Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  ..  3    5  6
Автор: Тема: Євангеліє від Магдалени
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 28-10-2005
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: не знаю чого хочу, але чогось хочу

[*] написано 23-11-2007 у 16:56

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
Звісно, ви навіть не припускаєте приватної думки, що воно могло взагалі ніколи не перекладатися (зі священих текстів). Як, власне, і юдине, і "нотовичеве"?

А ви теж навіть не припускаєте приватної думки, що ті Євангелія, які вам нав"язали раптом в 15 столітті зовсім не те, що було насправді?

ансамбль старовинної музики \"Львівські Менестрелі\" http://www.lviv-menestreli.lviv.ua
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Максим Стюфляєв
Модератор

Зареєстрований: 13-11-2007
Місто: Лутугине Луганська область
Нема на форумі

Настрій: Файний.

[*] написано 24-11-2007 у 20:59

Лєно, Ви могли помітити, що я, як і Ви скептично оцінюю постулат "богонатхненності" біблійних текстів. Але перегинати палицю теж не варто. Канонічні євангелія написали всеж значно раніше від 15 століття. До нашого часу збереглися пергаментні Євангелія 4 століття. Уривки папірусних Євангелій датуються ще ранішим часом. Богдана не мала на увазі, що Біблію написали у 15 ст. Просто тоді після чергових "досліджень" підтвердили уже відоме. Не заперечуйте очевидного, це лише послаблює переконливість Ваших аргументів.:D
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 24-11-2007 у 22:21

А я ніколи і не говорила, що Євангелія були написані в 15 столітті:baddevil: , то Ви про мене вже занадто ... Поважної думки:lol:, от що їх визнали "канонічними", "богонатхненними" і про саме поняття Божественності Ісуса, яке було прийняте з різницею всього в один голос, у 15 столітті, говорила, говорю і говорити буду. Бо взагалі не розумію як можна в такому контексті, за таких пап і кардиналів сприймати ними прийняті догми всерьоз і говорити про це все як про істину!:sing:
Люди добрі, і де Ви бачили одну істину на всіх?:o:lol:

ансамбль старовинної музики \"Львівські Менестрелі\" http://www.lviv-menestreli.lviv.ua
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 3-4-2003
Нема на форумі

Настрій: є

[*] написано 24-11-2007 у 22:39

Дивно. Істина і є одна на всіх. Це вже наші інтерпретації відрізняються.

І що вас не влаштовує в Божественності Ісуса? Я не про якісь там голоси кардиналів, а по факту життя?

Рост
http://www.rost.lviv.ua

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 24-11-2007 у 22:50

Все одно не погоджуюся. Новозавітний канон було офіційно затверджено на Карфагенському соборі у 397р., бо вже тоді виникла проблема єретичних рухів і книг. Церква просто не витримала б багатовікової боротьби з єретиками, якби в неї не було канону до 15ст. !
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 25-11-2007 у 10:19

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
Дивно. Істина і є одна на всіх. Це вже наші інтерпретації відрізняються.

І що вас не влаштовує в Божественності Ісуса? Я не про якісь там голоси кардиналів, а по факту життя?

Тобто? :oЯк це істина одна? Це ж чия, якщо не секрет? От так взяти однією фразою і перекреслити всі вірування і релігії світу! А ще мислячя людина ;)

В святості Ісуса мене влаштовує все, а в Божественності Ісуса мене не влаштовує те що люди понавидумували про буцім-то його трактування та побажання що до послідовництва церкви, обрядів та догм, яке не має нічого спільного з вченням Ісуса.

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 25-11-2007 у 11:10

Лєно, я зараз читаю одну вельми цікаву статтю про біблійні тексти іканон http://chronologia.org/bible/bible2_1.htm Аргументи авторів видаються мені сумнівними, але читати цікаво. Прочитайте і Ви- потім обміняємося враженнями. Там багато моментів для полеміки;)
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 25-11-2007 у 11:58

Почитаю, тільки завтра. Ок?:)

Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 25-11-2007 у 12:21

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Лєна Дадукевич

Тобто? :oЯк це істина одна? Це ж чия, якщо не секрет?

Як це - чия? Божа, звісно. Релігія - це вже інтерпретація, звиняйте ;) Звужене до світогляду тієї чи іншої групи людей викладення, якщо хочете. Або так: релігія - це дорога до Істини. А як можна перекреслити дорогу? Скільки людей, стільки шляхів, тільки ступені одні для всіх.
Також варто згадати, що мета і шлях єдині, тобто релігія, якщо вона правдива, Божа, теж є Істиною для кожного її соучасника. Просто треба розуміти, що пізнавши відлуння Істини на своєму шляху, але не розвинувши ще достатньо свою свідомість, людина може вважати правдивим тільки свій шлях.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Лєна ДадукевичВ святості Ісуса мене влаштовує все, а в Божественності Ісуса мене не влаштовує те що люди понавидумували про буцім-то його трактування та побажання що до послідовництва церкви, обрядів та догм, яке не має нічого спільного з вченням Ісуса.

Тобто, для вас нинішні церковні обряди не мають нічого спільного з вченням Христа? Це всього навсього означає, що ви цього не бачите, а не що його не існує.
Ну а стосовно догм я не сильний, в Церкві, де присутній Живий Христос, якось не переймаєшся цим надмірно.

Рост

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 25-11-2007 у 12:59

ОК:) Тим паче, як виявилося, то не стаття, а ціла книга! Тому її прочитання забере певний час.
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 26-11-2007 у 19:22

Так сталося, що я 3 дні був лише на телефоні, а з нього чомусь цього разу відповіді глючило :( А тут життя триває, вже й Рост повернувся...
Цитата:
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
Звісно, ви навіть не припускаєте приватної думки, що воно могло взагалі ніколи не перекладатися (зі священих текстів). Як, власне, і юдине, і "нотовичеве"?

А ви теж навіть не припускаєте приватної думки, що ті Євангелія, які вам нав"язали раптом в 15 столітті зовсім не те, що було насправді?
Та чому ж? Я такого не казав, начебто. Припустити я можу будь-що, бо розумію, що є людиною, тобто істотою хоч і богоподібною, проте вкрай обмеженою. Можу помилятися. Більш того. Я точно знаю, що в чомусь Євангелія, які я читав - не ті! Хоча би тому, що я читав переклади українською, російською і церковно-слов'янською. Хлопці-писюки цими мовами точно не володіли. А при перекладі ... :(
Але. Є 2 пункти аргументації.

1. (трансцедентально-традиційна (просто асонанс сподобався)) Євангелія - це частка, одна із засад християнської релігії (не в значенні ритуала, а як функція тлумачення, перенесення та поширення Божого Слова). Оформлене вчення про Христа базується, зокрема, і на 4 канонічних Євангеліях, і якщо людина є християнином, то вона апріорі приймає постулат про їхню канонічність. Тобто був якийсь тривалий непростий процес ідентифікації Слова Божого. Нарешті вирішили. А тепер діє приорітет статусу кво - всі можливі зміни мусять бути дуже ретельно і надпереконливо обгрунтовані. І це - не церковна вигадка, а загальний принцип, як колективного, так й індивідуального людського поводження.

2. (раціоналістична) Відкинемо зміст. Тобто те, що то - Євангелія, що вони християнські, взагалі відкинемо будь-які згадки про християнство і буддизм. Є певні описи історичної події. Навіть ви не піддаєте сумніву, що ці описи були відомі ще за царя панька, тобто створені невдовзі після зазначеної події. Відомі вони і зараз. Артефакти існують, їх можна помацати, а також доведено (принаймні, переконливо аргументовано), що це - ті самі тексти, що давно були написані.
Водночас, є декілька інших текстів про ту саму подію. Найстарішим повідомленням про них десь так років 150, про деякі й 50 нема, а щодо деяких інших, так взагалі неясно, що воно таке і звідки взялося в інтернеті.
І при цьому ви кажете, що ось це, я переконана, ВОНО, а то - фігня, ацтой і декаданс. Погодьтеся, нелогічно, щонайменш. Звичайно, якщо ви скажете, що це знання ви отримали, як одкровення під час медитації, мені не беде, що казати: медитація - то є спарава інтимна, стороннім ліпше не сОвАтися. Але в іншому випадку - непереконливо, про що би не йшлося!

Усе мине. Усе мене мине
Dmy
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 26-11-2007 у 19:28

Оскільки пост вийшов задовгий (майже Різдвяний), довелося інше питання відокремити
Цитата:
в Божественності Ісуса мене не влаштовує те що люди понавидумували про буцім-то його трактування та побажання що до послідовництва церкви, обрядів та догм, яке не має нічого спільного з вченням Ісуса
Щось я не конче второпав: яке відношення має те, що "понавидумували люди" до Божественності Ісуса?
Суто для продовження дискусії - а за КОГО ви Його визнаєте, можете сформулювати? (зокрема, як по-вашому, чи я правильно написав "Його" з великої літери?)

І щодо істини теж цікаво. Хіба в буддизмі постулюється множинність Істини? :o Я такого не чув :rolleyes:

Усе мине. Усе мене мине
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 26-11-2007 у 23:09

"Водночас, є декілька інших текстів про ту саму подію. Найстарішим повідомленням про них десь так років 150, про деякі й 50 нема, а щодо деяких інших, так взагалі неясно, що воно таке і звідки взялося в інтернеті." Dmy
Ну, то що є багато текстів про цю подію, це не секрет. Принаймі для церковних ієрархів це ніколи секретом не було. А тепер перестає бути секретом в принципі. Інше питання, що ці тексти ніде не афішувались. А їх також можна ( я маю на увазі звичайно артефакти) помацати ;)

"І при цьому ви кажете, що ось це, я переконана, ВОНО, а то - фігня, ацтой і декаданс. "Dmy
Ну якщо бути чесними, то це не я кажу так, а це ви так говорите за мене :lol: Дякую, звичайно, за допомогу, але я ще в стані сама за себе сказати :lol: Я казала, що мені видається Іудине правдоподібним ( по таких причинах) і Магдалени не дуже правдоподібним (по таким причинам), і про ці 4 Євангелія свою думку ( по яких причинах) вони видаються мені такими, що трактують події ... однобічно :rolleyes: І ще уточнила, що це моя абсолютно приватна думка, без будь-яких зазіхань на істинність :P
А у вас якраз з цим , на мою приватну думку , проблеми, вже вибачайте... Це ви свою думку про істинність слова Божого видаєте як загальну істину для всього світу.

"Хіба в буддизмі постулюється множинність Істини? :o Я такого не чув :rolleyes:" Dmy
Ви про якийсь дивний буддизм чули. А може то ви взагалі не про буддизм чули?:saint:
У християн іноді буває якась специфічна, своя трактовка буддизму, яка до буддизму, правда, не має ніякого відношення на справді, починаючи від "а вам же м"яса і сексу не можна" і закінчуючи криками священника "то дияволи!, то сатаністи!" :sing: Чомусь в тій самій Індії чи в Тибеті до християн відносяться терпимо і миролюбиво, може тому, що східні релігії краще усвідомлюють, що істини однієї на всіх не буває і "кожному - своє" ?..:saint:

Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 26-11-2007 у 23:14

Цитата:
Тобто, для вас нинішні церковні обряди не мають нічого спільного з вченням Христа?

Абсолютно вірно. Нічого спільного не мають :saint:Вибачайте, така моя думка - це моє право. Ви можете з нею не погоджуватись - це ваше право;)

Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 26-11-2007 у 23:27

Максим Стюфляєв , не виходить в мене нею зайнятись до 4 грудня... Трошки маю по спеціальності деяку термінову "позаурочну" роботу і ще мій шеф оркестровий з Москви приїхав до Львова на пару днів з концертом, мушу увагу приділити, десь коло десяти років не бачились все-таки... :saint: Після 4 числа почитаю. ;)

Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 27-11-2007 у 20:29

Цитата:
Цитата:
Тобто, для вас нинішні церковні обряди не мають нічого спільного з вченням Христа?

Абсолютно вірно. Нічого спільного не мають :saint:Вибачайте, така моя думка - це моє право. Ви можете з нею не погоджуватись - це ваше право;)

А що ви знаєте про ці обряди? Наприклад, Літургія, інші Богослужіння, молитовна практика старців - як ви це пізнавали, що дійшли до такого висновку?

Рост

Dmy
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 27-11-2007 у 20:40

Пані Лєно, а їй богу, у мене чим далі міцнішає переконання, що христіяни вас чимось дістали, і ви об'явили їм таку собі м'яку вендету. Ну, справді, ви досить різко ведете дискусію проти християнства, регулярно і системно поливаєте брудом не лише окремих церковних єрархів, а і церкву загалом. Це при тому що, вам ніхто жодного разу не відповів щось таке про нехороших буддистів, ну я не знаю, про лам, наприклад, що прислужували товаришу Гітлеру ... та мало що ще можна згадати і вигадати при бажанні?!
Так ви християн ФоРуМських закликаєте до терпимості й толерантності, я нічого не переплутав?
Цитата:
є багато текстів про цю подію, це не секрет. Принаймі для церковних ієрархів це ніколи секретом не було. А тепер перестає бути секретом в принципі. Інше питання, що ці тексти ніде не афішувались. А їх також можна ( я маю на увазі звичайно артефакти) помацати ;)
Та чого там, "не афішувалися". Якби про них не було відомо (і не "в принципі", а цілком предметно), то, як по-вашому, підступним церковним єрархам вдалося би розділити це "ніщо" на 4 канонічних і ще купу неканонічних текстів? (Я трохи підзабув: чи то 9 Євангелій всього розглядалося, чи це 9 лише неканонічних) Але я щось не добре пригадую, аби навіть у ті неканонічні потрапила Євангелія від Магдалени. А "Юдою" і "Тибетом" в "розширеному списку" і не пахло.
Щодо артефактів, то я теж зараз можу взяти пива і настрогати Євангелію від ... Каїфи, скажімо. І запропонувати: "Мацайте, люде, доки щойно відкопали!" Але є таке правило: аби помацати артефакт, треба, принаймні, знати, що мацаєш артефакт, а не кавалок теплого лайна. Так от, щодо 4 Євангелій їхнє історичне походження вже доведено, чого не скажеш про ваших чинних фаворитів.
Саме це я і мав на увазі раніше.
Цитата:
у вас якраз з цим , на мою приватну думку , проблеми, вже вибачайте... Це ви свою думку про істинність слова Божого видаєте як загальну істину для всього світу
І, сподіваюся, ви можете підтвердити свою приватну думку? Бо я щось не знайшов жодного власного твердження, де я "свою думку про істинність слова Божого видаю, як загальну істину для всього світу". Посиланнячку, пліз.
Цитата:
"Хіба в буддизмі постулюється множинність Істини? :o Я такого не чув :rolleyes:" Dmy
Ви про якийсь дивний буддизм чули. А може то ви взагалі не про буддизм чули?:saint:
У християн іноді буває якась специфічна, своя трактовка буддизму, яка до буддизму, правда, не має ніякого відношення на справді, починаючи від "а вам же м"яса і сексу не можна" і закінчуючи криками священника "то дияволи!, то сатаністи!" :sing:
І тут теж, аби не було криків священника і сексу з м'ясом, дуже просив би цитатку з посиланням на буддійське джерело, де сказано, що Абсолютних Істин - греблю гати. До болю хочеться, нарешті, про якийсь "недивний" буддизм почути.
Чи я занадто багато хочу?

Усе мине. Усе мене мине
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 28-11-2007 у 16:53

"А що ви знаєте про ці обряди? Наприклад, Літургія, інші Богослужіння, молитовна практика старців - як ви це пізнавали, що дійшли до такого висновку?" Рост

Приймала активну участь у церковному житті 8 років. 3 місяці провела у єдиному православному монастирі совдепії, який ніколи не закриівався, на правах помічниці. Владика навіть хотів щоб я стала церковним регентом. Так що знаю багацько. І у відношенні обрядів, і знаю церкву добре з середини.

"І тут теж, аби не було криків священника і сексу з м'ясом, дуже просив би цитатку з посиланням на буддійське джерело, ..." Dmy

Без проблем. Коли приїхав лама Олє Нідал ( учень Кармапи ) з лекцією в одне місто, його зустріло дуже багато людей з купою плакатів в руках на чолі з місцевим православним священником. Він, як людина дуже тепла, почав тепло обіймати цих людей. Потім перекладач йому пояснив, що написано на плакатах і що кричать ці люди. Вони кричали про те, щоб він забирався геть зі своїм сатанізмом. На плакатах було написане те саме. Про це було написано в одному з наших буддистських журналів "Буддизм сегодня". Ця історія не є секретом. Журнали теж не є засекречені. Всі випуски можна знайти в наших центрах і в інтернеті. Там можна почитати все про буддизм Діамантового Шляху Школи Карма Каг"ю, школи Г"ялви Кармапи.
Про секс з м"ясом особисто я не раз чула запитання від знайомих, які вважають себе дуже віруючими людьми.
Надіюсь я задовільнила ваші питання. :saint:

Оскільки ви не настроєні дискутувати, а , як мені видається, настроєні войовниче проти будь-якої іншої думки що до віри, церкви і тому подібного, то вважаю за потрібне зі свого боку завершити розмову з вами принаймі доти, доки у вас не появиться щирого інтересу до інших вір, релігій, обрядів і тому подібного, щоб розмовляти з людьми різних вір на одній з ними мові, бо зараз ми розмовляємо, на жаль, на різних мовах. І тому подальша розмова може привести лише до сварок і образ, чого мені не хотілося б... Надіюсь ви поставитесь з розумінням. :saint:
Принаймі тему залишаю відкритою для людей, яким справді цікаво взнати щось відмінне від того, що їм нав"язувалось як єдина Істина. :saint:

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 28-11-2007 у 16:57

Мені цікаво!:)
Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 28-11-2007 у 17:02

немає проблем, спілкуємось... :sing:

Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 28-11-2007 у 17:45

Цитата:
Приймала активну участь у церковному житті 8 років. 3 місяці провела у єдиному православному монастирі совдепії, який ніколи не закриівався, на правах помічниці. Владика навіть хотів щоб я стала церковним регентом. Так що знаю багацько. І у відношенні обрядів, і знаю церкву добре з середини.

Православний монастир, що працював під час совдепії - це круто. Прийміть мої співчуття :)

Рост

Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 28-11-2007 у 17:59

у єдиному православному монастирі совдепії, який ніколи не закривався.
Рост, якщо ви не пам"ятаєте, то до 1991 року у нас була одна країна на всіх - Радянський Союз , його називають ще совдепія або совок ;) Монастир знаходиться на території теперішньої Естонії.

Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 29-11-2007 у 00:23

Є в мене таке припущення, підкріплене деякими фактами, що під час совка монастир міг працювати лише на одну вищу інстанцію. Ні, це не Бог :)

Ну та менше з тим, Лєно, я не про монастирі, церкву, як суспільну організацію і т.д. Що ж вас так відвернуло від християнства з самих обрядів, про які я власне і питав? З молитовної практики?

Рост

Лєна Дадукевич
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 29-11-2007 у 17:59

Мене відвернуло те, що я просто зрозуміла, наскільки людей церква всі століття дурила, дурить і далі дурити швидше за все буде. І єдина цінність нашого життя - це не служіння якомусь невидимому і недосяжному Богу, якого треба ще і боятись чомусь:o, а самовдосконалення. :D
Є в мене таке припущення, підкріплене деякими фактами, що під час совка багато хто міг працювати лише на одну вищу інстанцію. Не на божу. ;)

Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 29-11-2007 у 21:09

Цитата:
Мене відвернуло те, що я просто зрозуміла, наскільки людей церква всі століття дурила, дурить і далі дурити швидше за все буде. І єдина цінність нашого життя - це не служіння якомусь невидимому і недосяжному Богу, якого треба ще і боятись чомусь:o, а самовдосконалення. :D

Мусите спробувати для себе розділити Боже і людське.
Серед буддистів, до яких ви себе зараховуєте, в Тібеті є чимало темних, які, прикриваючись вченням Будди, зводять людей зі стежок Світла. Але це не означає, що вчення Будди від цього має меншу цінність.
Так само церква Христова за тисячоліття існування перетворилась на потужну і впливову суспільну організацію, куди йдуть часто заради кар`єри. І це точно так само не означає, що вчення Христа від цього стає менш вартісним.
Просто кожен бачить те, що його духовні очі йому відкривають. А засуджувати - це не наша справа. Наше завдання, як ви уже й сказали, самовдосконалення. Що казав Христос? "Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний". "Не шукай скалки в оці іншого, спершу витягни колоду зі свого". А що казав Будда? "Не заперечуй". Не варто заперечувати чужий шлях, треба нести світло в світ, щоб бодай біля тебе інші могли від нього зігрітися.
Якщо для вас, Лєно, Будда те джерело, яке спонукає розвивати своє духовне прозріння, то це не означає, що для когось таким Шляхом не є Христос. І не те важливо, хто чиїм послідовником себе вважає, а те важливо, хто у власному сірому дні поводить себе так, як вчить його Натхненник.
До речі, було ж сказано, що появиться багато лжепророків. які зводитимуть людей. Для чого усі ці нові ніби євангелії віруючим людям? Усе, що потрібно, давно є дано. Усі техніки давно розроблені. Залишилось не тратити час на роздуми, хто правий, а просто йти туди, куди веде світло власного серця.

Рост

Сторінки:  1  ..  3    5  6

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 5961
Реклама: