Форум Рідного Міста

Чи потрібні Україні "зелені" тарифи на електрику?

Андрій Пелещишин - 25-6-2017 у 21:40

Пару днів тому десь прочитав доволі пафосну статтю про сільського ентузіаста, який вклав 10 тисяч доларів в сонячні батареї, і тепер розраховує за 10 років повернути гроші - йому платить держава за генерацію. Шкода - лінк посіяв, не можу дати. :(
У принципі ідея здорова, у такий спосіб з часом країна справді може збудувати нову систему виробництва електрики, бути незалежнішою від обставин.
Але є одне "но". У тій же ж статті вказувалося, що проект окупиться за 10 років, якщо збережеться спеціальний "зелений" тариф, який значно завищено, і по якому держава викупляє електрику собі в збиток.
Отут я вже не розумію. Підозрюю, що ці селяни-ентузіасти лише іміджева ширма для значно більших махінацій. Зрештою саме на зеленому тарифі наживалися пани Клюєви в часи Януковича.
Чому за кошт платників податків і споживачів електрики оплачується корупційно ризиковий проект по підтримці китайських виробників панелей та спеціальних лічильників? Де гарантія що під видом "зеленої" не заливається звичайна електрика? Звичайно простому ентузіасту це не вдасться, але "серйозним людям" це цілком під силу...
Зрештою, якщо держава вважає за доцільне вкладати фінанси в розвиток екологічно чистої енергетики (а це цілком розумна ідея!), то ніж вкладати в китайський ширпотреб, то краще вкладати в вітчизняну прикладну науку, хай щось профільні вчені не тікають у Тайвань (а я таких особисто знаю), а працюють тут. Бо купівля панелі нічого не змінить. Все одно колись "зігниє".

Юрій Марків - 26-6-2017 у 16:34

Почитую трохи форуми на цю тему, он у Німеччині вже зелений тариф зійшов на пси і мати вдома "свою" електрику - це зараз не більш ніж запасне джерело на випадок вимкнення, а вимикають там не настільки часто як в нас. Та поки зелений тариф був суттєвим, то за той час країна непогано наростила потужності альтернативного енергопостачання, нам і не снилося.

Андрій Пелещишин - 26-6-2017 у 17:45

Наростила це класно. Але все на світі має термін дії. Панель не буде стояти вічно, за логікою, все одно колись вона буде не то що раніше. Якщо наростила - то збудувала заводи, індустрію то так. А просто завезли товар з Китаю - не думаю, що можна вважати нарощенням.
Це як посадити свого космонавта в чужу ракету і вважати себе космічною державою.

Юрій Марків - 26-6-2017 у 22:22

Цитата:

розвиток екологічно чистої енергетики

На жаль, при виробництві тих же сонячних панелей виділяється стільки шкідливих речовин... А якщо в схемі присутні акумулятори (а в основному так і роблять), то взагалі.. Тобто я би схилявся називати це просто альтернативною, та не екологічно чистою енергетикою.

Що ж до екологічно чистої, то тут швидше йшлося би про вітряки, за допомогою яких генерується електрика для живлення насосів, котрі закачують воду на якусь висоту, а при потребі вода скидається, виробляючи ту ж електрику. Щось таке собі примітивно уявляю.

Я ще впритул не дійшов до питання сонячних панелей, та сподіваюся що дійду. І коли це станеться, то буду дивитися на продукцію заводу Квазар, бо в разі потреби гарантійного ремонту чи заміни до них ближче, ніж до Китаю. Дивно що продукція цього заводу не на слуху тут... Вітряк за вікном можна поставити теж, сподіваюся що руки колись дійдуть до цього.

Комусь вимкнення вдома світла - це просто неприємність, а для мене то гризота, бо працюю зараз з дому. Купив після затяжного вимкнення світла LogicPower LPY-W-PSW-1000VA і до нього акумулятор 100Ah типу GEL. Шумить правда, поки не дозарядить акумулятор до кінця (включається вентилятор автоматично). Потім тиша. В щиток на світчі, etc віддав звичайний старенький комп'ютерний упс powercom з новим акумулятором. Це все вкупі дозволяє працювати на потужному компі з декількома моніторами годину точно, більше просто ще не пробував, продавець мені порахував що десь на три години вистачить. Масштабується шляхом підключення більшої кількості акумуляторів для LogicPower.

Якщо би йшлося про приватний сектор, то поки я на батареях, можна включити генератор і спокійно хоч цілий день працювати дозаряджаючи акумулятори. Бачив цікавих людей в ютубі, котрі на балконі такий генератор поставили... я так робити не буду. По ідеї, якщо це денний час і сонячних батарей достатньо, то можна заряджати на ходу мої акумулятори. Вітрячок на запас теж щось там би крутив. З часом перейти лише на своє світло. Ну це більше фантазування (поки), бо розглядаю лише як на запас і не цікавлюся (поки) зеленим тарифом.

На своєму світлі поки що би не робив ні холодильник, ні пралька, ну а зимою ще й обігрівачі від світла. Правда, вже роблять габаритну техніку, котра в момент старту не жере декілька кіловат, та поки що розвиток ще попереду. От холодильники типу авто- на 12 вольт вже можна сміливо використовувати в таких схемах, там відведення тепла за допомогою вентилятора. До речі, час від часу везу автохолодильник за 100 км і там навіть не встигає нічого розморозитися - тобто прогрес вже є.

Найголовніше, що я хотів сказати, що цей зелений тариф хоч і мізерну кількість, та все ж стимулює кінцевих користувачів задумуватися про це питання. Далі логічно - купуючи товари свого виробника, а хтось таки шукає в гуглі НЕкитайське, робимо з часом цю продукцію дешевшою і кращою. Сподіваюся, це не наївні роздуми...

Рост - 27-6-2017 у 09:12

Альтернативна енергетика має значно більше значення, ніж можна собі уявити на перший погляд. Одна з проблем - зростання споживання, яке уже суттєво зросло за останні роки (поява в кожній сім'ї значно більшої кількості електро-приладів), і надалі лише зростатиме, наприклад, поширення електромобілів, які для швидкого заряджання потребують в рази більшої, ніж існуюча, пропускної здатності електромереж. І щоб зробити наступний цивілізаційний крок, треба або модернізувати існуючі лінії (тупіковий шлях), або придумати нові способи передавання електроенергії (привіт Тесла), або розвинути виробляння достатньої кількості енергії на місці.
На даний момент дотації в "альтернативу" - це пошуки розв'язку задачі. Як і будь-яке вкладання коштів в розробку. Проте поки що це економічно невигідні забавки для багатих. Вигода є лише у віддалених районах, коли тягнути туди наземні комунікації значно дорожче.

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 07:45

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
наприклад, поширення електромобілів, які для швидкого заряджання потребують в рази більшої, ніж існуюча, пропускної здатності електромереж.

Якщо не гнатися за швидкістю, а спокійно поставити на ніч, то ми просто розрівняємо добові цикли навантаження
Цитата:
І щоб зробити наступний цивілізаційний крок, треба або модернізувати існуючі лінії (тупіковий шлях), або придумати нові способи передавання електроенергії (привіт Тесла), або розвинути виробляння достатньої кількості енергії на місці.
Тупиковим шляхом є намагання акумулювати великі обсяги енергії на місцях. Реальний вихід -- глобальне енергокільце, яке дозволить усереднювати нерівномірності, пов'язані з примхами погоди, і формувати довільний добовий графік генерації, узгоджений зі споживанням. Тобто, мої сонячні батареї працюють на китайців-корейців, мене енергією забезпечують американці і т.д. по колу.
Докладніше гуглимо "глобальна кільцева енергосистема" або "super grid"
Цитата:

Вигода є лише у віддалених районах, коли тягнути туди наземні комунікації значно дорожче.
Отут згоден, читав про евенкські села, які ще за совєтів були "електрифіковані" від дизелів, ну а тепер в зв'язку з сколєнвставанієм виділеної солярки вистачає тільки на 3 години. Хоча 70 км 35-ки на дерев'яних опорах (притому, що довкола -- ліс) при бажанні 200 людей можуть самі подужати. Але в нинішній їхній ситуації бачу тільки позитив -- будуть ближчими до природи і менше забиватимуть голови параноєю з дуроящиків.:lol:

Юрій Марків - 28-6-2017 у 12:15

Цитата:

Тарас Сокальський
мене енергією забезпечують американці


Це як? ))
Читав про кабелі зв'язку на океанському дні, там безліч енергії витрачається на підсилення сигналу. Передача енергії на таку відстань - це поки не для нашого рівня розвитку технологій, наскільки я розумію. В межах сусідніх країн це ок.

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 13:03

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  
Цитата:

Тарас Сокальський
мене енергією забезпечують американці


Це як? ))

HVDC. 3-5-10 мегавольтиків постійного струму, високотемпературний надпровідник, півметрова ізоляція.
Цитата:

не для нашого рівня розвитку технологій

Технологічних проблем на даний час вже нема, тільки політичні.

Юрій Марків - 28-6-2017 у 13:53

Тарас Сокальський
Там економічна доцільність грає рояль більше за політичну волю. Нагадаю, по дні океану проклали кабель для передачі інформації між біржами, згодом підключилися провайдери інтернету. Супутникового зв'язку на той час не було. І зараз на нього би не покладалися, так як потрібна добра погода, а на біржах мілісекунди затримки шкодять на мільйони. А кому потрібна розетка, котра заживлена через океан - я собі не уявляю. Може не маю футуристичного мислення. Альтернативна енергетика якраз дає можливість кожному хлопові мати тут, на місці, своє світло.

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 19:20

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  
Тарас Сокальський
Нагадаю, по дні океану проклали кабель для передачі інформації між біржами, згодом підключилися провайдери інтернету. Супутникового зв'язку на той час не було. І зараз на нього би не покладалися, так як потрібна добра погода, а на біржах мілісекунди затримки шкодять на мільйони.

Якась каша... Спочатку був телеграфний кабель через Атлантику, там ціла епопея пройшла з обривами, дефектами ізоляції, а коли нарешті дотягнули, то експериментально відкрили явище дисперсії сигналу, внаслідок якого телеграфний код спотворювався до невпізнання...
Між біржами, можливо, в 30-х-60-х телетайп працював, він в принципі, і на коротких хвилях проходить, але тут дійсно впливають примхи погоди, і не стільки земної, скільки в сонячній короні.
Далі були станції тропосферного зв'язку -- завдяки багатоканальності і алгоритмам кореляційної обробки дуже надійні в плані метеостабільності.
А супутниковий зв'язок з'явився набагато раніше за Інтернет і метеозалежність може бути лише наслідком несправності чи криворукості майстрів/конструкторів.

Цитата:

А кому потрібна розетка, котра заживлена через океан - я собі не уявляю.

В плані надійності? Система, побудована у вигляді закільцьованої сітки із багаторазовими дублюваннями всіх напрямків, при належному обслуговуванні не може бути ненадійною.

Цитата:

Альтернативна енергетика якраз дає можливість кожному хлопові мати тут, на місці, своє світло.

Так ми про автономність, чи про екологічну безпеку? Якщо хочеш максимальної автономності і надійності -- найкращий вихід -- 2 пари віслюків, запряжені кожна в свій генератор:lol::lol::lol:
Тільки не забуваємо годувати і поганяти. Технічна частина -- дешева, надійна і довговічна, можна дати гарантію на 50 років за умови вчасного змащування. Біологічна -- відтворюється без проблем в автономному режимі. Словом, дійсно отримаємо автономну генераторну установку, доступну кожному хлопові.
Але -- скільки часу потратить той хлоп на віслюків? (хоча максимальна автономність зберігається). Скільки треба буде зігнати віслюків, щоб підварити зваркою паркан чи якусь трубу?:lol::lol::lol:


Скільки грошей обійдуться планові заміни відпрацьованих акумуляторів в сонячній установці (і що там розказуватимуть про них екологи)? В скільки влетиш, якщо град чи просто дурник з камінчиком поб'є сонячні панелі? І автономності вже ніякої, бо відтворити ти їх сам не зможеш.


А тут -- одноразове велике капіталовкладення -- так, це мобілізація ресурсів людства років на 5 -- і створена інфраструктура служитиме щонайменше 100 років з мінімальними затратами на підтримку, а відповідна фінансова політика дозволить підтримувати гарантований позитивний енергобаланс при доступних цінах і можливості великого пікового споживання окремо взятого юзера.

Юрій Марків - 28-6-2017 у 20:06

:D з віслюками тролінг зачотний

Та я ж не проти кільцевої схеми живлення, може і в моїй хрущовці колись світло не вимикатимуть )) Я про те, що такого проекту дочекатися мабуть зможемо після польоту Елоном Маском на Марс.

Про екологічність може йти мова дуже умовно. Там де виробляється і потім утилізується продукція - швидше за все, дуже погано з екологією. А так як в нас планета поки що одна, то в кінці кінців навіть у пінгвінів в Антарктиді знаходять якусь каку.

Рост - 28-6-2017 у 21:23

Яка би не була магістраль, до кінцевого споживача електроенергію потрібно довести. На даний момент усе електрогосподарство розраховане на під'єднання споживачів від 3 до 5 кіловат. Квартира, будинок.
На це розраховані лінії, трансформатори. Якщо я захочу поставити в себе дома станцію для швидкого заряджання свого гіпотетичного електромобіля, а купувати електромобіль, щоб вночі його повільно заряджати, це перетворити його в дорогий нікчемний гаджет, бо автомобіль цінний тим, що коли б тобі не приспічило, ти можеш в нього скочити і поїхати. Інакше мені він не потрібен. Так от, для станції потрібне під'єднання на порядок потужніше.
А збільшити потужність під'єднання навіть до 10, вже мовчу про 20, чи більше кіловат, мені не дозволять. А це означає, що мені буде потрібен другий акумулятор, дома. Щоб приїхати, і від нього швидко зарядити автомобіль. А потім уже домашній акумулятор буде всю ніч повільно заряджатися.
На сьогодні, і на найближчі років 10-20-30-скількисьтам це єдиний вихід. Тому що, якщо ви дійсно вважаєте, що хтось зараз несподівано вирішить вкласти гроші в модернізацію існуючих мереж, а це повністю всі кінцеві лінії і трансформатори, то це вже навіть не ідеалізм, вибачте.
Так, а розміщення в себе дома акумуляторів, це теж екологічний тупік.

Так що, які пояси не роби, для основної маси людей ще довгі роки нічого не зміниться. Хіба новий Тесла таки придумає спосіб передавання електроенергії без дротів. Або суперефективного видобування її на місці. Ну а домашні сонячні батареї, вітряки, це і є інвестиція в такий проект, навчитись видобувати на місці, недорого і екологічно. На сьогодні це все ще економічно не вигідно, та й екологія шкутильгає, але в цій галузі "зеленої" енергетики починають крутитися значні гроші, які скеровуються і на нові винаходи.

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 22:14

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
купувати електромобіль, щоб вночі його повільно заряджати, це перетворити його в дорогий нікчемний гаджет, бо автомобіль цінний тим, що коли б тобі не приспічило, ти можеш в нього скочити і поїхати

Вночі треба спати. Можна з планшетом, крізь сон кудись щось постячи. Але не за кермом.
Цитата:
А збільшити потужність під'єднання навіть до 10, вже мовчу про 20, чи більше кіловат, мені не дозволять. А це означає, що мені буде потрібен другий акумулятор, дома. Щоб приїхати, і від нього швидко зарядити автомобіль.

Теж питання в політико-економічній стороні, а не в технологіях. Можеш домовитись, кинути по дротові до сусідів, і заряджатися від 3-фазки. Якщо дуже приспічить. Можна дійсно 2 акумулятори, але не для переливання з пустого в порожнє (ага, ККД!), а для швидкої заміни. Можна проїхати на залишковому заряді півкілометра-кілометр до найближчої станції швидкої підзарядки/заміни акумуляторів.
Цитата:
це повністю всі кінцеві лінії і трансформатори
-- вночі транс недовантажений, там і ставимо електрозаправку, прямо коло дому.

Тарас Сокальський - 28-6-2017 у 22:38

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Марків  
:D тролінг зачотний

Це реально використовується . У всіляких арабських країнах

Рост - 28-6-2017 у 23:03

Госсподи, швидка заміна акумулятора в електромобілі...
І дякую за роз'яснення, коли треба спати. Як я цього раніше не знав.

Юрій Марків - 29-6-2017 у 00:01

Міняв декілька разів в машині акумулятор - звичайний 12в. Наприклад, на морозі не найприємніше заняття.

Ну а щодо Тесли, я не "іксперд", та схоже це не під силу звичайним юзерам





Ото все днище - то акумулятор, якщо я вірно зрозумів з фоток. Швидка заміна? Ні, дякую ))

Тарас Сокальський - 29-6-2017 у 04:21

В умовах СТО -- 10 хвилин. Швидше за будь-який швидкий заряд. Умовно кажучи, гараж з ямою і 4 домкрати дозволять те саме робити в домашніх умовах.
https://www.youtube.com/watch?v=QmppiJrKwcg
І трошки автоматизації, цікаво б глянути технічні подробиці...
https://www.youtube.com/watch?v=AClRzT0jq1Y

Рост - 29-6-2017 у 09:51

Фейспалм... Фейспалм... Фейспалм... (б'ється головою в стінку)

Рост - 29-6-2017 у 15:04

Ну от, я зараз в себе на дачі, в селі. Пройшла гроза зі шквальним вітром. Світло одразу зникло, як завжди.
Сильний вітер = село без світла.
В наших селах питання автономності посідає важливе місце. Не знаю, яка мобілізація чиїх ресурсів модернізує усю цю стару мережу. Через скільки десятків років. І світове енергокільце рядового мешканця українського села нічим від сидіння без світла в грозу не врятує.

А інткртелеком молодець, на пару хвилин лише інтернет зник.

Андрій Пелещишин - 29-6-2017 у 20:40

Тобі зараз віслюки електрогенератор крутять? :D

Та хай собі кожен робить що хоче, по великому рахунку, хтось хай віслюками електрику добуває, хтось Сонцем. І в продажі електрики в загальну мережу є маса плюсів для суспільства. Проблема в тому, навіщо за це переплачувати і створювати корупційно загрозливу ситуацію.

Тарас Сокальський - 29-6-2017 у 22:25

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
сидіння без світла в грозу

буває 2-3 рази на рік по півдня в середньому. Тобто ~0.5% всього часу. Невже в селі нема чим зайнятися тих півдня корисним, що б не потребувало електрики?:lol:
Бо досить серйозне капіталовкладення (добрий великий акумулятор+інвертор), яке 99.5% часу простоює, не приносячи жодної користі, має дуже сумнівну доцільність.
Власне, тема безперебійного живлення до питань альтернативної енергетики має дещо опосередковане відношення, УПС може і від електромережі, поки вона є, непогано заряджатися)

Тарас Сокальський - 29-6-2017 у 22:34

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
в продажі електрики в загальну мережу є маса плюсів для суспільства

За умови, що графік генерації добре корелює із графіком споживання і не має несподіваних перепадів (що аж ніяк не скажеш про сонце-вітер). Інакше треба тримати 100% маневровий гарячий резерв традиційних джерел. Тобто, енергоресурси (вугілля, уран) споживаються, а незапотребувана енергія гріє ставки-охолоджувачі.
Засіб для корекції графіків і усереднення перепадів я вже назвав -- глобальне кільце.

Тарас Сокальський - 29-6-2017 у 22:50

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  
...б'ється головою в стінку...

Та не треба, пожалій себе:lol:
Цитата:
Не знаю, яка мобілізація чиїх ресурсів модернізує усю цю стару мережу.

Скинутись та й поміняти голі дроти на СІП. Чи по 10-ці вибило?

Рост - 30-6-2017 у 09:53

Світло по селах зникає в середньому раз на тиждень. Буває і частіше. Грози у нас не така рідкість. Або просто сильний вітер, навіть в сонячну погоду.
По конкретній ситуації вчора. Впав стовп, відновлять може сьогодні до кінця дня, може завтра.
Я на залишках води з гідроакумулятора помив посуд і поїхав до Львова. Добре, щр встиг прийняти душ після того, як пів дня докошував траву в саду, хоч і мотокосою, але трави багато, і сонце пече, одяг реально можна було викручувати.
По дорозі ходили люди з відрами, носячи воду від тих, в кого ще є криниця, чи ручна помпа.

Скинутись на нові дроти? Це ви селянам, які влаштовуються на роботу в місто по 150 грн. за день, а можливість вкалувати на якійсь фуджикурі вважають за успіх?
І це я говорю про нормальне благополучне українське село. Не з "золотого поясу" довкола великих міст, а з числа основних 90% сіл.

З моєї точки зору, як кіцевого споживача, ніяке вселенське енергокільце нічого не змінить ще багато років. Поки рівень життя не підніметься хоча би до середньоєвропейського. Коли це настане?
Тому на фоні цього автономність і генерація на місці цілком нормальні альтернативні проекти. В заданих умовах буття.

Тарас Сокальський - 30-6-2017 у 19:46

Ну якщо на нові дроти нема як скинутися, тоді реальна автономність може виглядати хіба як вищезгаданий віслюковий генератор, тільки віслюки будуть двоногі... І то якщо пощастить віднайти відповідний редуктор на металобрухті, а генератором зробити десь вкрадений асинхронний мотор, довісивши конденсаторне збудження...
По воду з відрами далеко ходити? Ну то для такого форсмажору зроби резервний бак літрів на 200. Ну і теплу воду для душу/посуду грій сонцем, а зимою -- на дровах. В крайньому разі -- бензогенератор. Все це обійдеться разів в 10 дешевше за один лише комплект акумуляторів, який забезпечить кілька годин автономності з усіма зручностями, не враховуючи інвертора і тим більше альтернативних джерел.

Ну і, звичайно, перш ніж "усєрдствувати" над порятунком від глобальної енергетичної кризи, треба хоча би поміняти в себе гнилі стовпи :) Бо на дотації в проекти з примарними перспективами гроші знаходимо, а на елементарне підтримання наявних мереж -- ні...
І було би цікаво врегулювати юридично питання з такими аваріями -- у вигляді неустойки за кожну годину знеструмлення з вини постачальника (а гнилий стовп, який валиться від пориву вітру -- це аж ніяк не форсмажор, а елементарне недбальство)

Тарас Сокальський - 1-7-2017 у 07:32

ps. Хай полежить тут, доки не з'явиться розділ, присвячений альтернативній енергетиці...
Техніко-економічне обґрунтування використання теплоакумулюючих матеріалів для систем міжсезонного сонячного теплопостачання
[гуглокеш]

Андрій Пелещишин - 1-7-2017 у 14:32

Та створіть у "Доброму господарі" тему та й усе :)

Тарас Сокальський - 1-7-2017 у 16:53

Та я поки що не настільки серйозно цими питаннями переймаюся, так, потихеньку колекціоную ідеї і інформацію :) Та й не бачу тут достатньої кількості зацікавлених осіб. Тому хай поки що тут офтопом повисить, якщо дозволите. А якщо хтось ще відгукнеться -- намалюємо тему:D

Юрій Марків - 10-7-2017 у 08:31

Тиць: Tesla побудує в південній Австралії комплекс резервних батарей для уникнення перебоїв постачання електроенергії через погодні умови.

Так собі розмірковую, без якогось резерву ніяк - чи це акумулятори (дорого і не екологічно), чи стабілізатори на базі конденсаторів (не є дорого, можна сказати що екологічно, однак у готовому варіанті не зустрічав, тобто треба самому паяти). Ну хіба що на господарстві нема нічого з приладів, які потребують постійного живлення. Типу: виключили світло - ну і добре, піду подихаю свіжим повітрям.

Юрій Сєров - 10-7-2017 у 11:20

Якийсь дуже амбітний проект, трохи нереалістично виглядає. AC-DC-AC перетворення також неясно як реалізувати.

Юрій Марків - 10-7-2017 у 11:48

Тиць: На одному з островів на Гаваях в Тесли вже це вдалося (батареїща + сонячні панелі).

Ну втрати на AC-DC перетворенні будуть, звісно - така плата за стабільне резервне джерело.

Тарас Сокальський - 10-7-2017 у 16:47

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Сєров  
AC-DC-AC перетворення також неясно як реалізувати.

???
"Проблему" успішно вирішували ще в 19 сторіччі. Після появи потужних HEXFET і IGBT це взагалі смішно називати проблемою.
В масштабах енергосистем -- погугліть "HVDC". Там краса, починаючи від ігнітронів-ексітронів кількаметрової висоти і закінчуючи багатоповерховими стелажами з тиристорів чи IGBT з конденсаторами, керованих через оптоволокно і охолоджуваних деіонізованою водою.

Тарас Сокальський - 10-7-2017 у 16:59

Совєцький досвід енергомостів постійного струму:
http://erazvitie.org/article/visokovoltnoe

Юрій Сєров - 11-7-2017 у 11:08

Чи не будуть втрати на перетворенні надто великими?

Історію з паверволами вони, здається, замнули... Власне через втрати на перетворенні енергії і вартісності устаткування.

Юрій Марків - 11-7-2017 у 12:01

"Надто" - це треба щоб було з чим порівнювати. Десь тут коло нашого кордону ще реально говорити про альтернативу - користання з електрики сусідніх країн. А там де поставили батареїщу, просто нема варіантів - острів.

Тиць: пишуть що до 2022 року електричні автівки зможуть конкурувати з бензиновими через зниження вартості комплектуючих.

Тарас Сокальський - 11-7-2017 у 22:31

Цитата: Початково розміщене учасником Юрій Сєров  
Чи не будуть втрати на перетворенні надто великими?

ККД інвертора на сучасних комплектуючих однозначно >90%, нижча цифра -- ознака криворукості конструктора або надмірної "цінової оптимізації"

Тарас Сокальський - 11-7-2017 у 22:38

Трошки про економічну доцільність ЛЕП постійного струму:
http://new.abb.com/systems/hvdc/why-hvdc/economic-and-environmental...