Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1    3
Автор: Тема: Різниця між українською і російською мовою.
Ігор Мартинів
Академік

Зареєстрований: 29-8-2003
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: антирагульський

[*] написано 16-1-2004 у 12:31

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Пане Ігорю, а можна якось без властивої вам зверхності у зверненнях обходитись? Чи це у "мєсних" такий "пацанський" засіб самопостави?

Я один раз звернув увагу, навіщо ви продовжуєте перекручувати моє прізвище? З розумінням української мови проблеми?

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 16-1-2004 у 12:38

Якщо Ви подивитесь на моє повідомлення, то можете там побачити знак питання. Як правило, це світчить про питання.
Нажаль, я не можу похвалитися досконалим знанням тонкощів відмінювання іншомовних прізвищ в українській мові. Так що вибачте якщо що.

Цінуй чужі думки, але не настільки, щоб привласнювати їх.
Дмитро АРСЕНИЧ
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Користувач Олесь
Почесний Академік

Зареєстрований: 3-2-2003
Місто: Baden-Wurtemberg
Нема на форумі

Настрій: повстанський

[*] написано 16-1-2004 у 16:59

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Нажаль, я не можу похвалитися досконалим знанням тонкощів відмінювання іншомовних прізвищ в українській мові.

Перепрошую, що влізаю у вашу дискусію, але чому це Мартинів - іншомовне прізвище?
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 16-1-2004 у 17:16

Може я став жертвою упередження, але мені чомусь здалося що це прізвище є українізованим російським.
Asmera
Академік

Зареєстрований: 29-11-2003
Нема на форумі

Настрій: сяючий

[*] написано 16-1-2004 у 18:00

Цитата:
Першим відправив користувач Bullet
Цитата:
Першим відправив користувач fish
...а замість слова "коричневий" пропоную вживати "цинамоновий" :)

Гарний вихід з положення. Тільки так відтепер і буду заміняти суперечливі слівця:D
А як щодо того, що всі ці слова можуть позначати лише певні відтінки? Наприклад, те що більшість людей називає "синім" - серед кольорів під це визначення підпадають - індіго, лазур і берлінська лазур, і ще, і ще...
:rolleyes:
fish
Почесний Академік

Зареєстрований: 28-5-2003
Місто: Запоріжжя
Нема на форумі

Настрій: присутній

[*] написано 16-1-2004 у 18:34

та нє, я ж мала на увазі що слово корічнєвий походить від слова коріца - по-нашому - цинамон :)

карнавал мусить тривати далі, інакше йому настане кінець
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 16-1-2004 у 19:55

Цитата:
Першим відправив користувач Ігор Мартинів
Я один раз звернув увагу, навіщо ви продовжуєте перекручувати моє прізвище?

Ну, ми ту гадали, пану буде приємно: аналогії, там, усіляки типу "Чорновіл - Чорновола". :D Як нє, то нє.
Присягаюся, що більше не дозволю собі жодної ротації голосних у відмінюванні призвіща "Мартинів"! :saint:

Доречі
Цитата:
Першим відправив користувач Dmy
Як що не так - вибачєйте, ми самі не тутеші

Цитата:
Першим відправив користувач Ігор Мартинів
Дми і Олексій, якщо ви не мєсні, то слухайте що вам "мєсні" розумні люди кажуть

Про "мєсних" - це ти сказав, я говорив про "тутешніх" (хоча й із помилкою :( )
Доречі-2 (аби чого не сталося) ;)
Питання до розумних "мєсних": "А взагалі при відмінюванні "Мартинів" (перепрошую за "всує" ) хоч щось змінювати можна (додавати там, віднімати; заміняти - не можна, вже знаємо)?" А то, раптом... :mad:

Усе мине. Усе мене мине
Dmy
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 16-1-2004 у 20:35

Цитата:
Першим відправив користувач Asmera
to Dmy
Ще трошки про наведені Вами цитати. Вони всі з досить давніх словників - це всі помітили. Причому словників,що були видані за радянських часів, коли йшла поваль на русифікація і українську мову намагалися уподібнити до російської - зробити кальку

Це ж тра! І як я не помітив? :o
Не хочеться займатися самоцитуванням, але один раз таки повторю: в цих "досить давніх" словниках наведені цитати зі, сподіваюся, беззаперечних українських мовних авторитетів, які й в жахливому сні не прагнули якоїсь русифікації та калькування.

Власне, хтів був лише з'ясувати питання (для себе і для всіх), а чомусь доводиться опонувати, причому арґументи коливаються від "словники застарілі, літерати зросійщені, мова розвивається" (найм'якші) до "цього не може бути, бо це дурня, брехня, колонізація і рейвах" (жорсткіши)
Хтось має новітній словник? Прошу дуже, викладайте - подивимось (але то має бути, словник порівняного кшталту. Попри всі застереження, академічність - то все ж таки бренд. Мені про наявність подібних словників наразі невідомо).
Будуть там заперечуватися наведені форми - я погоджусь (хоча й не без певного жалю, бо чим розлогішою є мова - тим вона міцніша).

Цитата:
А тепер, з отриманням незалежності пішов зворотній процес - прибирання русизмів, повернення багатьох слів і...видавання діалектизмів за "літературну мову"

Та аби ж то хоча би так було. А то мені щось того процесу геть не помітно :(

Усе мине. Усе мене мине
Asmera
Академік

Нема на форумі

[*] написано 16-1-2004 у 22:40

Цитата:
Першим відправив користувач fish
та нє, я ж мала на увазі що слово корічнєвий походить від слова коріца - по-нашому - цинамон :)
То я зрозуміла :) Лишилося лише з"ясувати чи дійсно слово "коричневий" походить від тоі "кориці":lol:
Asmera
Академік

Нема на форумі

[*] написано 16-1-2004 у 22:47

to Dmy
Словники, на жаль, є такою інформацією, що з часом старіє. А для будь-яких мовних суперечок, як на мене, звичайно - ліпше використовувати правопис - просто збірка правил орфографіі, пунктуаціі та інших. Дуже зручно, як на мене.
І щодо діалектизмів і так далі. Подивіться, якщо Ваша ласка, в академічний словник, що є брендом і скажіть - чи є там, наприклад, слово "лещата"? І чи може це слово цілком і повністю амінити слово "лижі", яке пропонується визнати викинути із словників? ( то лише приклад,це слово - не єдине)
Ігор Мартинів
Академік

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 02:06

Ну ось договорилися, лінгвісти :) Мартинів - іншомовне прізвище. Косів, Гринів, Лесів... То все іноземці... А може ми взагалі інопланетяни? :)

Serjo
Заблокований

Зареєстрований: 8-9-2003
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 17-1-2004 у 10:09

Чого мучитись?
http://www.rusfam.ru/?part=show&surname=МАРТЫНОВ&de...
Ігор Мартинів
Академік

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 11:11

Клас! :)
Дякую, дуже цікавий линк. Щоправда в "Словаре русских фамилий" прізвища Мартинів нема. Які ще аргументи наведуть наші професіонали-лінгвісти щоб довести, що прізвище "скальковане з російського"? :)

Serjo
Заблокований

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 11:45

уважніше, друже! там така літера "у" - так вона значить - Унбегаун Б.О. Русские фамилии. М.:Прогресс, 1989 -отже прізвище російське.
що цікаво, що гугл дає перші дві сторінки - Мартин Хайдеггер
Мартин Митов
Мартин Скорсезе
Мартин Ллойд - Джонс.
Мартин Джон
Коньяк | Реми Мартин
Мартин Боелт
Джордж Мартин
Мартин Шаккум
Диего Мартин Алонсо
Рики Мартин

ну то нічого. головне, щоб не нести в Україну своєю діяльністю московську інформацію :-)))
Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 12:35

Так, якщо не буде припинено офтоп та безглузде обговорення чужих прізвищ, я негайно закриваю тему.

Dmy
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 15:58

Цитата:
Першим відправив користувач Asmera
to Dmy
А для будь-яких мовних суперечок, як на мене, звичайно - ліпше використовувати правопис - просто збірка правил орфографіі, пунктуаціі та інших. Дуже зручно, як на мене.

Як на мене - також. Маєте правопис? Викладайте! :D

Усе мине. Усе мене мине
Ігор Мартинів
Академік

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 16:12

Цитата:
Першим відправив користувач Serjo
уважніше, друже! там така літера "у" - так вона значить - Унбегаун Б.О. Русские фамилии. М.:Прогресс, 1989 -отже прізвище російське.

"МартинУв" там теж нема . Здається тобі мариться те, що ти хочеш побачити

І все-таки. Може ти розкажеш про свою теорію російського походження прізвищ Гринів, Косів, Лесів і Мартинів? Зрештою, так ви можете дійти до того, що назва міста Львів - це калька з російської.

У Львівській області є кілька населених пунктів з назвою Мартинів, Старий Мартинів, Великий Мартинів і тд. Цікаво, їм теж назви давали росіяни?

Пане Пелещишин, ми обговорюємо не чужі прізвища, а моє :) Просто іноді диву даєшся, як люди іноді впевнено розповідають про те, в чому не мають поняття.

Dmy
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 16:30

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій Пелещишин
Так, якщо не буде припинено офтоп та безглузде обговорення чужих прізвищ, я негайно закриваю тему.

Так їх, пане Андріє, "по сусалах"! :lol::saint:
Але тему закривати, мабуть, не варт - дуже вона дражлива: то Vitalik'а ображають, то Bullet, то Olexiy з МартинІ(:saint: )вим один одному писок полірують...
Пропоную просто внести у ПРАВИЛА пункт про те, що повідомлення, в яких
наявна редукція голосних у прізвищі пана Ігора, а також ті, де він або його предки явно чи латентно позіціонуються як неавтентичні українці (просто зайди),
вважатимуться образою особистості та видалятимуться без попереджень (і упереджень) :mad:

ЗІ. Доречі, ми з Олексієм тупо підставилися. Достатньо було заглянути на головну власного сайту "користувача Ігор Мартинів", що він пропонує всім зробити майже півроку, як багато яких проблем удалося б уникнути a priori :(

Усе мине. Усе мене мине
Serjo
Заблокований

Нема на форумі

[*] написано 17-1-2004 у 17:22

>У Львівській області є кілька населених пунктів з назвою Мартинів, Старий Мартинів, Великий Мартинів і тд. Цікаво, їм теж назви давали росіяни?

здався.
 Сторінки:  1    3

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 2031
Реклама: