Форум Рідного Міста

Чи зможе інтелект витягнути Україну в прередові держави

Юрко Юринець - 8-9-2013 у 13:18

Трохи займаюсь політикою (бо як не займатись політикою то політика займеться тобою) і отак підбиваючи підсумки. як і кожен українець - приходить думка - чому так вийшло що вроді завжди правильно(на мій субєктивний погляд) голосував, пробував переконувати в цій правильності сусідів. друзів, знайомих і просто випадкових людей. Переконував інших причетних до політики у тих чи інших політичних рішеннях, але кінцеві політичні рішення приймались по вирішенню тимчасової ситуації і по принципу вибираємо найменьше "погане " з "найбільшого". і як результат "маємо те що маємо", а коло влади купа некомпетентних, жуліків, аферистів і всяких нших. Виглядає так що все що робив та й те що інші прості чесні українці робили 20 років - не дало результату.
Якщо підійти до цього фундаментально то виходить що принцип демократії, з допомогою якого 20 років старались будувати державу і не дав результату і скоріше всього і не дасть - але це на рівні інтуїції. А що замість демократії...???. А може все неправильно робили - побудову суспільства, побудову економічних, юридичних, освітянських і інших державних функцій. Відповідно розвиток держави пішов не "туди", а відповідно і люди в цій державі живуть не зовсім добре.
Є якесь внутрішнє відчуття що знаходимось на зламі єпох і вибираєм ту дорогу яку нам підсовують. Колись імператор Микола 2 доручив Вернадському зібрати групу інтелектуалів і виробити рекомендації як розвивати територію на якій знаходилась Російська імперія. Вернадський зробив це і фактично і Росія і Україна до тепер живе по цих рекомендаціях. Мова іде про концептурльні речі - які будуть потреби людей на певній території в найближчі 20- 50 -100 років, яким будуть суспільні відносини у цей же період, яка буде релігія і чи буде взагалі, якими будуть економіка, транспорт, інформаційні технології і інші концептурльні речі. Фактично впираємось у фундаментальну філософію.
Десь в червні по ініціативі Арбузова (що було несподіванкою і робить йому честь ) була спроба зібрати інтелектуалів і поговорити на цю тему. Було багато цікавих думок, але відчувався "советський" метод мислення.
Цікаво було б поговорити на цю тему

Тарас Сокальський - 8-9-2013 у 18:29

Цитата:
Микола 2 доручив Вернадському зібрати групу інтелектуалів і виробити рекомендації
..............................................
..............................................
..............................................
в червні по ініціативі Арбузова (що було несподіванкою і робить йому честь ) була спроба зібрати інтелектуалів і поговорити на цю тему. Було багато цікавих думок
Лінки можна для ознайомлення?

Юрко Юринець - 8-9-2013 у 19:23


Цитата:
Лінки можна для ознайомлення?

Тут є стенограми експертної сесії
http://intellect4ukraine.wordpress.com/

Юрко Юринець - 15-9-2013 у 12:14

Щось так виглядає що не може інтелект витягнути Україну з ями - бо народ навіть не хоче дискутувати на цю тему

Рост - 15-9-2013 у 13:33

Цитата: Початково розміщене учасником Юрко Юринець  
Щось так виглядає що не може інтелект витягнути Україну з ями - бо народ навіть не хоче дискутувати на цю тему

Якщо ви про економічну яму, то з неї може витягнути державу лише відсутність при владі людей, які розглядають інститут держави як власний гаманець.
Про що говорити, коли часто люди в священники йдуть заради матеріальних інтересів, вже мовчу про держ.службовців. Це не якісь інопланетяни, це все наші люди.
А інтелект - це просто один із засобів. Який легко купується за гроші. Як і будь який інший засіб, сам по собі він нічого не вартий.
І зовсім ні при чому тут задекларовані принципи, хоч демократії, хоч комунізму. Тому що задекларувати і дотримуватись - це різні речі.

Андрій Пелещишин - 15-9-2013 у 14:32

Інтелект керівника - двигун розвитку держави. Мотиви і мораль керівника - її кермо.
Тому обдарований керівник з поганими намірами може спричинити багато лиха. Приклад - той же ж Сталін.

Юрко Юринець - 17-9-2013 у 01:48

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Інтелект керівника - двигун розвитку держави. Мотиви і мораль керівника - її кермо.
Тому обдарований керівник з поганими намірами може спричинити багато лиха. Приклад - той же ж Сталін.

Е ...шановні це несерйозно... атомна бомба - побічний негативний результат інтелекту, але атомні електростанції позитивний результат і позитив значно переважає негатив.Так і всюди. інтелект завжди дасть більше позитиву чим негативу бо така в нього природа. Інтелект не є одним з засобів - інтелект - це розум, а розум не можливо купити чи продати бо справжній інтелектуал не буде віддавати частину свого інтелекту бандиту навіть за гроші. Це так трохи філософських роздумів.
Проблема у іншому. Політики вважають що інтелектуали їм не потрібні, а інтелектуали вважають, що політики їх не достойні. В результаті і тим і тим погано, хоч не всі це зрозуміли. Бо створена в Україні система олігархічного капіталізму неконкурентноздатна і рано чи пізно розлетиться, а інтелектуали не хочуть думати що далі, а відповідно створювати для себе і для інших прийнятні умови існування.
І на народ немає чого жалітись.... він є такий самий як і в інших країнах - просто пристосувався до існуючих умов, Будуть інші умови буде інший народ. Тільки хтось має створити ці інші умови. На мою скромну думку це мають зробити ці хто має розум.

Андрій Пелещишин - 17-9-2013 у 08:37

Несерйозно? А я думав, що несерйозно - це зробити помилку в назві теми і навіть не спробувати її виправити...

Яку думку ви хочете нам донести? Бо поки що ніяк не вловлю... Якусь нову партію плануєте?

Юрко Юринець - 18-9-2013 у 21:53

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  

Яку думку ви хочете нам донести? Бо поки що ніяк не вловлю... Якусь нову партію плануєте?

Нову партію точно не планую)))))))))) їх і так є забагато. партія - це один з інструментів політики, але є і другі інструменти.
А думка проста - ніяк не можу зрозуміти чому розумні люди усунулись від процесу побудови самим собі і своїм дітям приємливих умов для життя у своїй країні.
Наприклад: чому розумні люди не обєднались у якісь маленькі товариства, клуби, гуртки чи щось інше і не дали відповідь на одне просте питання - якою має бути держава Україна. Мається на увазі - комуністичною, капіталістичною, соціалістичною, первіснообщинною, феодальною і т.д чи взагалі якоюсь інакшою якої ще немає ніде, але щоб вона могла забезпечити менш більш справедливі умови існування всіх категорій населення і бути конкурентноздатною у світовому співтоваристві. І це треба уявити з перспективою щоб держава не збанкрутував хоча б в найближчі 50 років. крім того є ще маса інших питань на які треба дати відповідь. Але цього ніхто не зробить крім національних інтелектуалів.
До тепер 20 років пливемо по течії , причому нас постійно направляють на якусь дорогу і ніхто не каже що там за поворотом.
От цікавить думка форумлян - хто як собі це уявляє. Мені здається що тільки так може появитись справжня національна ідея

Олександр Завада - 3-11-2013 у 20:46

Цитата: Початково розміщене учасником Юрко Юринець  

... забезпечити справедливі умови існування всіх...

Ось і написана ключова фраза. Залишилось пояснити що таке справедливість:
- усім однакова зарплата?
- усім за потребами?
-"За гроші можна купити все"?
- "Гроші відмінити, землю усуспільнити"?
Кожен із цих підходів розробляли інтелектуали, а населення в різних країнах вже приставало на той чи інший варіант.