Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2
Автор: Тема: Українська мова на українському телебачені
Тарас Задорожний
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2005
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: закоханий :)

[*] написано 14-12-2006 у 21:47

То пишіть листи і створюйте ініціативні групи. Впливайте на нацраду і буде Вам так, як добре. А на форумі нас 6ті шо треба не читають

Вертольоти - це душі загиблих танків
(с) Невідомий
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Марина Сай
Дійсний член

Зареєстрований: 26-8-2006
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: збентежений

[*] написано 15-12-2006 у 00:13

все з часом , все з часом... ще не померли всі люди які жили в рядянському союзі, а в ті часи, скажема, принято було спілкуватися російскою. І коли починається примусова переробка то звичайно народ бунтує. Примушення - це повернення до СОВЄТСКОГО союзу. Все поступово і не навязливо. Але говорити про це треба, і , повторюся, поступово вводити українізацію. Можливо хтось скаже скільки ж то "поступово" буде тривати - поки не поміняється ще одне покоління.
У мене в родині три народності ( можливо і більше, якщо заглиблюватися), але на поверхні - українці, росіяни і білоруси. То ким я мушу бути? Можу спілкуватися і російскою і українською, білоруською не можу але цікаво б було.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Городецький
Дійсний член

Зареєстрований: 10-11-2005
Місто: Дніпропетровськ
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 20-12-2006 у 11:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Ришковець
В місті Дніпропетровську така ж ситуація: в самому місті майже всі люди спілкуються на російській мові, а в районах - на українській .... Всі предмети у школі викладаються російською, за вийнятком української мови та української літератури, які мають обмежені години....

Та шо Ви такоє гаварітє?!!! Тю!
Не згоден з Вами категорично! Най рівень викладання українською і не є досить високим, не можна сказати що самого викладання нема, а отже, рівень можна визнати задовільним. Чи Ви маєте на увазі певний конкретний навчальний заклад?

Про спілкування - маю купу прикладів невимушеного переходу на спілкування українською при зверненні саме українською. То маю Вам сказати, пане Юрію, не скаржіться, будьте самі детонатором свого мовного середовища. (це така порада) :)
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 20-12-2006 у 14:00

Цитата:

Про спілкування - маю купу прикладів невимушеного переходу на спілкування українською при зверненні саме українською. То маю Вам сказати, пане Юрію, не скаржіться, будьте самі детонатором свого мовного середовища. (це така порада) :)

Це тільки означає, що в нас теж є стереотипи щодо взагалі ситуації на сході, а тим більше в Дніпрі:cool:
Мені взагалі після довшого життя з дніпропетровцями в Києві вони набагато більше імпонували, ніж вихідцями з Донецька - якісь вони веселіші, радикальніші і відкритіші, і, можливо, нарваніші. Принаймні, стосунки з ними в мене були добрими. І є.

Перевір МОВУ переглядача!
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Ришковець
Дійсний член

Фотографія користувача

Зареєстрований: 11-9-2006
Місто: Львів-Дрогобич
Нема на форумі

[*] написано 20-12-2006 у 15:31

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Городецький

Звичайно, в Дніпропетровську спілкуються не лише російською мовою, пане Городецький. А на рахунок мовного переходу - ситуація дійсно така, як Ви сказали.

Просто коли влітку я працював у таборі в Карпатах, то до нас приїзджали діти з Дніпропетровська, які зі мною спілкувалися по-різному: хто на українській мові, хто на російській. Діти, що розмовляли російською мовою, прекрасно розуміли українську, але спілкуватися нею їм було важче, так як в рідній стороні вони переважно спілкуються російською мовою. Серед них були діти, які просто вимагали, щоб з ними спілкувались на українській мові, так як вдома їм цього бракує. Також спілкувався з їхніми батьками, які були дуже раді, що їхні діти спілкуються на українській мові, а дехто з дітей навіть своїх батьків вдома навчав.
І діти, і їхні батьки виявились приємними людьми, тому я дуже радий за них, що вони мають бажання вивчати українську мову.
Горват Корнелія
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 23-7-2006
Місто: Мукачево
Нема на форумі

Настрій: Задовільно-задоволений

[*] написано 20-12-2006 у 16:22

Можливо, повторюсь, але зауважу, що більш інтернаціонального підходу в цьому питанні , ніж на Закарпатті, не зустрічала. Мова тйде про те, що нащ народ майже на однаковому рівні володіє: українською(і русинською), російською, угорською, словацькою і місцями німецькою (швабською) мовами, і тому використовуємо їх, не задумуючись. Чи це Вам не Європа?
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 20-12-2006 у 18:21

Народ володіє, здається, ще румунською та циганською.
Не Європа, а Вавілон! На Закарпатті мов і діялектів більше ніж людей.
Коли ми мали екскурсію (в різні закутки, зокрема, на "Леанку" - ням-ням), і гід спитав, якою мовою її проводити, йому порадили: "Закарпатською."

Усе мине. Усе мене мине
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 20-12-2006 у 18:44

Ага, а толком ніхто жодною не володіє, і в спілкуванні старається російською користуватися, причому такою, що вуха в'януть (спостереження заробітчан з Закарпаття). Але хочу сказати, що такої суміші мов ще ніде не чув:D

Перевір МОВУ переглядача!
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 20-12-2006 у 18:56

Не знаю, може, серед заробітчан. На місці я такої тенденції не зуважив. Не можу сказати, що російська там переважає.

А взагалі, цікаво, хто перший наважиться згадати про телебачення?

Усе мине. Усе мене мине
Городецький
Дійсний член

Зареєстрований: 10-11-2005
Місто: Дніпропетровськ
Нема на форумі

[*] написано 22-12-2006 у 15:03

(на замовлення Dmy і для припинення офф-топу)

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Щодо телебачення, недавно побачив Дом-2 як переклали на укр. - краще нехай буде російською ніж такий переклад.

А як на мене, то най таке лайно як "Дом-Х" не перекладають взагалі, адже цільова аудиторія таких "шоу" менш за все переймається якимось мовними проблемами ....

А взагалі, ЗМІ, і телебачення серед них, мають бути взірцем мови, оскільки вони присутні як носії мови в інформаційному просторі. Подеколи дуже прикро чути усілякі мовні похибки в теревенях телевізійних, а особливо радіо- дикторів.

Згоден з паном Капущаком, маємо бути послідовними: ввели закон про мову на ЗМІ - тримаймо справу під контролем.
Горват Корнелія
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 23-7-2006
Місто: Мукачево
Нема на форумі

Настрій: Задовільно-задоволений

[*] написано 22-12-2006 у 16:17

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Ага, а толком ніхто жодною не володіє, і в спілкуванні старається російською користуватися, причому такою, що вуха в'януть (спостереження заробітчан з Закарпаття). Але хочу сказати, що такої суміші мов ще ніде не чув:D

Шановний, заробітчани - здебільшого народ сільський. Не треба ототожнювати їх з іншими верствами насення Закарпаття. Знаю немало овідчених людей з нашого краю, які пристойно володіють багатьма мовами досить пристойно!
Тарас Капущак
Дійсний член

Зареєстрований: 14-9-2005
Місто: Київ
Нема на форумі

[*] написано 27-12-2006 у 20:23

http://www.nbb.com.ua/index.php?id=17&tx_ttnews%5Btt_news%5D=53...
 Сторінки:  1  2

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 4963
Реклама: