Форум Рідного Міста

Культура мобілізації

Андрій Пелещишин - 15-2-2015 у 18:31

Я не буду зараз говорити про те, як продиться актуальна мобілізація до ЗСУ, кого і в який спосіб забирають, хто і як страждає. Я не буду говорити про корупцію, ідіотизм і упередженість. Про це кричать люди в транспорті і пишуть у ФБ.

Я напишу про якусь ніби доволі дріб'язкову тему. Але все рівно, це також важливо.

Те, що зараз відбувається з мобілізацією, нагадує якусь погану гру. І ті, потрапляють до ЗСУ виглядають такими, що програли, дурнями на фоні тих хто уник. Влада формує дебільний імідж собі та своїм діям.
А це принципово неправильно.

Останній приклад - призов моїх колег. Велике число (не знаю і не хочу казати скільки) призвано працівників Політехніки. Призвано позавчора, одним великим "пакетом". Людей фактично запакували після ЛВК, не дали нормально попрощатися з сім'ями і колегами. Таке відчуття, що їх викрали!
Ну мобілізуєте, ну нехай. Це ваша робота. Але навіщо так?
Чому не можна було по-людськи, повідомити, що всі мають бути 10-00 в понеділок біля Головного корпусу НУЛП. Звідтам їх забрати.. Я знаю тих людей, на цьому етапі вже ніхто би не тікав - сім'я, робота, статус..
А так ми би зробили красиво... Квіти, жінки, музика... Зібралися би колеги, думаю, прийшли би тисяча людей провести своїх. Був би зовсім інший настрій! Якщо не свято, то принаймні урочисте розуміння того, що люди йдуть виконувати обов'язок! Їм було би приємно, а решта би усвідомила, що ті йдуть заради них.
А влада... Влада отримала би свій улюблений піар і можливість зробити собі красиву картинку для ТВ.
А так.. От завтра на роботу.. Завтра кожен буде ховати очі від колег, у кожного буде відчуття, що сталося щось майже ганебне..



Петро Гончар - 16-2-2015 у 11:11

Вже у самій темі вчувається якась спроба апелювати до моралі... А там діють за інструкціями та логікою військового часу. Хоча, з другого боку - який в нас військовий час? Офіційно немає... Та й фактично - також ні... Є гібридна війна, розв'язана РФ проти України. І, як стверджують експерти, розпочалася вона ще від часів акції "Україна без Кучми", спровокованої т.зв. "касетним скандалом", котрий, своєю чергою, спровокували т.зв. "плівки Мельниченка" (охоронець Кучми записував свого патрона), на факт наявності котрих вказав і виголосив на цілу країну політик Олександр Мороз, сам того не підозрюючи, що перебуває під упливом маніпуляцій кремлівських верховодів... Відтак були стадії цієї гібридної війни: пригадаймо конфлікт на косі Тузла, що в Керчинській протоці, яка розділяє Україну з РФ. Дехто перевіряв, як зреагує українське суспільство на територіальні посягання з боку Росії. Тоді укр. суспільство висловило глибоке обурення діям Москви. За таким же принципом готувалося захоплення Криму: Україна мала вся, як одна, стати на захист своє території! Тільки ворог прорахувався: після Революції Гідності українці стало реально дивитися на речі, і майже весь зрусифікований Крим нафіг їм став потрібний, який ще й до того не розвивався, дорого було там відпочивати, сервіс - совковий. Чого не очікував ворог - що українці пожертвують однією шаховою фігурою, зроблять крок назад... Щоб потім зробити два кроки вперед у своєму поступі в майбутнє. Хто зна, якщо не пожертвують другою фігурою - Донбасом, котрий може стати реальним тягарем у дальшому розвитку держави України. Тільки якщо їй дозволять розвиватися світові верховоди...

Петро Гончар - 16-2-2015 у 11:12

Але ближче до теми. В принципі, їхню логіку можна зрозуміти: вони мають чітку інструкцію щодо того - діяти швидко, без зволікань і жодних сюсюкань.
Це у мирний час у радянські часи до армії проводжали "по главной улице с оркестром" (фільм "Любов і голуби"), а в час реальних бойових дій у державі вони діють по-військовому швидко, щоб уникнути випадків того самого ухиляння. В протилежному випадку вище військове командування їх по голівці не погладить, в разі якщо таки будуть мати місце численні ухиляння - все таки це буде мати вигляд з їхнього боку, як неефективно працюють. Тому вони діють на упередження.
Російська військова державна машина щодо цього ще брутальніше і цинічніше працює.

Андрій Пелещишин - 16-2-2015 у 12:44

У тій ситуації, що описав, можна було організувати урочистість навіть без того, щоби відпускати людей додому. Усе, що вимагалося - це бажання і знайти можливість затримати людей у казармі в межах міста на 2 ночі.
Логіка в них звичайно є. Але своя, особлива, військова. І якби ж то вони зі своєю логікою зараз демонстрували верх ефективності протидії ворогу та військової логістики. Але ж ні... То хоча би тут свою логіку притримали би при собі.

Славко Остапенко - 25-5-2015 у 15:39

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
У тій ситуації, що описав, можна було організувати урочистість навіть без того, щоби відпускати людей додому. Усе, що вимагалося - це бажання і знайти можливість затримати людей у казармі в межах міста на 2 ночі.
Логіка в них звичайно є. Але своя, особлива, військова. І якби ж то вони зі своєю логікою зараз демонстрували верх ефективності протидії ворогу та військової логістики. Але ж ні... То хоча би тут свою логіку притримали би при собі.

Можливо, можна і краще проводити мобілізацію. Звичайно, вона у нас не ідеальна. Але проводять, як можуть. Нема, здається, там людини, яка б займалась ще й урочистістю, коли немає ані часу, ані резервів. Тим паче, коли гинуть люди. Хто хоче культурно мобілізуватись - будь-ласка http://www.work.ua/jobs/1812602/, вступайте самостійно в лави ЗСУ, буде і присяга и все інше не на швидкоруч, а по-людськи.

Юрій Сєров - 19-7-2015 у 22:19

Щось і з дембелем незрозуміле. Вже з багатьох джерел є інформація, що демобілізація буде відбуватися пізніше на 2-3 міс.

Андрій Пелещишин - 22-3-2016 у 13:13

Президент заявив
Цитата:
"Наголошую, що цього тижня буде підписаний указ про демобілізацію, буде відправлено додому 45 тис. військовослужбовців. Причому мобілізація буде обмежена цифрою не більш як 10 тис. І у військкоматів, і у губернаторів буде можливість більш ретельно підходити до набору, щоб "аватари" не потрапляли у військові частини", - зазначив Порошенко.


Звучить класно. Але на практиці це значить, що вчергове основною базою для призову будуть працівники бюджетних та державних установ, яким зараз і без того зле.

Соня Матвеева - 27-6-2016 у 13:05

демобілізація відбувається коли владі заманеться, чергове кидалово