Форум Рідного Міста

Лікування нежитю народними методами

Ірина Павлишин - 1-2-2013 у 20:22



222.jpeg - 10kB
У час простуд нежиті, як правило, не уникнути. Для того щоб вона пройшла швидко і без наслідків, потрібно боротися з нею «на всіх фронтах», в залежності від стадії. І краще покладатися не на ліки, а на натуральні засоби. Про те, як вилікувати нежить народними методами ми розкажемо у даній статті.
Як лікувати нежить при перших ознаках застуди

Нежить найчастіше починається при переохолодженні стоп. Адже на стопах існують проекційні зони всіх органів. Тому при найменшій підозрі на те, що ваші ноги промокли або замерзли, необхідно як можна раніше прийняти гарячу ванну або влаштувати гірчичну ванночку для ніг. Можна додати в них паличку хвойного екстракту. Перед сном корисно зробити масаж рук, шиї, грудей.

Добре також одягти «гірчичні шкарпетки” на ніч. Перед сном випийте гарячого молока з медом і маслом, в яке можна додати трохи соди на кінчику чайної ложки.
Як лікувати нежить, яка вже почалася

Трав'яні та сольові промивання Промивайте ніс настоями лікарських рослин: ромашки, листя мати-й-мачухи, а також соками алое, каланхоє, розвівши їх холодною кип’яченою водою, але не поєднуйте з судинозвужувальн ими краплями. Можна промити ніс розчином кухонної солі: 1/2 чайної ложки розчиніть в склянці води, промийте цим розчином з піпетки ніс, потім змастіть слизову чистою олією.

Можна застосувати методику йогів – промити носові пазухи солоною водою з чайника (1 ч. ложка на заварювальний чайник з кип’яченою водою). Встаньте над умивальником, одне вухо вниз, інше вгору. Обережно лийте воду з носика чайника у верхню ніздрю. Вода повинна пройти по всіх носових ходах і вилитися з тієї ніздрі, що «дивиться« вниз. Весь цей час потрібно дихати відкритим ротом. Якщо будуть болі, процедури проводити не слід.
Інгаляції. Дуже ефективні при нежиті, особливо з астматичними компонентами, парові інгаляції з настоєм подорожника, мати-й-мачухи, соснових бруньок, евкаліпта, а також сумішшю евкаліптової олії, вітаміну А, персикові або анісові масла. Дуже важливе правило: при закапуванні та інгаляціях слід обережно поводитися із слизовою оболонкою носа. Не використовуйте як краплі або для змащування концентровані ароматичні масла, обов’язково розводьте їх рослинною олією. Часте закапування в ніс різних препаратів також погіршує стан слизової оболонки.

Цибулеві краплі. Цибулю дрібно нарізати, прожарити на сухій чистій сковорідці, щоб вона пустила сік, потім перекласти в чисту тарілку і налити трохи соняшникової олії. Цю суміш настояти годин дванадцять. Потім олію розмішати і закапувати в ніс по 1-2 краплі за один прийом. Якщо погано переносите цибулю, замість цибулевої суміші можна закопувати буряковий або морквяний сік. Можна також зубок часнику відтиснути та разом з соком залити соняшниковою, а ще краще оливковою олією і потримати від 6 до 12 годин. Цю суміш по 1-2 краплі закапувати в ніс. Щипатиме, але нічого страшного, доведеться потерпіти.

прогрівання парафіном. Добре закладений ніс прогріти парафіном. Робиться це так. На водяній бані нагрійте парафін (тільки не на відкритому вогні, може вибухнути!). Потім зробіть марлеву серветку, скрутіть в 3-4 шари, просочіть її парафіном, покладіть в поліетилен, загорніть в шматочок фланелі. Цю конструкцію потрібно прикласти до носа. Бажано використовувати чистий медичний парафін, але якщо його немає, можна розтопити свічку і вийняти з неї гніт. Коли парафін застигне, знову налийте гарячого розплавленого парафіну на ганчірочку і повторіть процедуру. Робіть так протягом 15-20 хвилин на ніч, ніс добре прогріється, і вранці ви будете почувати себе значно краще.

Круті яйця та гречка Можна прогріти ніс і по-іншому: зварити круто два яйця, загорнути їх в хусточку і прикладати до носа, поки не охолонуть. Інший варіант – нагріти на скорідці гречану або рисову крупу, загорнути у декілька шарів тканини і прикладати до носа.

Точковий масаж Чудово допомагає при нежиті точковий масаж лиця, який роблять як мінімум два рази на день – вранці після вмивання і ввечері перед сном. Для впливу на біоактивні точки, розташовані між бровами, на переніссі і прилеглої до неї області щік, крилах носа і центральній точці носогубної складки та підборіддя (відразу під нижньою губою), краще всього використовувати в’єтнамський бальзам. Масажувати кожну точку потрібно по 20-30 секунд за годинниковою стрілкою, спочатку легко, а потім все сильніше, наби вдавлюючи палець всередину.

А це засіб – для тих, хто хоче позбутися від болісних нападів чхання. Сильно, до болю надавіть верхню губу і перенісся. Кажуть, ця процедура тут же обриває чхальний рефлекс.
Важливо знати при лікуванні нежиті…

Якщо ж ви, перепробувавши усі можливі і відповідні засоби, не змогли вилікувати нежить за тиждень, а в області чола з’явилося відчуття тяжкості, необхідно терміново йти до лікаря. Небезпечна не сама нежить , а ті захворювання, яким вона може дати початок. Звичайний гострий риніт проходить протягом декількох днів. Якщо через тиждень як і раніше важко дихати, відчувається загальний дискомфорт, часом з’являються головні болі, сльозотеча і різь в очах, то є побоювання розвитку ускладнень. Тому уважно стежте за виділеннями з носа і своїми відчуттями.
Якщо слиз прозорий, то це риніт. При цьому слиз спочатку рідкий, потім густий, але безбарвний.
Якщо виділення довго не проходять, стали зеленого кольору, а іноді і погано пахнуть, то це говорить про те, що, можливо, процес більш серйозний – починається гайморит.
Почервоніння очей, постійне чхання – перша ознака аденовірусної інфекції.


http://how-to-do.org/yak-vylikuvaty-nezhyt-narodnymy-metodam...

Олена Генералова - 11-2-2013 у 23:36

Особисто лікуюся тим, що при застуді та нежиті - не виходжу з дому.
Добре парити ноги з морською сіллю, пити багато гарячого чаю з малиною та медом, лимоном та імбиром. Їсти багато цибулі та часнику :) Ось знаю ще один дієвий спосіб від нежиті - закапувати ніс соком з буряка. Так декілька раз, і нежить як рукою знімає :)