Форум Рідного Міста

Два сценарії розвитку україно-російських відносин, або чи Путін - х*л...

Андрій Пелещишин - 23-7-2014 у 13:25

Задумався на таким питанням. А що буде з стосунками українського та російського народів через 10-20 років?
Ми дуже близькі на культурному рівні. Деколи настільки близькі, що провести лінію неможливо. Проте дуже далекі у інших вимірах. Ця різниця зараз дуже сильно вилізла і стала ідеологічною основою конфлікту.
Але крім фактично війни між Україною і Росією зараз відбувається ментальний конфлікт у свідомості більшої частини українців.
"Як могло статися, що точно такі самі люди, які так само не люблять геїв, говорять однією мовою, моляться в тій же церкві, дивляться ті ж серіали на майже однакових каналах, п'юте, те що і ми .. - як вони могли піти на нас війною?!!!". Це питання може не виникати в жителів Галичини і Волині (тут акценти розставили це в 1915 році, просто і ясно). Але далі на Схід усе значно важче. І тут свідомість видає відповідь - це Путін! Це він! Це він перетворив наших братів на худобу, це він заставив їх ненавидіти нас, це він придумав міфи і організував пропаганду, це він - поганий кадебіст і просто х*ло!
Мабуть саме тому так легко усім ображати його. Бо дуже проста відповідь.

Але насправді все значно складніше.
Не Путін вибрав Росію, а Росія вибрала Путіна. Не тому він підривав будинки в 1999 році, що маньяк. А тому що раціонально оцінив, що потребує його народ - приниження себе сильними і приниження собою слабих.
А крен у шовінізм та імперство - це не його пріоритет. Згадайте, що йому довелося важко боротися за право бути імперцем №1 у очах росіян в 1999 році. Тоді улюбленцями народу були Примаков з інтервенцією в Югославію та Лебедь - керівник окупаційної армії в Молдові.
Усі подальші кроки робилися ВВП на замовлення свого народу. Беслан, Норд-Ост, Грузія, боротьба з гомосексуалізмом... Де була хоч одна дія, щоби широкі маси сказали - ні, це закруто, так не можна!? Кожного разу як ставалася така подія, рейтинг ВВП зростав.
Усі політики - актори. І всі мусять розуміти настрої людей і їм підігравати. Ніякий диктатор не втримається 15 років при владі, якщо буде ідти постійно всупереч бажанням переважної більшості народу. Притому в інформаційну еру. Зазначу, що Фейсбук з Твітером в РФ не заборонені, але чомусь не відчутно щоби народ був "проти" хоч у них. Та й репресій страшних не спостерігається.
Тому моя версія така - ніякий Путін не "х*ло", а добрий виконавець волі народу, який хоче мати очільником гібрид царя з Ванькою-дурачком, здатного щемити своїх і обманювати чужих. Якщо завтра Путін стане іншим, післязавтра його не буде.

Отже... Що ж чекає нас? А нас чекає чергова культурна інтервенція Росії років через 10, коли ненависний Путін зміниться кимось іншим, до якого у нас не буде відрази. Як варіант - оновлена версія Лукашенка, який цікавий чоловік, який буде символом сили, але в той же час вибачиться перед Україною, водночас зробивши акцент на тому, що то була братовбивча війна, розв'язана маньяком ВВП. І що через ВВП було знищене слов'янське єдинство і тп і тд. І більша частина України розтопить лід у своєму серці і знову духовно прилине до великого брата, і буде знову велике слов'янське щастя, а може навіть спільний футбольний чемпіонат. Галичина з Волинню знову стоятимуть збоку, з нерозумінням пожимаючи плечима.
Є варіант розібратися в ситуації. Забути про ВВП, згадати про Росію. Зрозуміти, що зараз в Донбасі і є росіяни, то це все - добровольці, часто такі, що і не люблять свій режим. Зрозуміти, що відмінності в політичних цінностях між народами настільки великі, що потрібно розходитися і на культурному рівні. І зрозуміти, що там, на Сході - ворог. Ворог не в Кремлі. Ворог просто на Сході. А в Кремлі просто начальник штабу, якого відносно демократично вибрали собі вороги для того, щоби він керував діями проти нас.
Ненавидіти ВВП це те саме, що ненавидіти Діка Адвоката за те, що він керував збірною Росії.
Якщо це зрозуміти, то стає видно безглуздість травлі Путіна.


Звичайно, можуть бути ще інші варіанти. Наприклад - поганий розвиток подій в РФ (громадянський конфікт), якщо ВВП вчасно не вступиться. Але чому ми маємо чекати того, що від нас не залежить, упускаючи наявні можливості.

Юрій Сєров - 23-7-2014 у 14:48

Хотілося, щоб, скандуючи Путін - х-ло, більшість мала б розуміти, що "ми гаварім Путін, падразумєваєм - раша". Думаю, в Галичині це розмуміють. Щодо Сходу - складне питання. Але, імхо, уся пролита кров мала б протверезити нарід.

А ще важливо, щоб наше керівництво займалося не лише військом, корупцією і іншими нагальними проблемами, а й медіапростором. Щоб припинилася уся ця чорнуха на ТВ типу серіалів про КГБ, СМЕРШ і ін., щоб усі співаки і актори, що лижуть зад х-лу були в нас забанені.
І це задача, не простіша ніж з корупцією, бо усі наші журналізди ще 3 місяці тому восхваляли Яника, а тепер мають зовсім іншу позицію.

Словом, треба позбуватися 5 колони в усьому і тоді за 10 чи 20 років ми в ідеалі зможемо вийти на суто ділові стосунки в сфері економіки, а в усьому іншому буде така собі емоційна стіна.

Андрій Пелещишин - 23-7-2014 у 17:36

Є ще варіант культурної інтервенції в Росію. Це можливий варіант, але за ряду умов, з яких перша і головна - це успішність розвитку країни. Бо зараз, вибачте, нам немає з чим пхатися до них. А чи буде цей успішний розвиток - невідомо. Після помаранчевої теж гарно мріялося.
Ще є момент, що Україна зараз може стати прихістком для культурної альтернативи з Росії. Але тут також є підводні камені. Важливо, щоби притулок давати саме тим, хто хоче потрібних нам змін у політиці і культурі, а не просто опозиціонерам до режиму. А то ще Дугіну кафедру в Могилянці відкривати доведеться.
Преценденти вже були. За Ющенка якогось дива давали притулок російським нацикам, бо вони були опозиційні ніби. Зараз вони напевно десь стріляють по наших солдатах.
А Шустер з Кисельовим навряд чи покращили ситуацію в Україні (хоча тут можуть бути різні думки).

КУльтура

Андрій Пелещишин - 24-7-2014 у 23:43

У суботу у нашому мікрорайоні відбулися похорони двох хлопців, які загинули під Зеленопіллям. Маса людей, усе було дуже суворо, достойно і урочисто.
Сьогодні зайшов у магазинчик, тут, біля дому. А там радейко чи плеєр грає
"і за ніх і за нас
і за дєсант і за спєцназ..
"

Ну що тут скажеш... Поки ми будемо однієї культури, поки тішитимося з пісень, що прославляють наших ворогів і вбивць наших людей, до того часу усі перемоги це лише ілюзія. І це Львів!!

Max Yuzhakov - 25-7-2014 у 00:14

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  

"і за ніх і за нас
і за дєсант і за спєцназ.."

Ну що тут скажеш... Поки ми будемо однієї культури, поки тішитимося з пісень, що прославляють наших ворогів і вбивць наших людей, до того часу усі перемоги це лише ілюзія. І це Львів!!

А це близько до теми "поліцейська країна".
Ідеологічна основа, яка мотивує певний суспільний прошарок.
Навіть кіно таке було -- "Червона спека".
Контрпропаганда потрібна.

Андрій Пелещишин - 25-7-2014 у 18:24

Потрібна звісно... Хоч би справді якісь телесеріали про АТО зняли. Не "тоскливо-звитяжні" і не "артхаусно-романтичні", а нормальний фаст-фуд для мозку. Бо в РФ напевно вже строчать сценарії.

Андрій Пелещишин - 25-7-2014 у 20:35

Трохи перевпорядкував дискусії, бо промахнувся і написав про "дєсант" не туди куди планував

Max Yuzhakov - 25-7-2014 у 21:32

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Потрібна звісно... Хоч би справді якісь телесеріали про АТО зняли. Не "тоскливо-звитяжні" і не "артхаусно-романтичні", а нормальний фаст-фуд для мозку. Бо в РФ напевно вже строчать сценарії.

У РФ є перевага у плані таких сценаріїв,
бо мілітарізоване суспільство дійсно до певної міри
більш боєздатне, але не такий вже і крутий той "спецназ".
Мабуть є приклади як такому протидіяти.

dr.Trollin - 26-7-2014 у 07:22

приклади-то є,-атож.
априклад "а-ля Індійський" (я про Ганді-тренд)

але більш важне - то таки та думка,що чаїться за "мілітарізоване суспільство дійсно до певної міри".
перецінь-то таки сутність (тобто змога знайти "таргет-групу" акцепторів такого сценарного потоку) не втім, що "мілітаризованим" є таки саме "суспільство" але ж (тут більш доречним Російський термін, перецінь тягне за собою більш розлеглу коннотацію "общность")

_можливо_ таки АТО-Майдануті процеси таки й de-facto розводять навбіч _в'яв_ отці "общності" (не лиш про "в аспекті UA<->RUS" але ж виокремленням "UA".

Про це писали непооднОраз,- ага.
АЛЕ вказування рівня "так си сє стало" це є, як на мене. (ну більш-менш, звісно).

Вказувати так- мало є. Подавати "УПА-фільми" в стилі "Ковпак-фільмів" - це по суть об'єднувати UA->+<-RUS.

а я саме про "а-ля Ганді/Єшуа-тренд".
тобто ментально/релігійне зрушення...


Однобіч - таке зфільмувати -- проблема є,- ага.
(бо ж то режисеру самом проникнутися духом треба цього, перецінь).
!Але! от якщо не фільмувати, а ютюбувати/стрімити?

приміром оголосити вседержавний кастинґ на те, як більш доречно подати короткометражку про Україну?
-дивись що й виплИне (a-la як в "Україна має Талант" дещо такеееее виплинуло, що аж ґордість проймає).

Тому питання давайте промислимо:
що б було кастинґо-трендом/слоґаном
і закинути це в маси,- мо' та й виплИне що,- нє?

Max Yuzhakov - 26-7-2014 у 08:51

Індійців важко збагнути, Арджуна і Ганді
обидва поважні постаті у культурі.

Андрій Пелещишин - 26-7-2014 у 18:39

Ну от, пан Троллін так і не вийшов за межі бачення української культури як продовження російської :P
Я ж ніде не говорив, що серіали про АТО мають бути в стилі російських! Ніде :P Але наша уява автоматично вже підставляє знайомі шаблони і образи.
А я чомусь подумав (коли писав про серіал) про знаменитий MASH. Чим не шикарний взірець? Акторів талановитих у нас неміряно, бюджету серйозного не потрібно. Головне - щоби було цікаво!
Зрештою, Україна - місце на перетині культур. Нам дано вільно сприймати часто несумісні культури. Тому ми можемо собі дозволити експерименти - як в "російському", так і в "американському", "мексіканському" чи навіть "індійському" стилі. Це наші сусіди убогі, дл яких якщо в продукті нема Ваньки-супергероя, який по щучому велінню на бронепічці останньої моделі не наводить мир у всьому світі, валячи всіх наліво і направо - то це вже нецікаво :)
Хоча спробувати зробити на пробу щось навзірець російських "шедеврів" було би цікаво. Зрештою, можна би було їм продавати :)

Андрій Пелещишин - 26-7-2014 у 19:44

Або ще один варіант для запозичення - "Спрут". Це би було шикарно. Боротьба з олігархами, які фінансують сепаратистів і заробляють на нестабільності.. А режисер міг би заробити на тому, на кого більше з олігархів був би схожий (чи несхожий) головний герой

Max Yuzhakov - 27-7-2014 у 01:38

ну до речі, MASH це улюблений серіал,
хіба що Коломбо може чимось вразити...

Max Yuzhakov - 27-7-2014 у 12:07

Кажу банальні речи,
але культурний вплив важливий.
Наскількі покаже час.

Андрій Пелещишин - 27-7-2014 у 12:59

Поки що усі культурні новини насичені репортажами з якоїсь "Новай вални". Воно нам треба? Але успіх якогось виконавця на зачуханому есенгешному фестивалі стає топ-новиною і маячить на сайтах поряд з новинами про жертви у Донбасі.
Уся ця війна не має жодного сенсу, якщо так буде і надалі. Ну відвоює Україна Донбас, але якщо культурний простір залишиться тим самим, тут не буде що захищати.
Уявив, як би в вересні 1941р радянські ЗМІ тішилися з призового місця на австрійському конкурсі естрадної пісні, де генеральним спонсором були би заводи Крупа. Не уявляється щось..

Max Yuzhakov - 27-7-2014 у 13:37

я сам з Дніпра, десь писав здається...
ця війна більше зачипила донбас...

мій друг з Владимира про Львів казав
не дуже добре... казав що зі всією культурою
ватажків так і не побачив.

Андрій Пелещишин - 21-10-2014 у 19:53

По ЗМІ пройшла новина, що "ікона" російської опозиції Навальний висловився щодо приналежності Криму. А саме однозначно підтвердив, що Крим - російський.
Це дуже показово і дуже важливо. Нам треба ще раз і ще раз усвідомити, що наш ворог - це не Путін. А держава, якою він зараз керує, і народ, який підтримує імперські ідеї. Точніше - формує запит на імперські ідеї і імперських політиків.
Зараз уся російська опозиція критикує Путіна за нерішучість і непослідовність (це не стосується Макаревича, Шендеровича та Каспарова - але їх вже в Росії за своїх не рахують). Може це дико прозвучить, але цілком можливо, що Путін зараз є стримуючим, поміркованим політиком у російському політичному спектрі.
Я знаю, що це не є по європейськи і не є політкоректно - звинувачувати народ. У тому сенсі Путін дуже зручний. Є на кого все звалити, мовляв винні не росіяни, а Путін. Але так не є.

Юрій Сєров - 21-10-2014 у 21:07

Ходорковський також висловив цю думку. Путін не окупував Крим з власних амбіцій. Він реалізував волю свого народу і це усім українцям треба зрозуміти і пам'ятати.

Андрій Пелещишин - 26-1-2015 у 14:44

Стаття по темі. Усі російські політики (та й не політики) однакові
http://espreso.tv/blogs/2015/01/26/druhaya_rasyeya_ne_znayu_takoyi

Петро Гончар - 26-1-2015 у 17:30

Цікавий матеріал.
http://kashin.guru/2014/11/24/cult/
http://zn.ua/UKRAINE/rossiya-ispolzuet-donbass-kak-bolshoy-poligon-...
http://glavred.info/politika/ekspert-ob-unikalnosti-voyny-rossii-pr...

Петро Гончар - 26-1-2015 у 17:31

А також
http://hvylya.net/

Юрій Сєров - 26-1-2015 у 19:04

Всюди пишуть про бажання зірвати чергову хвилю мобілізації, але чомусь мало говорять про інший нюанс, а саме про демобілізацію тих, хто був мобілізований в березні-квітні 2014.
За законом, робоче місце за мобілізованим зберігається лише 1 рік, а далі його мають повне право (чи навіть обов'язок?) звільнити.
Це ще більша проблема. Бо навіть якщо мобілізація пройде успішно (хоча б більш-менш), то навіть підвід російських військ до кордону в районі Києва чи на Півдні чи значна активізація в східних областях унеможливить демобілізацію.
І тоді паніка і бунти через можливість втрати роботи, а також злість на інших (ми вже тут рік, а інші йти не хочуть) можуть початися вже не серед призовників і їх родичів, а вже серед військових, що значно гірше.
Сподіваюся, влада прораховує такі кроки і поправки до законів про продовження терміну незвільнення з роботи аж до демобілізації є вже напрацьовані. І будуть прийняті і пояснені людям до того, як ця проблема постане у повний зріст.

Юрій Марків - 30-1-2015 у 00:40

https://daydoroguduraku.livejournal.com/9118.html

Шкода що думки викладені у "жежешечці". Чому шкода - бо "жежешечка" всерйоз як джерело інформації практично не сприймається (так спостерігаю). А взагалі - золоті думки.

Цитата:

Именно Система, а не Путин! Напрасно старается другой такой же экономист-фрондер А.Илларионов представить бывшего своего шефа, как злого гения, который своим сверх-умом плетет свой заговор. На самом деле, критерий отбора в фюреры — полная бесталанность. Система-лошадь сама водружает себе наездника, который гарантированно не будет хвататься за поводья, не допустит к ним никого другого и обеспечит возможность кобыле идти туда, куда ей самой заблагорассудится. А так как Система интеллекта не имеет, только инстинкты (как у животного, поэтому в эпосе ее представляют в виде «дракона», «змея», «зверя»), то эти инстинкты и ведут ее к фашизму.

...

А вообще, всех бьет сейчас одна и та же проблема, одна и та же ложь: мир 70 лет увиливал от изучения фашизма как такового и признания ленинизма-сталинизма таким же фашизмом, как и гитлеризм. Разница между фашизмами формальна: у одних идентификатор свой-враг — «нация», у других — «класс». Причем классовики-затейники большевики-коммунисты оказались намного эффективнее по истреблению...

...

Кстати, сегодня, 27 января, в т. н. «день Холокоста» хотелось бы предложить «холокостерам» взять мораторий на разговоры о Холокосте на территории России вплоть до «Нюрнберга-2», где будет расследованы и осуждены преступления большевизма.

Я починаю поважати післясталінський СРСР

Андрій Пелещишин - 7-2-2015 у 23:17

Я починаю поважати післясталінський СРСР!
Трохи несподівана заява як на мене і моє бачення історії. Але я поясню, що і чого я поважаю тепер.
Виявляється в "новітньому" СРСР усе таки було суттєво інше ставлення до людини, народів і людства взагалі, ніж зараз у його наступника - РФ.
Ніколи після смерті Сталіна не звучали настільки дикі як на формально-побутовому, так і на державному рівні.
Я навіть уявити не можу, щоби в Радянському Союзі відкрито змінювали доктрину, дозволяючи собі використовувати весь ядерний потенціал при доволі незначних з точки зору світової цивілізації проблемах (тепер РФ може застосувати ядерну зброю у випадку виникнення сепаратиських рухів у себе!). Колись усюди була одна позиція - "ми ніколи не застосуємо ЯЗ першими!". А тепер на маєш! варто буде чомусь забродити в Чечні чи де там ще - прощай людство, привіт, палеоліт!
Звичайно, що і СРСР могло зробити як вважало за потрібне - доктрина то просто папірчик. Але хоч лице тримали..
А найстрашніше, що це викликає дику радість в російського обивателя! Вони всі тішаться успіхам "Булави" на випробуваннях та "Тюльпана" (фактично примітивної стрілялки ядерними снарядами) у звичайній війні.
Навіть з Афганом СРСР не поступав так цинічно. Були офіційно війська, запрошені офіційним урядом. А війська це все таки регулярна армія (і значить менше насилля, гвалту, мародерщини). А тут..
Навіть уявити собі важко, яку теорію треба було би підводити у СРСР під таку ситуацію як зараз.
Був експорт революції в Африку, але на жаль до Африки всі тоді так ставилися. Та й там і без радянського культурно-військового експорту постійно розважалися геноцидом місцеві племена.
А так, щоби методично і старанно знищувати людей спільної зі собою мови і культури - це абзац!
А це народ такий. Це не Путін такий. Тобто це Путін як "видатна посередність", ідеальний флюгер громадської думки. Виявляється, що усі вожді, від Хрущова до Єльцина, хотіли трохи змінити, вдосконалити і покращити свій народ! І тут нарешті прийшов той, якому цей народ ідеально підходить.
Читайте коменти на російських сайтах. Там нічого людського уже не залишилося... Звісно, що багато пишуть "ольгінці" (я, як соціоінтернетчик з великим стажем бачу масу ознак заказухи). Але ніхто не суперечить, усім підходить.. Вони перетворюються на неандертальців, які не здатні вивчити назв народів світу і придумують собі власні, навіяні очевидь своїми глибокими "фрейдівськими" комплексами на тему випорожнень та сексуальних девіацій ("какли", "піндоси", "гейропа").. До речі, згадали, як і коли Путін став супермегавождем цього племені? Правильно! "Мочіть в сортірє" - позорний унітазний дотеп з недомірка перетворив його на кумира свого народу.
Ремарка: До речі, зверніть увагу, що їхні фразеологізми і меми носять не брутально-чоловічий характер, а саме вульгарно-туалетний. Не сила і впевненість самодостатнього мужчини з досвідом поєдинків і перемог (у тому числі і над жінками :) ) чується в цих словах, а тявкання стурбованого зудом в паху недорозвинутого підлітка в зграї вуличної швалі (навіть не гопоти).
Отака країна, отакий народ. Отакий ворог.
Нам своє робить, в нас проблем не менше ніж у них. Зрештою їхні проблеми не цікаві. Хоча ні, цікаві.. Цікаві, бо вони наші сусіди. І вони нас можуть заразити. Та й заразили уже купу раз.
Мене тішить, що головна назва їх зараз - смішна і дивна "вата". А президент, хоч і Х*** але принаймні це не вульгарно, а брутально. Більше того, з певних світоглядних точок зору - це навіть почесне звання! І це добре. Щоби ворога здолати, його потрібно поважати!
От тільки гра слів "Раша-Параша"і "Лугандон"... Оце сумно... Отут ми вже спускаємося до їхнього рівня. І дарма!

Юрій Сєров - 8-2-2015 у 01:14

Та чому ж. Була ж у них доктрина "Упрєждающий удар возмездия"...

Юрій Марків - 9-2-2015 у 01:37

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Був експорт революції в Африку, але на жаль до Африки всі тоді так ставилися. Та й там і без радянського культурно-військового експорту постійно розважалися геноцидом місцеві племена.


А ще в єгипетській армії проти Ізраїлю радянські військові "не воювали"... Особисто знаю трьох чоловік, котрі там взагалі "не були"...

Юрій Сєров - 10-2-2015 у 23:02

Ніби домовилися про відвід артилерії.
Маю великі сумніви, що ці перемовини нарешті принесуть результат.

Окупанти перестануть стріляти і попросять перемир'я, коли побачать, що наші їх дотискають. Наразі такої ситуації немає.

Петро Гончар - 12-2-2015 у 15:29

Хроніка зустрічі у Мінську. Четвірка домовилася про припинення вогню

12:21 Для врегулювання ситуації на Донбасі є 13 пунктів.
http://24tv.ua/news/showNews.do?hronika_zustrichi_u_minsku_chetvirk...

Юрій Сєров - 12-2-2015 у 23:42

Україна взяла на себе купу зобов'язань, Росія - жодних.
Санкції стосовно будуть або скасовані або непосилені.

Думаю, на Порошенка був серйозний тиск, і він погодився це підписати з думкою, що ніц з того не буде виконуватися. Президент не може гарантувати конституційну реформу і він про це знав.
Нам буде перемир'я, щоб перегрупуватися і відпочити. І полонених звільнять. Це, по суті, єдині плюси.

Якби Порошенко серйозно розглядав ці домовленості, то краще вже було б визнати незалежність ЛНР і ДНР і хай би собі мастили голови, що далі там робити.

Петро Гончар - 13-2-2015 у 10:35

А не ліпше було в якийсь спосіб відпустити бунтівний регіон у вільне плавання?
Цитата:
Украине следует признать (а Европе – помочь ей сделать это), что она не контролирует территорию Донбасса. Иначе говоря, что Киев проиграл войну. В этом нет ничего трагичного. Проигравшие в 1945 году Германия и Япония впоследствии экономически обошли своего победителя. Потерпевшая поражение Южная Корея сегодня в разы успешнее КНДР. Поражение сплачивает нацию не хуже, чем победа.
[...]конецформыначалоформыНапротив, «консолидация» украинского государства через отторжение Донбасса – куда более многообещающий шаг. Понятно, что он весьма нетипичен; единственный прецедент случился лишь полвека назад, когда 9 августа 1965 года «бесперспективный» и населенный этническими китайцами Сингапур единодушным решением парламента в Куала-Лумпуре был исключен из малайзийской федерации. Ну и пусть Россия превратит Донбасс в новый Сингапур. Убедить мировое сообщество одобрить подобную меру как средство восстановления мира, думается, не составит труда – великие державы ныне предпочитают прекращать конфликты любыми, пусть и не «типичными» методами.
Самое же важное состоит в том, что Москва не сможет не принять такого варианта развития событий, сколь бы он ни был для нее невыгоден. У Кремля не останется ответа на одностороннее признание Киевом независимости ДНР и ЛНР на основании референдумов 11 мая 2014 года. Попытки российских политиков «запихнуть» проблему обратно на Украину не будут иметь успеха.

Віктор Балога пропонує провести всеукраїнський референдум щодо долі Донбасу. Чи не той це Балога, якого раніше пов'язували з Медведчуком?

Петро Гончар - 20-2-2015 у 11:51

Цікаву і водночас провокаційну статтю закинули в Інтернет з суто політтехнологічною назвою "Ми з Європи і не йшли. Галичани - європейці forever". І з автором теж і провокаційним, і політтехнологічним: Євген Жилін. Думай, що хочеш, що то за один: сепаратист з Харкова, провідник руского "Оплоту", тітушки якого відзначилися на Майдані і по всій Україні (здається, погроми у центрі Львова рік тому - їх рук справа)?

Але хай там що, більш ніж переконаний, що це справа рук Віктора Медведчука з його "Українським вибором": він уже давно став придивлятися до Галіції, ще з ексклюзивних ефірів "Прямим текстом" в Остапа Дроздова на телеканалі Zik. Роздмухує тему галицького сепаратизму чи автономії. Ось тобі і питомо галицькі автономісти - Володимир Павлів ("Я - галицький автономiст, а цілісність Української держави для мене менш цiкава") та інші достойники, котрими маніпулюють кремлівські верховоди.

Стаття писана вишуканою, питомо українською мовою, хоч і деякі помарки трапляються (видно, це все-таки переклад з російської). Так само, як і концепт федеративної реформи в Україні, конституцію до якої в Москві, подейкують, пише Портнов. Або вже написав, і вона, свіжоспечена, чекає свого вирішення і дальшого застосування.

А може, справді, нащо нам та ціла "Велика Україна", яка невпинно деградує і не дає розвиватися суспільству, коли можемо достойно зажити в невеличкій, але ефективній державі Галіція і Буковина (майже як Боснія і Герцеговина)? :baddevil:

Андрій Пелещишин - 29-3-2015 у 13:00

Цікава стаття в тему
http://uainfo.org/blognews/512015-nlp-na-sluzhb-rusifkacyi.html

Щоправда, там акцент на мові, а я би все таки на перше місце ставив культуру.

Цитата

Цитата:
НЕ МОЖНА ВОЮВАТИ З РОСІЄЮ І АСОЦІЮВАТИ СЕБЕ З ЗАХИСНИКАМИ РОСІЇ (героями-панфіловцями, учасниками Бородінської/Сталінградської битви, Кутузовим, Ковпаком, Сусаніним, тощо).

Абсолютно згоден. Шкода тільки, що час для тотальної дерусифікації свідомості потроху спливає, і все зводиться до кричалок на стадіонах і наліпок на машини.

Щоправда, є і позитивні моменти. Наприклад, нарешті влада наважилася на спробу десакралізації дати 9 травня. До речі, я думаю, що насправді для повного вилучення її сакрального змісту вистачило би 2-3 роки, щоби вона з дати мегазначення перетворилася на дату для прохідного повідомлення в темі "Цей день в історії" у нас на Форумі.
Так було з 7 листопада. Дата, на якій виросло кілька поколінь людей, згинула в Лету майже миттєво. Пам'ятаю, як я був студентом, до нас завітав товариш кількох моїх одногрупників, який навчався в Москві, в МГУ. Він прийшов до нас на пару, ми цікаво спілкувалися. А потім спитали, а чому він сьогодні не на парах. Він повідомив, що в РФ вихідний. Мені зафіксувався в пам'яті наш колективний стан напруженого думання "свято? Яке свято??". Я це запам'ятав дуже чітко, бо коли згадав дату, то був дуже-дуже здивований цією амнезією. Може молодшим людям це важко зрозуміти, але це був 93 рік. Усе наше життя до того, крім двох років, ця дата була самим значимим державним святом, вихідним, днем якихось заходів і мегапропаганди, брендом політичної культури. Вистачило лише 2(!) роки, щоби в людини згадка про цей день як визначний вже викликала нерозуміння і подив....
До речі, статус 9 травня тоді був відчутно менший за статус 7 листопада. Російська влада псіхоз навколо 9 травня почала розкручувати, коли почалася декомунізація (така собі компенсація), а наші на це повелися, втягнулися..

Юрій Сєров - 3-4-2015 у 11:48

Все безнадійно. В кафешках, маршрутках і т.д. - далі русскій шансон і попса.
Мабуть треба, щоб таки з Граду розвалили хату, щоб дійшло, і то не факт.

Андрій Пелещишин - 3-4-2015 у 18:38

Є таке. Радіо "шансон" - новий лідер уподобань певної категорії слухачів

Андрій Пелещишин - 29-4-2015 у 20:56

Я тут на попередній сторінці написав допис " Я починаю поважати післясталінський СРСР" http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=9575#pid11738
Мене звісно покритикували. Але надибав гарний запис російського священника в його блозі. Процитую практично повністю, бо автор сказав ту думку, яку мені не вдалося гарно викласти. (виділення моє)
Цитата:
Конец света вручную
http://m.ria.ru/politics/20150426/1060985426.html

"Путин о Крыме: Россия пойдет до конца, защищая свои интересы".

***

Во времена моего детства бабушки готовы были простить власти все - "лишь бы не было войны".

Сегодня часть самоубийственно настроенного населения тоже готова простить Путину все - лишь бы он организовал войну.

Жить не умеют, так хоть поубивать мечтают.


Когда лидер экономически слабой, но ядерной страны говорит, что "пойдет до конца", это означает, что он готов идти до ядерного конца человечества. Добрый такой дядя.
И публику, восхищенную такой брутальностью, мало волнует, что ядерной зимой в Крым отдохнуть не поедешь. И что немногие выжившие после такого "конца" вряд ли найдут дорогу в то место, что когда-то звалось Севастополь. Да и на что он им будет нужен?

Допущение ядерного шантажа означает полную дезориентацию в вопросах этики, в вопросах соотношения цели и средств. Еще 40 лет назад казалось, что в мире людей есть консенсус вокруг тезиса о том, что никакие цели не могут оправдать гибель человечества в атомном огне.
теперь мы знаем, что такая цель есть: человечество можно извести за право крымчан не учить украинский язык.

Старенький Брежнев был много гуманнее и человечнее. Мудрее. Люди стареют по разному. Кто-то, потеряв личную радость от жизни, перестает ценить жизнь вообще - особенно чужую...


http://diak-kuraev.livejournal.com/822713.html

Судячи по коментарях до запису, російська шовіністична публіка так і не почула чоловіка.

Тарас Сокальський - 30-4-2015 у 11:15

Думаю, цього пацієнта всі пам'ятають:
Цитата:
С помощью украинского населения Россия хочет оградить себя от китайцев. Так, Антон Бредихин, являющийся секретарем одного из ростовских региональных отделений партии «Единая Россия», заявил, что после возможного вступления в Таможенный союз Украины, необходимой мерой станет переселение в Сибирь семи миллионов украинцев, чтобы создать там демографическую границу против наплыва населения из Китая.
Так, Бредихин презентовал «Ермак 2.0» - этот проект является комплексным анализом регулирования миграционных потоков на Дальний восток и в Сибирь.

А тепер дивимось:
http://stailker.livejournal.com/1200774.html

Рост - 1-5-2015 у 08:19

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Я тут на попередній сторінці написав допис " Я починаю поважати післясталінський СРСР" http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=9575#pid11738
Мене звісно покритикували. Але надибав гарний запис російського священника в його блозі. Процитую практично повністю, бо автор сказав ту думку, яку мені не вдалося гарно викласти. (виділення моє)
Цитата:
Конец света вручную
http://m.ria.ru/politics/20150426/1060985426.html

"Путин о Крыме: Россия пойдет до конца, защищая свои интересы".

***

Во времена моего детства бабушки готовы были простить власти все - "лишь бы не было войны".

Сегодня часть самоубийственно настроенного населения тоже готова простить Путину все - лишь бы он организовал войну.

Жить не умеют, так хоть поубивать мечтают.


Когда лидер экономически слабой, но ядерной страны говорит, что "пойдет до конца", это означает, что он готов идти до ядерного конца человечества. Добрый такой дядя.
И публику, восхищенную такой брутальностью, мало волнует, что ядерной зимой в Крым отдохнуть не поедешь. И что немногие выжившие после такого "конца" вряд ли найдут дорогу в то место, что когда-то звалось Севастополь. Да и на что он им будет нужен?

Допущение ядерного шантажа означает полную дезориентацию в вопросах этики, в вопросах соотношения цели и средств. Еще 40 лет назад казалось, что в мире людей есть консенсус вокруг тезиса о том, что никакие цели не могут оправдать гибель человечества в атомном огне.
теперь мы знаем, что такая цель есть: человечество можно извести за право крымчан не учить украинский язык.

Старенький Брежнев был много гуманнее и человечнее. Мудрее. Люди стареют по разному. Кто-то, потеряв личную радость от жизни, перестает ценить жизнь вообще - особенно чужую...


http://diak-kuraev.livejournal.com/822713.html

Судячи по коментарях до запису, російська шовіністична публіка так і не почула чоловіка.

Путін не ідеаліст. От якби він жив у спартанських умовах, мав один костюм і ходив на роботу пішки, тоді були б підстави остерігатися, що така людина може влаштувати армагедон. А він надто цінує благополуччя, варто подивитись на його маєтки. Йому є що втрачати.
І оснлвна помилка багатьох людей, як мені здається, це оцінювати його дії, як звичайної людини. Якщо ж почати відноситись до нього, як до гопника, як до закоренілого дрібного злочинця, то все стає до болю логічним і зрозумілим.
Це взагалі весь народ такий, народ-гопник.

Андрій Пелещишин - 1-5-2015 у 21:17

Насправді Путін справді досить обмежений і залежний від зовнішніх обставин чоловік.
Але проблема в тому, що у сучасному складному техногенному світі ситуація може швидко вийти за межі контролю.
З тими ж гопниками і пантами так буває - спочатку лаються, лаються, потім в один момент бійка і жертви.
Радянський істеблішмент це розумів. І розумів, що ЯЗ - це "зброя судного дня". Як наслідок, вона не використовувалася як дешевий аргумент.

Андрій Пелещишин - 2-5-2015 у 21:28

Поки на Донбасі розпалюється нова ітерація конфлікту, Європі забивають голову рокерами з Росії. Але от що мене зацікавило..
http://espreso.tv/news/2015/05/02/rosiyski_baykery_pryyikhaly_do_sl...
Цитата:
У суботу, 2 травня, п’ятеро членів російського мотоклубу "Нічні вовки" прибули до Братислави.

У колоні було не більше 90 мотоциклістів, серед них "лише кілька з російськими номерами", колону "супроводжувало авто з дипломатичним номером".


Мені цікаво, ці моторизовані блазні у Словаччину як потрапили? Я не про візи (це тема для іншої гілки). Я про географію. Як вони могли потрапити в Словаччину, обминувши Україну і Польщу? І чому мені здається, що якраз Україну вони і не обминули...

Andreas - 2-5-2015 у 22:26

Літаком. Для військового транспортного літака 5 мотоциkлів - раз плюнути.

Андрій Пелещишин - 3-5-2015 у 18:07

Ну як варіант може бути. Напевно вже дуже треба було їх туди закинути.

Рост - 3-5-2015 у 22:11

Оскільки їх лише кілька, то могли і не афішуючи свою причетність поодинці заїхати.

Andreas - 4-5-2015 у 19:59

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
Оскільки їх лише кілька, то могли і не афішуючи свою причетність поодинці заїхати.

То навряд. З російськими номерами їх через кожні 5км зупиняли б для контролю після такої "реклами" - подорож на місяці розтягнулась би. Що в Україні, що в Польщі А то вони там, в Словакії, ОПИНИЛИСЯ. А не приїхали .

Рост - 4-5-2015 у 23:45

О, воно тепер погрожує до Львова навідатися. Будемо чекати, чого ж.


Andreas - 5-5-2015 у 16:47

Ну от все і з*ясувалося. Ніякі то не "вовки", а лише "закос" європейської емігрантської "вати".

Юрій Марків - 5-5-2015 у 20:14

Цитата: Початково розміщене учасником Andreas  

А то вони там, в Словакії, ОПИНИЛИСЯ.
...
Ну от все і з*ясувалося. Ніякі то не "вовки", а лише "закос" європейської емігрантської "вати".


Не знаю як у цьому конкретному випадку, однак у Словаччині вистачає своєї, НЕемігрантської "пухнастої речовини" віком за сорок і більше. Спілкувався багато. Ностальгують за ешелонами безкоштовного щебню від совєтів на будівництво прекрасного майбутнього і за таким іншим. Зійшлися на тому, що на тамтой ринок подавалася версія совєтів "лайт", без голодоморів, гулагів, сибірів і нквд...

Славко Остапенко - 13-5-2015 у 10:05

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  
Цитата: Початково розміщене учасником Andreas  

А то вони там, в Словакії, ОПИНИЛИСЯ.
...
Ну от все і з*ясувалося. Ніякі то не "вовки", а лише "закос" європейської емігрантської "вати".


Не знаю як у цьому конкретному випадку, однак у Словаччині вистачає своєї, НЕемігрантської "пухнастої речовини" віком за сорок і більше. Спілкувався багато. Ностальгують за ешелонами безкоштовного щебню від совєтів на будівництво прекрасного майбутнього і за таким іншим. Зійшлися на тому, що на тамтой ринок подавалася версія совєтів "лайт", без голодоморів, гулагів, сибірів і нквд...

Мабуть забули окупацію совєтами Чехословаччини, так звану Празьку весну.

Андрій Пелещишин - 23-10-2015 у 19:22

Підтримка Путіна в РФ перейшла відмітку 90%. На цей раз стрибок забезпечила російська авіація в Сирії. Якийсь людоїдський народ.

Рост - 23-10-2015 у 22:05

Все нормально. Мілошевич закінчився при 100%
Так що вже недалеко.

Ярема П. - 26-10-2015 у 20:38

Хотілося б пошвидше.