Форум Рідного Міста

Євромайдан. Підсумки

Андрій Пелещишин - 16-8-2014 у 16:46

Євромайдан припинив існування. Прийшла пора підводити підсумки.

Давайте будемо розбиратися по кожному з напрямків окремо. Їх же було багато.

1. Боротьба з режимом Януковича.
Тут ніби все ОК, режим повалено. Притому без компромісів, що дозволили би Януковичу, як феніксу, знову повернутися.
Але є кілька "але". Янукович і його найближче оточення справді не при владі, але під суд не потрапили і, напевно, його уникнуть.
Спонсори та менеджери режиму Ахметов, Фірташ, Льовочкін, Медведчук і т.п. чуються непогано, готують нові проекти і, цілком можливо, і не втратили ні грама свого впливу.
Один з олігархів, за сумісництвом - міністр в уряді Азарова, став Президентом.

2. Євроінтеграція.
Результат невтішний. Може ми і наблизилися до ЄС, але слабенько, асоціація не ратифікована, у суспільстві розчарування (заслужене) у Європі, безвізовий режим десь далеко на горизонті.

3. Наведення ладу в державі.
Попри неймовірний шум корупції та зловживань менше не стало. Загострилися неприємні речі, що пов'язані армією, призовом тощо.

4. Реформи.
Глухо.. Виборче законодавство не змінене, у економіці усе без змін, максимум готують щось у царині податків. Але поки це як проект, далекий і дискусійний.
Влада нагло собі ставить у заслугу (фактично єдину) закон про вищу освіту. Це брехня, закон у нинішньому вигляді формувався ще за Януковича і Табачника, і нічого такого "революційного" нова влада не додала. Та й сам закон не реформаторський, а більше "скаламучувальний", багато невдалих і просто суперечливих положень. Взагалі, традиція від Ющенка ще залишилася - усі реформи в державі завжди зводяться до реформ в освіті. Що наштовхує на думку, що реформують тих, хто не може за себе постояти.

5. Цілісність держави.
Розкол прогнозувався, але що буде така війна, тисячі жертв і анексія Криму - цього мабуть ніхто не чекав.

6. Культура та ЗМІ.
Зміни більше в глубинах суспільства. Чи вони трансформуються в нову культуру та інформаційний простір - не передбачиш. Але є підстави як для оптимізму так і для песимізму.

7. Політика.
Кількість шмельцу який вспливає на поверхню, просто вражає. І це як зовсім свіже, так і вже добре знайоме лайно часів Ющенка.


Що забув?

Андрій Пелещишин - 21-11-2014 у 18:54

Сьогодні річниця Євромайдану.
Формально підсумки доволі сумні - тисячі жертв, втрата території. Реально - це було напевно неминуче, хіба цифри могли змінюватися, і не факт, що в кращий бік.

Інший жаль - абсолютного оновлення політичної "еліти" не відбулося, максимум - легка фільтрація.

Тарас Сокальський - 21-11-2014 у 21:17

Угу, для конструктивних змін треба акцентувати не на масових акціях, а на аналітичних групах і силах для проведення спецоперацій... Сценарій можна було спрогнозувати і продумати заходи протидії...