Форум Рідного Міста

Діяльність Правого сектора

Андрій Пелещишин - 23-3-2014 у 23:42

Раз ми вже обговорюємо діяльність радикальної ВО Свобода, то чому мусимо ігнорувати увагою їхніх ідеологічних сусідів (і наскільки я розумію, історично побратимів по походженню) - Правий сектор?

Правий сектор виник несподівано під час Євромайдану. Щось магічне є в самій назві, вона притягує людей.
З одного боку його роль у революції є чи не вирішальною (хоча є і альтернативні думки). З другого боку...
Зрештою, революція уже історія. А питань до нової структури багато. Відповідей мало.

Складається враження, що структура є антидержавною (у сенсі протиставляє себе державі). Самі лідери ніби це підтверджують.

Очевидно, що серед активістів ПС переважають патріоти. Але очевидно, що система цінностей у них далека від системи цінностей рядового обивателя. І не факт, що саме їхня краща. Такі відважні орли часто роздмухують пожежі війни, вважаючи, що в ній досягається вищий ідеал.
Ясно, що структура неоднорідна, і викликає сумнів можливість ефективної діяльності в умовах мирного життя - увесь цей клубок малочисельних орденських організацій з добавками ультрас навряд чи може стати корисним у процесах державного реформування.
Наявність в рядах людей ПС з УНА викликає особисто в мене когнітивний дисонанс.. Правда, не ясно чому Корчинський не з ними..
ПС у регіонах - це окреме питання. При тому, не зрозуміло, яким дивом у нас до нього записують лівацькі чи взагалі анархічні місцеві рухи (якщо я не помиляюся), це явно не "праві".
Попри те, сам Ярош складає враження надзвичайно адекватного, чіткого, асоційованого в поточний момент чоловіка. Його вміння говорити і будувати дискусію вражає. Здається, що в нього або талант від Бога, або значний практикум. Тягнибок біля нього близько не стояв зі своїми гібридами проповіді з лекціями у сільському клубі. Та й інші політики на його фоні у цьому питанні виглядають програшно.
Сам Ярош зісилався на якесь благословіння до боротьби на початку 90-х від Хмари та Лук'яненка. Шкода, що вони не дають ніяких коментарів з цього приводу. Або ніхто не цікавиться.

У сухому залишку маємо організацію, яка:
- відмовилася здати зброю,
- не хоче залучити своїх бійців до формування Національної гвардії (що було би не зле),
- яка є головною "страшилкою" для споживачів російської пропаганди на сході України та в Росії,
- виступає проти НАТО,
- пробує дахувати брудний нафтовий бізнес, якщо вірити цьому http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/532f20985e9ab/

Цікаво получається..
З другого боку, по кожному пункту є відповіді, хоча інколи дуже слабенькі. А є і сильні. Якщо ПС хоче піднятися на Сході (а так вони декларують) то пхатися туди з ідеями миттєвого вступу в НАТО може і не мудро.. Але, з другого боку, Бандеру згадують при кожній нагоді..


Важко і тривожно.. Не хочеться ще раз бачити, як національна ідея експлуатується маніпуляторами з Москви заради імперських цілей.

Стара назва теми про ВО Свобода була "Візит Тягнибока до Севастополя". Не хочеться, щоби по аналогії ця тема мала альтернативну назву "Візит Яроша до Донецька".

P.S. Я завжди остерігався організацій орденського типу. Для них ідея стоїть вище за людину, причому людина це добриво для розвитку ідеї. Вони ніколи до кінця не щирі, вони не вважають за доцільне і гідне ясно доносити смисл своїх практичних дій. Зрада, обман, мімікрія для них це нормально, адже у них є висока мета, яка виправдає усі засоби. Такі організації заради своїх, благородних без сумніву, ідей залили кров'ю Францію в 18-19 столітті, Росію, Німеччину у 20-му. І нас не забули на жаль...

Andreas - 24-3-2014 у 00:21

О! Правий сектор! Козирний туз... Ні, таки "джокер" для Путіна. Плети, що хочеш, потім показуй пальцем і ... "Гвалт!!! в них там фашисти зі зброєю. Вставай, проклятьем заклеймльенний..."

Петро Гончар - 24-3-2014 у 00:44

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Я завжди остерігався організацій орденського типу. Для них ідея стоїть вище за людину, причому людина це добриво для розвитку ідеї. Вони ніколи до кінця не щирі, вони не вважають за доцільне і гідне ясно доносити смисл своїх практичних дій. Зрада, обман, мімікрія для них це нормально, адже у них є висока мета, яка виправдає усі засоби. Такі організації заради своїх, благородних без сумніву, ідей залили кров'ю Францію в 18-19 столітті, Росію, Німеччину у 20-му. І нас не забули на жаль...

А все до того йде! Згадаймо запорізьке козацтво, котре було тим самим військовим орденом чернечого типу, і котрий виникнув не просто так, а як певне державне утворення на території, де став проявлятися вакуум влади, в сенсі і Польща, і Росія попустили віжки державного управління на території України або попросту вели недолугу та неефективну політику.
Сьогодні маємо такий же кризовий час...
І ось як міркують визначні люди на цю тему.
Цитата:
Речь идет об изменение в принципах организаций государств. Тот тип государств, который возник начиная с XVIII века, с момента краха феодализм и установления государства современного типа, который существовал далеко не всегда. Старый тип государства отживает себя, и процессы, которые проходят в ЕС, в Канаде, просто показывают, что в скором времени появится иной принцип государственного устройства. Скажем, появятся сетевые организации, которых я называю государствами "орденского типа", которые объединяет людей на основе какой-то идеологии, и жестко не связаны с какой-то определенной территорией. Один из примеров таких структур, государств  "орденского типа" (хотя пока не ясно, сумеет ли он выжить) -  Имират Кавказ, и подобные ему образования джихадистов в других регионах. То есть, идет изменение всего типа организации человеческого общества, этот процесс займет пару десятилетий, и начинается на наших глазах. Первая точка, с которой все это начнется – это регион Кавказа, Ближнего Востока и в результате  самонадеянно-глупых действий российского руководства это затронет саму Россию, и страны бывшего Советского Союза.
Джерело

Цитата:
«Сегодня нужно выбирать — или демократия, или целостность страны. Причем отсутствие «демократии, отнюдь не означает отсутствия свободы. Демократия не обязательно самый лучший способ организации свободы. Стратегический авторитаризм орденского типа сегодня был бы гораздо эффективнее как для свободы, так и для развития», — резюмировал Дацюк.
Джерело

Петро Гончар - 24-3-2014 у 00:46

Ще цікава стаття про те, навіщо потрібні... диктатури.



Петро Гончар - 27-3-2014 у 01:10

Ще про "Правий сектор" та інше.




Андрій Пелещишин - 27-3-2014 у 20:58

Марчук прогнозує військову агресію Росії в Україну в найближчі два дні. Але нема підстав.

Але тепер вони можуть бути. Правий сектор хоче захопити ВРУ. Чудесно.. Це вже надто "вдалий збіг обставин". Гидко, що український націоналізм став інструментом російських імперіалістів.

Юрій Сєров - 27-3-2014 у 21:33

Завтра екс виступить і підстави з'являться.

Росія, якщо наважиться, то піде в наступ і так. Буде щось робити "Правий сектор" чи ні...

Max Yuzhakov - 27-3-2014 у 21:38

Активісти "Правого сектору" штурмують Верховну Раду.
Як видно з трансляції "Громадського ТБ", вони принесли шини,
стучать по дверях парламенту, розбивають скло на дверях.

http://www.pravda.com.ua/news/2014/03/27/7020561/

я це не розумію...

Max Yuzhakov - 27-3-2014 у 21:44

а УП змінює тексти :)

цитував дословно все, але змінили трохи риторику...

Андрій Пелещишин - 30-3-2014 у 15:26

Ярош забрав собі авто Януковича. Агрументація ніби правильна "для власної безпеки". Але чи не є це просто погано прихованим бажанням завести свій власний "золотий батон"?

Андрій Пелещишин - 16-4-2014 у 11:39

Хороша стаття Винничука. Дискусійна звичайно, але розумна.
Дісталося і ПС і Свободі. Навіть не знав куди запостити :)
http://tsn.ua/analitika/feyki-i-konvulsiyi-345582.html

Андрій Пелещишин - 2-5-2014 у 19:03

Ярош вискочив з дуже вчасною заявою

Цитата:
"Фінальна стадія АТО потребує безпосередньої участі Дмитра Яроша на цьому етапі", - зазначили у ПС.


http://www.pravda.com.ua/news/2014/05/2/7024194/

Що саме планує робити Ярош не ясно. Але ясно, що це саме ця заява, яку чекали в РФ перед початком засідання Ради Безпеки ООН.
Здається, мета існування Правого Сектора усе більше стає зрозумілою.

Рост - 2-5-2014 у 23:10

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Ярош вискочив з дуже вчасною заявою

Цитата:
"Фінальна стадія АТО потребує безпосередньої участі Дмитра Яроша на цьому етапі", - зазначили у ПС.


http://www.pravda.com.ua/news/2014/05/2/7024194/

Що саме планує робити Ярош не ясно. Але ясно, що це саме ця заява, яку чекали в РФ перед початком засідання Ради Безпеки ООН.
Здається, мета існування Правого Сектора усе більше стає зрозумілою.

Росія в будь-якому випадку скористається з будь-яких дій крайніх націоналістичних організацій. Але я далекий від того, щоб осуджувати їх існування, тому що без справжніх націоналістів не було б України. На даний момент шкоди від бездіяльності привладної "батьківщини" значно більше, ніж від поокремих заяв Яроша.

Андрій Пелещишин - 16-8-2014 у 22:22

Хлопці з Правого сектора щось втратили почуття реальності і в результаті втратили життя... :(
Якась дивна затія з поїздкою в Донецьк на звичайному автобусі закінчилася трагедією. Більше 10 загиблих.

Андрій Пелещишин - 12-7-2015 у 10:52

Правий сектор показав себе з найгіршого боку. Маленька війна в Мукачево - це повний аут. Якраз те що потрібно, щоби:
- підігріти сепаратизм в Закарпатті;
- помогти недругам України в світі (тому ж Йоббіку);
- зруйнувати поняття керованості в державі.

Голосні розмови про боротьбу з корупцією хай тримають при собі. Бандитизм нічим не кращий за корупцію. Зрештою, вони мають зараз і своїх нардепів і паблісіті і доступ до ЗМІ. Вони навіть не пробували озвучити якусь проблему, з якою боролися в Мукачево.

Сподіваюся, суспільство оцінить їхні дії не так, як вони планували.

Юрій Сєров - 12-7-2015 у 23:15

Це зрозуміло, але в цій ситуації аналогічно паскудно проявили себе правоохоронці.
Та й політики, виявляється, про все знали, але нічого не робили.

Рост - 15-7-2015 у 11:47

Стаття

Андрій Пелещишин - 15-7-2015 у 18:44

Статтю прочитав, розумію, що її можна стиснути в фразу "Правий Сектор хороший, але сам собі винен". У принципі так про всі "революційні" сили усіх революцій сказати можна. Керівництво ПС мало би розуміти, що організація буде знаходитись під різними впливами і бути до цього готовим. Що би не було в Мукачево, які би контрабанди там не ходили, це все не виправдання бойовим діям у нинішній ситуації. Крім того, будемо реалістами. Така політика виводитиме з кола учасників і близьких симпатиків ПС людей з більш мирним світоглядом і заманюватиме туди тих, кому тільки насильство в голові. А це гарантовано шлях до деградації. Навіть в нашій сучасній історії ми це бачили по всяких УНА-УНСО і т.п.

Рост - 16-7-2015 у 09:48

Люди з більш мирним світоглядом не здатні на рішучі поступки, на які здатні радикали. І тому в поступі суспільства одні без інших ніяк. Можна тунель копати мирними киркою і лопатою. За декілька поколінь можливо він буде готовий. Якщо не затупляться лопати і не вимруть династії копачів. А можна скористатися з вибухівки і прокласти його за лічені тижні. Тільки вибухівку закладати правильно треба, бо суть її - руйнування. Заплановане, або непідконтрольне - від технології використання залежить, отримаємо отвір в горі, чи всю гору завалимо.
Як на мене, відмахуватись від вибухівки на користь кирки з лопатою нерозумно. Але з вибухівкою працювати треба вчитись. Вчитись, як робити напрямлені вибухи з запланованим руйнуванням породи.

Риторичне запитання - а яка реальна підтримка боротьби з корупцією і іншим беззаконням зараз є серед людей з мирним світоглядом? Пообурюватися в себе на кухні увечері, чи вдень з колегами за кавою? Які методи, крім вибухівки, приведуть до викорінення цього явища з нашого суспільства? Де мирні протести мирних громадян? Які мирні засоби боротьби з нахабними бандитами, які зараз успішно заміняють попередніків?

Андрій Пелещишин - 16-7-2015 у 18:57

А є певність, що боротьба у такому стилі - це справді боротьба за чисте суспільство, а не захват вигідних місць? Що справді корупцію можна подолати у такий спосіб? Що гроші просто не підуть в іншу кишеню?
На моє обгрунтоване переконання корупція (я говорю саме про неї, а не про інші погані явища) ніколи не може бути подолана "знизу". Ніколи і ні за яких умов. Лише зверху, від самого самого верху. Усе інше - тільки переділ. Тому ПС треба впливати на ВР І Президента, якщо вони хочуть усунути корупцію. Інакше ніяк.

Андрій Пелещишин - 16-9-2015 у 09:51

Навіть не знаю в яку з тем писати, чи про ПС чи про Свободу. Пройшла інформація, що Правий сектор і Свобода разом ідуть на місцеві вибори.
Об'єднання сил з схожими ідеологічними засадами та базовим електоратом річ правильна. А ще крім того дає можливість зрозуміти, що ж таке насправді той ПС.

Юрко Юринець - 17-9-2015 у 01:07

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Навіть не знаю в яку з тем писати, чи про ПС чи про Свободу. Пройшла інформація, що Правий сектор і Свобода разом ідуть на місцеві вибори.
Об'єднання сил з схожими ідеологічними засадами та базовим електоратом річ правильна. А ще крім того дає можливість зрозуміти, що ж таке насправді той ПС.

Вони не можуть іти разом бо закон не дозволяє блоків. можливий варіант коли будуть включати в свої списки свободівці правосекторіців і навпаки.
У сіх радикалів чи лівих чи правих є одна спільна риса - всі вони контролюються ( або спеціально створені) спецслужбами. У нашому українському випадку є специфіка - в час Януковича ( і до нього) на території України рускі спецслужби діяли як у себе в дома. Думати що вони не смикають за ниточки і в Свободі і в ПС було б досить наївно. Українські спецслужби тежтам мають свої ниточки.
Свобода досить випадково попала в парламент - так тоді склалась конюктура - але вилетіла звідти бо реально нічого не зробила , тай не могла зробити в принципі.Ті що тягають за ниточки мали інші плани. Така сама доля ПС. Це стосується політики. Те що хлопці з ДУКУ роблять на фронті - це зовсім інше. Там під маркою ПС зібрались патріоти, але вони не всі є членами партії ПС.І більше того більшість з них не є членами партії.
Взагалі мені здається що події і в Мукачево і граната коло ВР ланки одного плану.

Андрій Пелещишин - 12-11-2015 у 23:33

Правий Сектор посипався. Почалися (або напевно вилізли на публіку) чвари в керівництві, харизматичний Ярош вже ніби й не керівник.