Форум Рідного Міста

А чому би нам не "купити" закордонних керівників для держави?

Андрій Пелещишин - 21-8-2014 у 18:01

А чому би нам не "купити" закордонних керівників для держави? Не консультантів (яких ніхто не слухає, а поради їх носять замовний характер), а саме керівників?
Зараз не раз лунають від недоброзичливців думки, що Україна це "failed state", що в неї так і не з'явилося прошарку людей при владі, здатних працювати саме на державу.
Частка правди в цьому є. Талановитих людей багато, але ні "еволюційна" ні "революційна" система відбору кадрів у керівництво їх не витягує нагору. У першому випадку усе захоплюють чиїсь діти і куми, у другому - крикуни і навіть психи.
Може є сенс просто найняти західних фахівців на ключові посади? Прем'єра, генпрокурора, міністрів? Звичайно за дуже великі гроші, на дуже хороших умовах. Усе одно наші на тих посадах крадуть більше, якісь американці чи британці навіть не уявляють, що так можна красти.
А чому би справді не віддати міністра оборони і начальника Генштабу якимось відставним американським генералам? Думаю, що скандалів поменшає, а толку - побільшає. Можна говорити, що американський генерал не розбереться з нашою армією, але зрештою, нинішній міністр Гелетей взагалі до армії стосунку не має.
Податкова, митниця, голова нацбанку - це теж посади, які легко можуть бути заміщені відомими і авторитетними західними фахівцями.

На разі зроблено один крок в цьому напрямі - пана Шимківа з Майкрософт взято на заступника голови АП. Хоч він і українець, думаю, що Майкрософт з нього вже зробила класичного західного профі. Але то трохи не така значима посада..

У запрошенні іноземців немає нічого ганебного. Принаймні для рядових громадян. Громада просто наймає на роботу найкращих на гідних умовах. А вже потім, років за 5-10 наші рідні достойні люди зможуть зайти в кабінети еволюційним шляхом.

Зрештою, найславнішій сторінці історії України (розквіту Київської Русі) передувало запрошення іноземних фахівців на княження.

Юрій Сєров - 22-8-2014 у 23:59

Так а хто ж проти... Але ті, що вирішують ці питання будуть проти :(

rost - 23-8-2014 у 09:56

Сподіваюся, що це жарт.

Бо гадаю, що ви розумієте, що крім генералів американських, а краще німецьких, треба ще і полковників, а до них майорів і капітанів, за одно з лейтенантами. А щоб у тих лейтенантів американських(німецьких) вдавалося треба ще й сержантів американських, а краще німецьких фельфебелів. Ті сержанти-фельфебелі за два-три місяці, безперечно, підготуть бойові підрозділи, а героїв, слава богу в Україні своїх не бракує.

А от з міністерствами, ситуація значно складніша. З чим не погодитися важко, це з тим, що "імпортні фахівці", попри їх західні зарплати, загалом, обійдуться дешевше ... але на протязі 3-4-х місяців. То правда, "якісь американці чи британці навіть не уявляють, що так можна красти." Але як уявлять, то..., почнуть "брати", як справжні українці. Бо ж давати не перестануть. Ну далі замінюємо, "давунів" на імпортних плюс імпортуємо ще і поліціянтів, суддів. Працівників, вибачте на слові, пеніцитарної системи також. А, далі, виявиться, що і депутатів теж добре було би заімпортувати, бо треба ж закони нормальні прийняти для вище імпортованих виконавців. Інакше, при існуючому законодавстві, навіть бундес-судді "заколядують" десь за пів року.

Андрій Пелещишин - 17-11-2014 у 18:42

У склад нового уряду хочуть запросити іноземця http://www.pravda.com.ua/news/2014/11/14/7044261/

Десь проскочило, що це може бути Олександр Квасневський, а зоною його відповідальності - євроінтеграція

Андрій Пелещишин - 27-11-2014 у 20:07

Тема іноземців в уряді далі розвивається на вищому рівні. Проте, на разі, поки що без імен
http://www.pravda.com.ua/news/2014/11/27/7045663/

Андрій Пелещишин - 3-12-2014 у 21:11

"Купили легіонерів"
Але, ІМХО, мабуть не самих сильних. Та й країни постачальники не вражають - Латвія, Грузія. Ну але можливо таки це буде свіжий подих у нашому політикумі.

Андрій Пелещишин - 31-5-2015 у 15:42

Мабуть саме неочікуване і саме дивне призначення іноземця. Саакашвілі став головою Одеської ОДА.
Важко сказати, який в тому резон.. Чому Саакашвілі, який в нього досвід роботи на подібних посадах (це зовсім не президент держави, це принципово інша робота)?. Чому такої чутливої області, яка нарівні з Харківською є ключовою у великій війні, що вже йде рік з сусідами? Громада Одещини потребує дуже виваженої і прагматичної роботи, але чи це сильна сторона Саакашвілі? Здається, якщо вже на таку посаду, то потрібно було його садовити в крісло керівника Львівщини або Франківщини. Можливо в спокійніших областях його досвід знищення корупції був би корисним (заодно і місцеві елітки трохи би розбурхав). Хоча, знову ж, на мою думку така посада дає замало повноважень для здійснення серйозних змін у суспільстві, але забагато оперативно-господарської роботи, як для політика.

Юрій Сєров - 3-6-2015 у 22:11

Підтримую. Здивувало це рішення.
Достатньо масштабна посада для Міхо одна - прем'єр.
Тому головування на Одещині або підготовка або тролінг Яценюка.
Погоджуся, що область вибрана не надто вдало. Саакашвілі в процесі перебудови під себе може спровокувати ситуацію, якою можуть скористатися московити.
Франківщина мала область, а от Львів - це вже масштабніше і тут якраз пробують запускати інші пілотні проекти. Побачимо, що з цього призначення вийде.

Андрій Пелещишин - 10-6-2015 у 10:52

Я був неточний в попередньому дописі. Виявляється Саакашвілі був мером Тбілісі, тобто досвід керування регіоном у нього є.
Але все таки виглядає, що пріоритет в Одесі зараз буде зовнішньополітичний, і Порошенко готує маштабну операцію по розміну Придністров'я на Донбас.

Юрій Сєров - 11-6-2015 у 08:53

Не думаю, що нам бракує конфлікту Молдовою і Румунією.
Думаю, швидше йдеться про боротьбу з Коломойським. Судячи з останніх трендів на 1+1...

Юрій Сєров - 19-7-2015 у 22:14

Щось, здається, пішли збої в роботі Саакашвілі: заступниця з ерефії, яке не може внятно сформулювати позицію щодо війни, екс-міністр економіки в радниках, якась участь у довиборах в Черкасах...

Андрій Пелещишин - 23-7-2015 у 21:33

Маша Гайдар якесь справді дивне призначення. Усе таки таке враження, що завдання Міхо дразнити Російську владу. Хоча те що озвучують про зміни в Одесі, звучить гарно наразі.

Андрій Пелещишин - 24-7-2015 у 11:01

http://m.news.rambler.ru/politics/30848864/
Нова мулька. Вже Путін хоче в уряд РФ Берлусконі запросити :)

Андрій Пелещишин - 4-2-2016 у 22:58

Абрамовічус пішов з посади з голосною заявою щодо корупції в АП та ВРУ. Не адаптувався, бідака.

Юрій Сєров - 10-2-2016 у 10:14

Доведеться скоро нам виходити з плакатами: Америка, введи уряд! :)

Андрій Пелещишин - 9-3-2016 у 23:06

Усе більше розмов про Яресько як майбутнього прем'єра.
Якщо чесно, в мене відчуття, що це не той варіант. Хіба би ми зараз побачили якісь такі аспекти її як професіонала, які вона вдало до цього приховувала. Поки що видається, що її основні досягнення лежать в царині піару.

Андрій Пелещишин - 22-3-2016 у 13:08

Проявляється ще один суттєвий аспект залучення закордонних фахівців до управління державою. Вони не дуже потім обмежені в судженнях, інколи ці судження можуть бути небезпечними, ворожими і шкідливими.
Міркування про Боровика на цю тему http://uainfo.org

Цитата:
Видатний реформатор Саша Боровик напередодні референдуму в Голандії щодо асоціації з ЄС, дав інтерв'ю для спецвипуску однієї крупної місцевої газети, де дуже переконливо облив всіх нас брудом.

Суть заяв "європейця Боровика" зводиться до того, що Україна - повна ж...па, але він все ще вірить, що тут можна щось змінити (Яценюк на нього кричав, вибори в Одесі сфальсифіковані, міліція займається рекетом і т.д.).

Звичайно, Боровик має право все це говорити, але коли від твоїх слів може залежати результат такого важливого для країни референдуму, може варто просто подумати головою, перш ніж все це говорити?


З автором можна не погоджуватися, але автор сам слушно зауважує

Цитата:
Боровик - це нуль без палички, який взагалі нічого не зробив. І напевне, не зробить. Бо його максимум - це розповісти європейцям, яка тут клоака, але він такий мудрий і поблажливий, що готовий ще трохи в цій клоаці покопирсатися.

Боровик - це діагноз всім нам, бо ми сприймаємо його всерйоз. Наша система влади породила два тип імітаторів. Імітаторів від влади, які говорять про реформи і імітаторів з опозиції, які говорять про неправильну імітацію роботи влади. І одні і другі - це зло, бо вони не продукують нічого, крім мильних бульбашок.

Андрій Пелещишин - 7-11-2016 у 23:11

Саакашвілі пішов. Як і очікувалося - з легким скандалом і, що мене здивувало, прямими звинуваченнями в адрес Порошенка. Значить, що або ПП зовсім в людях не розбирається, або призначити Саакашвілі його заставили. У будь-якому разі це породжує для чинного президента проблеми, правда у кожному випадку - різні. У першому - екзистенціальні, у другому - цілком конкретні.

Андрій Пелещишин - 27-7-2017 у 20:23

Почалася якась брудна історія навколо фактично єдиного значущого "варяга" - Саакашвілі. Позбавлення громадянства дуже дурно пахне.
Я не його шанувальник, ставлюся до нього спокійно, але цей вчинок з боку держави (Президента) викликає огиду. Це зрада.
Зрештою, якщо він щось зробив не так - судіть його як громадянина України.

dr.Trollin - 3-8-2017 у 08:12

якщо когось судять - то хтось говорить (ну теоретично оказію має)
або договорюється
або про-говорюється

народу (я ні про кого особливо не кажу, але...) вже й так неконтрольованої засвітки мало чи що?

- так щ це не Зрада, но Обачність.

Андрій Пелещишин - 3-8-2017 у 20:49

Я мав на увазі під "зрадою" не модну нині "зраду держави", а саме персональну зраду. Вважаю, що позбавляти чоловіка громадянства після того як його сюди запросили - це таки зрада. Думаю, що в приватних розмовах звучали і обіцянки і гарантії.
Судити - так, можна. А позбавляти громадянства людину такого маштабу - це ганьба. Це власне дискредитація самого поняття громадянства України.

Андрій Пелещишин - 10-9-2017 у 19:57

Саакашвілі силою проривається на територію України... У мене таке відчуття, що правих в цій історії вже не залишилося, і Україна і екс-губернатор себе в даній ситуації дуже дискредитують.

А як вдало це все обігрують росіяни... У них ювілей столиці з пафосним парком над річкою і встановлення ферми кримського мосту, а в нас - дурдом з Саакашвілі та вибухи в центрі Києва.

Погано це все.

Андрій Пелещишин - 11-9-2017 у 10:20

Саакашвілі "прорвався", маємо тепер не дуже врегульовану ситуацію. Міністр МВС говорить бравурні фрази

http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/11/7154734/

При тому в виступі Авакова я здається вперше побачив достатньо чітку фразу про "європейських націоналістів" як пряму силову загрозу державі. Не те, щоби воно так і не було, вони є і їх треба враховувати, просто в реаліях пострадянських країн такі фрази є ознаками початку міграції від проєвропейськості до ізоляціонізму (що зазвичай зобумовлено втратою порозуміння з ЄС на грунті невдалих дій влади і корупції). Ну але то таке, побіжне спостереження...

По темі. Аваков вміє говорити переконливо, але все таки коментарі дозволяють реальніше подивитися на ситуацію. Пара адекватних коментарів читачів УП:

Цитата:

Логика в написанном безусловно есть! Но тогда зачем было строить доп.заграждения в Краковце, останавливать поезд, "минировать" Шегини? Пускай бы тихо заехал на оформление, ему бы сообщили, что паспорт не действителен и предложили проехать в Миграционную службу. Мишаня ж никого не убил и не ограбил. Только языком ляпал да слюной брызгал. А теперь из него сделают какой-то таран новой революции.
И еще, по поводу разрушения государственности в связи с прорывом границы "активистами". Тоже согласен! Могли бы и пострелять хотя бы в воздух. Иначе нафиг пограничники, если может собраться толпа и на свое усмотрение гулять куда хочет. Но при этом в голову лезут просто крамольные мысли! А в 2014, когда захватывали админ здания, милиции и СБУ с оружием? Чем те акции отличались от этой? Масштабом? Тьфу-тьфу, что бы не накаркать...


і

Цитата:

Хтось спеціально створив таку ситуацію, що прикордонники разом з прибулим туди генералом не могли пропустити Саакашвілі. Поміняти паспорт на довідку про особу без громадянства (щоб поставити туди відмітку про в`їзд) вони не мають право і можливості, а лиш могли до бескінечності затримувати автобус. Правильно сказав Слободян, такі дії - це загроза зупинення безвізу. Звести в тупик для провокації з одним запрошеним раніше в Україну грузином, щоб передусім російські змі полоскали на весь світ?
Щоб зам`яти цей сором, треба запросити всіх, хто не поставив відмітку в паспорті, та швидко в Києві поставити відмітку, взяти і Саакашвілі (він же розуміє про цей сором) заяву про отримання довідки про особу без громадянства, забрати паспорт і поставити в цю довідку штампик про прибуття в Україну. І цим вичерпати цю спеціально піарну для внутрішніх і зовнішніх противників і конкурентів влади подію, що може стати приводом призупинки безвізу ("замінування" прикордонного пункту пропуску, завіз туди тітушок, зупинка автобуса без можливості оформлення документів пропуску).


Юрій Сєров - 11-9-2017 у 15:58

Як на мене, то це епічний фейл нової влади.
Запросити чувака, дати громадянство, втиху забрати, а тепер ще цей цирк на кордоні.
Показали власний страх і некомпетентність. Цей заїзд був анонсований давно і не придумати як це красиво все зробити...
Цікаво спостерігати за фейсбуком. Більшість обурюються діями Міхо. Але хто він по факту зараз? Ніхто. А от кроки Порошенка викликають занепокоєння. Невже ніхто не міг йому підказати, прорахувати кілька кроків наперед?
Або це все зрежисовано як розкрутка "конкурента" на майбутні вибори?

Андрій Пелещишин - 12-9-2017 у 20:11

Думаю, що в Порошенка лише один реальний конкурент - Садовий. І цілком можливо, що ситуація з Міхо - помста Садового за сміттєву кризу.