Форум Рідного Міста

Лібералізація, децентралізація, федералізація.. резервація..

Андрій Пелещишин - 19-4-2014 у 11:33

В Україні відшуміла євромайданівська революція.
Окреслилися різні перспективи. Одна з яких плавно вилізла з факту, що очільники революції (а зараз і держави) виявилися бездарнішими за саме суспільство. На зараз це дуже позитивний факт, і він свідчить про те, що наша країна позбавляється азіатського "витягування з болота вождем", необхідності чекати свого "Данко" і т.п., чого ми наїлися вдосталь після 2004 року.
Те що зараз є - це класична європейська ситуація (ще з античних часів). Народ жорстко пресує керівників, оцінює їх як найманих працівників і хоче позбавити їх повноважень "давати милостиню".

Але завдяки "зрілості" окремих груп населення і агресії Росії (страх керівництва якої перед такою моделлю суспільства є просто патологічним і правильно, бо їм там не жити ніколи) усе пішло наперекосяк.
Ідеї лібералізації почали трансформуватися у якусь дурню. Інстинктивне бажання збільшити особисту свободу жителями Донецьких окраїн почало трансформуватися у якусь безглузду "федералізацію", яка може в перспективі знизити степінь особистої свободи до нуля (боротися з місцевим бандитом при владі на порядок небезпечніше і складніше ніж з диктатором у сториці).
Наше бездарне керівництво повелося на це і ув'язалося у дивну гру під назвою "децентралізація". Слово ніби правильне, але якщо його будуть наповнювати ідіотським змістом - це буде просто руйнування держави. Панове Президент і Прем'єр - ви ж ліберали! Давайте робити те, що вам властиве!

Почали говорити про збільшення повноважень регіонів і виборність голів виконкомів. А чому не говорять про збільшення повноважень територіальних громад??
Яка різниця, хто сидить в облраді, якщо життя людей - це життя міст і сіл?? Хай їхні повноваження зростають! Нехай облраді залишиться керувати лісами і полями, що не розподілені між населеними пунктами. А тоді вже можна буде говорити про те, звідки і як береться це керівництво.
Може зараз варто під шумок збільшити межі населених пунктів? Щоби не було "нічийних" земель окрім заповідних. А то дуже легко у таких землях влаштовувати приватні мисливські угіддя.
Децентралізація має багато аспектів. Можна зробити "федералізацію" і отримати те саме що було, або гірше.
Наведу приклад абсурдної централізації з моєї сфери діяльності.
Зараз якесь коломийське ПТУ, щоби відкрити у себе спеціальність "забійник худоби", повинне робити ліцензійну справу і вести в Київ. Отримувати ліцензію в МОН. Це абсурд. І тут не факт, що при федеративному устрої це усунуть. А от децентралізація мала би забрати таку процедуру з Києва до регіону. А лібералізація її спростити.
До речі, нова влада тут не безнадійна. С. Квіт, новий міністр освіти, людина нової хвилі, вже зробив певні логічні кроки. Наприклад, при ліцензуванні магістратури забрав вимогу погодження з обласною владою (яка немає жодних підстав втручатися у автономні справи ВНЗ). Процедура погодження, залежно від маразму актуального очільника, могла займати від одного місяця до півроку. А ще з ліцензійної справи забрали купу інших зайвих папірців і спростили процедуру, що реально зменшить кількість непотрібних поїздок до столиці удвічі.
Це крок у правильному напрямку. Так і повинно бути. І для реалізації цих кроків не потрібно ніяких "федералізацій" і "децентралізацій на рівні конституції", потрібна лише воля влади і народу, втілена у конкретні рішення.

Викликає також нерозуміння ініціатива про "всенародно обраних голів виконкомів". Це призведе до повторення ситуації, яка присутня в половині міст України, де мер знаходиться у стані війни з місцевою радою. І всі проколи рада і мер списують одне на одного (класичний приклад це Львів: Садовий vs Свобода). Чому голову виконкому не можна вибрати на раді? Тоді і відповідальність партії буде зрозуміла. Уже Свобода у Львові не змогла би все списувати на Садового.

Вибірність голів виконкомів породжує ще дві небезпеки: захоплення посади олігархом (за гречку) або ідіотом (за клоунську виставу).
Уявіть собі, що блазень Губарєв стане всенародно обраним губернатором Донецької області! А це можливо в умовах неминучого перспективного падіння політичної активності виборців. Кому це потрібно?
Це все нам не потрібно. Це все потрібно нашим ворогам. Роздрібнена, неефективна держава - це мрія нашого ворога.

І взагалі. Облаштування держави - це дуже непроста річ, яка вимагає зовсім іншого стилю роботи, ніж є зараз в Україні. Я проти того, щоби правила мого співжиття в суспільстві визначалися групою відморозків у Слав'янську. Це ненормально.

Може у такому разі найкращою для окремих районів окремих областей України буде не "федерація", а "резервація"??

Андрій Пелещишин - 19-4-2014 у 11:38

До речі, думаю, що зараз сам час оцінювати людям владу у "ліберальному" стилі.
При автократичному стилі у випадку збройного конфлікту керівник стає поза критикою і суспільним впливом.
При ліберальному навпаки - об'єктом ще активнішої суспільної критики, контролю за ефективністю діяльності. Правда повноваження керівника розширюються, але розширюється також його відповідальність, у тому числі і самі форми відповідальності. Аж до найвищої форми покарань за неефективну діяльність (адже помилка чи зрада у війні - це вже не суттєво).

Андрій Пелещишин - 19-4-2014 у 13:33

Стаття, яка заявилася синхронно з моєю, перегукується
http://blogs.pravda.com.ua/authors/shrike/53524ff069c21/
Может быть для разноообразия Донбасс послушает нас

Юрій Сєров - 19-4-2014 у 17:54

Аналогічні настрої і у мене. І мабуть ще багато в кого.
За останні дні виробилося відчуття, що з бажаннями Донбасу, який не чують, що далеко не гаразд.

Стаття Остапа Дроздова десь перегукується з нашими настроями
http://sveola.blogspot.com/2014/04/blog-post_8860.html

Саме їхній земляк рулив країною в тій чи іншій мірі останні років з 10. Останні 4 одноосібно і повністю.
Далі їх слухати? Далі слухати образи про "телячу мову", "бандер" і "жертв УПА"? Може вже досить?
Цитата:
Если Донбасс хочет стать частью цивилизованного мира – велкам, пройдем этот путь вместе. Но если Донбасс хочет тянуть Украину в противоположном направлении, то может быть нам просто не по пути?

Підтримую кожне слово.


Андрій Пелещишин - 19-4-2014 у 19:56

Щодо дилеми "децентралізація" - "Лібералізація"
МОН щойно скасував грифування! За що йому шана і дяка!!

Я вже зрозумів: головне не децентралізація, головне - ДЕБЮРОКРАТИЗАЦІЯ! Як вам такий термін? ;)

Щодо Донбасу - мені цікаво, а жителі цього регіону хоч відчули сором за те, кого вони привели у владу? Як колись німці за Гітлера. Зрештою, здається Галичанам соромно за те, що вони так боролися за Ющенка.
Я вражений, що кілька десятків відсотків населення у Донбасі ще вважають Януковича легітимним.

Андрій Пелещишин - 19-4-2014 у 20:07

Щодо статті Дроздова, то мені хочеться вірити, що автор спізнився і вже питання "втечі від Сходу" не стоїть і що всі проблеми з самоідентичністю зараз лише в Донбасі та вічно стурбованим своєю надуманою столичністю Харкові.
Ентузіазм з яким товчуть Царьова і Добкіна в південних областях, позиція дніпропетровського істеблішменту, мітинги в Одесі - навівають думку, що поняття "Південно-Східна Україна" втрачає сенс. До речі, пан Гончаренко (активіст-хамелеон з Одеси) десь на ту тему недавно висловився, що "Південного Сходу" уже не існує.

Юрій Сєров - 19-4-2014 у 21:08

Власне, про сором, дуже влучно. Так як матюкають Ющенка в Галичині, його мабуть ніде не матюкають.
Донбасяни ж продовжують любити свого царя, критичне мислення відсутнє абсолютно...
Сьогодні ситуація: ультраси Шахтаря співають гімн, стадіон свистить, кричить "казли", "Расія". Як можна таке терпіти???
Організувати б програму переселення всіх путінофілів, спосором призначити Ахмєтова... :)

Андрій Пелещишин - 20-4-2014 у 15:38

Згадав, як 20 років тому Крим став українською автономією.
Тоді всі хвалили Кравчука за мудрий і виважений крок, мовляв, так ми його збережемо. А виявлося, що замість того, щоби зберегти назавжди, просто відклали проблему, і тепер все рівно утратили.
А тепер уявімо, якби Крим тоді пішов.
Кравчук би не програв проросійському Кучмі. Янукович ні в 2004 ні в 2008 не зміг би стати президентом. Баланс проросійських і проєвропейських сил постійно би перевішував не в сторону Росії, Україна рухалася би в Європу та НАТО більш впевненими кроками.
І може зараз ми би були членами ЄС та НАТО, рівень життя був би вищий, "україно турісто" був би самий любимий у Криму, а проукраїнські сили мали би на кого опертися в масі кримчан і вже готували повернення Криму в склад України.
А ще ми би мали розвинутіший зелений туризм і туристичну галузь взагалі, бо 20 років би не було масового виїзду в Крим, і наші громадяни залишали би свої гроші в Одесі, Шацьку, створювали би нові куротні зони на Дніпрі і Дністрі... Більше жителів Сходу відвідало би балканські курорти і вже не боялися "Гейропи" як чорт ладана...

Аналогія з Донбасом очевидна. Я не хочу сказати, що Україні Донбас не потрібен. Він потрібен і дуже! Це край чудових людей і багатих ресурсів.
Але треба щоби він ішов зі всіма, а не почалися процеси автономізації, як в Криму 20 років тому. Якщо так - то вже краще зразу розійтися, все рівно колись ця конструкція розвалиться.

Юрій Сєров - 20-4-2014 у 16:16

Ми не можемо знати, але цілком можливо, що так би й було...

Андрій Пелещишин - 20-4-2014 у 20:23

Дві новини в тему на УП:

http://www.pravda.com.ua/news/2014/04/20/7023113/

Цитата:
дею федералізацію України і входження Донбасу до складу Росії підтримує лише п'ята частина донеччан. Але саме такі люди поводяться, як господарі в регіоні.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Згідно з опитуванням громадської думки жителів Донецька, проведеного у березні місцевим Інститутом соціологічних досліджень та аналізу, дві третини донеччан бачать Донбас у складі України.

Разом з тим, за словами керівника інституту Володимира Кипеня, 20 відсотків опитаних готові підтримати російське військове вторгнення у Донбас.

А ще приблизно стільки ж твердо мають намір підтримати українську армію і боротися з загарбниками.

Однак більшість донецьких жителів не хоче війни, дотримується нейтралітету і чекає, поки ситуація вирішиться сама собою.

"Це свідчить про те, що в Донецьку склалася нестійка рівновага сил. Це означає, що є цілком певні передумови для спалаху громадянської війни", - підкреслив Кіпень.


Мене тішить, що недалеких людей і ворогів України там небагато, але ... У мене не викликають поваги оті 60% жителів яким усе байдуже. Мені набридає хвилюватися і за себе і за них. Якщо їм байдуже, то і нам урешті решт стане байдуже. Якщо би ті 60% розуміли, що байдужість це зло, то вже всі питання з сеператизмом давно були би закриті.

Розсмішив пасаж зі статті далі
Цитата:


На його думку, відповідальність за формування шару проросійських радикалів в області лежить на Партії регіонів і на центральній київській владі, яка останні 20 років воліла не втручатися у справи Донбасу.

Експерт зазначив, що місцева влада, силові структури і преса цілком перебували під контролем Партії регіонів і що саме вони "формували в масовій свідомості донеччан міфи, стереотипи і фобії про радикальних бандерівців".


Що значить, що центральна влада "не воліла"? Так Донбас і був центральна влада! Янукович, Азаров, Зв'ягільський, Єфремов, Ахметов, Курченко, Ландик - це люди Донбасу і вони в різний час стояли біля керма країни в політиці і економіці. Ми їм винні, що вони не цікавилися своїм регіоном?
Хто винен донеччанам, що вони голосували за ПР і за Януковича? А що, інтернету в Донбас не провели? А що незрозуміло, що Ахметов не міг чесним шляхом стати тим хто він був? Що не ясно, що людина з кримінальним рецидивістським минулим у ролі Президента - це нонсенс? Це все безглуздя. І за своє безглуздя вони, ці байдужі, зараз і страждають у Слав'янську, Краматорську, Горлівці... Ну але це їхній вибір!

А Сікорський (міністр зовнішніх справ Польщі) ясно каже, що
Цитата:
Говорячи про федеративний устрій України, Росія має на увазі федерацію на кшталт Боснії, а не США.
"Росія хоче мати вплив на окремі частини країни, що потім паралізує цілісність", - вважає дипломат.
Він також підкреслив, що йдеться про дестабілізацію ситуації в країні, внесення змін до календаря виборів і ускладнення проведення економічних реформ.
Сікорський зазначив, що РФ має намір завадити Україні стати успішною країною, яка б мала тісні зв'язки з Євросоюзом.

http://www.pravda.com.ua/news/2014/04/20/7023116/

Юрій Сєров - 21-4-2014 у 23:12

Цитата:

На його думку, відповідальність за формування шару проросійських радикалів в області лежить на Партії регіонів і на центральній київській владі, яка останні 20 років воліла не втручатися у справи Донбасу.


Тут взагалі якийсь абсурд. З одного боку, вони хочуть федерації і щоб в їх справи не втручалися, а з іншого боку, вони жаліються, що центральна влада не втручалася в їх справи. Так вони і мали свого роду федералізацію! :) А тепер жаліються.

Оті байдужі справді дратують. Чому вся Україна має нервово слідкувати за новинами, поки 60% донеччан чекають, що їм поможуть. Хочуть більше самостійності, то хай діють. Чомусь львів'яни, кияни змогли зорганізуватися, коли міліція фактично була бездіяльна в лютому.

Андрій Пелещишин - 22-4-2014 у 20:00

І ще дві статті про те, південного сходу уже нема як консолідованого регіону
http://www.pravda.com.ua/articles/2014/04/22/7023182/
http://zn.ua/UKRAINE/mneniya-i-vzglyady-zhiteley-yugo-vostoka-ukrai...
До речі, вразило що жителі Донбасу єдині, хто благословив Крим на від'єднання. Усі інші негативні в цьому. Сумно, але почуття держави у будь якій формі у більшості відсутнє. І це при тому що реально останні роки це була саме їхня країна. Це сумно

Андрій Пелещишин - 9-5-2014 у 21:58

Кому цікаво, почитайте коментарі до новини про Маріуполь на одеському сайті.
http://dumskaya.net/news/v-centre-mariupolya-strelyayut-est-gertvy-...
Саме не новину, а коментарі. Оцінка одеситами донецьких сепарастистів настільки однозначна, що взагалі дивно, що знаходяться ще люди, які говорять про "Південний Схід" як єдине ціле.

Андрій Пелещишин - 11-5-2014 у 11:45

Як у серйозній грі, у змаганні за Донбас сильніші фігури виходять ближче до кінця.
Нарешті пан Ахметов через свою корпорацію (не особисто, видно ще шукає варіанти дати задню, якщо що) ясно дав зрозуміти, що він проти дій українських силових структур і вкотре проспівав пісню про "почути Донбас". У них вже був президент, який мав "почути кожного", хай до нього звертаються (але то ремарка).
Очевидно, що розв'язка наближається. Я не беруся спрогнозувати, як закінчиться донбаське протистояння. Але я чомусь думаю, що в будь-якому разі Ахметов буде в глибокому програші.
Моделі 18 століття з олігархами-власниками регіонів не працюватимуть в 21-му. Тепер йому вже доведеться іти до кінця, а кінець дуже сумнівний, тому що там в кінці такі люди, що радості йому це не принесе.
Хоча навколо Ахметова є певний містичний ореол (навіть у наших галицьких землях), треба бути реалістом. Це не Порошенко, Пінчук і не Коломойський, які наперед почали дбати знищення себе як олігарха (принаймні в очах суспільства) та усувалися від усякого лайна, з якого вийшли. Янукович, Іванющенко - це рівень АХметова. Рівень недалеких людей, які рахують лише гроші і то лише в перспективі на пару років уперед. Чітко стає зрозуміло, що саме Ахметов і Янукович - по суті одне і теж. Ну і нехай. У наведенні ясності є великий позитив.
Стає також зрозуміло, що ті політики, що любили казати про Ахметова як союзника чи захисника вітчизни, недалеко від нього втекли.
Враховуючи, що Тарута постійно говорить, що він "стоїть на плечах Ахметова", стає зрозуміліше, чому так гнило розвивалася ситуація у Донецькій області. Тарута виявився троянським конем, якого хтось грамотно увів на посаду в потрібний момент. (думаю що Тимошенко..?).

Андрій Пелещишин - 11-5-2014 у 11:48

У тему:

http://espreso.tv/news/2014/05/11/informaciynyy_opir_stvorennya_nar...
Цитата:
"В цілому констатуємо: заява «Метінвесту» є абсолютно незрозумілою і провокативною. Ми бачимо, що пан Ахметов, як і деякі інші олігархи Донбасу , нав'язують Україні свій сценарій. І за цим сценарієм виникають дуже великі питання - в першу чергу на предмет їх відповідності національним інтересам України", - йдеться в заяві «Інформаційного опору".

Андрій Пелещишин - 11-5-2014 у 14:50

Стаття на тему
http://www.pravda.com.ua/articles/2014/05/11/7024992/

Цікава, раджу ознайомитися.

Юрій Сєров - 11-5-2014 у 16:35

Стаття ніби і має сенс, але те саме говорилося й про Крим. Чи є гарантія, що покинувши напризволяще донетчан і луганчан (будемо реалістами, ніхто нікого не переселятиме, бо на це немає грошей), гангрена сепаратизму не піде далі.
Як знайти вихід з цієї складної ситуації, наразі незрозуміло.

Я ще місяць тому казав, що потрібно арештувати Ахмєтова з цілком прозорими умовами його звільнення.
Ну і про видачу зброї тим, хто хоче захищати Україну, говорили вже давно.

Андрій Пелещишин - 11-5-2014 у 18:15

Якщо Україна зараз піде з Донбасу, там появиться армія чоловіків без роботи і сотні тисяч одиниць нарізної зброї. Неважко здогадатися, куди це все попре. Тому залишати просто так Донбас є неприпустимим.

Юрій Сєров - 11-5-2014 у 18:46

Є такий нюанс, що якщо Україна не піде з Донбасу, то там також з'явиться армія чоловіків без роботи.
Сепаратори вже погрожують підірвати заводи: http://www.pravda.com.ua/news/2014/05/11/7025018/

Щось не чути закликів, "Нє нада майданіть, нада работать"...

Андрій Пелещишин - 12-5-2014 у 09:54

Тарута злився в один хор з Ахметовим про необхідність припинення АТО. Таки не обманював - вони справді діють злагоджено. От тільки на чию користь?
http://www.pravda.com.ua/news/2014/05/12/7025042/

Виникає підозра, що АТО почала досягати успіху.

До речі, не залежно від мотивів, Тарута таки не справився зі ситуацією, більше того, він не зміг правильно її спрогнозувати. Згадайте його слова, що все вляжеться само собою. А не вляглося..

Андрій Пелещишин - 12-5-2014 у 10:00

Очевидно, це наступна серія плану по формування автономної республіки в Донбасі. Зараз Тарута з Ахметовим продемонструють, що вони без Києва наводять порядок.
Потім уже законний референдум у червні. Тарута прогнозує непідтримку федерації, але йому вірити не можна. "Несподівано" (а як інакше, якщо порядок вони самі і контролюватимуть, своїми озброєними дружинами) Донбас голосує за автономізацію, і все, приїхали. Можна буде виписувати ордени від Путіна. Он Аксьонов і Константінов уже сьогодні отримали нагороди.

Андрій Пелещишин - 13-5-2014 у 20:19

http://espreso.tv/article/2014/05/13/separatysty_vyhanyayut_akhmeto...

Якась сумбурна стаття за темою "Ахметов - вождь сепаратистів", але досить цікаво.

Андрій Пелещишин - 20-5-2014 у 08:25

Ахметов виступив з несподівано різкою заявою проти сепаратистів під вивіскою "ДНР". Заява досить позитивна, у ній немає згадок про федералізаю і необхідність припинити АТО.
Не зрозуміло, чим це викликано, Інтернет переповнений радісними коментарями з цього приводу. Але чомусь мені здається, що це не системна зміна пріоритетів олігарха, а щось що пов'язане з внутрішніми конфліктами у сепаратистів, які були напередодні. Можливо, підконтрольних йому людей вивели з керівництва, і він вирішив зайнятися питанням поверненням контролю над сепаратистами. Інакше не вийде торгуватися з Києвом.

Юрій Сєров - 20-5-2014 у 12:44

Або він відчув, що ризикує залишитися резидентом ДНР.
Виглядає, що в Європі його чекає те ж, що й Фірташа, тому останнім часом Рінат сидить в неспокійному "Домбасі". Спочатку пробував виторгувати щось для себе, а тепер виглядає, що він втратив контроль над тим всім і самому стало страшнувато. Це й не дивно, коли з РПГ валять по твоєму заводу, то мимоволі замислишся.
Словом, я вже давно казав, #Ахметовпідарешт.

Юрій Сєров - 25-5-2014 у 16:55

http://zn.ua/UKRAINE/rezidenciya-ahmetova-pereshla-pod-kontrol-sepa...
То Рінат догрався чи то такий спосіб попіаритися і відхреститися від сепаратистів?

Андрій Пелещишин - 25-5-2014 у 19:08

Це логічний результат недалекоглядних ігор з кишеньковими екстремістами. Прикладів, коли таке закінчувалося трагічно для бажаючого стати маніпулятором - тьма. Шкода лишень, що люди навзірець теперішньої "еліти" навіть не пробують підтягнути знання в історії. Усе хочуть відчути на власній шкірі. А потім виявляється, що прийшов час відчути на власній шкірі, що таке кипляча олія.
Ахметов сам це все ініціював, сам міг зупинити легким зусиллям два місяці тому. Але захопився, не відчув як затягнуло.

Андрій Пелещишин - 1-6-2014 у 12:38

Ще раз про Ахметова
http://blogs.pravda.com.ua/authors/lutsenko/538a4ea072cb0/

Допис невеликий, скопіюю повністю

Цитата:
Так звані кадировці на Сході України є всього лише найманцями Ахметова. Увесь цей двіж з російськими найманцями – це Ринат і його ОПГ "Люкс", котрі вербуть досвідчених та дисциплінованих солдат по всій Росії, щоб виторгувати собі шматок України. ДНР, звісно, Ахметова не влаштовує – і він руками своїх чечено-інгушо-росіян розігнав цих недолугих – нерідко неадекватних, але щирих у своїй ненависті до олігархів. Похід на Ботнічний сад не пройшов без помсти. Значить, це правильний напрям.

Весь сепаратизм на Донеччині кришується міліцією. Міліцію зараз очолює людина Ахметова – Пожидаєв. Власне, Ахметов був поставив свого міліціонера в Дінпропетровськ, через що Коломойському довелося віддати перший поверх своєї ОДА під самооборону. Самоооборона ефективно закошмарила ментів, і ті в Дніпрі тихі й чемні.

Зовсім не так у Донецьку, де міліція створює колорадським бойовикам коридори, ловить проукраїнських активістів, потурає знищенню всіх, хто лояльний до України. Чому генпрокурор Махніцький не порушить кримінальне провадження стосовно Пожидаєва, а Аваков не відсторонить його – для мене, м'яко кажучи, незрозуміло.

Тому, друзі, наша вся любов і увага має бути спрямована саме на Ахметова та його друзів. Цих персонажів треба негайно позбавити награбованого майна і куплених посад. Власне, якщо цього не зробимо ми, то цього не зробить ніхто.

PS Автор пару днів як повернувся з боїв у Донецькій області і знає, про що каже;)

Юрій Сєров - 1-6-2014 у 19:53

Очевидно, що продалися рінару, не лише донецькі мєнти, а й патріотичні генпрокурори...

Андрій Пелещишин - 3-8-2014 у 12:49

Різкий, але цікавий матеріал
http://blogs.pravda.com.ua/authors/ivanov/53de0e322f869/ Не давайте Донбассу денег

Щось у цьому є. Донбас звільнити потрібно. Але як розподілити потім тягар відновлення і без війни депресивного регіону, значна частина населення якого сама була причетна до розпалювання конфлікту?

Андрій Пелещишин - 3-8-2014 у 13:12

У цьому ж контексті:
я був страшенно здивований, коли побачив, що і вишам Донецька і Луганська дали цього року держзамовлення на підготовку фахівців.
Я просто цього не розумію. Це ж державні кошти. І куди зараз ці кошти підуть? Чи може хтось вірить, що до 1 вересня Донецьк і Луганськ звільнять, налагодять нормальне життя і т.д.? Що виші почнуть нормально працювати, що буде налагоджений контроль, проведені кадрові чистки? Смішно.
Притому, що діти з цих областей поступають до нас. То логічно щоби цього року вже залишити держзамовлення (і навіть збільшити його) там де йде реальна робота, а не війна.
Чи не кормимо ми всі у черговий раз антидержавні сили?

Люди в Донбасі (не всі звичайно, але реально більшість) самі організували своє персональне пекло. Якщо не активними діями на підтримку тероризму, то пасивно нігілістичною позицією.
Тому такий різкий одесит за лінком, що я дав у попередньому повідомленні. Попри свій хрестоматійний космополітизм, одесити розібралися що їм потрібно, і, головне, що їм не потрібно. Вони переступили через властиву кожній людині душевну лінь і конформізм і здійснили активні кроки, які хоч і призвели до людських жертв, тепер, на фоні тисяч мертвих на Донбасі, виглядають не такими вже і значними.
Донеччани навіть погудіти полінувалися, коли сам Ахметов закликав. Зате тепер гудків мають вдосталь..

Юрій Сєров - 3-8-2014 у 17:07

Можливо, це більше політика і це більше робиться для заспокоєння. Суми не варті повідомлень: "Хунта хочет сделать Дамбас бидлом", "В Донецке ликвидируются университеты", тощо.
Якщо не дати держзамовлення, то навчання точно не почнеться. А так, трохи надії залишається. - це я так інтерпретую рішення МОН. Звісно, навчання там мабуть не буде в цьому році.

Андрій Пелещишин - 3-8-2014 у 21:05

Як заспокоювати - це доволі дискусійне питання. Метод "батога і пряника" є універсальним. Але в таких ситуаціях як донецька, не зрозуміло чому пряник іде перед кнутом.
Що таке держзамовлення? Це купівля послуги державою в конкретних юридичних осіб. Якщо зараз би на УП з'явилося повідомлення, що "Кабмін транжирить гроші - віддає гроші сеператистам за товар, який точно не буде відвантажено", відреагували би всі негативно. Якби тобі запропонували зараз купити щось у Донецьку з гарантією, що як мінімум рік товару не буде - ти би відмовився.
Я думаю, що правильною була би позиція міністерств (і МОН і інших) - усі програми по державному замовленню поширюються лише на добросовісних виконавців (які обов'язково виконають його). Аваков не захотів чекати КРАЗи 3 місяці, купив МАЗи. Чому тут інакше.
Пряником може бути обіцянка відновити держзамовлення зразу після миру.
І ще одне. Не знаю, наскільки великі гроші для держави це держзамовлення. Але напевно велике. Бо львівськім вишам його зрізали. Он у нас з 15 до 12 студентів на спеціальність стало. Тобто нас заспокоювати не треба? Це гнила практика, успадкована від попередніх режимів, яка врешті решт зведеться до того, що гроші даватимуть тим, хто вимагатиме "почути його"

Андрій Пелещишин - 15-9-2014 у 22:24

Ну от Порошенко і К вже підготували "закон про резервацію". Закон як і всі подібні закони революційно-воєнного часу носить сумбурний характер, і напевно юристи тихо прозрівають від його змісту. Ну але то таке.. Хоча насправді це дуже важливо. Кожна дурна буква закону це потім поламані долі людей (це я вже переконався з деяких інших законів, зокрема про вищу освіту).
Вразило, що ми тепер маємо годувати Донбас за захищеними статтями бюджету.
Чесно, мені здається, це плювок в обличчя Маріупольцям і іншим жителям Донбасу, які захотіли залишитися з Україною. Може вже краще як приз, визначимо, що фінансування прифронтових районів відбувається у захищеному режимі? Це було би і раціонально і красиво!

До мого попереднього допису. У ЗМІ проскочило, що ДНР підпорядкувало собі Донецький національний університет. Сподіваюся, вони правильно використають дане їм державне замовлення?

Юрій Сєров - 16-9-2014 у 13:38

У якийсь дуже дивний спосіб цей закон протягнуто. Знову таємничість... Чому?

Андрій Пелещишин - 17-9-2014 у 20:53

Тепер виплило, що в текст закону за незрозумілих поки що обставин було внесено суттєві правки.
Найгірше в цьому законі, це те, що він абсолютно по різному трактується. Той самий документ має зовсім різний зміст, залежно від того, хто про нього говорить. І це поки що люди з одного боку барикад. А коли до його трактування візьмуться сепаратисти? Тоді вже все буде зовсім складно і сумно.

Андрій Пелещишин - 17-10-2014 у 19:03

Чим далі затягується ситуація з Донбасом, тим більше виникає нехороших думок. Одна з них про те, що з Донбасу можна зробити колосальну машину з привласнення і дерибану бюджетних коштів.
Принаймні коли влада починає опікуватися соціальним захистом чи комунальними проблемами на захоплених територіях, виникають підозри, що просто хтось хоче перекинути кудись гроші, де вони будуть привласнені сепаратистами. З відповідною подальшою винагородою.
Це до речі, у певній мірі стосується і керівництва Росії, які теж можуть на Донбас щось списувати. Але для наших масштаб звичайно серйозніший.
Десь була аналогія: чи виплачувала радянська влада пенсії жителям окупованого німцями, ну наприклад, Києва в 1941 році? Думаю, що ні.

Андрій Пелещишин - 24-2-2015 у 18:20

Читаємо http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/54eca0e324d4a/
Держава тупо перевела за ніщо 350 млн гривень. Як і слід було чекати, територія ДНР стала для наших урядовців зоною викрадення коштів, які ніхто ніколи вже не простежить.
Питання на засипку: чи варто ще очікувати на знищення зони сепаратизму? Відповідь проста і очевидна..

Андрій Пелещишин - 17-5-2015 у 21:16

Сьогодні проскочила якась новина про майже таємну зустріч мерів міст Донбасу (різних частин), де місцевий істеблішмент обговорював свої перспективи. Можливо, з'явилася надія на те, що почнуться якісь внутрішні процеси руйнування ЛДНР.

Славко Остапенко - 19-5-2015 у 10:02

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Читаємо http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/54eca0e324d4a/
Держава тупо перевела за ніщо 350 млн гривень. Як і слід було чекати, територія ДНР стала для наших урядовців зоною викрадення коштів, які ніхто ніколи вже не простежить.
Питання на засипку: чи варто ще очікувати на знищення зони сепаратизму? Відповідь проста і очевидна..

Та ніяка вона не проста. Якщо європейські партнери будуть бачити, що ми не працюємо над знищенням зони сепаратизму и використовуємо її для корпуції, то ніякої допомоги на усіх рівнях нам не буде.

Юрій Сєров - 19-5-2015 у 14:29

Наближається дефолт, тому підозрюю, що скоро буде введена "тимчасова адмністрація" від основних кредиторів.

Андрій Пелещишин - 24-5-2015 у 16:13

Вбили одного з керівників бойовиків, Мозгового. Достатньо буденна новина для зон, у яких ведуться гібридні бойові дії, громадянський конфлікт, купа ініціативних не до кінця керованих командирів і т.п.
Дивує ось що. Українські сайти на загал доволі спокійно відреагували. Вбили то вбили. Дивує, що у Росії це стала інформаційна подія номер 1. Наприклад, на лента.ру усі повідомлення про вбивство Мозгового проходять як сама топ-новина, відповідним чином оформлені.
Я все розумію, пропаганда, те-се.. Але врешті-решт, це справді безглуздо.

Славко Остапенко - 24-5-2015 у 16:16

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Вбили одного з керівників бойовиків, Мозгового. Достатньо буденна новина для зон, у яких ведуться гібридні бойові дії, громадянський конфлікт, купа ініціативних не до кінця керованих командирів і т.п.
Дивує ось що. Українські сайти на загал доволі спокійно відреагували. Вбили то вбили. Дивує, що у Росії це стала інформаційна подія номер 1. Наприклад, на лента.ру усі повідомлення про вбивство Мозгового проходять як сама топ-новина, відповідним чином оформлені.
Я все розумію, пропаганда, те-се.. Але врешті-решт, це справді безглуздо.

Для чогось їм це потрібно. Час покаже, для чого.

Андрій Пелещишин - 3-6-2015 у 10:16

Інколи читаю спільноти людей, що проживають на Донбасі. Досить цікаво, є багато різних думок.
Добре видно тих, кому спілкування на форумах є щоденною роботою. Одноманітні, однотипні повідомлення, коли різними словами доноситься одна й та ж думка.
Цікаво, що останній місяць меседжі від саме від таких людей стали відрізнятися від попередніх. Саме ці люди дуже критикують політику України щодо обмеженої логістики з зоною АТО, постійно звучить як мантра, що Україна має захищати своїх громадян в зоні АТО, має їх підтримувати матеріально і тп. Притому супроводжується це все міркуваннями "всі керівніки однаково погані, про людей ніхто не думає і тп і тд".
Зараз часто можна зустріти думку, що Донбас готують до формального повернення в Україну на дуже невигідних для держави умовах. Імовірно, що такі повідомлення є частиною інформаційного супроводу процесу.

Юрій Сєров - 3-6-2015 у 22:20

Щось там заговорили про повну блокаду ( оперативненько, і року не минуло...), але маю сумніви, що щось вийде. Можливо провокують ерефію на новий виток конфлікту?

Андрій Пелещишин - 7-6-2015 у 15:20

Говорить і сам Президент. Фактично щось навзірець "продуктової блокади" (а ще хтось з БПП запропонував поширити цю ідею і на Крим).
Назагал ідея сумнівна. Вона була би правильна, якби зона АТО була обмежена зі всіх боків Україною (ну або відрізана від світу в інший спосіб). А так багато хто відзначає, що продукти все рівно завозяться з РФ, українські виробники не отримують прибутки. Думаю, що для сільгосподарств, що прилеглі до зони АТО, це може стати критичною проблемою.
Мені здається, що в Україні благочинних установ не так багато, і задарма ніхто продукцію в ЛДНР би не повіз. Головне - обмежити туди доступ не товарів, а коштів. Тобто:
1. обмежити всі виплати громадянам, яких підозрюють у проживанні в "окремих районах..." ;
2. заборонити повністю ввіз товарів і споживання послуг, що там продукуються (можливо крім якихось критично важливих для України).

п.2 можна поширити і на Крим, зокрема увівши відповідальність за споживання курортних послуг в Криму - це пряма співпраця з окупантами.

Andreas - 7-6-2015 у 15:38

Кошти так само з РФ завозяться. Небагато (бо самім треба) але все ж... А як інакше лугандонівці зарплати-пенсіі рублями по курсу 2:1 платять?
А в Крим відпочивати, то тут не тільки серед громадян України, а й серед росіян вже дурних нема. Гляньте вебкамери кримських пляжів, скільки там народу загоряє.
Крим більше не є місцем відпочинку. То тепер "непотопляемий авіаносец". Тільки от як він (Крим) виживе без 6 млн. відпочиваючих на рік, невідомо.

Андрій Пелещишин - 7-6-2015 у 16:33

Цитата:

Кошти так само з РФ завозяться. Небагато (бо самім треба) але все ж... А як інакше лугандонівці зарплати-пенсіі рублями по курсу 2:1 платять?

Так хай може їхні рублі вкладаються в результаті в фермерські господарства сходу України? Питання складне, напевно є достатньо аргументів на користь блокади. Але те, що на окупованих землях блокаду активно використовує "вата" для ідеологічної боротьби - це факт.

Щодо грошей, я так розумію є кілька каналів:
1. Прямі платежі з РФ. Гроші "просто так". У межах програми підтримки "молодих республік" та "жалованія" для найманців;
2. Гроші заробітчан. Напевно багато жителів регіону зараз в РФ на заробітках, переводять гроші у сім'ї додому;
3. Класичний бізнес. Імовірно в зоні залишилися виробництва, що здатні випускати продукцію, яка продається в РФ. Ну як мінімум - вугілля. Мабуть є щось технологічне теж
4. Хижацький бізнес і грабунок. Імовірно, значна частина матеріальних цінностей людей і підприємств вивозиться в РФ. Дуже багато повідомлень про вивіз металобрухту (це катастрофа для інфраструктури Донбасу) у Росію.

Ну про курс 2 до 1 то місцеві на форумах самі визнають, що він неприродній, і нарід в реальних розрахунках опирається не на нього, а на ринковий.

Юрій Сєров - 8-6-2015 у 22:08

Як казав, здається Альф, "
я зараз лусну":
http://pda.pravda.com.ua/news/id_7070603/
З такою оперативністю справді дивно, що москалі ще не в Києві...

Андрій Пелещишин - 15-6-2015 у 22:03

http://uainfo.org/blognews/1434355133-rf-forsiruet-sozdanie-finanso...
http://korrespondent.net/business/economics/3527888-na-chy-denhy-zh...
Дві статті за мотивами однієї публікації про економіку "республік"

Андрій Пелещишин - 18-6-2015 у 20:28

Щось ситуація навколо Донбасу стає все більше неприємною. Почалися давно очікувані чвари і протистояння між добровольчими батальйонами і офіційними силами. Сьогодні пішов сморід навколо загону "торнадо", пару тижнів тому навколо "равликів". Хто правий, хто злочинець, і взагалі, що таке злочин - абсолютно не ясно. Блокуються автобуси, а продаж продукції з АТО - ні.
Залишається лише сподіватися, що влада знає що робить

Юрій Сєров - 21-6-2015 у 13:28

"Перемир'я" має ще й таку сторону.
Солдатам постійно потрібно мати завдання, а тепер, схоже, почали переключатися на інші справи.

Андрій Пелещишин - 6-9-2015 у 17:13

Чудернацькі події відбувалися цього тижня навколо проблеми Донбасу.
І в Києві і в Донецьку хтось когось тлумив і гасив заради "Мінських угод". І там і сям під роздачу попали "яструби", і там і сям формальні (чи квазіформальні в ДНР) продавлювали свої точки зору. В Києві це коштувало життя кількох людей. У Донецьку - маленького переворотику у їхньому "парламенті".
В Інтернеті все більше побутує думка, що сильні цього світу вже вирішили долю Донбасу, але далеко не всі з цим рішенням згодні. І ще є проблемка, як донести це рішення (однаково всюди непопулярне) широким масам.
Думка можливо і наївна, швидше за все торги йдуть і ще йтимуть. Але тенденція напевно така є.
З другого боку, очевидно ЗМІ таки дають дуже викривлену картину. Незрозуміло, з якого дива почали з'являтися новини типу "нарешті настав мир" і т.п., коли водночас проходить інформація і про мінометні обстріли, і про якісь протистояння (у тому числі і від безпосередніх жителів у зоні АТО).
Війна - не час для надмірної відкритості влади, проте і жонглювання суспільною свідомістю - це не той шлях, який обрав наш народ.

Андрій Пелещишин - 8-9-2015 у 19:06

Дуже виважена стаття щодо надмірного оптимізму
http://petrimazepa.com/vietQ4.html

Цитата:
Своей главной цели Кремль уже достиг – создал на оккупированных территориях прослойку из десятков тысяч людей, которые будут сражаться за своё выживание, отжатые заправки, квартиры и супермаркеты, за потоки помощи и схемы по продаже металлолома, а не за скучную идеологию. Всё остальное – ширма: выборы по украинским законам или списки «народных республик», второй государственный русский язык или третий, помощь сепаратистскому анклаву поездами или кораблями через Абхазию – это мелочи. Общая стратегия пока, увы, не меняется, а боеприпасов и ГСМ у боевиков хватит на недели и месяцы боев даже после сворачивания военной помощи – у нас нет ВТО в авиации и тактических ракет, чтобы массированно поразить инфраструктуру сепаратистов за линией фронта.

Юрій Сєров - 9-9-2015 у 14:09

Або в нас слабо піариться це або наші диверсійні групи не діють на території ворога.

Юрій Сєров - 19-9-2015 у 13:15

Який сенс запроваджувати санкції і потім їх не виконувати?
http://www.epravda.com.ua/publications/2015/09/18/560093/
Більше того, їх неможливо виконати...

Тарас Сокальський - 20-9-2015 у 17:16

Цитата:
у нас нет ВТО в авиации и тактических ракет, чтобы массированно поразить инфраструктуру сепаратистов за линией фронта
Руки і голови в нас ніби є, тож думаю, що це питання часу...

Юрій Сєров - 22-9-2015 у 13:12

При бажанні, за допомогою диверсійної діяльності, інфраструктуру на окупованій території можна вже давно було серйозно пошкодити.

Тарас Сокальський - 22-9-2015 у 17:42

Власне, інфраструктуру трощити сенсу не бачу, а от скупчення біомаси заслуговують уваги...

Юрій Сєров - 23-9-2015 у 10:58

Знищення інфраструктури допоможе збільшити тиск і на біомасу...

Тарас Сокальський - 27-9-2015 у 20:08

Населення окупованої території в більшості своїй -- не вороги, а заручники. Знищення інфраструктури -- це удар по них, а заодно і по репутації України в їхніх очах. Та й відбудовувати потім доведеться явно не за кошт офшорних рахунків путіна...
Так що потрібні дуже точні хірургічні втручання. І інформаційна політика. Хоча б на рівні "народної дипломатії"
пс. Листуюся періодично з дівчинкою з лугандонського задуп'я, так що про настрої і загальну обстановку маю деяке уявлення.

Цитата:
>taras
25 вер. 2015 р.

Як там ваш танковий біатлон пройшов, Ви хоч своїх дітей, надіюся, не водили?

>miss ***
25 вер. 2015 р.

+taras да хто его знает, я военных и технику не люблю, и на подобные мероприятия не хожу. Чтобы детей туда повести, это надо полным дЭбилом быть. Не насмотрелись что ли, когда укр.армия по нам била. Больше заняться нечем, как в танчики пуляться, ага. Шо в Киеве , шо тут - все политики идийоты)) 


Дівчинка з корінних донбасяк, якось надибав на ІстПравді скани ґазет періоду німецької окупації -- там її родичі були в розстрільних списках за партизанку...
І, при тому, що дівчинка розумна і цілком нормальна, в друзях в неї купа непробивної вати...

Тарас Сокальський - 28-9-2015 у 07:50

До речі, хороші тексти про конфлікти на постсовєцькому просторі:
http://vk.com/golava.giya
Хоч і на ФСБшному майданчику )))

Андрій Пелещишин - 10-1-2016 у 00:11

Наш перший Президент вже вважає, що Донбас має бути автономією
http://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/3612734-ne-treba-boiat...

Мовляв інакше ніяк.

Я відчув себе молодшим на двадцять з чимось років. Згадав, як ті самі слова він нам розказував про Крим. Тоді його послухали. І де той Крим тепер?

Андрій Пелещишин - 18-4-2016 у 12:52

Новий віце-прем'єр з питань окупованих територій щось таке сказав, що блокади зони АТО ніби не буде і треба відновляти якісь виплати. Що саме конкретно буде зроблено на практиці - не зрозуміло. Особливо в частині, що стосується виплат. Не хочеться, щоби Україна платила контрибуцію окупантам.

Андрій Пелещишин - 22-10-2016 у 00:17

Якась чергова мутна історія з Мінськими угодами, на цей раз з почерговістю етапів (а це фактично ключовий момент угод). Вилізло, що як і думалося, для "внутрішнього вжитку" використовували зовсім іншу інформацію, яку озвучував Президент, ніж насправді.
Тепер виявляється, що так і планувалося, що спочатку вибори (точніше "вибори" ) а вже потім контроль над територією і кордоном. Хоча який там потім контроль....

Андрій Пелещишин - 18-2-2017 у 20:07

Росія почала визнавати документи, що видаються в ДНР. Важко сказати, наскільки це погано. Але напевно нічого доброго для нас. Для сепаратистів це великий плюс, враховуючи, що вони межують тільки з РФ.

Андрій Пелещишин - 26-2-2017 у 22:31

Класне інтерв'ю про стан справ в Донецьку. І про недопрацювання нашої влади
https://m.online.ua/news/768992/

Андрій Пелещишин - 4-3-2017 у 00:25

Зараз триває блокада ОРДЛО, і залежно від ряду обставин ті чи інші персонажі української політики обіцяють або катастрофу або перемогу.
До апокаліптичних сценаріїв більше схильні ті що при владі. Їхні аргументи мабуть раціональні: будуть суттєві втрати від припинення постачання вугілля на підприємства.

Цілком можливо, що воно так і є, і можливо, блокада справді небезпечна для України.

Але в тому усьому чомусь не звучить один момент. Як наш Президент, уряд, РНБО і всі інші керівники змогли допустити ситуацію, коли люди, яких величають терористами, можуть спокійно знищити нашу економіку? Як так могло статися, що два роки (!) не робилося жодних кроків, щоби зменшити ризики? Так, цього разу блокада почалася з українського боку, але в принципі, яка різниця? Невже Україна могла серйозно розраховувати на стабільність поставок від тих, хто ледве не щодня обіцяє зруйнувати Київ і Львів, ліквідувати Україну, хто обстрілює наших військових, просто повноцінно воює проти нас.

Хотілося, щоби СБУ розслідувало таке нехлюйство як особливо важкий злочин. Навіть якщо там немає корупції і злого умислу, прийшов час зрозуміти: непрофесіоналізм, нехлюйство - це такі самі злочини для держслужбовця високого рангу, як хабар чи зрада.

Андрій Пелещишин - 15-3-2017 у 14:53

Цікаво обернулася ситуація з блокадою.
Блокаду розігнали (чи планують розігнати), але тепер блокадою займеться держава.
Як на мене це абсолютно вірне рішення, жодної нелегітимної громадської діяльності в зоні АТО в принципі бути не може.

Юрій Сєров - 17-3-2017 у 11:58

Ця ситуація показала, що президент, кабмін, РНБО і всі інші не мають жодної стратегії не лише щодо деокупації, а й навіть щодо окупованих територій. Є тактика, яка розрахована виключно на збагачення певних людей, яка змінюється відповідно до ситуації, що складається. Так було з Кримом, так є і з Донбасом.
Спочатку, в 2014 Президент казав, що ми не будемо торгувати з окупованими територіями, потім, коли за блокування взялися всякі підозрілі особи типу Семенченка і Парасюка, то торгівля з ОРДЛО для Порошенка була необхідним чинником для росту економіки і, взагалі, виживання України, а тепер знову блокуємо, але виглядає, що лише на словах.
Щоб не було жодної нелегітимної громадської діяльності має бути чітка позиції держави, донесена і пояснена людям. А не вугілля з ОРДЛО за ціною Ротердам+.

Андрій Пелещишин - 17-3-2017 у 21:11

Сьогодні Чорновол якийсь перл видала на кшалт "Тою блокадою шантажувала нас Росія, а цією ми шантажуємо її" (якось так) :)

Певна логіка є, але кострубата.

Насправді, з 2014 року у нас все так. Влада не хоче і не може, потім хтось "а-ля громадськість" тисне, і влада вже і може і хоче. Така практика в принципі в нормальному мирному житті є позитивною, але в умовах війни має купу ризиків.

Андрій Пелещишин - 6-9-2017 у 11:24

Почалися активні кроки в сторону введення в Україну миротворців ООН. У мене нехороше передчуття, що це призведе до пожиттєвої консервації ситуації на Сході України.

Тарас Сокальський - 11-9-2017 у 16:17

Пожиттєвої (себто, довічної) для росії в її теперішньому вигляді. Сподіваюся, ми цього зомбі переживемо. Світ іде до глобального об'єднання, і важкопередбачувана мавпа з гранатою в центрі Євразійського континенту нікому з сильних світу цього не потрібна.

Андрій Пелещишин - 22-11-2017 у 19:35

Щось там в них в ОРДЛО весело, якісь перевороти, ДНР окупувало ЛНР. Дурдом, але прогнозований.
Шкода, що наші з того не користають. Думаю, що під шумок можна було забрати добрий кусок або взагалі взяти під контроль Луганськ.
Якщо тепер перейменуються в Новоросію, то буде гірше. Бо існуючий варіант зовсім карикатурний.

Ще пару днів тому ситуацію можна було спрогнозувати, бо преставники ЛНР почали робити дуже цікаві заяви, типу того, що їм подобається називатися ОРЛО і тп.

Тарас Сокальський - 24-11-2017 у 08:56

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Думаю, що під шумок можна було забрати добрий кусок або взагалі взяти під контроль Луганськ.

Імовірну реакцію північно-східних гамадрилів добре прорахували? То може бути сиром в мишоловці. Якщо не мати вирішальної переваги в військовій техніці.

Андрій Пелещишин - 24-11-2017 у 13:18

Та реакція в них завжди однакова, тому нагоди смислу втрачати немає. На такі випадки правильно було би мати пару тисяч українських "зелених чоловічків" для проголошення якихось мікрореспублік. До речі, ота ситуація з якоюсь "народною міліцією ЛНР", які закликали протистояти агресору з ДНР виглядала дуже симпатично.

Тарас Сокальський - 27-11-2017 у 17:01

Не варто розплачуватися людськими життями за утилізацію генетичного сміття. Це повинна робити високоточна зброя і інші технічні засоби.

Андрій Пелещишин - 2-9-2018 у 21:36

Черговий вождь чудернацького ДНР достроково пішов з посади у зв'язку з ліквідацією.
Чогось це затягнулося, але думаю, що зараз гадюшник там акивізується, кадри тасуватимуться.
От тільки цікаво - ті люди, що прийшли на похорон їх зігнали чи за покликом серця. Якщо друге, то це сумно..

Андрій Пелещишин - 19-11-2018 у 15:07

У російських ЗМІ також буває щось толкове по темі
https://lenta.ru/news/2018/11/19/dnr_strong/

Цитата:

Американские эксперты советуют Украине ввести полную блокаду Донбасса и не пропускать ни людей, ни товары. Об этом в эфире ObozTV (подразделение издания «Обозреватель») заявил бывший заместитель начальника Генштаба Вооруженных сил Украины Игорь Романенко. «Американцы предлагают Украине жестко перекрыть границу, никого и ничего не пускать, ни людей, ни товары, даже ресурсы — электроэнергию и воду», — заявил он. По его словам, после этого в непризнанных республиках Донбасса очень быстро сложится революционная ситуация.



Андрій Пелещишин - 25-4-2019 у 22:12

Влада РФ запустила видачу паспортів громадянина РФ для жителів ОРДЛО.
На загал це виглядає як відкрита агресія, хоча в кількох російських блогах зустрів думку, що це "евакуація". Зокрема тому, що видача буде тільки на російській території, хто хоче російську пенсію - повинен переселитися в РФ, а їхня пропагандистка Сімонян взагалі видала, що це для того, щоби покращити демографічну ситуацію в Росії (до речі, не така вже і ідіотська думка, якщо неофіційно виставити певні вікові бар'єри).
Для України це ще один шанс ідентифікувати п'яту колону. Проблема лише в тому, чи хтось буде нею потім займатися.

Андрій Пелещишин - 1-10-2019 у 19:10

Процес легалізації резервації на Сході логічно завершується. Підписана якась формула Штайнмаєрв, Зеленський успішно завершує процес, започаткований Порошенком у Мінську

Рост - 2-10-2019 у 08:38

Щось я тебе, Андрію, не зрозумів.
Порошенком у Мінську були підписані двосторонні домовленості, згідно з якими вибори можуть провестися за українським законодавством лише після повного виведення російських військ, роззброєння бандформувань і відновлення контролю над кордоном.
А зараз, судячи з виляннь на брифінгу, Моніка підписала повністю односторонні угоди.

Андрій Пелещишин - 2-10-2019 у 09:21

Так, звичайно, це наступний, ще гірший крок.

Рост - 2-10-2019 у 20:00

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Так, звичайно, це наступний, ще гірший крок.

Взагалі-то ні.
Мінськ був необхідний для отримання потрібної нам паузи, щоб перегрупуватися, наростити м'язи.
5 років пуціна увесь світ возив писком по мінську за невиконання, за це ж вводились санкції. Тобто, Україна мала виконувати свою частину мінська лише після виконання росіяками своєї, а саме після виведення російських військ і роззброєння банд, після повного відновлення суверенітету на тій території, її декриміналізації, після отримання повного контролю над кордонами.
Звісно, кремлядь не збиралася цього роботи. І отримувала б далі по писку.

А зараз моніка рукою зрадника уже в минулому інтересів України Кучми, підписала погодження виконати українську частину домовленостей без виконання роїсею їхніх.

Тому я не розумію, про що ти говориш, про який "наступний крок".

Андрій Пелещишин - 25-10-2019 у 08:56

Це якийсь поганий прикол?
Нова влада вирішила визнавати документи про народження і смерть видані в ЛДНР?
Типу, сердобольні, так?
А те, що сотні злочинців можуть легально зникнути з розшуку, оформившись мертвими, то нічого?

Юрій Сєров - 25-10-2019 у 16:17

Хотіли зробити як добре, вийшло - як завжди.
Думаю, первісно, ідея хороша, бо напр. люди на неокупованій території не можуть оформити спадщину і т. ін....

Стратегічно, якщо ми хочемо повертати Донбас, то рішення швидше правильне, ніж ні. Але треба пропрацьовувати оці всі деталі...

Андрій Пелещишин - 28-10-2019 у 10:09

Вперше Президент чітко озвучив бачення фактично кінцевої точки своєї стратегії
https://ukr.lb.ua/news/2019/10/27/440777_zelenskiy_budyaka_viyna.htm...

Фактичне узаконення ЛДНР і мабуть їхнє фактичне відокремлення.
Принаймні якщо я правильно зрозумів що ми будемо як Кореї.

Юрій Сєров - 1-11-2019 у 15:11

Такий варіант був би не найгіршим. Головне - не опинитися в ролі Північної Кореї...

Тарас Сокальський - 3-11-2019 у 18:01

Воно собі уявило, що російська сторона буде в майбутньому з якогось дива дотримуватися якихось домовленостей, не підкріплених силовими аргументами...

Андрій Пелещишин - 5-11-2019 у 14:03

Дозвольте нагадати, що Північна Корея це артилерійський жах, який нависає над Сеулом і здатен за пару годин зруйнувати багатомільйонну столицю та забрати сотні тисяч життів.
Так і буде ДНР і ЛНР. Вони офіційно будуть в стані війни і тимчасового перемир'я з Україною, що дозволить їм накопичувати ракетні комплекси, що нависатимуть над Маріуполем, Дніпром, Харковом. Та й танкові бригади величезні.
А якщо що, то РФ не при ділах, це знову війни сусідніх держав просто.

Результати опитування до речі
https://www.pravda.com.ua/articles/2019/11/5/7230993/

Юрій Сєров - 6-11-2019 у 13:07

Опитування ідеалістичне. Путін і РФ ніколи не підуть на те, щоб окуповані території ввійшли назад "на тих умовах, яких були".
Цікаво, що найкращі для України реальні варіанти набрали дуже мало голосів.
До речі, навіть оці розведення, на які авантюрно пішов Зеленський, вже не влаштовують Путіна і він щоразу висуває все нові й нові вимоги. Очевидно, хоче зірвати зустріч в Нормандському форматі.
Можливо, так і задумувалося нашою стороною, щоб виставити РФ в негативному світлі перед світом (ну ви ж бачите, що ми все виконали, а вони не хочуть) і мати відмазку перед виборцями (ну ми ж старались, але Путін не хоче...). Але я сумніваюся, що Зеленський і його команда здатні на таку Гру. Швидше Україна піде не ще якісь поступки, напр. по газовому питанню.

Андрій Пелещишин - 14-11-2019 у 13:10

Молодці!
https://korrespondent.net/ukraine/4160328-prystaiko-rasskazal-o-komp...
Вже Україна не претендує на контроль за кордоном між ОРДЛО і РФ.

Андрій Пелещишин - 9-4-2020 у 16:11

https://www.pravda.com.ua/news/2020/04/9/7247208/

Дебільні опитування.
Як жителів Сталінграда в 1942 році опитувати

Юрій Сєров - 9-4-2020 у 18:17

Пробують показати, що донецькі адекватніші за луганських? :)
Чи просто підганяють базу під неможливість встановлення миру.