Форум Рідного Міста

Президент Янукович vs президент Ющенко. Секрет електорального успіх...

Андрій Пелещишин - 6-3-2013 у 11:33

З'явилися результати соціологічних опитувань щодо можливих варіантів на виборах Президента. Чи будуть вони, які вони будуть, хто з претендентів доживе і буде на свободі на той час - це окрема розмова.
Я про інше.
Якщо вірити лінку http://www.pravda.com.ua/news/2013/03/6/6984966/
то виглядає, що після 3 років рейтинг Януковича на рівні 25-30 відсотків.
Не бачу причин не вірити цій цифрі.
Поясніть мені, у чому секрет успіху у порівнянні з Ющенком? Обидва не відзначилися надзвичайними досягненнями, обидва мали свої виборчі сегменти. Але один на той момент ішов в круте піке по рейтингу, а другий процвітає (принаймні роль лідера опозиції при зміні влади йому гарантована).
Той ніби навіть після отруєння виглядав краще, був інтелігентніший, міг два слова до купи зв'язати (правда деколи вони без потреби в двісті перетворювалися, але то вже таке..), писав без помилок своє прізвище і вчене звання, будував щось в Безрадичах, але без поля для гольфу.. Ніби й просував друзів, кумів, родину, але його син не заробив містичним чином мільярди за пару років..

І чому ж тепер в другого майже все ок на фоні першого?
Демократизм Ющенка і невміння знищувати небезпечних союзників, тримати? Небажання Ющенка нав'язувати ЗМІ своє бачення? Ніби правильно, але трохи заслабо, як на повноцінне пояснення. Усе-таки значимість цих факторів обмежена.
Чи може це все-таки особливість нашого народу, коли "простота" ставиться вище за "розвинутість", а вади в освіті не сприймаються як недолік, а швидше як плюс для особистості?
Чи це патологічний страх Сходу перед українством та бажання російського? Але і русофіли мають розуміти, що лідер має бути достойний, інакше їхні ідеї і цінності тільки компроментуються.
Я розумію, що зараз може вилізти тема Тимошенко і т.п., але все-таки, більше цікавить не минуле а сьогоднення. А минуле - хіба як тло, на якому краще видно що ж і як являє наше, вибачте за слово, суспільство.

Петро Гонсалес - 6-3-2013 у 14:46

Президент Янукович, приміром, мав блискучий вигляд поруч матушки Стефанії на цьогорічному різдвяному богослужінні - рейтинг його ріс просто на очах. Ця театралізована церковна постановка була влаштована в найкращих американських традиціях позиціонування політичної фігури в суспільстві.
З таких-от і багатьох інших піар-акцій і складаються рейтинги.

Юрій Сєров - 6-3-2013 у 15:07

Найголовнішою причиною падіння рейтингу ВАЮ були його перманентні срачі з ЮВТ. Якби не вони, він би також мав свої 20%.
Ну і в плюс ВФЯ пішло, мабуть, таки Євро. Ясно, що з відкатами, неякісно, але все ж дороги покращилися, стадіони та аеропорти з'явилися.

А відносно того, що ті, що при владі гребуть і це не понижає їх рейтинг - це в нашій ментальності. Більшість населення, ставлячи себе на їх місце, розуміють, що робили б те саме.

Dmy - 7-3-2013 у 01:07

Ну, я би не сказав, що там такий уже й великий розрив: Янукович зараз - 25%, Ющенко у лютому 2008 - 16%. Інша річ, що Овоч із Юлею мали на той час куди більше.
Останнє - 1 причина.
В електорату Ющенка була альтернатива, а в електорату Януковича - ні. Мало того, що її, власне, ніколи й не було, так ще і ретельно зачистили. Не було би в Ющенка Тимошенки - мав би свої 25-30, мінімум. Попри всі розчарування електорату.
Останнє, до речі, 2 причина.
На Ющенка покладали захмарні надії - тим болючішим було падіння і тим глибшим - розчарування.
На відміну, сегмент, що голосував за Януковича, жодних особливих надій на нього не покладав. Хіба що помститися помаранчевим і відсунути їх на маргінес. Так він виконав, ще й із перехльостом. А щодо покращення, так людина 4 роки керувала областю, потім в сумі 3,5 кабміном, усі його вивчили як облупленого - які такі сподівання? Тому і не розчаровує.
В принципі, цих 2 чинників аби пояснити різницю у 9% цілком достатньо.

Подумав ще :)
Аргумент на користь важливості альтернативи. В цьому ж опитуванні розклад на 2 тур виборів.
Кличко: 1 тур - 15; 2-й - 49;
Тягнібок: 1 тур - 8; 2-й - 32;
Яценюк: 1 тур - 7,5; 2-й - 40.
Ось - плоди усунення альтернативи.
До порівняння:
безальтернативний Янукович: 1 тур - 25; 2-й - 30-33.
Відносно конкурентного середовища опозиціонерів - жалкі сльози.

Петро Гонсалес - 8-3-2013 у 01:42

Рейтинг влади... а владу у нас, як не як, уособлює Президент... отже рейтинг влади якщо не зростатиме, то, принаймні, залишатиметься відносно стабільним. Цьому сприяє обстановка всередині країни: населення загрузло у своїх повсякденних проблемах виживання, через те риторика влада ґрунтується на такому собі заспокоєнні суспільства і привнесення до нього позитивних ноток. Українська влада перейняли методику Церкви і взялася навіювати людям буквально... чуда, як от: "покращення", "економіка наша працює", "ВВП повільно, та неухильно зростає", "син Президента став мільярдером, бо багато працює" тощо. Тобто маємо, як у випадку з Церквою, віртуальну дійсність, у яку з екранів телевізорів, преси, Інтернету зрештою силоміць заганяють українське суспільство.