'язку та інформатики Академії ФСБ) від коментарів відмовився.

За словами джерела видання, після того, як розробка завершиться, розпочнуться попередні випробування, які повинні будуть довести ефективність системи. На запитання про те, на яких саме країнах ці розробки будуть випробувані, джерело відповіло ухильно: "На першому етапі це можуть бути країни Східної Європи, що входили до складу Радянського Союзу".


Залишається сподіватися на низьку ефективність використання бюджетних коштів у нашого "стратегічного партнера" та на те, що усе-таки вони зосередяться на Кантактах (бо так простіше)... Але те, що соц мережі є інструментом соціальної інженерії та управління - очевидно, але якщо нема кому нормально в Україні управляти, то годі сподіватися адекватної реакції...

Ростислав Ігнашенко - 27-8-2012 у 10:54

врядчи в них щось вийде, хіба що будуть збирати певну статистичну інформацію, а так щоб система сама аналізувала дані і адаптувалась - так це фактично штучний інтелект
та й технічних ресурсів потрібно до біса

Тарас Сокальський - 25-12-2016 у 06:43

Еге ж, головними об'єктами інформаційного фронту гібридної війни стали вкантакти і ЖЖ (останнього шкода найбільше). А ось хороша розповідь від першої особи одного з учасників інформаційної експансії:
https://strana.ua/articles/istorii/46646-rossijskij-biznesmen-napisa...