Форум Рідного Міста

Містечкові партії на виборах

Андрій Пелещишин - 19-8-2015 у 12:37

Звернув увагу, що з'явилося багато банерної реклами та безкоштовних газеток від якихось, раніше нікому не відомих містечкових партій з характерними назвами навзірець "Галицька партія", "Наш край" і т.п.
Притому, що великі партії ще активну агітацію практично не починали.
Можна було би припустити, що в тих партіях хочуть себе знайти активісти, які проявили себе як майданівці чи волонтери, але соціальні ліфти національних партій для них виявилися закриті (так часто і є). Але якщо це справді такі люди, то така порожня форма реклами їм не властива. Відомі прізвища та заслуги, широке коло знайомств, соціальний вплив, прямі контакти з медіа - навіщо тоді банери (на яких навіть прізвищ немає) чи туалетної якості газетки, зроблені по якомусь древньому взірцю передвиборчої псевдогазети зі типу корисними статтями для огородників?
Мені здається, що справа в іншому. Що за чиїмось сценарієм прийшов час імітувати розгойдування ситуації в Галичині (певно ще багато де),
Вже собі уявляю, як може смакувати якесь російське ЗМІ: "прихильники збільшення регіональних прав Галичини пройшли в місцеві ради". І як це за дві-три ітерації самоцитування перетвориться у "галичани більше не хочуть бути з Києвом" і т.п.
Цікаво, що я помітив на одному східноукраїнському форумі проукраїнського характеру різку активізацію ряду персонажів, які ніби "за Україну", проте весь час торочать про загрозу автономізації не лише на Донбасі чи взагалі Сході, а й в західних регіонах. Якийсь такий один з важним виглядом почав розказувати "що він там бував і знає", що всі гуцули вільно говорять румунською, що люди по селах Львівщини розмовляють не українською мовою, а якось "по своєму" і всяку іншу маячню.

Думаю, що зараз треба бути дуже пильними. Народ, який воює і прагне перемогти у війні з зовнішнім ворогом, повинен бути готовий до того, що різні внутрішні політологічні дискурси можуть бути використані проти нього.