Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2    4
Автор: Тема: Схід-Захід.
Анастасія Кулакова
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 5-7-2004
Місто: Дніпропетровськ
Нема на форумі

Настрій: поміркований

[*] написано 6-5-2005 у 16:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
Нема за що вибачатися.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Сергій Бєляєв
проблема суспільства і конкретної родини

Ні, конкретна родина тут ні до чого. Точніше - тільки маленький важіль впливу. Приклад: у Канаді одна моя знайома польська родина все зробила для того, щоб син розмовляв польською - один час дійшло навіть до того, що мати відмовлялася з сином говорити, якщо він відповідав англійською. Ну і що? Він все одно говорить англійскою і дітей своїх вчить тільки цієї мови.

Ну й справді! Йому є чим пишатися! Йому начхати на своє коріння, на культурне надбання його пращурів! НАЧХАТИ! І це нам пропонують як приклад для наслідування? :o Отакої :o
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Зареєстрований: 31-1-2004
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: гарний

[*] написано 6-5-2005 у 16:09

Можу Вам заперечити. Я знаю україномовну родину, якій певний час (декілька років) довелось прожити у Росії. Їх старша дитина там пішла до школи, молодша майже до шкільного віку доросла. Дома вони спілкувалися виключно українською. Наслідок - діти спілкуються українською і вільно володіють російською. Якби я не бачив таких прикладів, я просто не торкався б цього питання.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Зареєстрований: 31-1-2004
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: гарний

[*] написано 6-5-2005 у 16:11

Уточнення. Моє останнє повідомлення є відповіддю tysovska' ці
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
сумна
Академік

Зареєстрований: 24-12-2003
Місто: Сихів
Нема на форумі

Настрій: споглядальний

[*] написано 6-5-2005 у 17:55

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Стацюк

Державні папери, заявки, бланки та ін. - українською. Для російськомовного громадянина - це катування.

Ну, просто вбивчий аргумент! Можна вводити нове поняття - закатований українським бланком.
Та чому вас так лякає ця мова, що в ній такого жахливого? І куди їй подітися, якщо в Україні вона так вас катує?
А як назвати те, що було з україномовними українцями впродовж 70-ти років, коли вся документація велася російською? Ну, катуванням це, звичайно, ніхто не називав. Бо тоді було достатньо катувань не в переносному, а в прямому сенсі.

Я впевнена, що кожен в цій дискусії залишиться при своїй думці. І мета отого шуму навколо т.зв. "насильницької українізації" - створити в російськомовних регіонах свою маленьку Росію, бо так зручніше. Це нагадує анекдот про тьотю Соню, яка обурювалася, що продавці на Брайтон-біч ще не вивчили російської.

Пробачте за різкість висловлювань. Бо зрештою неможливо спокійно сприймати, коли між рядками постійно читається думка про меншовартість української культури. Про наругу над шанувальником Пушкіна, якого примусять читати Лесю Українку. Господи, та хто примушуватиме?! Читайте на здоров'я те, що бажаєте, тим більше що російськомовної літератури достатньо всюди! Це з українською книжкою проблеми.
Ніхто не примушуватиме одягати шаровари і голити оселедця. Єдине, що потрібно, - знати мінімум культури і мови корінної нації. Ну і бажано принаймні трохи толерувати.
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Зареєстрований: 29-4-2005
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 6-5-2005 у 21:30

В тому то й справа, що коріння багатьох українців не зовсім і українське.
Як сумно було мені, коли під час перегонів 2004 помаранчеві виборювали українську мову, біло-сині - російську. У людей із благ залишилася лише мова та культурна спадщина... це ж треба таке з країною зробити.
Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі

[*] написано 6-5-2005 у 22:21

Цитата:
Як сумно було мені, коли під час перегонів 2004 помаранчеві виборювали українську мову, біло-сині - російську.

До речі, далеко не все так однозначно, і такого поділу провести не можна було. Звичайно у пропорційному плані команда Ю була більш "проукраїнська" ніж Я, але в обох командах були дуже різні люди з різними поглядами.

Наталка
Почесний Академік

Зареєстрований: 22-4-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: різнобарвний

[*] написано 6-5-2005 у 23:30

2 сумна: як завжди, підписуюся під кожним Вашим словом, Іриночко. Дякую Вам за Вас.

Цитата:
В тому то й справа, що коріння багатьох українців не зовсім і українське.
Як сумно було мені, коли під час перегонів 2004 помаранчеві виборювали українську мову, біло-сині - російську. У людей із благ залишилася лише мова та культурна спадщина... це ж треба таке з країною зробити.

А коріння багатьох росіян таке вже бездоганно російське? А поляків? Французів? Німців? На мій погляд, тут Божий дар з яєчнею плутається. Не буду довго дописувати, бо мені й досі так сумно (і зле) від того, що люди воду в ступі товчуть, і всі ці дискусії зводяться до обговорення того, щоби ще зробити, щоби "нещасні, зацьковані, закатовані бланками" російськомовні громадяни не почувалися насильницьки українізованими. Ще кілька шкіл українських закрити? Ще парочку газет російськомовних заснувати, у той час як "Кримська світлиця" повільно, але неухильно помирає? Розповісти, що на Галичині буцімто за російську мову б’ють? Чи що ж їм нарешті дати, щоби їм ці бандерівці зі своєю мовою та культурною спадщиною жити не заважали?! :mad:
Мушу зупинитися, бо це таке для мене болюче питання, що можу сказати те, про що потім пошкодую. :mad:
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 7-5-2005 у 10:36

Цитата:
Ще кілька шкіл українських закрити?

Досить не закривати російськомовних.

Цитата:
Розповісти, що на Галичині буцімто за російську мову б’ють?

Інформація потрібна правдива. Бо це питання досить темне. Наряду з чутками про створення "мовної поліції", заборони спілкуватися російською у школах на Івано-Франківщині...

Цитата:
Чи що ж їм нарешті дати, щоби їм ці бандерівці зі своєю мовою та культурною спадщиною жити не заважали?!

Умови для праці та гідного життя.
Наталка
Почесний Академік

Зареєстрований: 22-4-2003
Нема на форумі

Настрій: різнобарвний

[*] написано 7-5-2005 у 19:33

Ой, пішла демагогія. Як там у рекламі - "я це люблю"! :D
Пане Юрію, а ви замість чуток поїдьте на ту ж Франківщину, та й подивіться, які там справи - це по-перше. Або гляньте у вічі тій жінці з Франківщини, котрій під час листопадових подій в Києві наші, кияни, сказали отаку бздуру про мовну поліцію, яку ви щойно викресали, а вона заплакала. Плакала і питала, як ми (кияни) могли у це повірити? Далі. Наведіть, будь ласка, приклади, де, коли, і з яких причин закриваються російськомовні школи, бо цей стогін, що піснею зветься, мене починає виразно дратувати. Чутки, кажуть, подейкують... Фактів, фактів хочу! Задокументованих! Про нещасних, закатованих російськомовних громадян, яким - ну що за гидота! - не створюють гідних умов для праці та життя!!! :mad: Слід розуміти, що, отримавши ці умови, вони милостиво дозволять нам цвірінькати на своїй "солов’їній", і навіть деколи з тлумачем бланки україномовні заповнюватимуть?! :mad:
Якщо комусь не подобається, що ця країна називається Україною, є безліч інших, хороших країн, з іншими назвами, навіть такі є, де всі говорять російською. Хто тут кого силою тримає? Стосовно ж "потрібна правдива інформація" - то жодна правдива інформація не спростує чуток. Я знаю це з власного досвіду. Якщо людина не вміє думати, аналізувати і визнавати власні помилки, то довести їй щось - будь-що - неможливо.
І ще одне. На завершення - бо не хотіла я втягуватися у цю беззмістовну дискусію - нікому я нічого не винна. Досі мрію побачити хоч одного утиснутого російськомовного - того, хто не має доступу до преси, телебачення, навчання на російській мові, того, кому чиновник відповідає, що не хоче вчити цю "московську" мову - ображеного, одним словом. А взагалі, якщо чесно - зовсім чесно - то мене вже дістало це перекручення. Я постійно ніби змушена за щось виправдовуватися. А я не хочу. Лише один докір українцям - якби ми щоразу здіймали такий вереск, який здіймає за "утиск" своїх прав та частина населення, яка не просто не хоче (чи не може, наразі це не важливо) вивчити мову тієї країни, де живе, а ще й відверто, брутально зневажає і цю мову, і цю країну, то у нас давно би всі говорили українською, аби ми тільки не верещали. Мама моя, приміром - і я неодноразово про це згадувала - говорить російською усе життя, і я від цього не стала любити її менше, але не можу навіть приснити, щоби вона видала щось про те, що НЕ РОЗУМІЄ української, що не хоче її розуміти, що це - катування, чи озвучила тезу про мовну поліцію і заборону спілкуватися російською. Ще раз повторю - нехай ті, на чиї гроші фінансується знищення нашого інформаційного простору, спочатку в себе лад наведуть! Свідома того, що допис різкий, але у ньому кожне слово вистраждане, бо я за свою українську дістала на Південному узбережжі Криму і фізично (щоправда, один раз... усього?) і морально. Тому перепрошувати не збираюся.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 9-5-2005 у 12:26

Оце читав, читав і якось збагнув що аргументи у обох сторін (не в цій дискусії, а в дискусії що до утиску тої чи іншої мови в Україні, обговорення не на форумі а загалом) майже однакові. Позаміняємо
місцями Українку і Пушкіна, замість "мови корінної нації" вставимо "мова моїх батьків" і отримаємо те саме. А жити нам все одно разом.
Якось треба миритися.
Ігор+
Дійсний член

Зареєстрований: 5-11-2002
Нема на форумі

[*] написано 9-5-2005 у 19:06

Браво, Наталко. Стацюк мовчить, значить йому немає що сказати.

-i-
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 10-5-2005 у 19:39

Стацюк відпочивав, та святкував День Перемоги. :)

Наталка, ваша відповідь майже те, що я хотів почути. Але що робити, щоб не було мовних та культурних непорозумінь, так і невідомо.

Все зупиняється на тому що: люди "там" не хочуть нічого чути, політика держави погана.

І яка повинна бути політика, що потрібно зробити, щоб країна стала єдиною не в мріях, а насправді. Цього я так і не прочитав...

--------
"там": для сходу - захід, для заходу - схід.
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 10-5-2005 у 23:04

Що робити з тими, хто повністю підтримує ідеї з сайта http://ua.mrezha.ru ? А таких багато, і ці люди читають і Пушкіна і Шевченка і багато кого ще...

Раджу, ознайомитись з деякими статтями з цього сайту. Наприклад: http://ua.mrezha.ru/nedo.htm .

З відповідей в цей темі я зробив висновок, що "синьо-білий майдан" буде.. тому що
"помаранчеві" - навіть не зайдуть на сайт (який я вказав вище), а якщо, навіть щось до кінця що небудь прочитають, то скажуть, що це все дурниці і на цьому все...

а "сині" - вже це читаюсь, вивчають, спілкуються, і це їхня, ще недосконала, але ідеологія.
Користувач Олесь
Почесний Академік

Зареєстрований: 3-2-2003
Місто: Baden-Wurtemberg
Нема на форумі

Настрій: повстанський

[*] написано 10-5-2005 у 23:33

Пане Стацюк,
Мушу вас засмутити, це ніяка не ідеологія синіх. Це написане ще за радянських часів, його не встигли опублікувати, от і тримали до настання ліпшої нагоди. Перед виборами постала різка потреба в старому доброму агітпропі, от і було витягнуто на світ Божий старі опуси, підчищено, актуалізовано і перегнано в цифру. І сині тут ні при чому - в них розуму навіть на таке не стане. Вітри віють з півночі.
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 08:46

Цитата:
І сині тут ні при чому - в них розуму навіть на таке не стане. Вітри віють з півночі.

Ось де помилка. Чому ви вважаєте синіх... "не розумними" ?
tysovska
Модератор

Зареєстрований: 4-8-2004
Місто: Kyiv
Нема на форумі

Настрій: бойовий

[*] написано 11-5-2005 у 08:56

Змусила себе дочитати статтю до кінця (справді що змусила). Цікава версія штучного творення нації - щоправда, ми такі штучні нації знаємо: США, Канада тощо. Є важливе заперечення до ідеологічних підвалин, які закладаються в статті: принаймні в Канаді напочатку формували національну ідеологію, присвоївши собі Британську історію - історія корінного населення в розрахунок не бралася. І досі в Канаді в університеті вивчення англійської (британської тобто) літератури - обов'язковий предмет. Тут же пропонується взяти за ідеологічний підмурок історію козацтва, наприклад. Якщо піти цим шляхом, неодмінно - раніше чи пізніше - постане питання, чому козаки спілкувалися українською, а малороси - всі поспіль "русскоговорящіє"? Чим козаки відрізнялися від решти українців (тобто чи насправді чимось відрізняються їхні правонаступники від решти українців)? Як на мене, мертвонароджене дитя - ота ідея східної автономії, викладена в статті. Не побачила я справжнього внутрішнього посилу, який би був достатнім для того, щоб добитися більш-менш масових рухів за автономізацію.
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 09:11

Цитата:
Не побачила я справжнього внутрішнього посилу, який би був достатнім для того, щоб добитися більш-менш масових рухів за автономізацію.

А що ви маєте наувазі пишучі "внутрішній" ?

Посили для автономії наступні (внутрішні, чи це "міфи Кремля" - не суть важливо)

1. Індустріально розвинутий схід годує відсталий захід. Причому у керівництві інтереси сходу не представлені, на відміну від заходу країни.
2. Відношення до НАТО, Росії різне.
3. Відношення до УПА. Якими б героями для вас не були ветерани УПА, для більшості населення сходу та юга країни - це фашисти (або просто бандити).

Доказувати мені що наведені пункти це дурниці не треба. Краще докажіть це половині населення країни. Ваше ставлення до ціх тез, теж не важливо...

Керівництво країни своїми діями ще більше загостряє протиріччя. І ці три пункта в ментальності велкої частини громадян укріплюються дедалі більше.
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 10:10

Цитата:
Доказувати мені що наведені пункти це дурниці не треба. Краще докажіть це половині населення країни. Ваше ставлення до ціх тез, теж не важливо...

Якщо ви переводите дискусію в такий ключ, я вважаю недоцільним її з вами взагалі проводити. Є і насущніші справи в житті.
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 11:06

tysovska, не ображайтесь, мабуть ви не зрозуміли, що я хотів сказати цією темою. Або ж я не зрозумів, що ви казали своїми відповідями.
MartinkaDP
Дійсний член

Зареєстрований: 12-11-2003
Нема на форумі

Настрій: одомашнений

[*] написано 11-5-2005 у 11:56

Цитата:
1. Індустріально розвинутий схід годує відсталий захід. Причому у керівництві інтереси сходу не представлені, на відміну від заходу країни.

Ну що Ви, друже, ми з Вами прекрасно знаємо, що це не так. Я диву на т.зв. Сході (варто уточнити, що насправді йдеться лише про Донбас і то не весь - Павлоград - це теж Донбас) немало років і знаю, що, мабуть, нема безнадійнішої галузі, ніж вугільна, тим більше в умовах безнадійно застарілого всього (як обладнання, так і кадрів) - а це головна галузь Донбасу. То як дотаційний регіон може когось "годувати"?..

А люди... їх роками привчали до того, що телевізор говорить тільки істину. і про те, що "Донбас годує всю Україну" - то одна з багатьох тез їхнього всенародно улюбленого ТРК Україна... :(
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 13:14

Цитата:
Ну що Ви, друже, ми з Вами прекрасно знаємо, що це не так

Я достеменно не знаю. Бюджет не вивчав, економічні показники теж. В шахтарському регіоні не живу.

Головне те, що правда це, чи ні - не важливо. А грає роль настрої людей, і (головне питання теми) що треба робити для форумвання ціх настроїв.
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 13:18

Зокрема, схід - це не тільки шахтарі, а й машинобудування, виробництво сталі, труб, турбін, танків, тракторів... і не тільки про Донбас йдеться.
MartinkaDP
Дійсний член

Зареєстрований: 12-11-2003
Нема на форумі

Настрій: одомашнений

[*] написано 11-5-2005 у 13:47

...але тема автономії і взагалі "здєсь вам нє Украіна" за межами Донбасу рідко коли висувається. а тут з інших виробництв чогось варта хіба металургійно-машинобудівна галузь...
Юрій Стацюк
Дописувач
**

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2005 у 22:09

http://www.zerkalo-nedeli.com/nn/show/544/49954/

Стаття, яка виражає частину моїх думок по цій темі. Розкриває пункт 3 в моєму списку.
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 12-5-2005 у 08:42

Чесно кажучи, ця стаття цілковито відкриває мені очі на ваші попередні дописи: мені б на думку не спало читати в "Дзеркалі тижня", коли є українськомовна версія, статтю російською. Ваш підсвідомий вибір російського варіанту - показовий. Тому коли ви говорили про Донбас і загалом східний регіон, може, чесніше було визнати, що проблема неприйняття українськоцентричної політики вас стосується значно більшою мірою, ніж гіпотетичного східного регіону? Принаймні, тоді б дискусія була не абстрактна, а конкретна і через це, можливо, більш плідна.
 Сторінки:  1  2    4

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 3697
Реклама: