Форум Рідного Міста

А може справді варто провести всеукраїнський референдум?

Андрій Пелещишин - 10-3-2014 у 13:55

Цікава думка:
http://espreso.tv/article/2014/03/10/v_ukrayini_potribno_terminovo_...

На загал у мене відчуття, що автор правий. Притому, що якщо провести швидко, то на Сході не буде окупаційних військ.
Наскільки я пам'ятаю, в 91 році багато хто вважав помилкою проведення референдуму 1 грудня. А вийшло що він дуже потрібен.
Автор пропонує такі питання:

Цитата:
Нам потрібно в теміновому порядку (не 25 травня, а вже всередині квітня) провести референдум на який треба винести всього три питання:

Чи хочете ви жити в єдиній неподільній соборній Україні;
Чи хочете Ви, щоб в Україні було дві державних мови – українська та російська;
Чи потрібно в Україні створити федерацію.

Здається питання сформульовані чітко (хіба слово "соборна" трохи неочевидне). Результати соц опитувань по цих питаннях систематично є.
До речі, проведення цього референдуму зараз, коли Крим в ауті, показало би, що всяким там партіям регіонів треба за Крим боротися, а то назавжди втратять вирішальний кусок електоральної бази.

Andreas - 11-3-2014 у 19:33

Перше питання вирішено в 1991 році.
Мовні питання існують тільки для того, щоб розпалювати ворожнечу між шарами населення з різним етнічним походженням. Які б закони не видали, жодна людина не поміняє своєї мови спілкування, хіба що його розуміти не будуть (закарпатьський угорець, припустимо, до Києва приїхав).
А в третьому питанні автор сам погано розуміє, що таке федеративна республіка.

Андрій Пелещишин - 30-4-2014 у 20:39

Уряд прислухався до моєї думки :D :D

http://www.pravda.com.ua/news/2014/04/30/7024077/

Цитата:
Кабінет міністрів ініціює проведення загальнонаціонального опитування щодо єдності країни.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання Кабміну.

"Сьогодні Кабінет міністрів розгляне і подасть до парламенту закон про загальнонаціональне опитування, яке має відбутися 25 травня", - сказав Яценюк.

За словами Яценюка, воно має відбутися із питань єдності, територіальної цілісності і децентралізації влади.


Дуже важливо, щоби питання носили характер, який не передбачає подвійного трактування. Дуже сподіваюся на те, що не буде питання на взірець питань референдуму весни 1991 чи того, що був у Криму.
Я думаю, що питання, має бути таким, щоби людина не могла кривити перед сама собою, що не так щось зрозуміла.

Андрій Пелещишин - 6-5-2014 у 21:28

Верховна рада не прийняла рішення про референдум. Але самі питання на жаль не стали взірцем ясності і коректності. Смислу в референдумі з такими питаннями немає взагалі

Цитата:
1) Чи підтримуєте ви територіально цілісну Україну в межах території, визначеної Конституцією України, як суверенна і незалежна, демократична, унітарна і європейська держава з широкими повноваженнями регіонів і територіальних громад?

Так/Ні.

2) Чи підтримуєте ви введення за рішенням відповідних місцевих рад на окремих територіях поряд з державною мовою російської чи іншої мови, якою розмовляє більшість населення відповідної території, як регіональних мов, офіційний статус яких визначено законом?

Так/Ні".


Я так розумію, що якщо я проти широких повноважень регіонів, то я повинен відповісти "НІ". Якщо ж я проти унітарної держави, а за федерацію, я теж маю казати "НІ".
Що значить "європейська"? Якщо 60% буде "Ні" - то ми маємо викопати Україну з континенту "Європа" і перенести її в Тихий Океан?
Якщо я проти того, що Україна "європейська" це автоматично значить що я безграмотний дебіл, бо я не знаю, де знаходиться Україна. А так як відповідь на це тоді "НІ", то всі бюлетені з відповіддю "НІ" можна вважати заповненими дебілами. І взагалі, що значить, що "я підтримую Україну"? Це вже стилістичний глюк. Якщо я плачу податки, я вже її підтримую, хоча може і не хочу цього. Тобто, якщо я підприємець, який хоче федеративної, азіатської України з відсутністю місцевого самоврядування, я все рівно маю сказати "ТАК", адже вільно-невільно я її підтримую.

Це маразм. Навіщо таке опитування? Чому не можна провести референдум з вкрай простим питанням на взірець: "чи ви за унітарність держави Україна" і "чи ви вважаєте, що ваш регіон повинен бути невід'ємною частиною України".
Я переконаний, що всюди, де би такий референдум відбувся, були би позитивні відповіді понад 50%. І це би закрило питання щонайменше по 22 регіонах України.