Форум Рідного Міста

Польська солідарність або "поки грубий схудне..."

Андрій Пелещишин - 9-8-2016 у 20:25

Якось того літа двічі спілкувався з колегами з Польщі.
Зовсім з різних міст, з різних установ. Різний вік, різний життєвий досвід.

Коли мова заходила за проблеми в Україні в тому контексті, що якщо легковажити то біда і в Польщу може зайти, чув лише легковажність і іронію.
І що саме цікаве, в обох випадках прозвучала та сама приказка "Доти грубий схудне, худий здохне" (якось так). Цікаво, то їх може так кодують?

Наївні, вони думають, що в протистоянні з Росією Україна може зникнути.. Нікуди вона не зникне якщо програє, а просто буде поглинена і збільшить силу агресора...

rost - 10-8-2016 у 12:09

На жаль, ті поляки праві. Польщі Росія, реально, не загрожує жодним чином. Путін хоч і х...о, але ж не ідіот, а Польща в НАТО. Плюс це національно згуртована держава, практично моноетнічна. Рускій язик на вулиці в ТВ чи радіо там можна почути не частіше ніж, скажемо, в Іспанії. Російської п'ятої колони там ніколи не було і не буде. Зникома вірогідність територіальних претензій до них, якщо і може бути, то хіба від німців, але і то, чисто теоретично. Направду, ця відверта антиросійська позиція Польщі, це велика вдача для України. Практичного смислу, проте, для поляків вона не має. Ну не люблять вони Москву історично, ну і богу дякувати. Україну, вони теж не люблять, але Росію ненавидять сильніше. А тому і по принципу ворог мого ворога... підтримують Україну. Нічого більш драстичного росіянам зробити не можуть, але знають, що вільна і успішна Україна то є кістка в горлі Росії.

Андрій Пелещишин - 10-8-2016 у 20:07

Я не дуже володію ситуацією в Європі, але мені здається, що і Польща має слабке місце. Я повністю згоден, що прямої загрози для Польщі Росія зараз не становить. Але в комплекті з Німеччиною вони можуть для поляків породити проблеми. Зрештою, усі польські біди останніх пару сотень років виникали тоді, коли Росія зближувалася з германськими народами.
А зараз ЄС відчутно розхитався (хто би років 15 тому подумав, що Британія виходитиме з ЄС!), не виключено, що і в НАТО будуть проблеми, і Польщі доведеться розглядатися вже на всі боки. Історія вона така, вона не триває 10 років, а значно, значно довше.

Юрій Марків - 11-8-2016 у 09:24

Зайдіть на популярні портали типу onet.pl чи wp.pl та почитайте новини про Україну. Потім внизу гляньте коментарі. Тролі це чи реально настрої поляків, та переважно там пише щось типу "так вам і треба, кляті бандерівці", "це вам за Волинь"...

Андрій Пелещишин - 13-8-2016 у 20:59

Припускаю, що багато хто в душі потирає руки і чекає "повернення" Львова і сподіваються на допомогу Росії і тому може бути і агентом впливу. Особливо серед ультраправих польських активістів, які можуть виступати і як замовні тролі для Росії. У Росії завжди вміли домовлятися з ультраправими.