Форум Рідного Міста

Цвинтарі біля житла

Андрій Пелещишин - 13-10-2013 у 20:31

Вже раніше збирався торкнутися цієї теми, але кожен раз забувалося.
Сьогодні був у родини в гостях. Хата (новобуд правда) в одному з приміських сіл. Поряд - уже старі забудови радянського часу та й райончик нових особнячків. А ще поряд церква. А біля церкви, як тепер водиться - цвинтар.
Усе би ні нічого, але хати фактично навколо церковно-цвинтарного комплексу. Цвинтар ще свіжий, але межа цвинтаря проходить від найближчих хатів (власне старих хатів) за 20 метрів, від того будинку де я був - 80 метрів..
Я трохи подивований. Така картина є практично тепер у кожному селі. Цвинтарі ставлять буквально між сільськими кварталами, лиш би біля церкви.
Є державні санітарні норми - 300 метрів. Є випадки, що їх зменшують до 150 метрів, але це ще повоювати треба. Зрештою, є здоровий глузд ... Усі хати беруть воду з власних криниць, городину з власних городів.
Звичайно, якщо зовсім нові будинки, можна сказати - нема чого під цвинтарем будуватися (зрештою, так, справді нема чого). Але ігнорується і існуюча забудова. Наскільки я знаю, потім питання перебудови будинків і т.п. вирішується, але вирішується через традиційні калимні схеми. Знаю також випадок, коли така земля з будинком стала неліквідом...
Дивує така ситуація. І я так розумію, що це сільська влада (а фактично самі мешканці) на голому місці придумують собі проблеми.

До речі, щось подібне уже є і в місті. Так на вулиці Топольній фактично відновили захоронення на старому цвинтарі 19 століття, який межує з житловим масивом, особняками, і що саме неприємне - зі школою номер 81.

Далі на фото скрін з гуглстріт, де зліва видно край цвинтара (свіжі хрести) а справа через дерева біліє будівля школи. Думаю, метрів 30. А забор цвинтаря і забор школи - спільний...

Сам цвинтар іде під гору, що саме по собі є додатковим фактором ризику. На горі теж роблять поховання.

Юрій Сєров - 14-10-2013 у 12:43

Чомусь згадалася "Дидактична вистава в театрі Богуславського" Андруховича.
Велике вражіння у Львові зробило те, як один із акторів відкрив до...мовини з людськими кістяками. При перебудові костела на театр забуто усунути з під...земелля давніх покійників."
(І.Крип’якевич. Історичні проходи по Львові)

"...Панове, всі ми ходим по мерцях.
Як по мостах. Вони лежать між нами,
Тверді, мов підмурівки у домах..."

Складне питання, насправді. Проблема площ стає щораз гостріше, і не лише у нас.
Цвинтарі і інші поховання є усюди, проблема, щоб не було свіжих поховань. Окрім санітарних норм, давність поховань також має психологічне значення.

Цитата:

На горі теж роблять поховання.


Наскільки я знаю, це краще - далі від грунтових вод.

У Карпатах взагалі цвинтарі попри річку роблять. Будь яка повінь може забрати частину цвинтаря...

Андрій Пелещишин - 14-10-2013 у 13:36

У наведених мною прикладах мова йшла про нові поховання. По селах біля церков за замовчуванням такі цвинтарі мають 10-15 років.
У випадку 81 школи цвинтар там був, але останні поховання там були з початку 20 століття (добре знаю цей район, дитинство пройшло). У якийсь момент на початку 2000х почали спочатку підховувати до існуючих могил, не раз замінюючи надписи. А потім поставили загорожу яка значно розширила цвинтар, довівши його фактично до самої школи (на фото цю загорожу якраз добре видно). І поховання стали на конвеєр.
Цікаво, що прямо під цвинтаром розміщується руїна спорткомплексу Спартак, на території якої уже почалося будівництво нового житлового масиву. Думаю, що за рік-два цю територію повністю заселять, і про норми знову забудуть. Якщо будинки підуть вгору, то цвинтар буде майже в дворі новобудов.

Цитата:

Наскільки я знаю, це краще - далі від грунтових вод.

Ні, навпаки. Якщо цвинтар нагорі, то санітарна зона розширюється до 500 метрів!

Тарас Сокальський - 15-10-2013 у 18:01

В Полтаві бачив могили прямо під вікнами якихось хаток...

Андрій Пасічник - 18-10-2013 у 11:25


Доброго дня.
В нас склалася така ситуація. В селі, в 300 метровій зоні цвинтару нам виділяють землю під спортивний майданчик (футбольне поле з доріжкою, волейбольне, турніки і т.д.). Погоджується генплан в якому зазначено що цвинтар буде закриватися, але там дальше роблять поховання. Наскільки я знаю що охоронну зону можна буде зменшити через мінімум 15 років після закриття до 100 м. Хочу зазначити що стадіон буде стояти вище рівня цвинтару на 10 м. і воду там ніхто брати не буде. Підскажіть будь ласка, як зробити щоб зменшити зону до 150 м

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  

Є державні санітарні норми - 300 метрів. Є випадки, що їх зменшують до 150 метрів, але це ще повоювати треба.


Повоюєм... Дякую.

Андрій Пелещишин - 19-10-2013 у 08:39

Не зрозуміло, а навіщо щось у такій ситуації щось погоджувати? Жилих будівель не планується. Берете і робите майданчик.

Андрій Пасічник - 21-10-2013 у 13:30

Державні санітарні правила та норми "Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України" ДСанПіН 2.2.2.028-99

3.5. Кладовища повинні бути розміщені в приміській зоні міських поселень і поблизу місць розташування сіл. Санітарно-захисна зона від території кладовища традиційного поховання і крематорію до житлових і громадських будівель, зон відпочинку, а також колективних садів та городів повинна бути не меншою 300 м (Державні санітарні правила № 379/1404)
Примітка. У санітарно-захисних зонах не можна допускати розміщення:

- ...
- спортивних споруд, садів, садівницьких товариств;

ЗКУ Стаття 114. Санітарно-захисні зони

2. У межах санітарно-захисних зон забороняється будівництво житлових об'єктів, об'єктів соціальної інфраструктури та інших об'єктів, пов'язаних з постійним перебуванням людей.

Стаття 211. Відповідальність за порушення
земельного законодавства

1. Громадяни та юридичні особи несуть цивільну,
адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до
законодавства за такі порушення:

б) самовільне зайняття земельних ділянок;
и) невиконання умов знімання, збереження і нанесення родючого
шару ґрунту;

І повірте в нас такі люди, що як тільки туди виїде трактор розрівняти землю то вони викличуть певні служби.