Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2    4    6
Автор: Тема: Огляд альбомів українських виконавців
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: теплий

cool.gif написано 12-11-2003 у 11:24
Світло і сповідь + Две эпохи

З мене мабуть ніякий музичний критик, проте душа співає, то ж чого їй не поспівати в голос?

Хочу представити два зовсім різні альбоми геть різних гуртів:

"Світло і сповідь" Тарас чубай та Плач Єремії в супроводі оркестру "Віртуози Львова"
та
"Две эпохи" Грін Грей в супроводі Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України.

Що їх споріднює, спродваюсь, помітно.

Отже, Світло і сповідь.
Безумовна інтелектуальність текстів Грицька Чубая як завжди робить свій акцент на стилістиці та настрої альбому. Хто був на концерті, легко згадає прозору й чисту атмосферу першої частини вистави. Нажаль (чи на радість), з цієї частини до альбому ввійшов лише один великий твір Чубаїв - Світло і сповідь, який і став центральним стрижнем всього альбому. Де ж решта? Пригледівшись до обкладинки бачимо інтригуючий напис "частина 1". Тож очікуємо на другу де центральне місце, мабуть, буде відведено сюїті "Марія".
Розповісти про музичні композиції? То неможливо - слухати треба. Присутні нові композиці. Весь альбом скомпонований таким чином, що слухати його через рендом ніяк неможливо.

Що дав оркестр?

Оркестр в цій композиції відіграє другорядні ролі. Його партія майже всюди друга, що, проте, не зменшує його важливості у інструментальній партії. Без Віртуозів поему заспівати в обраному Тарасом руслі наврядчи вдалося.

Єдине, що засмучує - атмосферу концерту, нажаль, не вдалося. Альбом не є версією концерту а виступає окремим твором.

"Две эпохи"
Оце зараз слухаю. Розповідати про альбом можливо лише в контексті концерту.
Це не був виступ Грін Грея - це вистава у Оперному театрі. Майже анплагд, бо присутність і роль електронних інструментів було зведено до мінімуму. Натомість на перший план виходить оркестр, бандура, акустична гітара, рояль. На сцені відбувався справжній спектакль із зміною декарацій, вальсом, світловим шоу, тощо. Протягом виступу було представлено 4-5 епох - від венеціанської до кінця 19 століття і все це в русі, обіграно, вишукано.
І альбом, напревелике моє задоволення, передав атмосферу концерту. Мабуть тому, що запис і відбувався на концерті.

Словом, всім раджу обидва твори. Справді то щире задоволення.

В оздобленні обох дисків використані знімки з концертів. В обох випадках це незамінна частина атмосфери.

2fish можу відсканувати все і надати для твого сайту.

Цінуй чужі думки, але не настільки, щоб привласнювати їх.
Дмитро АРСЕНИЧ
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 12:32

Доречи важко навіть переказати наскільки органічно лунала в Національній опері скандальна "мазефака" в супроводі оркестру. І я був здивований реакції залу (60-80% підлітків) - вони аплодували переробці пісні (видалення "слизьких" слів), коли свого часу було піднято гвалт з приводу подібної переробки для каналу Отв. Тобто у молоді ще є відчуння "доцільності" певних виразів в театрах. :)
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Nazar
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 2-12-2002
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: бракує музики

[*] написано 12-11-2003 у 12:52

Не хочу, щоби мене хтось покусав, але в мене аналогічні Наталчиним відчуття, що після прослуховуванні Світла та Сповіді взагалі довший проміжок часу не сприймається ніяка музика впринципі.

І яким то треба бути екстремалом, щоби піднявшись так високо відразу падати так низько... Такий музичний парашутизм...

Але можливо в цьому є якесь глибоке раціональне зерно, що "чєк" купить, послухає одночасно, і відразу прозріє, філософськи спостерігаючи за запущеним ним диском Грінгів, який немов птаха летить сильно крутячись далеко-далеко за обрій....

Ну не злись на мене, краще спробуй мене зрозуміти, і ти побачиш, що це самий лайт метод реакції на таке блюзнірство. Ставити поруч таке, ой йой йой.
Круціфукс.
Академік

Зареєстрований: 4-12-2002
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 12-11-2003 у 12:59

А чому, до речі, "Две эпохи"? Це Грін Грей мають на увазі, що, мовляв, класична музика - це "стара" епоха, а самі вони - "нова", так? Звалище історії.

Так, я чув цей концерт.
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:02

Назаре, каламбур "парашутизм" оцінено #))
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:03

Ні. Кусати не буду.
Ти мене не зовсім зрозумів. Я не купував їх одночасно - я купив лише Світло і сповідь та останні два дні слухав лише її :)
А вчора мені принесли Грінів.
Що до "ставити поруч", так я ж не кажу їх слухати одне за одним. Чубай зробив насамперед емоційне шоу (на концерті), Гріни - музично-театральне. То геть інші речі, які зара стоять поруч лише тому, що потрапили до мене майже одночасно і обидві в супроводі оркестрів.

А диск Чубая і справді не передав концерту, мабуть через те, що не відчувається прямої мови до залу, і то сумно.

Не сердся.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:05

2 Круціфукс:
"Це Грін Грей мають на увазі, що, мовляв, класична музика - це "стара" епоха, а самі вони - "нова", так? Звалище історії."

Сам запитав, сам відповів, сам образив.
Nazar
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:07

Дякую, що не покусав:)
Я тебе справді не так зрозумів.

А Тарас
Не передав лиш тому, що передав значно більше....
Скільки одиниць інформації може мати то, а скільки має цей скарб?
Можеш не відповідати, це риторичне запитання.
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:15

Олексію: мені дійсно не подобається, коли різні діячі набивають собі ціну як "культурному явищу" без всяких на це підстав. Дякую за логічний розбір мого повідомлення.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:16

А можна я запитаю?
А що таке одиниця інформації? Якщо біт, то вони приблизно однакові. :D

"Не передав лиш тому, що передав значно більше.... "
Ні, на концерті то було прямо в серце. А на диску доводиться через мозок.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:21

2Круціфукс:
Я щось не помітив набивання ціни. Мабуть(!!!) Дві епохи то просто ознака присутності різних елементів з минулого та сучасності. Не думаю що тут вважається що Гріни то епоха. На концерті лунав і Radiohed (Escape) наприклад.
Nazar
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:23

Враховуючи останній рядок я можу і не відповідати.

Але чомусь в мене враження, що ти ЦЕ слухаєш на комп"ютерних колоночках. Звичайно звучання концерту є вищою, але ж не до впорівняння до відшліфованого мільйони разів звучання диску.
Хочеш, я тобі посвищу на задньому плані?:)

Хоча комп.колнки бувають різні, ми от собі в зал купили - то сила - 15 Ват, так як Маяк звучать і розмірами не поступаються, як ввечері ввімкнув Далі... Пустелю, позбігались всі на вогник! Це так, ліричний офтоп.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:30

Закінчення ліричного офтопу:
Не в колонках справа а в настрої. Що не кажи, а на концерті велику роль відіграли і відеоряд і підсвітка і Ярка з Терцією. В альбомі цього нема - лише в одній пісні Ярка виступає беком (дуууже далеко). В залі все було зроблено аби слухачам залишалось лише ЧУТИ. А диск треба СЛУХАТИ. Розумієш?
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:41

Олексію: в тому-то й справа... що вони (мабуть) вважають себе Елементом культури сучасності (будучи зовсім не передовим, не радикальним мистецтвом, а просто одним з запахів на балагані, який завтра помре), а класичну музику вважають просто стилем минулого (помпезні оркестри, характерні інструменти, білі перуки тощо). Хоча це все мабуть.

Мабуть, треба почекати, поки ця "струя" - витягування поп-клоунами на сцену симфонічних оркестрів для понтів і солідності (починаючи від Металіки і закінчуючи Грін-Греями) пройде і в попсі повіє чимось свіжим... бажано ядерною зимою. Чесно кажучи, мене не настільки хвилюють події шоу-світу, наскільки це може здаватись з моїх повідомлень, але раз на форумі ця тема з'явилась, то повинні бути представлені різні думки, так?
Чарівник з міста Гамельн
Академік

Зареєстрований: 14-12-2002
Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 13:44

> бажано ядерною зимою

:-)))

А я думав, подібний гумор тільки мені притаманний...

Black Flowers Please...
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 14:18

2 Круціфукс:
"класичну музику вважають просто стилем минулого"
То вони так сказали? Побудова вистави в класичному стилі, дуже цікава увертюра і чемне поводження на сцені про це не свідчать.

"Чесно кажучи, мене не настільки хвилюють події шоу-світу, наскільки це може здаватись з моїх повідомлень, але раз на форумі ця тема з'явилась, то повинні бути представлені різні думки, так?"

Звісно, просто обзиватися не треба ОК ;)?

Насправді теж вважаю що Гріни попсові. Проте їх попса - якісна, на відміну від багатьох інших.
Що ж до "витягнення оркестру" (ой тільки не бийте), то я вважаю що Чубаю він був меньше потрібний у "Сіс" аніж Грінам у "ДЕ". Вони і справді віддали першу партію класиці і це дало свої результати - як на мене пісні дуже сильно виграли.
Не треба також забувати що відбувався не просто концерт з оркестром. Повірте на слово - там працював професійний режисер і організовано було все суперово.
Я й сам спочатку думав що буде щось подібне до концерту Металіки, але як видовище то було на дві голови вище.

"просто одним з запахів на балагані, який завтра помре"
Про Моцарта теж так казали:P. Досі невідомо де його могила.
(боронь боже поруч їх не ставлю)

І останнє тут: як на мене Грін Грей і справді є елементом сучасної культури України (зауважте - я не сказав української культури) і заслуговує до себе більшої поваги аніж, наприклад, Данилко, Поплавський, ВІА Гра, Рудницька, Брати Карамазови, ВВ, ЯЯЯ, тощо. Заслуговують бодай тому, що мають своє лице, а це для попси не мало.
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 14:44

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Вони і справді віддали першу партію класиці і це дало свої результати - як на мене пісні дуже сильно виграли.

Власне, я веду до того, що класикою там і не пахло. Пахло псевдо-чимось. Шоу для глядачів, які ототожнюють присутність на сцені симфонічного оркестра або вишколеного співака чи скрипаля, з "класичною музикою", з таким собі "культурним шиком" - модна звукова приправа для безпомічної попси!

"Чемне поводження на сцені" = понти.

Насправді "схрещенням" класичної музики з рок-звуками займаються зовсім інші люди. З перемінним успіхом, але звучать результати зовсім інакше, і цікавіше, і без такої помпезності - без "професійного" збільшення числа звукових декорацій для збивання з пантелику нудьгуючих споживачів.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 14:48

Ну в такому разі пропонується затаврувати другу сторону "Yellow Submarine" як безвкусну попсу, зроблену лише для того, аби звернути увагу на Бітлз не тільки молодих дівчатотк. :)
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 14:50

Пропозиція приймається! #)
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 14:55

:D Е ні! Бітлів бити не дам!!!! :D
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 15:01

Бити бітлятину просто буде офтопіком #))

Вони наштампували досить багато симпатичних пісень-сувенірчиків, але "Субмарину" і таке подібне краще ігнорувати.
Чарівник з міста Гамельн
Академік

Зареєстрований: 14-12-2002
Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 15:05

Не сваріться :-)

The Beatles - справді класна група, але "тіпа класика" на кшталт другої сторони "Yellow Submarine" справді sucks :-)

Black Flowers Please...
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 15:10

Ну по-перше ми не сваримось :)
А по-друге... а про смаки не сперечаються, а про смаки не сперечаються, а про смаки не сперечаються :P
Круціфукс.
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 15:23

Хе-хе. Згадка про суб'єктивність смаків = вірний і перевірений спосіб задусити будь-яку дискусію. Окей, на сьогодні вистачить! #)

(От і подарували читачам "небогемну", дискусійну ситуацію в розділі "Музика"!)
Nazar
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-11-2003 у 16:00

По перше: тримайте мене, що би я втримався.
Далі: Плач аж ніяк не виставляв присутність симфів на концерті, і тому мені аж дивно, що ти сприйняв той концерт саме так. Це є музика Плачу, зіграна нарешті вповній своїй задумці, і не було тут ніяких модних комерцходів. Якщо хочеться щось сказати, щоби просто не виглядати неправим, то на мене краще промовчати. То так., можна не коментувати.

Далі. Попробую процитувати (навіть ні, звести до купи слова, що були сказані до мене) одного мого сучасника-філософа про те, що смакової війни не буває.
Взагалі смак то надумане поняття, яке б в ідеалі мало б означати Власний Розвиток В Даному Питанні! І лише рівень цього розвитку!
 Сторінки:  1  2    4    6

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 819
Реклама: