Форум Рідного Міста

Санкції щодо російських ІТ-сервісів

Андрій Пелещишин - 17-5-2017 у 12:36

Президент прийняв вкрай жорстке рішення про фактичне віключення значного числа дуже впливових в Україні ІТ-сервісів.
Наразі це не відчутно, але думаю, що до тижня часу картина по практиці реалізації даного указу стане яснішою.

ІМХО, даний указ є актуальний, але невдалий.
Мені здається правильно було би окремі три акти:
1. Заборона доступу до соціальних мереж (звужений аналог існуючого указу)
2. Впровадження в Україні європейських стандартів бухобліку і податкової, корпоративної звітності (замість заборони ІС плавне її витискання)
3. Категорична заборона використання російських пошт в бюджетних установах і держслужбовцями приватно (паралельно домовитися з Google і Майкрософт про підвищення їхньої активності).

Заборона доступу до сервісів електронної пошти на рівні трафіку - мені здається дикістю.

Тарас Сокальський - 18-5-2017 у 07:27

Збоченьство. Хочуть переплюнути за рівнем маразму кремлівський лепрозорій.
В "потойбіччі" (в т.ч. кримському і лугандонському) є купа цілком адекватних людей, з якими не хотілось би обривати спілкування. Плюс архіви листувань. Плюс в вк здоровезний масив української музики. Плюс, зрештою, деколи цікаво сходити в кунстамеру ))))) Один наш московський екс-форумчанин чого вартий :o :mad:
Краще сформулювати адекватні правила поведінки на "ворожій території" і викладати їх дітям в школі.

Юрій Сєров - 18-5-2017 у 12:16

Цитата:
Один наш московський екс-форумчанин чого вартий

Це Ви про кого?

Юрій Сєров - 18-5-2017 у 12:21

З 1С власне про витискання, здаєтсья, і йдеться. Заборонили не саму 1С, а її подальші продажі і підтримку.
Відносно соцмереж і поштових сервісів, то тут неоднозначно: хто захоче - обійде заборону, а свідомі і так звідти пішли. Принаймні мали б дати більше часу на перенесення усього з сховищ і аккаунтів.
З музикою - не знаю, свого часу там можна було знайти все, що коли-небудь існувало на будь-яких носіях. Чи перенесеться це все без втрат в якийсь інший сервіс - сумнівно.

Ще один критичний момент - якщо людина не встигла видалити свій аккаунт і не зможе вже це зробити з технічних причин, то в майбутньому цими аккаунтами можуть скориститася зловмисники в невідомо яких цілях.

Рост - 20-5-2017 у 12:55

Рефлексія, або велика біда маленького українця.
Або іншими словами, "птиця горда, не копнеш - не полетить".
Маленький українець, патріот (як він себе бачить), сидить поруч зі мною і викликає яндекс таксі при наявності повноцінної альтернативи.
Маленький українець, патріот (як він себе бачить), тримає пошту на мейл.ру, при наявності повноцінної альтернативи.
Маленький українець, патріот (як він себе бачить), робить архів української музики вконтактікє. Мокшанська компанія заробляє гроші на відвідувачах (на рекламі), українські компанії змушені замовляти рекламу вконтактіках, бо в них на порядки більше охоплена унраїнська аудиторія, ніж в будь-якого українського ресурсу. Маленький українець своїми діями знищує український сегмент інтернету, нарікаючи потім на це, і не усвідомлюючи взаємозв'язку.
Маленький українець, патріот (як він себе бачить), гнівно осуджує ФабрикуВЛіпецку (тм) нашого гаранта, сам користуючить ворожими поштовими сервісами, програмними продуктами, соцмережами тощо. І аж скаженіє, коли в нього це відбирають.
Маленький українець, патріот (як він себе бачить), взагалі страдає двоємислієм, постійно живучи подвійними стандартами, для себе і для інших. Інші мають свято виконувати правила дорожного руху, а я тут чуть-чуть розвернуся через подвійну суцільну, бо до перехрестка цілих пів кілометра їхати, проскочу на лише трошки почервонівше "зелене", бо запізнююсь на зустріч норманської четвірки, припаркуюся на місці для інвалідів, бо корона з голови впаде пройти зайвих десять метрів. Негідники при владі не мають права розкрадати країну, а я тут трошки, пару тисяч всього відкату, хабарчик маленький, пачку паперу з роботи.

Україна - це сукупність маленьких українців. Загальне благо починається з маленької свідомості кожного. Пора закінчувати з примітивною рефлексією: штуркнули - квакнув. Пора починати усвідомлювати, що Україна будується кожним з нас на своєму місці і все залежить від кожного з нас. І негідники при владі з'являються, тому що ми їх туди вибираємо, і закони порушуються, бо це ми їх порушуємо, і засилля російського у нас тому, що ми це самі притягуємо, а своє не підтримуємо.

І заборона, яку ми тут обговорюємо - це не маразм, а реальні проукраїнські дії влади, змушені дії, тому що, по факту, маленький українець "птиця горда, не копнеш - не полетить".

ПС. А дивіться, всього пару днів, а вже і про існуючі українські соцмережі згадали, і нову платформу готові писати, і додаток вже є музику з фейсбучка слухати. І про Гуртом і Толоку, де музики нашої вагон і два маленьких возики. Забурлило. "Часто маленький крок вперед є результатом хорошого копняка під зад".

Тарас Сокальський - 21-5-2017 у 09:16

Ну так хто напише платформу, яка б переплюнула за функціоналом/юзабіліті ворожі? І чого він не зробив цього раніше?

пс. Пошту завів на яху, коли ще ніяких мейлру в природі не існувало, Толоку при можливості тримаю на роздачі, в аднакласнікі заглядаю раз на місяць, вк юзаю досить інтенсивно, нарівні з ФБ, для вищезазначених цілей -- спілкування з адекватними людьми з потойбіччя, долучення молоді до укрмузики (ну дуже зручний інтерфейс, до речі. І молодь переважно там, на ФБ не перетягується ніякими засобами), епізодичних екскурсій в ватний зоопарк. На рекламу не клікаю. Я в чомусь згрішив?

Тарас Сокальський - 21-5-2017 у 09:33

ппс. Платформа суто з прицілом на національний масштаб -- заздалегідь приречена на провал (ну чи жалюгідне животіння, підтримуване масовим спамом, як було з конект.ін.уа). І головний козир ВК -- муз.халява, тобто наглий ігнор авторських прав. Чим його перекриємо?

Тарас Сокальський - 21-5-2017 у 09:42

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Сєров  
Цитата:
...московський екс-форумчанин ...

Це Ви про кого?
Та яка різниця? Факт в тому, що колись нібито цілком нормальній розважливій людині раптом телевізор замість голови прикрутили...

Андрій Пелещишин - 21-5-2017 у 12:36

Щодо пошти.
Річ у тому, що під роздачу попала не тільки пошта в домені "yandex.ru" але і богудушувинні корпоративні пошти, які користалися сервісом Яндекса. Тобто людина в один день виявляє, що її пошта (у якій немає ні Яндекса, ні "ру") стає недоступною.
Звісно, можна сказати, що нема чого корпораціям використовувати сервіси Яндекса, а не Гугла чи кого там. Але справа в тім, що далеко не всім корпораціям Україна є указ, і бізнес і інші види активності таки носять міжнародний характер, ми ж не КНДР будуємо.

Рост - 22-5-2017 у 16:29

Я тут по роботі трохи іншою писаниною зайнятий. Але впала в око стаття, а копіпастити простіше, ніж самому писати: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10213162395920474&id...

Тарас Сокальський - 22-5-2017 у 21:03

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
...впала в око стаття,
Себе в жодному з пунктів не впізнав :-) А відновити спілкування з давніми друзями тепер буде проблематично(((
Тому повторюся:
Цитата:
Краще сформулювати адекватні правила поведінки на "ворожій території" і викладати їх дітям в школі.

А, до речі, невже так складно на сервісі для обходу блокувань дочепити додаткову фічу колекціонування паролів? :baddevil::baddevil::baddevil::baddevil::baddevil:

Ярема П. - 23-5-2017 у 01:25

Цитата: Початково розміщене учасником Тарас Сокальський  
Ну так хто напише платформу, яка б переплюнула за функціоналом/юзабіліті ворожі? І чого він не зробив цього раніше?

Ось відповідь, неохота переповідати: Справа не "Вконтактє". Чи насправді російські IT-проекти кращі за українські?

Тарас Сокальський - 23-5-2017 у 06:02

На першому місці я б ставив таки не фінанси, а цікаві ідеї і здатність працювати в команді. А про обсяги ринку -- однозначно треба орієнтуватися на глобальний масштаб.

Тарас Сокальський - 23-5-2017 у 06:06

пс. Спробував перший-ліпший анонімайзер для ВК -- https змінилося на http, тобто вся моя інфа передається відкрито. А що з паролем? (мені його не шкода, але теоретична цікавість...)

Рост - 23-5-2017 у 10:16

Цитата: Початково розміщене учасником Ярема П.  
Цитата: Початково розміщене учасником Тарас Сокальський  
Ну так хто напише платформу, яка б переплюнула за функціоналом/юзабіліті ворожі? І чого він не зробив цього раніше?

Ось відповідь, неохота переповідати: Справа не "Вконтактє". Чи насправді російські IT-проекти кращі за українські?

Дивно, що багато для кого це неочевидні речі, правда?

Андрій Пелещишин - 23-5-2017 у 20:42

Чи правильним є рішення Президента покаже час.
Але не тільки час, але і подальші дії влади.
Все що відбувається, відбувається в соціальній системі, і може розвернутися в різні боки. Короче кажучи, на війні як на війні.

Давайте будемо потрохи розбирати сценарії і генерувати ідеї. До речі, зразу кажу, не думайте, що вони будуть непомічені.

Отже. (Далі звісно ІМХО)
1. Найгірше що може бути, це зупинитися на актуальному стані і трактувати як перемогу. У такому разі через місяць на комп'ютерах, планшетах і смартфонах кількох десятків мільйонів українців буде стояти Яндекс.Браузер і ми отримаємо spyware на половині якщо не більше клієнтів Інтернету. Це буде вже не теоретична загроза, а практично капітуляція в цифровій війні, якщо така трапиться (до речі, я і далі вважаю блокування Яндекса великою помилку, зокрема і через існування Я.Браузера).
2. Потрібно роз'яснювати, що блокування соцмережі не українське ноу-хау, і наводити приклад про який усі мовчать. У Росії заборонений абсолютно безобідний LinkedIt який є звичайною соціальною мережею з деякими спеціальними функціями.
3. Треба пропонувати реальні альтернативи, а не інфантильні ідеї про національні соціальні мережі. Інтернаціональність - це є одна з головних функцій СМ, коли я можу спілкуватися з знайомими з усього світу, а не лише патріотами з діаспори.
Притому альтернатив має бути кілька, народ потребує альтернативи. Крім ФБ (ну може комусь він не подобається, це нормально!) є G+ , LinkedIt . Треба домовлятися з Гуглом про активне входження в наш простір. Google Plus в інтеграції з Google Drive та системою Android є вкрай ефективною заміною ВК для школярів і студентів (обмін файлами, месенджери і тп). Це потрібно тільки пояснити і показати. Аж до того, що показати, як швидко можна обмінюватися розв'язками домашніх завдань через Google. Тай система "кіл" там гарно пропрацьована, забезпечить школярам секретність від вчителів :)
4. Певні види бізнесу явно постраждають через блокування ВК (це всякі групи купи-продай і тп). Треба зробити все можливе, щоби в Україну повноцінно зайшли нарешті PayPal, EBay та Amazon. Можливо, підтримати якісь вітчизняні аукціонні проекти.
5. Підняти статус ФБ та G+ реалізувавши логіни на базі цих сервісів у різні служби електронного урядування і обслуговування населення (зокрема і можливо реєстрацію на ЗНО).
6. Запустити національну програму чи конкурс (бажано під наглядом якісних ІТ-фірм, а не так як завжди) розробки аплікацій для школярів у ФБ і G+
7. Увести в урок інформатики створення акаунтів в ФБ, Google, LinkedIt, для студентів магістратури та аспірантури - ResearchGate
8. Загальмувати ініціативи з посилення боротьби з відео та аудіо піратством, як такі що не на часі.

У такому разі (мабуть ще багато інших кроків теж) ми за два-три роки забудемо про ВК, це буде чудернацька екзотика, нікому не потрібна.
Інакше ми отримаємо: spyware на кожному комп'ютері, складність у юридичній сфері захисту прав громадян і держави, і, головне - розрив між законодавчим полем держави і реальністю. А це шлях до самознищення держави.

Юрій Сєров - 24-5-2017 у 15:16

Мій провайдер, VEGA, ще не заблокував Вконакті.

Це все тверезі думки, але в нас справді, таке враження, не прораховуються кроки наперед. ВК "славилось" піратським контентом, зокрема музичним. У нас спершу закривають ex.ua, а потім тепер ВК і смішно думати, що всі школярі самі знайдуть інші просунуті сервіси (зручних і безкоштовних з яких і я не знаю), вони радше поставлять Яндекс.Бровзер. Можливо, варто було залишити Ex.UA?
G+ це трохи іншого типу мережа, мені взагалі "не пішла".
Facebook - дуже схоже на ВК. ... але там нема піратського контенту.
Байки про "круту українську соцмережу" - це буде як з системою декларування.

Пригадую ситуацію, коли ОК, були популярнішими за ВК. Однак декілька невдалих маркетингових ходів, відсутність розвитку і більшість змігрували у ВК. Адміністративними кроками такого не досягнеш. До речі, блокуванням Однокласників не переймається ніхто!

Уроки для реєстрації - нема сенсу. Якщо буде мотивація - самі зареєструються, це не стане перепоною.

Цитата:

Треба зробити все можливе, щоби в Україну повноцінно зайшли нарешті PayPal, EBay та Amazon.

Це давно вже треба було зробити.

Загало, рішення правильне. Але інформаційна сторона події і підготовленість до неї - :(

Юрій Сєров - 24-5-2017 у 15:21

Ще важливим моментом є картографічні сервіси. Не порівнював, але читав відгуки експертів, що карти Яндекса значно кращі за карти Гугла.
І деякі, навіть e-gov, базувалися на Яндекс.Картах.

Андрій Пелещишин - 24-5-2017 у 19:36

Те що тобі не сподобався G+ значить лише те, що він не сподобався тобі :)
Насправді G+ програє ФБ не тому що гірший чи ФБ кращий, просто ФБ з'явився раніше. І є маса людей яким не до вподоби ФБ.
На G+ я наголошую тому, що він реально мав би бути зручніший для тих задач, які експлуатуються школярами (враховуючи інші продукти Гугла - Диск, Календар, Пошта).
Вони обмінюються файлами через ВК - це дикунство :)

Ярема П. - 24-5-2017 у 19:47

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Сєров  
Ще важливим моментом є картографічні сервіси. Не порівнював, але читав відгуки експертів, що карти Яндекса значно кращі за карти Гугла.
І деякі, навіть e-gov, базувалися на Яндекс.Картах.


І шо це за експерти такі, часом не замовні публікації?

Юрій Сєров - 25-5-2017 у 12:54

Цитата:
І шо це за експерти такі, часом не замовні публікації?

Ну, Яніка Меріло згадувала, що мусять переносити сервіс на ГуглМапи тепер.
Це не були істеричні публікації в стилі, що "все пропало", просто констатували факт, що точність адрес гугла гірші.

Цитата:
На G+ я наголошую тому, що він реально мав би бути зручніший для тих задач, які експлуатуються школярами

За моїми спостереженнями у ВК вони музику слухають і приколи дивляться, тому G+ явно не підходить.

rost - 25-5-2017 у 21:03

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Сєров  

Ну, Яніка Меріло згадувала, що мусять переносити сервіс на ГуглМапи тепер. Це не були істеричні публікації в стилі, що "все пропало", просто констатували факт, що точність адрес гугла гірші.

Завдяки вкладу українських розробників, що платять яндексу за АРІ ліцензії, і мільйонам рускоязиких користувачів в Україні, яндекс може місцями бути точнішим. Але чомусь ніколи не чув, щоб поляки чи словаки вибирали яндекс замість гугля. Мало того, я рискну допустити, що більшість з них навіть не чули про яндекс.

Ярема П. - 25-5-2017 у 21:15

Цитата: Початково розміщене учасником rost  
... що більшість з них навіть не чули про яндекс.

Стопудів.

Юрій Марків - 25-5-2017 у 21:33

Користуюся картами OSM http://www.openstreetmap.org (і наповнюю контентом теж час від часу). Можна скачати на свій девайс Garmin тут: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Transport_Karte/Download
Якщо щось показує не так - дуже легко змінити. Ну ок, буває часом не з першого разу легко зрозуміти певну ділянку, тоді українська спільнота на форумі допомагає через декілька хвилин/годин https://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=40
Якось вдається жити без запоребриківського варіанту взагалі. Гугл програє перед OSM н.м.с.д., хоча би з точки зору можливості наповнення самими користувачами.

Що ж до "популярної" соц. мережі... Особисто я для себе покінчив з цим, коли ще тільки "почалося". Так, були думки типу "а що робити, якщо людина є тільки там, як з нею продовжувати спілкуватися". Вирішилося так, що спершу я на декілька днів повішав на стіні лінк на свій фб, щоб хто хоче, знав де мене шукати. Потім закрив акаунт. А хто лишився лише "там", той мене перестав цікавити..... (визнаю, для мене легше виявилося поставити спілкування з такими людьми на "паузу" до кращих часів, ніж постаратися проявити розуміння і любов до ближнього...) Обійти блокування - багато зусиль не треба. Відмовитися від роботи на запоребрика, від відповідного кола спілкування - для цього потрібно трохи мужності і життєвої позиції.

Андрій Пелещишин - 26-5-2017 у 12:38

Цитата:
За моїми спостереженнями у ВК вони музику слухають і приколи дивляться, тому G+ явно не підходить.


За моїми спостереженнями за своїми домашніми школярами, крім ігор ВК в першу чергу це середовище обміну файлами: розклади, домашні завдання чи їхні розв'язки. Або беззмістовний чат :)

Тарас Сокальський - 4-6-2017 у 08:14

Проблему становлять не тільки вк/ок, а будь-які ресурси, адміністровані з "потойбіччя". Докторвебери, яндексбраузери, піратський софт з рутрекерів, тепер всілякі програмульки для обходів блокувань -- що вони насправді роблять в моєму компі, чи не мають фічі дистанційного адміністрування? А мп3-агрегатори епізодично замість мп3 ЕХЕшники підсовують -- що там в них? Он бачу діти натягали -- зараз встануть, розпитаюся, чи запускали...

Ярема П. - 4-6-2017 у 11:07

@Тарас Сокальський - про Лінукс не думав?

Андрій Пелещишин - 7-6-2017 у 19:46

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=439648566403626&am...

Мій виступ по цій темі на Львівському ТБ минулого тижня.
Серйозної розмови не вийшло, але може буде триваліший ефір найближчим часом.

Андрій Пелещишин - 23-6-2017 у 22:01

Цікаво, що "класичний" поштовий трафік (POP3, IMAP4) на Яндекс.Майл мій провайдер не блокує.

Андрій Пелещишин - 24-6-2017 у 12:58

Ще один цікавий момент виліз, можливо комусь буде корисно.
У знайомої на телефоні стояв додаток Яндекс.Пошта. Після початку блокування працювати перестав (оператор Водафон). Телефон почав сильно грітися і сідати, додаток фактично безперервно працював. Очевидно, російські супер-програмісти не передбачили ситуації, що Інтернет-з'єднання є, а сервіс у силу якихось причин недоступний.

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 00:44

Цитата: Початково розміщене учасником Тарас Сокальський  

А, до речі, невже так складно на сервісі для обходу блокувань дочепити додаткову фічу колекціонування паролів? :baddevil::baddevil::baddevil::baddevil::baddevil:


Цитата: Початково розміщене учасником Тарас Сокальський  
пс. Спробував перший-ліпший анонімайзер для ВК -- https змінилося на http, тобто вся моя інфа передається відкрито. А що з паролем? (мені його не шкода, але теоретична цікавість...)

Картіна Рєпіна "Пріплилі":



:baddevil:

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 00:48

Цитата:


Тарас, на жаль, ми виявили зловживання, пов'язані з Вашою сторінкою, і вона заблокована назавжди.

Цю сторінку заморожено за розміщення від Вашого імені підозрілих фотографій.
Якщо у Вас є запитання,
Ви можете звернутися в Підтримку »


Цитата:
Сторінка заблокована з незрозумілих причин
Питання чекає на опрацювання.
Видалити питання

Тарас Сокальський
Кілька днів тому її зламали і намагалися від мого імені вербувати наркокур'єрів. Я змінив пароль і якийсь час не заходив. І, зайшовши, отримав сюрприз... Можна хоча б доступ до архіву листування отримати???
сьогодні в 0:25Редагувати

Тарас Сокальський
Переглянув пошту — Були логіни з мобільних девайсів з московським IP. Після зміни паролю припинилися — тільки два входи з Хрому і Опери через анонімайзер на московському айпішнику — це був я.
21.06, коли мене зламали, вивісили фоту з оголошенням, потерли стінку і позапрошували в друзі купу лівого народу — я зняв ту фоту і видалився, бо змінити пароль не міг — хтось сидів паралельно зі мною. Ввечері спробував залогінитися — сторінка вже була заблокована з поясненням, за що — за фоту, яку я вже до того часу видалив. Після того відновився через СМС зі зміною паролю. Більше ніяких підозрілих повідомлень про сторонню активність на пошту не приходило.

Очевидно, хтось влаштував кампанію масових скарг на мої фоти.
сьогодні в 0:45

Андрій Пелещишин - 31-7-2019 у 13:18

Парадоксальним чином старий указ Президента для боротьби з російськими впливами використано для блокування абсолютно українських ресурсів.
Дикувата новина, як на мене. Знаю деякі з тих ресурсів, вони топили за Порошенка на виборах. Виглядає на спробу політичної цензури.
https://enigma.club/articles/bezpretsedentniy-nastup-na-svobodu-slov...
Цитата:

Постраждала не лише enigma.ua, через абсолютно не законне рішення суду заблоковано біля 20 сайтів серед яких https://trident-ua.info, https://blogs.korrespondent.net, https://informator.news/ [/qoute]

rost - 29-11-2019 у 00:03

Минулого місяця, повертаючись з України, спробував  в аеропорту російські сервіси. З свого смартфона,  навмання попробував mail.ru, yandex.ru, vk.com.  Все працювало, я не авторизувався, правда, бо ніколи там акаунтів не мав. Це вже не блокують їх зовсім? Чи може, то тільки в аеропорту вони відкриті?